Πέμπτη 23 Απριλίου 2015

Δελτίο τύπου Πολιτιστικής Εταιρείας Κυθήρων, 23/4/2015

«ΕΛΙΑ, ΤΟ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΟ ΔΕΝΔΡΟ»

H θέση που κατέχει η καλλιέργεια της ελιάς στη ζωή των Κυθήρων είναι μοναδική και αναντικατάστατη. Ενώ επί αιώνες αποτελούσε τη βάση της αγροτικής παραγωγής του νησιού, η οικονομική της σημασία άρχισε να φθίνει προς τα τέλη του 20ου αιώνα. Παρέμεινε όμως βαθιά ριζωμένη στη ψυχοσύνθεση των Κυθηρίων, με αποτέλεσμα για πολλές οικογένειες η καλλιέργεια των πατρογονικών ελαιώνων, η συγκομιδή της ελιάς και η παρασκευή του «λαδιού της χρονιάς» να μην είναι πια θέμα οικονομικής ανάγκης, παρά αναπόσπαστο μέρος της παράδοσης και άρα και πολιτισμικής των ταυτότητας. Σήμερα βέβαια, ενόψει της οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα και η οποία δεν δείχνει διάθεση να υποχωρήσει, η αξία της ελιάς και του λαδιού, είτε εισοδηματικά είτε ως απαραίτητο συμπλήρωμα στη διατροφή της οικογένειας, έρχεται να προστεθεί στη συμβολική ιδιότητα του δένδρου .

Τον μοναδικό αυτό ρόλο θέλησε να τιμήσει και να καταγράψει η Πολιτιστική Εταιρεία Κυθήρων με τη φωτογραφική έκθεση «Ελιά, το ευλογημένο δένδρο» που διοργάνωσε σε συνεργασία με τον Δήμο Κυθήρων. Η έκθεση θα εγκαινιασθεί το Σάββατο 2 Μαΐου και ώρα 8.00 μμ στον Κυθηραϊκό Σύνδεσμο στη Χώρα, όπου και θα παραμείνει μέχρι τις 10 Μαΐου. Σε δεύτερη φάση θα παρουσιασθεί πάλι το καλοκαίρι στο Μερκάτο Χώρας από 1 Ιουλίου μέχρι 8 Αυγούστου.

Στην έκκληση της Πολιτιστικής Εταιρείας για ανοιχτή συμμετοχή στην έκθεση ανταποκρίθηκαν πολλοί Κυθήριοι αλλά και ξένοι φίλοι των Κυθήρων, μικροί και μεγάλοι, ερασιτέχνες και επαγγελματίες, με εξαιρετικά ενδιαφέρουσες συμμετοχές από όλες τις φάσεις της καλλιέργειας και συγκομιδής της ελιάς και της παραγωγής λαδιού. Πολλοί γοητεύθηκαν από τα τοπία των ελαιώνων του νησιού, ενώ άλλοι αντιμετώπισαν την ελιά ως γλυπτό της φύσης, ψάχνοντας να αποτυπώσουν την ιδιαίτερη ομορφιά του δένδρου.


Στην έκθεση συμμετέχουν με φωτογραφίες οι John Vanges, Giona Bridler, Δημοτικό Σχολείο Καρβουνάδας (Β’ & Γ’ τάξεις), Andre Dolbeau, Kalie Zervos, Γιώργος Καλλίγερος, Δημήτρης Καλλίγερος, Μιχάλης Κουλιέρης, Δημήτρης Κουτραφούρης, Rob Oudshoorn, Μιχάλης Πετρόπουλος, Μιχάλης Πρωτοψάλτης, René Rötheli, Σταματική Σαμίου, Αλεξάνδρα Σκοτίδα, Anita Snippe, Γιάννης Σταθάτος, J.M. Stratigos, Andreas Theisen-Menn, Φοίβος Τσαραβόπουλος και Μανώλης Φατσέας (Φουριάρης), και με βίντεο οι Γιώργος Διδυμιώτης και Μαρία Σχινά. Την έκθεση επιμελήθηκε ο Γιάννης Σταθάτος, καλλιτεχνικός διευθυντής των Φωτογραφικών Συναντήσεων Κυθήρων.