Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

Ενημερωτικό Σημείωμα για Υποψήφιους Μετανάστες στην Αυστραλία

  Το πρόγραμμα μετανάστευσης της Αυστραλίας χωρίζεται σε δύο κατηγορίες: στην επαγγελματική μετανάστευση και στην οικογενειακή μετανάστευση. Προβλέπει περίπου 170.000 νέους μετανάστες ετησίως, ενώ για το 2011-12 το μεταναστευτικό πρόγραμμα προβλέπει 185.000 θέσεις.
  Το εξειδικευμένο επαγγελματικό πρόγραμμα της Αυστραλίας δεν κάνει διακρίσεις και είναι ανοιχτό για όλα τα άτομα που έχουν τις ειδικότητες και τα προσόντα που βρίσκονται σε ζήτηση στην Αυστραλία. Ερδάζεται στις ανάγκες της οικονομίας της Αυστραλίας και δεν περιλαμβάνει ειδικές ρυθμίσεις για καμία χώρα ή εθνικότητα. Για να είναι επιλέξιμη μια αίτηση μέσω εξειδικευμένης εργασίας, πρέπει το επάγγελμα του αιτούντος να συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο των 183 ειδικών επαγγελμάτων σε ζήτηση στην Αυστραλία. Ο υποψήφιος πρέπει να είναι κάτω των 50 ετών και να ομιλεί την αγγλική γλώσσα. Η επιλογή των υποψηφίων γίνεται βάσει μοριοδότησης. Προτεραιότητα δίνεται στους αιτούντες που έχουν εξασφαλίσει από Αυστραλό εργοδότη προσφορά θέσης εργασίας. Η Πρεσβεία της Αυστραλίας στην Αθήνα δεν είναι αρμόδια για τις αιτήσεις επαγγελματικής μετανάστευσης. Πληροφορίες για τα επαγγελματικά μεταναστευτικά προγράμματα της Αυστραλίας είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του Αυστραλιανού Υπουργείου Μετανάστευσης και Υπηκοότητας www.immi.gov.au
  Το Αυστραλιανό Υπουργείο Μετανάστευσης διοργανώνει κάθε χρόνο σε διάφορες χώρες ενημερωτικές ημερίδες για τα μεταναστευτικά προγράμματα της Αυστραλίας. Λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος των Ελλήνων, το Αυστραλιανό Υπουργείο Μετανάστευσης και Υπηκοότητας διοργάνωσε ενημερωτική διημερίδα για τα μεταναστευτικά προγράμματα της Αυστραλίας στις 8-9 Οκτωβρίου 2011 στην Αθήνα.
  Οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν από το Υπουργείο για τα μεταναστευτικά προγράμματα της Αυστραλίας, και από τους συμμετέχοντες οργανισμούς για τις ενδεχόμενες ευκαιρίες απασχόλησης, καθώς και για τις ευκαιρίες εργασίας με πρόσκληση εργοδότη. Η συμμετοχή στη διημερίδα ήταν καθαρά ενημερωτικού ενδιαφέροντος και δεν εξασφάλιζε στους συμμετέχοντες επαγγελματική βίζα μετανάστευσης. Οι πρώτες εντυπώσεις τόσο των συμμετεχόντων ατόμων, όσο και των συμμετεχόντων οργανισμών για τη διημερίδα ήταν θετικές. Στην ιστοσελίδα της Πρεσβείας της Αυστραλίας (www.greece.embassy.gov.au) στο Visa and Migration υπάρχει η παρουσίαση των μεταναστευτικών προγραμμάτων που προβλήθηκε κατά τη διημερίδα στην Αθήνα, καθώς και σχετικό ενημερωτικό υλικό.
  Όσον αφορά την τουριστική βίζα, πρέπει να επισημανθεί ότι η τουριστική βίζα επιτρέπει στους ταξιδιώτες να επισκεφτούν την Αυστραλία για περιορισμένο χρονικό διάστημα και δεν τους δίνει δικαίωμα εργασίας. Η Αυστραλιανή Κυβέρνηση διαθέτει το κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο, έτσι ώστε να ελέγχει ότι οι κάτοχοι βίζας παραμένουν νόμιμα στην Αυστραλία και σύμφωνα με τους όρους της βίζας που έχουν. Αν κάποιος βρεθεί ότι δεν συμμορφώνεται με τους όρους της τουριστικής βίζας θα αντιμετωπίσει σειρά κυρώσεων.
  Επίσης σημειώνεται ότι οι υπηρεσίες συμβούλων μετανάστευσης δεν είναι απαραίτητες για την έκδοση βίζας, ούτε προσφέρουν κάποιο πλεονέκτημα στους αιτούντες. Όσοι επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν τις υπηρεσίες συμβούλων μετανάστευσης καλούνται να αναζητήσουν περαιτέρω πληροφορίες στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Μετανάστευσης της Αυστραλίας (DIAC) στο www.immi.gov.au/migration-fraud.