Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2016

Ο Στράτος Χαρχαλάκης μιλά για την ανάδειξη της ψαλτικής

Δήμαρχος Κυθήρων: "Προβάλλουμε την παράδοση"

Παρά το γεγονός ότι ανή­κει στη νέα γενιά πολιτι­κών, ο Στράτος Χαρχαλάκης στον Δήμο Κυθήρων έχει στραμμένο το βλέμμα στην παράδοση, επιχειρώντας με σύγχρονα μέσα να αναδείξει το ιδιαίτερο χρώμα του νησιού. Ένα από αυτά είναι η ψαλτική τέ­χνη, που διατηρεί ζωντανό το τοπικό μουσι­κό στοιχείο, μέσα από τα μοναδικά ξωκλή­σια του Τσιρίγου. Επιπλέον, ο ίδιος έχει την οργάνωση και τη διοικητική εποπτεία έκ­δοσης του ψηφιακού δίσκου (CD) βυζαντι­νής μουσικής «Στρατιώται Ιησού Χριστού» του χορού ψαλτών «Ιεροί Μελωδοί», που κυκλοφορεί από την EMI. Ο ίδιος σε συ­νέντευξή του στην «Κιβωτό της Ορθοδοξί­ας» μιλά για την ιδιαίτερη σχέση του με την υμνολογία της Εκκλησίας και την προσπά­θεια του νησιού να καθιερώσει ένα φεστι­βάλ που θα αγκαλιάσει τα βυζαντινά ακού­σματα.
«Παρακολούθησα μαθήματα εκκλησι­αστικής μουσικής πλάι σε καταξιωμένους πρωτοψάλτες, αλλά η άνοδος στο αναλόγιο από μικρή ηλικία ήταν σημαντικότερη των θεωρητικών μαθημάτων. Στα Κύθηρα, όπου ειδικά τον χειμώνα υπάρχει μεγάλη πενία στα αναλόγια, προσπαθώ να βοηθάω όσο μπορώ. Συχνά, μάλιστα, επιδιώκω να καλώ στο νησί φίλους ψάλτες για τοπικές εορτές και πανηγύρεις, γιατί πιστεύω ότι το γνήσιο βυζαντινό άκουσμα είναι στοιχείο πολιτι­σμού. Κατά το ίο Δημοτικό Φεστιβάλ Κυ­θήρων που διοργανώσαμε το 2015 -το “Τα­ξίδι στα Κύθηρα”- εντάξαμε και μια μουσική εκδήλωση με λόγια-μουσική της ευρύτερης Ανατολικής Μεσογείου, εδρασμένη σε βυ­ζαντινούς ήχους και ελληνικούς δρόμους, η οποία έγινε με εξαιρετική επιτυχία στην πλατεία της Χώρας. Προσπαθούμε να ενι­σχύουμε όσο μπορούμε το τοπικό μουσικό στοιχείο. Τα Κύθηρα έχουν μια πολύ ιδιαί­τερη μουσική παράδοση και διατηρούν μια άκρως ιδιαίτερη ψαλτική τέχνη, που διαφέ­ρει αρκετά από το τετράφωνο άκουσμα των Επτανήσων. Συνδυάζει ευρωπαϊκά και βυ­ζαντινά στοιχεία με έναν εξαίρετο τρόπο, που μοιάζει στη μουσική του Σακελλαρίδη, χωρίς ωστόσο να είναι ίδια. Αυτή την παρά­δοση θέλουμε να διασώσουμε και να προβά­λουμε», λέει γεμάτος περηφάνια ο κ. Χαρχαλάκης.

Το τοπικο μουσικο στοιχείο, στο οποίο αναφέρεστε, έχει απήχηση στους νέους;
Παρά το μικρό του πληθυσμού, τα Κύθη­ρα έχουν σήμερα την ευτυχία να διαθέτουν πολλούς μουσικούς. Μάλιστα, έχουν διακριθεί σε μεγάλες διοργανώσεις, όπως, π.χ., η τοπική χορωδία «Κεύθος»,  με μαέστρο τον Τίμο Λιγνό, που διασώζει τα τοπι­κά τραγούδια και μας μεταφέρει σε ωραίες εποχές. Στις εποχές του Κυθήριου Αττίκ και των άλλων Κυθηρίων μουσουργών, όπως του Πρινέα και του Φατσέα. Ακόμη, η νέα γενιά διατηρεί την παράδοση αυτή, μαθαίνει μουσική στα ωδεία και συνθέτει τα δικά της μελωδήματα. Όπως οι εκπληκτικές συνθέ­σεις του Παναγιώτη Λευθέρη, που επάξια στέκεται στο τιμόνι της «Φιλαρμονικής Πο­ταμού», μιας μπάντας που ιδρύθηκε πριν από πολλά χρόνια από τον αείμνηστο μα­έστρο Στρατή Θεοδωρακάκη και συνεχί­ζει δυναμικά το ποικίλο μουσικό, κοινωνι­κό και πολιτιστικό έργο της.

