Πέμπτη 31 Αυγούστου 2017

Δελτίο τύπου Δήμου Κυθήρων, 30/8/2017

Με την απόφαση κήρυξης των Κυθήρων σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της πρόσφατης φωτιάς να έχει βαρύνουσα σημασία, ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής κ. Σπυρίδων Κοκκινάκης εξέδωσε τις οριστικές αδειοδοτήσεις για τη διενέργεια πέντε (5) νέων υδρευτικών γεωτρήσεων στο νησί των Κυθήρων. Πρόκειται για νέες υδρευτικές γεωτρήσεις που θα γίνουν στις Τοπικές Κοινότητες Ποταμού, Καρβουνάδων και Κοντολιανίκων.
Για τις γεωτρήσεις αυτές προηγήθηκε γεωλογική μελέτη από το Γεωλόγο κ. Μάρκο Μεγαλοκονόμο. Οι θέσεις επιλέχθηκαν ώστε να ανακουφίσουν υδροδοτικά περιοχές με σημαντικά προβλήματα, για τις οποίες παράλληλα ο Δήμος ωριμάζει και χρηματοδοτεί και σειρά άλλων μεγάλων έργων υδροδότησης (νέο δίκτυο Αγ. Πελαγίας, μονάδα αφαλάτωσης, έργο συλλογής υδάτων στις Όχελλες κ.λπ.).
Το έργο για την ανόρυξη και δοκιμαστική άντληση των 5 νέων γεωτρήσεων θα δημοπρατηθεί το συντομότερο δυνατόν από το Δήμο Κυθήρων (απαιτείται και η οικονομική μελέτη που συντάσσεται από τις τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας), ο οποίος έχει δεσμεύσει για το συγκεκριμένο έργο ποσόν 125.000€ στον προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους. Όπως είναι γνωστό, όλα τα έργα ύδρευσης εκτελούνται αποκλειστικά από τα ανταποδοτικά έσοδα των λογαριασμών ύδρευσης, γεγονός που συνεπάγεται την ανάγκη εξόφλησης των χρεών και λογαριασμών ύδρευσης από τους δημότες, ώστε ο Δήμος μας να μπορεί να εκτελέσει όσο το δυνατόν περισσότερα έργα στον τομέα της ύδρευσης και της υδατικής επάρκειας.

Τρίτη 29 Αυγούστου 2017

Συνδέονται ξανά τα Κύθηρα με την Κρήτη

Με μεγάλη καθυστέρηση και στο τέλος της τουριστικής περιόδου, αναμένεται να αποκατασταθεί η ακτοπλοϊκή σύνδεση των Κυθήρων με την Κρήτη, με το πλοίο «ΙΟΝΙΣ» της εταιρίας ΑΒΛΕΜΩΝΑΣ ΝΕ.
Το «ΙΟΝΙΣ»  θα αντικαταστήσει το «Βιτσέντζος Κορνάρος» και θα πραγματοποιεί πλέον το δρομολόγιο Πειραιάς-Κύθηρα-Αντικύθηρα-Κίσσαμος-Γύθειο.
Το πλοίο βρίσκεται στα ναυπηγία στο Πέραμα για συντήρηση κι αναμένεται να είναι έτοιμο το πρώτο 15θήμερο του Σεπτεμβρίου ενώ αναμένεται να ξεκινήσει τα ταξίδια του στις 24 Σεπτεμβρίου.
Το «ΙΟΝΙΣ» κατασκευάστηκε στα ναυπηγία του Περάματος τη δεκαετία του ’70 και είναι χωρητικότητας 800 επιβατών ενώ οι χώροι του γκαράζ του πλοίου μπορούν να χωρέσουν συνολικά 170 ΙΧ οχήματα.
Το 2014, εξυπηρετούσε τις γραμμές Κυλλήνη - Ζάκυνθος και Κυλλήνη – Πόρος ενώ από τις αρχές του 2015 το πλοίο εξυπηρετούσε τη γραμμή Πειραιάς – Αίγινα – Πόρος.

