Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2016

Κώστας Κατσαφάδος: «Να επιδοτηθεί η ακτοπλοϊκή γραμμή Νεάπολης – Κυθήρων – Αντικυθήρων»

Την επιδότηση της γραμμής Νεαπόλεως- Βοιών- Κυθήρων – Αντικυθήρων για να μη διακοπεί η σύνδεση των Κυθήρων και των Αντικυθήρων με την νοτιοανατολική Πελοπόννησο, ζητεί σε ερώτηση που κατέθεσε στον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ο Βουλευτής της ΝΔ Α΄ Πειραιώς και Νήσων Κώστας Κατσαφάδος.
Ο Βουλευτής επισημαίνει ότι τα τελευταία χρόνια η συγκεκριμένη γραμμή εξυπηρετείται από το επιβατηγό/οχηματαγωγό «Πορφυρούσα», το οποίο όμως λόγω της οικονομικής κρίσης και της σημαντικής μείωσης στην κίνηση οχημάτων και επιβατών από και προς τα Κύθηρα από τη Νεάπολη, αντιμετωπίζει σοβαρότατες οικονομικές δυσκολίες, με αποτέλεσμα τα δύο νησιά να μείνουν χωρίς τακτική σύνδεση με τον πλησιέστερο σε αυτά λιμένα της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Η ερώτηση Κατσαφάδου

«Κύριε Υπουργέ,
Τα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα απομονωμένα νησιά στην εσχατιά της Περιφέρειας Αττικής, συνδέονται με την Νεάπολη Βοιών – μέσω τοπικού πορθμείου κλειστού τύπου- 10 μήνες τον χρόνο καθημερινά. Η εν λόγω γραμμή, η οποία τα τελευταία χρόνια εξυπηρετείται λίαν ικανοποιητικά από το επιβατηγό/ οχηματαγωγό ‘’Πορφυρούσα΄΄ επιδοτείται ως προς το σκέλος το οποίο καλύπτει τη σύνδεση Κυθήρων- Αντικυθήρων. Λόγω όμως της οικονομικής κρίσης και της σημαντικής μείωσης στην κίνηση οχημάτων και επιβατών από και προς τα Κύθηρα από τη Νεάπολη, το ανωτέρω πλοίο αντιμετωπίζει σοβαρότατες οικονομικές δυσκολίες- με εξαίρεση τον Ιούλιο και τον Αύγουστο- με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν τα δυο νησιά να μείνουν χωρίς τακτική σύνδεση με τον πλησιέστερο σε αυτά λιμένα της ηπειρωτικής Ελλάδος. Αυτό αναμφίβολα θα προκαλέσει τεράστια οικονομική ζημία στα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα, οδηγώντας τα στην οπισθοδρόμηση. Κρίνεται λοιπόν αναγκαίο να επιδοτηθεί και το σκέλος της γραμμής που περιλαμβάνει την απόσταση μεταξύ Νεαπόλεως – Βοιών – Κυθήρων, αν είναι δυνατόν, καθ’ όλη τη δρομολογιακή περίοδο. Αν τούτο δεν καταστεί δυνατόν, τουλάχιστον να ληφθεί μέριμνα για επιδότηση της γραμμής τον λοιπό χρόνο πλην Ιουλίου και Αυγούστου.
Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός:
1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί άμεσα, ώστε να επιδοτηθεί η εν λόγω τοπική γραμμή και να μην κινδυνεύσει με διακοπή η σύνδεση των Κυθήρων και των Αντικυθήρων με την νοτιοανατολική Πελοπόννησο (Νεάπολη -Βοιών);
Πειραιάς, 9 Φεβρουαρίου 2016

Ο Ερωτών Βουλευτής
Κώστας Κατσαφάδος
Βουλευτής Α’ Πειραιώς και Νήσων