Είναι συμβατή η παράδοση με τον εκ­συγχρονισμό του νησιού;
Η παράδοση μπορεί να αποτελέσει ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα ενός σύγχρονου τόπου. Σε καμία περί­πτωση δεν εμποδίζει τον εκσυγχρονισμό ή την προσαρμογή μας σε νέα δεδομένα και απαιτήσεις. Για παράδειγμα, στα Κύ­θηρα αυτό το βλέπουμε κατ’ αρχάς στην αρχιτεκτονική. Σπίτια σύγχρονα συνυ­πάρχουν με παραδοσιακά δομικά στοι­χεία, όπως οι πωρόλιθοι, που αποτελούν σήμα κατατεθέν της παραδοσιακής αρ­χιτεκτονικής. Το νησί των Κυθήρων έχει διατηρήσει μια υψηλή ποιότητα στον τουρισμό του ακριβώς επειδή σέβεται και αναδεικνύει την παράδοση και τον πολι­τισμό του, το φυσικό και δομημένο πε­ριβάλλον του. Τα παραδοσιακά προϊόντα του (μέλι, λάδι, κρασί κ.λπ.) μπορούν να αποτελέσουν τη βάση της πιο σύγχρονης κουζίνας και να αποδείξουν ότι η παρά­δοση οφείλει να είναι στοιχείο του εκσυγ­χρονισμού ενός τόπου.

Πώς σκέπτεστε την αξιοποίηση των Κυ­θήρων στο πλαίσιο του θρησκευτικού τουρισμού;
Τα Κύθηρα αναπτύσσουν εδώ και καιρό πολλές μορφές τουρισμού, πέραν του κλα­σικού και του μαζικού τουρισμού, ο οποί­ος αφορά κυρίως τον Ιούλιο και τον Αύ­γουστο. Η δημοτική μας Αρχή επιδιώκει με μέθοδο και πρόγραμμα τη διεύρυνση της τουριστικής σεζόν μέσω προσέλκυσης ειδι­κών ομάδων τουριστών, που ενδιαφέρονται για συγκεκριμένες τουριστικές θεματικές, όπως ο φυσιολατρικός, ο πολιτιστικός και ο προσκυνηματικός τουρισμός. Ο δήμος μας επενδύει σταθερά σε αυτές τις προοπτικές. Φέτος η προσέλευση πούλμαν στην εορτή της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας (στο φε­ρώνυμο πανελλήνιο ιερό προσκύνημα των Κυθήρων) ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Και αυτό γιατί ο δήμος μας συνεργάστηκε από νωρίς με τις ναυτιλιακές εταιρείες, που έκα­ναν ειδικά δρομολόγια, και έκανε την απα­ραίτητη διαφήμιση, προβάλλοντας το νησί και το προσκύνημα της Παναγίας. Προ­γραμματίζουμε την έκδοση ειδικών φυλ­λαδίων για τον πολιτιστικό και θρησκευτι­κό τουρισμό και είμαστε ανοικτοί σε κάθε πρόταση αξιοποίησης των συγκριτικών αυ­τών πλεονεκτημάτων του τόπου μας. Στο πλαίσιο αυτό συνεργαζόμαστε στενά με την Ιερά Μητρόπολη του νησιού και τον Σεβασμιώτατο κ. Σεραφείμ, προσελκύσαμε ει­δικές θεματικές εκπομπές για τα ιερά προ­σκυνήματα των Κυθήρων και η συνεργασία αυτή έχει μέλλον.

Ο Στράτος Χαρχαλάκης έχει την οργάνω­ση και τη διοικητική εποπτεία έκδοσης τον ψηφιακού δίσκον (CD) Βυζαντινής Μουσι­κής «Στρατιώται Ιησού Χριστού» τον χορού ψαλτών «Ιεροί Μελωδοί», πον κυκλοφορεί από την EMI.

πηγή: ikivotos.gr