Δευτέρα 7 Αυγούστου 2017

Κύθηρα: Στάχτη το 8% της έκτασης του νησιού. Ερευνώνται τα αίτια της πυρκαγιάς

Κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού στα Κύθηρα για τα αίτια της πυρκαγιάς. Πάνω από 15.000 στρέμματα η καμμένη γη. Η κυβέρνηση αναφέρει πως προτεραιότητά της είναι η αποζημίωση των πληγέντων

Τα αίτια που προκάλεσαν την καταστροφική πυρκαγιά στα Κύθηρα διερευνά από σήμερα το πρωί κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού, του Πυροσβεστικού Σώματος, το οποίο βρίσκεται στο νησί.
Οι αρμόδιοι αξιωματικοί μετέβησαν στα Κύθηρα χθες το βράδυ και ήδη έχουν αρχίσει τη συλλογή στοιχείων και τη λήψη καταθέσεων, με σκοπό τη διευκρίνηση των αιτίων της πυρκαγιάς.
Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Βασίλης Καπέλιος, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο σχετικά με τα αίτια, ωστόσο, διερευνώνται όλες οι εκδοχές. Πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας για αναμμένα τσιγάρα και άλλες πιθανές αιτίες δεν έχουν επιβεβαιωθεί.
Κοντά στο 8% τη συνολικής έκτασης των Κυθήρων κατέκαψε η πυρκαγιά, σύμφωνα με τη βουλευτή Α' Πειραιώς και Νήσων του ΣΥΡΙΖΑ, Γεωργία Γεννιά. «Έχουν καταστραφεί γύρω στις 20.000 στρέμματα. Το νησί είναι 280.000 στρέμματα, κάηκε περίπου το 8% της έκτασης των Κυθήρων. Η οικολογική καταστροφή είναι πάρα πολύ μεγάλη», ανέφερε η κ .Γεννιά στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 fm», επισημαίνοντας ότι προτεραιότητα την επόμενη μέρα της πυρκαγιάς είναι «οι άνθρωποι να αποζημιωθούν, να μπορέσει η κυβέρνηση να απαλύνει τον πόνο αυτών των ανθρώπων, γιατί έχουν καταστραφεί οι ελιές τους, τα μελίσσια τους, αλλά και κάποια ζώα».
Η βουλευτής διευκρίνισε ότι κλιμάκιο μηχανικών από την Περιφέρεια Αττικής ξεκινά από σήμερα την καταγραφή των ζημιών, ενώ εκτίμησε πως η αποδοχή της εισήγησης να κηρυχθεί το νησί σε κατάστασης έκτακτης ανάγκης για διάστημα τουλάχιστον έξι μηνών «δίνει αρκετές ελαφρύνσεις στο νησί και στους κατοίκους». Η κ. Γεννιά διαβεβαίωσε, πάντως, ότι «οι περιοχές τις οποίες χτύπησε η φωτιά είναι αρκετά προσδιορισμένες και μεμονωμένες και αν έλθετε στο νησί των Κυθήρων θα διαπιστώσετε ότι δεν έχει επηρεαστεί η ζωή και ο τουρισμός».
Χωρίς ενεργό μέτωπο είναι από νωρίς το μεσημέρι η φωτιά στα Κύθηρα και στα νότια του νησιού κοντά στη Μονή Μυρτιδίων και στα Σταθιάνικα, που μέχρι το πρωί ήταν ενεργή, ενώ πλέον εντοπίζονται μόνο μικροεστίες εντός του καμένου.
Στην Πυροσβεστική είναι συγκρατημένα αισιόδοξοι και εκμεταλλεύονται την ευεργετική άπνοια με συνεχείς ρίψεις νερού από τις επίγειες και εναέριες δυνάμεις, καθώς η πρόγνωση του καιρού που έχουν από την ΕΜΥ για σήμερα το πρωί για τα Κύθηρα προβλέπει ασθενείς, μεταβλητούς ανέμους σε διευθύνσεις, εντάσεως έως 3 μποφόρ και μετά το μεσημέρι αναμένεται να ενισχυθούν ελαφρά. Άρα στην Πυροσβεστική θα κοιτάξουν να εκμεταλλευτούν αυτό το χρονικό διάστημα και να ελπίζουν το απόγευμα ότι δεν σημειωθούν τυχόν αναζωπυρώσεις.

Σήμα κινδύνου για Αττική, Β. Αγαίο και Εύβοια
Πολύ υψηλός κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς προβλέπεται για αύριο Τρίτη, 8 Αυγούστου, (κατηγορία κινδύνου 4) για ορισμένες περιοχές της χώρας, σύμφωνα με το χάρτη πρόβλεψης που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
Ειδικότερα, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος για τις εξής περιοχές: Περιφέρεια Αττικής, Βορείου Αιγαίου (Λέσβος, Χίος) και Στερεάς Ελλάδος (Εύβοια).
Η ΓΓΠΠ έχει ενημερώσει τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των συγκεκριμένων περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν πυρκαγιές, ενώ παράλληλα συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν φωτιά από αμέλεια.

πηγή: news247.gr