Τετάρτη 25 Απριλίου 2012

Ομιλία της Πρέσβεως Αυστραλίας κας Jenny Bloomfield στην τελετή προς τιμή και μνήμη των πεσόντων Αυστραλών και Νεοζηλανδών στρατιωτών του σώματος ANZAC στη μάχη της Καλλίπολης


AΘΗΝΑ, 25 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2012

Κύριοι Υπουργοί, κύριε Γενικέ Γραμματέα, Αρχηγέ ΓΕΝ, αξιότιμοι Πρέσβεις, κύριοι βουλευτές, φίλοι της Αυστραλίας και της Ελλάδας,

Είναι μεγάλη μου χαρά και τιμή να σας καλωσορίσω στην σημερινή εκδήλωση εις μνήμη των Αυστραλών και Νεοζηλανδών στρατιωτών του σώματος ANZAC που πολέμησαν κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο στην εκστρατεία της Καλλίπολης στις 25 Απριλίου 1915.

Την ημέρα αυτή, οι Αυστραλοί ανά τον κόσμο αποτίουν φόρο τιμής στους πεσόντες αυτής της σημαντικής μάχης, που σηματοδοτεί την πρώτη μεγάλη στρατιωτική εκστρατεία της Αυστραλίας και που έχει διαμορφώσει περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο γεγονός την εθνική ταυτότητα της χώρας μας.

Στις 25 Απριλίου 1915, στο χάραγμα της αυγής, η πρώτη γενιά μιας νέας χώρας, της Αυστραλίας, σάλπαρε από το λιμάνι του Μούδρου της Λήμνου για να πάρει μέρος σε μια αδυσόπητη μάχη στις ακτές της Καλλίπολης. Μαζί με τους Νεοζηλανδούς συντρόφους τους, είχαν έρθει από την άλλη άκρη της γης για να πολεμήσουν σε έναν πόλεμο που δεν είχαν προκαλέσει. Για οκτώ μήνες πολέμησαν και υπέφεραν τις κακουχίες του πολέμου, και πολλοί από αυτούς έχασαν τη ζωή τους, κερδίζοντας όμως επάξια μια περίοπτη θέση στην ιστορία του έθνους μας.

Η Λήμνος υπήρξε σημαντική βάση της εκστρατείας της Καλλίπολης. Εκτός από την υλική υποστήριξη που παρείχε στις συμμαχικές δυνάμεις, προσέφερε καταφύγιο, περίθαλψη και τόπο ανακούφισης στους εξαντλημένους Αυστραλούς στρατιώτες. Φιλοξένησε το Αυστραλιανό Στρατιωτικό Νοσοκομείο που περιέθαλπε τους τραυματίες. Οι ANZAC γνώρισαν τη φιλία, τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη των Λημνίων. Εκατοντάδες άφησαν την τελευταία τους πνοή στο νησί και κείτωνται στη γη της Λήμνου.

Αυτό το γεγονός σηματοδοτεί την αρχή μιας σημαντικής και άρρηκτης φιλίας μεταξύ των δύο λαών μας. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος στη Λήμνο τελέστηκε επιμνημόνια δέηση για τους Αυστραλούς και Νεοζηλανδούς πεσόντες.

Το Συμμαχικό Κοιμητήριο του Μούδρου και του Πορτιανού όπου αναπαύονται οι Αυστραλοί και Νεοζηλανδοί στρατιώτες, το Αυστραλιανό μνημείο στο λιμάνι του Μούδρου, όπως και οι δρόμοι του νησιού που φέρουν το όνομα των ANZAC, μαρτυρούν την κοινή μας ιστορία.

Η χώρας μας έχει μακριά μνήμη και η συμπαράσταση των Λημνίων στους ANZAC εκείνη τη φοβερή περίοδο της ιστορίας μας δένει τους δύο λαούς μας με ισχυρούς δεσμούς φιλίας και αλληλεγγύης. Γι'αυτό και στην πολιτεία της Βικτώριας της Αυστραλίας μια πόλη φέρει το όνομα Λήμνος, και το ίδιο όνομα έχει δοθεί σε ένα νοσοκομείο της Δυτικής Αυστραλίας. Και η δραστήρια κοινότητα Λημνίων της Αυστραλίας διατηρεί ζωντανούς αυτούς τους δεσμούς.

8,700 Αυστραλοί πολεμιστές έχασαν τη ζωή τους στην Καλλίπολη, μαζί με 2.700 Νεοζηλανδούς, και αναρίθμητους Βρετανούς, Γάλλους, Καναδούς, Ινδούς και Τούρκους.

Συνολικά ένας στους 25 Αυστραλούς ήταν θύμα του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Ένας στους 80 πολίτες ολόκληρου του πληθυσμού της Αυστραλίας έχασε τη ζωή του κατά τον τραγικό εκείνο πόλεμο.

Το μεγάλο τίμημα του πολέμου έκανε τους Αυστραλούς ακόμη πιο αποφασισμένους να αγωνίζονται σκληρά για τη διατήρηση της ειρήνης.

Να στέκονται δίπλα σε φίλους και συμμάχους, και να υπερασπίζονται με σθένος τα υψηλά ιδανικά της ελευθερίας, της δημοκρατίας και του δικαίου. Με τόλμη, αποφασιστικότητα και αυτοθυσία. Με οδηγό το αίσθημα αλληλεγγύης και την κοινή μας ανθρωπιά. Από τις μάχες των ΑΝΖΑC στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, στην ένδοξη Μάχη της Κρήτης το 1941, και μέχρι σήμερα στο Αφγανιστάν, οι Αυστραλοί στρατιώτες πολεμούν δίπλα στους συμμάχους και φίλους λαούς, για την υπεράσπιση αυτών των ιδανικών.

Ιδανικά που ασπάζονται Αυστραλοί και Έλληνες. Ιδανικά που έχουν ενώσει τις δυό μας χώρες καθόλη τη διαδρομή της κοινής μας ιστορίας. Σ'αυτή τη δύσκολη συγκυρία για την Ελλάδα, η Αυστραλία στέκεται και πάλι αλληλέγγυα στους φίλους Έλληνες. Πιστεύουμε ότι η Ελλάδα θα ξεπεράσει την κρίση και θα βγει από αυτή πιο δυνατή.

Σήμερα τιμούμε όλους εκείνους που θυσίασαν τη ζωή τους για αυτά τα ιδανικά. Από τους πρώτους ANZAC μέχρι τους πεσόντες του Αφγανιστάν. Τις οικογένειές τους που θρηνούν το χαμό των αγαπημένων προσώπων τους. Αλλά τιμούμε και όλους εκείνους που καθημερινά υπηρετούν τη χώρα τους με θάρρος και διάκριση.

Γιατί το πνεύμα των ANZAC παραμένει ζωντανό στην Αυστραλία, όπως και στην Ελλάδα.

Θα τους τιμούμε και θα τους θυμόμαστε εσαεί.