Τρίτη 14 Απριλίου 2015

Για να μην «χάσουμε το πλοίο της γραμμής» και να «ξαναβρούμε» τα Κύθηρα!

ΚΥΘΗΡΑ. Απάντηση στον Δήμαρχο Μονεμβάσιας δίνει ο ομόλογός του των Κυθήρων. «Δεν αντιλαμβάνομαι, τον λόγο της έγγραφης αντίδρασής σου, καθώς η κίνησή μου να επισκεφθώ τον Υπουργό Ναυτιλίας μαζί με το Δήμαρχο της Ελαφονήσου αναφέρεται κυρίως σε ζητήματα διμερούς ενδιαφέροντος όπως στη δυνατότητα καθημερινών τουριστικών πλόων μεταξύ των δύο νησιών, η οποία αποτελεί επιθυμία και των δύο Δημοτικών Αρχών, αλλά και των παραγόντων του τουρισμού. Για το θέμα αυτό είχα ήδη μία εξαιρετικά εποικοδομητική συνεργασία με τον πλοιοκτήτη του Ε/Γ-Ο/Γ ΠΟΡΦΥΡΟΥΣΑ κ. Πολυχρόνη Τουρλομούση, ο οποίος έχει προσφέρει τα μέγιστα στην περιοχή και η άποψή του σε ακτοπλοϊκά ζητήματα είναι πάντα σεβαστή» αναφέρει ο Δήμαρχος Κυθήρων Ευστράτιος Χαρχαλάκης, στον Δήμαρχο Μονεμβάσιας.

Μάλιστα θέτει ανοικτά το θέμα του παράνομου αγκυροβολίου της Νεάπολης επισημαίνοντας ότι: «το μείζον ζήτημα του παράνομου αγκυροβολίου στον όρμο της Νεάπολης, που επηρεάζει αρνητικά και το νησί των Κυθήρων λόγω της πρόδηλης αισθητικής και περιβαλλοντικής υποβάθμισης της ευρύτερης περιοχής, με απασχολεί εντονότατα ήδη από την επαύριο της ανάληψης των καθηκόντων μου και προς τούτο απευθύνθηκα προς τον τότε Υπουργό Ναυτιλίας κ. Βαρβιτσιώτη χωρίς να λάβω καμία απάντηση. Έχω χρέος να μην παύσω να ασχολούμαι με το καυτό αυτό ζήτημα, που απασχολεί την τοπική κοινωνία του Δήμου μου καθώς και όλα τα τοπικά Μ.Μ.Ε. που το έχουν κατά καιρούς θίξει, ενίοτε δε με πολύ έντονο τρόπο». Σε ένα τόσο σοβαρό θέμα θα περίμενε τη στήριξή του Ηρακλή Τριχείλη. «Θα περίμενα να το συζητήσουμε τηλεφωνικά ή κατ΄ ιδίαν, και όχι την επιστολή που έλαβα, η οποία μάλιστα δημοσιεύθηκε και στην επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου σου, δίνοντας στους αναγνώστες την εσφαλμένη εικόνα ότι οι Δήμοι μας βρίσκονται σε διάσταση απόψεων πάνω σε ζητήματα σοβαρά που απαιτούν συναίνεση και συνεργασία».

Ο Δήμαρχος Χαρχαλάκης μάλιστα υπογραμμίζει την καλή του διάθεση με την εξής αναφορά: «Για παράδειγμα, για το πρόσφατό αίτημά σου να συμπεριληφθεί η Μονεμβάσια στην άγονη γραμμή των Κυθήρων, εκτιμώ ότι θα έπρεπε να έχω ενημερωθεί, καθώς η συγκεκριμένη γραμμή δημόσιας υπηρεσίας επιδοτείται επί τούτου για τα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα και ως Δήμαρχος εκπροσωπώ τους χρήστες της άγονης αυτής γραμμής, ήτοι τους Δημότες μου. Ωστόσο, δεν έδωσα δημοσιότητα στο ζήτημα, ούτε έστειλα επιστολή, καθώς θεώρησα ότι το αίτημά σου είναι εύλογο και θα προσπαθήσω να το στηρίξω και εγώ με κάθε τρόπο».

Ο Δήμαρχος Κυθήρων ξεκαθαρίζει ότι  σε ό,τι αφορά τα ζητήματα της Ελαφονήσου, που τέθηκαν κατά τη διάρκεια της επίσκεψής στον Υπουργό, δεν είναι αρμόδιος να τα αναλύσει, αρμοδιότερος είναι ο οικείος Δήμαρχος, με τον οποίο έχει εξαιρετική συνεργασία.
Αναφορικά με τις ακτοπλοϊκές γραμμές δημόσιας υπηρεσίας που θα ισχύσουν από το 2016 και μετά (λήξη της ισχύουσας σύμβασης με τη ΛΑΝΕ), έχει εξουσιοδοτηθεί από το Δ.Σ. να αποστείλει σχετικές επιστολές σε όλους τους όμορους Δήμους, προκειμένου ως γεωγραφική ενότητα να διαμορφώσουν από κοινού μία αμοιβαία επωφελή πρόταση προς το Υπουργείο, ούτως ώστε να μπορέσουν να επιτύχουν τα καλλίτερα δυνατά αποτελέσματα για τις περιοχές τους. Καλεί μάλιστα τον Ηρ. Τριχείλη στα Κύθηρα όποτε αυτός το θελήσει για μια εκ του σύνεγγυς συνεργασία πάνω σε κοινά ζητήματα που απαιτούν κοινές δράσεις.

Στην επιστολή που έχει αποστείλει προς τους Δημάρχους Λακωνίας και Μεσσηνίας, ο κ. Χαρχαλάκης υπογραμμίζει την δυσχερή δημοσιονομική κατάσταση αλλά και την κοινή πορεία που πρέπει να έχουν οι ΟΤΑ της περιοχής σε θέματα που τους «συνδέουν».

Τους καλεί να διατυπώσουν τις προτάσεις τους για την ακτοπλοϊκή σύνδεση και συγκοινωνία και τους καλεί τον Σεπτέμβριο του 2015, από τις 20 έως τις 24 του μηνός, στα Κύθηρα, να συμμετέχουν στον εορτασμό της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας και να πάρουν αποφάσεις για κοινή στόχευση και δράση.

πηγή: notospress.gr