πηγή: efsyn.gr

Κυριακή 27 Αυγούστου 2017

Κατασβέστηκε η φωτιά πλησίον του δρόμου Καλάμου - Λιβαδίου, 27/8/2017

Κατασβέστηκε εγκαίρως μετά την άμεση επέμβαση της Πυροσβεστικής, δυνάμεων του Δήμου Κυθήρων και κατοίκων εθελοντών, η πυρκαγιά που ξέσπασε σε δασική έκταση πλησίον του δρόμου μεταξύ Καλάμου και Λιβαδίου Κυθήρων, κοντά στην Παναγία την Οδηγήτρια, περίπου στις 2 τα ξημερώματα της Κυριακής 27/8.
Κάτοικοι του νησιού που περνούσαν εκείνη την ώρα από το σημείο αντιλήφθηκαν την πυρκαγιά και αμέσως ειδοποίησαν τις αρχές, κίνηση που ήταν καθοριστική για την θετική έκβαση του συμβάντος. Στο σημείο κατέφθασαν ένα όχημα από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Κυθήρων με το πλήρωμά του, το πυροσβεστικό όχημα του Δήμου με το πλήρωμά του και κάτοικοι εθελοντές. Αυτή τη φορά οι δυνάμεις είχαν σύμμαχο τους και τον καιρό, καθώς οι άνεμοι που έπνεαν πολύ ισχυροί όλη την ημέρα, τις πρώτες πρωινές ώρες είχαν εξασθενίσει εντελώς.
Τα αίτια εκδήλωσής της πυρκαγιάς παραμένουν άγνωστα και οι αρμόδιες αρχές διενεργούν έρευνα, ωστόσο ο τόπος, ο χρόνος και οι συνθήκες εκδήλωσής της παραπέμπουν σε εμπρησμό.
Αν η πυρκαγιά εξαπλωνόταν τότε θα μιλάγαμε για μια δεύτερη καταστροφή σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, με ανυπολόγιστες συνέπειες για τα Κύθηρα. Αυτή τη φορά όλα πήγαν καλά, ωστόσο όποιος γνωρίζει κάτι ή όποιος μπορεί να είδε κάτι παρακαλείται να απευθυνθεί στις αρμόδιες αρχές και να το καταθέσει.

Αν υπάρχουν ανάμεσά μας πυρομανείς, καταπατητές ή διεστραμμένοι που επιβουλεύονται το φυσικό περιβάλλον και το μέλλον του νησιού, πρέπει να συλληφθούν και να τιμωρηθούν όπως ορίζει ο νόμος.

Ρεπορτάζ - Φωτογραφίες: Παναγιώτης Μπαχτής

πηγή: Tsirigo fm

Πρόσκληση Ιεράς Μητρόπολης Κυθήρων-Αντικυθήρων για τις εόρτιες εκδηλώσεις στο Λεοντσίνειο Πνευματικό Κέντρο




Πέμπτη 24 Αυγούστου 2017

Φωτογραφικό σεμινάριο με τον γνωστό φωτογράφο Πάρι Πετρίδη

Πάρις Πατρίδης, «Αποθήκη», από τη σειρά «Τα Ρωμαίικα σχολεία της Πόλης»
Οι Φωτογραφικές Συναντήσεις Κυθήρων 2017 (27/9-1/10) θα συμπεριλάβουν φωτογραφικό σεμινάριο με τον Πάρι Πετρίδη, έναν από τους σημαντικότερους Έλληνες φωτογράφους της γενιάς του. Το σεμινάριο αποτελείται από δύο τρίωρες συναντήσεις την Πέμπτη 28/9, όπου θεωρία, πρακτική και ερμηνεία αλληλοσυμπληρώνονται. Απευθύνεται εξίσου σε επαγγελματίες, ερασιτέχνες και φιλότεχνους εν γένει.
Στην πρωινή συνάντηση θα παρουσιαστεί το φωτογραφικό έργο του εισηγητή. Στόχος του η κατανόηση του συντακτικού και της πολυσημίας της φωτογραφικής εικόνας μέσα από διαφορετικές θεματικές, επιτελεστικές πρακτικές, ερμηνευτικές προσεγγίσεις. Tο απόγευμα θα αφιερωθεί αποκλειστικά σε κριτική συζήτηση και συμβουλευτική καθοδήγηση με αφορμή τις φωτογραφίες των ίδιων των συμμετεχόντων.
Το κόστος συμμετοχής είναι 30€ και για τις δύο συναντήσεις. Ο αριθμός συμμετεχόντων περιορίζεται σε 20 συνολικά άτομα. Όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν, παρακαλούνται να εκδηλώσουν προκαταβολικά το ενδιαφέρον τους στη διεύθυνση mail@photokythera.gr.

