Τρίτη 16 Ιουνίου 2015

Δελτίο τύπου Αντιπεριφερειάρχη Νήσων, 15/6/2015

ΑΠΟ                                                                                                            15/06/2015
ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΝΗΣΩΝ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους 18 εκτελεσθέντες στον Καρατζά Τροιζηνίας

Τους 18 εκτελεσμένους από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής τον Ιούνιο του 1944, κατοίκους της περιοχής ΚΑΡΑΤΖΑ ΤΡΟΙΖΗΝΙΑΣ, τίμησαν χθες ο Δήμος Τροιζηνίας – Μεθάνων, κάτοικοι και φορείς της περιοχής. Ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων κ. Παναγιώτης Χατζηπέρος παραβρέθηκε και κατέθεσε στεφάνι. Όπως δήλωσε στον χαιρετισμό του, οι πράξεις αυτές αποτελούν εγκλήματα πολέμου και κατά της ανθρωπότητας τα οποία δεν παραγράφονται. Πέραν των ανώδυνων πρόσφατα δηλώσεων Γερμανών αξιωματούχων περί «ηθικής ευθύνης»,  απαιτείται και η έμπρακτη ανάληψη της ευθύνης για τα φρικτά αυτά εγκλήματα και η αποκατάσταση των οικογενειών των θυμάτων. Ήλθε η ώρα οι Γερμανοί να τους αποκαταστήσουν πλήρως. Επιπλέον τα κατοχικά δάνεια και οι 8.500 καταγεγραμμένοι κλαπέντες πολιτιστικοί θησαυροί είναι άμεσα απαιτητά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αγνοούμε τις επανορθώσεις, που είναι άλλης τάξης διαπραγμάτευση. Πρέπει να αρχίσουμε να απαιτούμε και όχι να επαιτούμε. Τέλος, επανέλαβε την πρότασή του για την καθιέρωση Ημέρας Μνήμης των μαρτυρικών πόλεων, από το Ελληνικό Κοινοβούλιο.
Στη συνέχεια ο κ. Χατζηπέρος επισκέφθηκε τα χωρία της ορεινής Τροιζηνίας και συζήτησε τα προβλήματα της περιοχής με τους κατοίκους, αγρότες και κτηνοτρόφους.