Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2012

COSME: Το νέο πρόγραμμα της Ευρώπης για την ανταγωνιστηκότητα των επιχειρήσεων

  Στις 30/11/2011 παρουσιάστηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες τα βασικά σημεία του νέου προγράμματος για την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων που φέρει το όνομα COSME. Ανάμεσα σ’ αυτά συγκαταλέγονται η βελτίωση της πρόσβασης στη χρηματοδότηση, η ενθάρρυνση του επιχειρηματικού πνεύματος καθώς και η δημιουργία νέων επιχειρήσεων.
  Το νέο αυτό πρόγραμμα θα έχει προϋπολογισμό 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ για την περίοδο 2014-2020 και απευθύνεται:
     1) στους επιχειρηματίες, κυρίως των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που θα ωφεληθούν από την ευκολότερη πρόσβαση στη χρηματοδότηση για την επιχείρησή τους.
     2) στους πολίτες που ενδιαφέρονται να αυτοαπασχοληθούν και αντιμετωπίζουν προβλήματα στην ίδρυση ή την ανάπτυξη της επιχείρησής τους και
     3) στις αρμόδιες αρχές των κρατών μελών που υποστηρίζονται πιο αποτελεσματικά στις προσπάθειες που καταβάλλουν για τη χάραξη και την εφαρμογή αποτελεσματικών πολιτικών μεταρρυθμίσεων.
  Για παράδειγμα α) στην περίπτωση μιας κεφαλαιακής διευκόλυνσης για επενδύσεις, στην περίοδο της ανάπτυξης θα παρέχεται στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις κεφαλαιακή χρηματοδότηση υπό εμπορικούς όρους σε μορφή επιχειρηματικών κεφαλαίων μέσω ενδιάμεσων χρηματοπιστωτικών οργανισμών, η οποία θα επιστρέφεται, β) στην περίπτωση μιας δανειακής διευκόλυνσης θα παρέχεται σε μια μικρή ή μεσαία επιχείρηση ρύθμιση επιμερισμού άμεσου ή άλλου κινδύνου πάλι με ενδιάμεσο χρηματοπιστωτικό οργανισμό για κάλυψη δανείου, γ) στην περίπτωση της προώθησης της επιχειρηματικότητας όπου δίνεται και ιδιαίτερη έμφαση, οι δραστηριότητες του προγράμματος θα περιλαμβάνουν την ανάπτυξη των επιχειρηματικών δεξιοτήτων και επιχειρηματικής νοοτροπίας, ιδιαίτερα δε στους νέους επιχειρηματίες, τα άτομα νεαρής ηλικίας και τις γυναίκες.
  Με αυτό το πρόγραμμα πρόκειται να ενισχύονται πάνω από 39.000 εταιρείες κάθε χρόνο, με στόχο τη διάσωση 29.500 θέσεων εργασίας και την προώθηση 900 επιχειρηματικών προϊόντων ή υπηρεσιών σε ετήσια βάση.
  Για περισσότερες πληροφορίες: http://ec.europa.eu/cip/cosme/index_en.htm