Κυριακή 8 Απριλίου 2012

Δελτίο Τύπου Κυθηραϊκής Πρωτοβουλίας – 8/4/2012


Τέλος στην παράνομη εκμετάλλευση των παραλιών!

Τον Απρίλιο του 2011, ο Δήμος, αγνοώντας επιδεικτικά τις όποιες προεκλογικές υποσχέσεις περί «σεβασμού για το περιβάλλον», αλλά και την αντίθετη γνώμη πολλών Κυθηρίων, σύσσωμης της αντιπολίτευσης, τεσσάρων επαγγελματικών συλλόγων και αυτής της αρμόδιας Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης, επέλεξε να εκμισθώσει όλες ανεξαιρέτως της προσβάσιμες με συμβατικά μέσα παραλίες των Κυθήρων. Η άποψη της Κυθηραϊκής Πρωτοβουλίας, όπως εκφράσθηκε τότε και όπως παραμένει σήμερα, είναι ότι σίγουρα ορισμένες παραλίες πρέπει να παρέχουν σωστά οργανωμένες υπηρεσίες, πάντα βέβαια σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου, άλλες όμως – οι ποιό απόμερες – οφείλουν να μείνουν παρθένες, αφού αυτό ακριβώς επιζητούν πάμπολλοι επισκέπτες.

Κατά τη διάρκεια δημοτικού συμβουλίου, ο αντιδήμαρχος Μιχάλης Πρωτοψάλτης είχε ομολογήσει τότε ευθέως πως οι μισθώσεις του δήμου Κυθήρων «παντού καταστρατηγούνται», ενώ σε επιστολή του της 17/4/11 αναφέρθηκε «στο φαινόμενο της καταστρατήγησης των όρων στις καλοκαιρινές δραστηριότητες». Πράγματι, με λίγες εξαιρέσεις, πολλοί από τους συμβασιούχους αγνόησαν τόσο τους όρους των συμβάσεων όσο και τις σχετικές διατάξεις του νόμου. Οι παραβάσεις άρχιζαν από την κατασκευή μονίμων εγκαταστάσεων, την κατάληψη ολόκληρων των μικρότερων παραλιών, την ηχορρύπανση και την πώληση οινοπνευματωδών για να καταλήξουν στη μόνιμη κατασκευή ολόκληρου συμπλέγματος εστίασης και διασκέδασης στην Κακιά Λαγκάδα. Μεταξύ των διαφόρων καταστρατηγήσεων, ιδιαιτέρως κακή εντύπωση στους επισκέπτες έκανε το πρόωρο (αρχές Σεπτεμβρίου!) κλείσιμο καντινών με αποτέλεσμα να μην βρίσκουν τις αναμενόμενες υπηρεσίες.

Τα θλιβερά αυτά φαινόμενα αφενός ενεργούν εις βάρος του καλού ονόματος των Κυθήρων, υποβαθμίζοντας σοβαρά το προσφερόμενο τουριστικό προϊόν, και αφετέρου συνεισφέρουν στο γενικότερο κλίμα ασυδοσίας, διαφθοράς και παρανομίας που οδήγησε τη χώρα στα σημερινά της χάλια. Για τους λόγους αυτούς, η Κυθηραϊκή Πρωτοβουλία προειδοποιεί ότι στο εξής δεν θα παραμείνει αμέτοχος παρατηρητής αντίστοιχων καταστρατηγήσεων, παρά θα κινηθεί με κάθε νόμιμο μέσον τόσο κατά των παραβατών όσο και κατά της δημοτικής αρχής, εφόσον αυτή αδιαφορεί για την επίβλεψη των συμβάσεων. Παρακαλούμε θερμά τους ενδιαφερόμενους να λάβουν υπόψιν τους σοβαρά την προειδοποίηση αυτή, που είναι κάθε άλλο παρά ρητορική. Οι καιροί αλλάζουν – καιρός να αλλάξουμε και εμείς...