Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2016

Πρόεδρος του φετινού Φεστιβάλ Κανών ο Τζορτζ Μίλερ

Θα μπορούσε κάποιος να αναρωτηθεί «Μα καλά… Πώς γίνεται ένας σκηνοθέτης ταινιών δράσης να προεδρεύει στο μεγαλύτερο αρτ φεστιβάλ του κόσμου;». 

Η απάντηση είναι απλή. Ο Τζορτζ Μίλερ δεν είναι ένας απλός σκηνοθέτης ταινιών δράσης, αλλά ο οπτικός συνθέτης μιας μετα-αποκαλυπτικής εξτραβαγκάντζας που άλλαξε την πορεία της 7ης Τέχνης, δηλαδή του θρυλικού «Mad Max». Όπως γράψαμε για την τέταρτη ταινία της σειράς «Ο Δρόμος της Οργής» που κυκλοφόρησε την περασμένη χρονιά στις αίθουσες, η περιπέτεια αποτελεί «Ένα φρενήρες freak show, βγαλμένο μέσα από τον νεοκαπιταλιστικό ζόφο και τα σκοτεινά θεάματα των τσιρκολάνων-μεταλάδων Slipknot που δεν διστάζει να γίνει από την αρχή ζόρικα φεμινιστικό. Η αισθητική πρωτοπορία του Τζορτζ Μίλερ έσυρε το δημιουργικά δειλό Χόλιγουντ σε μια τολμηρή blockbuster επιλογή». 

Η πρεμιέρα του «Δρόμου της Οργής» στις περασμένες Κάνες μπορεί να μην του έφερε γούρι στο εμπορικό κομμάτι (τα 375 εκ. δολάρια στο παγκόσμιο box office πρόκειται για μια μάλλον μετριότατη επίδοση για το μέγεθος του «Mad Max» ), όμως υπήρξε καθοριστική για την μετέπειτα καλλιτεχνική του αναγνώριση. Οι δέκα υποψηφιότητες για Όσκαρ (! ), αλλά και η παρουσία του καινούργιου «Mad Max» σε πολλές λίστες κριτικών με τα best of του 2015 αποτέλεσαν σίγουρα μια ευχάριστη έκπληξη. 

Για όλους τους παραπάνω λόγους, ο Αυστραλός Τζορτζ Μίλερ είναι αυτός που διαδέχεται του αδελφούς Κοέν στη θέση του προέδρου του φεστιβάλ Κανών 2016. Αξίζει να αναφέρουμε ότι είχε αποτελέσει μέλος της κριτικής επιτροπής το 1988 και το 1999. 

Στην ανακοίνωση της φετινής προεδρίας από το επίσημο σάιτ του φεστιβάλ υπάρχει και η ακόλουθη δήλωση του Μίλερ: 

«Τι τεράστια απόλαυση! Να βρίσκεσαι εκεί, στο κέντρο αυτό του ιστορικού φεστιβάλ, στην αποκάλυψη κινηματογραφικών θησαυρών από ολόκληρο τον πλανήτη. Να περνάς το χρόνο σου με παθιασμένες συζητήσεις με τα υπόλοιπα μέλη της επιτροπής. Μεγάλη τιμή».

πηγή: athinorama.gr