Πάρις Πετρίδης: Σίμος Σαλτιέλ

Δείτε:

Οι Ελληνοαυστραλοί έσωσαν τα Κύθηρα φέτος το καλοκαίρι

«Θα φροντίζουμε πάντα το νησί μας» λένε οι Κυθήριοι μετανάστες

ΘΕΟΔΩΡΑ ΜΑΪΟΥ

Εδώ και χρόνια, πολλοί Κυθήριοι που άφησαν το νησί τους για να αναζητήσουν ένα καλύτερο μέλλον στην Αυστραλία, υποστηρίζουν -μεταξύ σοβαρού και αστείου- ότι το νησί των Κυθήρων θα μπορούσε εύκολα να θεωρείται μια ακόμα αυστραλιανή πολιτεία.
Ως έναν βαθμό αυτό είναι η αλήθεια, αν αναλογιστεί κανείς το ποσοστό των Ελλήνων της Αυστραλίας που επιστρέφει στο νησί για διακοπές ή ύστερα από μια επίσκεψη στην Δημοτική Βιβλιοθήκη, το υπερσύγχρονο αθλητικό συγκρότημα των Κυθήρων ή το Νοσοκομείο και το Γηροκομείο του νησιού, τα οποία χρηματοδοτήθηκαν μερικώς ή εξ ολοκλήρου από Κυθήριους συμπάροικους και συντηρούνται από αυτούς μέχρι και σήμερα.
Από το Ελληνοαυστραλιανό «Αντάμωμα» που οργάνωσε φέτος στο νησί ο Μηνάς Ραΐσης,
από το Σίδνεϊ, και η οικογένειά του
Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στατιστικά στοιχεία που δημοσιοποίησε ο Δήμος Κυθήρων, υπολογίζεται ότι περίπου 80.000 Κυθήριοι εγκατέλειψαν το νησί μόνο τον τελευταίο αιώνα, η πλειοψηφία των οποίων εγκαταστάθηκε στην Αυστραλία.
«Όταν σκέφτομαι το λατρεμένο μου νησί, ταξιδεύω νοερά στο παρελθόν και τις παιδικές μου αναμνήσεις» λέει σε συνέντευξή του στο «Νέο Κόσμο» ο 72χρονος επιχειρηματίας, Μηνάς Ραΐσης, ο οποίος έφυγε από το νησί το 1961, σε ηλικία 16 ετών, και εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στο Σίδνεϊ.
«Από τη στιγμή που αποχαιρέτησα τα Κύθηρα, δεν έχει περάσει ούτε μια μέρα που να μην ονειρευτώ το νησί μου και γι' αυτό, άλλωστε, τα τελευταία 40 χρόνια επιστρέφω τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο» εξομολογείται ο κ. Ραΐσης, ο οποίος μαζί με την σύζυγό του Ελένη, διοργάνωσαν φέτος Ελληνοαυστραλιανό «αντάμωμα» στο οποίο το παρόν έδωσαν πάνω από 100 συντοπίτες τους από την Αυστραλία.
«Τα Κύθηρα είναι η αυλή του Παραδείσου. Ο τόπος αυτός αποτελεί για όλους εμάς την γέφυρα που συνδέει το παρελθόν με το παρόν και λειτουργεί σαν συνδετικός κρίκος που ενώνει κατά κάποιον τρόπο τα παιδικά μας χρόνια με την ενήλικη ζωή μας και αυτό που φτάσαμε να είμαστε σήμερα» λέει στο «Νέο Κόσμο» ο 75χρονος συνταξιούχος Βρετός Κασιμάτης, που μετανάστευσε στην Αυστραλία πριν δεκαετίες και εγκαταστάθηκε στην Καμπέρα, όπου ήταν ιδιοκτήτης δημοφιλούς καφέ στην Manuka.
«Αγαπάμε το νησί μας και έχουμε πλέον γίνει όλοι μια μεγάλη παρέα. Όταν τα απογεύματα συναντιόμαστε στην πλατεία του χωριού και πίνουμε το καφεδάκι μας, νιώθουμε όλοι ότι ανήκουμε κάπου και αυτό το συναίσθημα είναι ανεκτίμητης αξίας» λέει η σύζυγος του Βρετού, Ευτυχία Κασιμάτη, η οποία έλκει την καταγωγή της από την Κάρπαθο και εδώ και δεκαετίες «ντύνει» τις περισσότερες Ελληνίδες νύφες στην Καμπέρα.
Απομονωμένο αλλά εξαιρετικά γραφικό και εύφορο, το νησί της Θεάς Ουράνιας Αφροδίτης και του Έρωτα βρίσκεται μεταξύ νότιας Πελοποννήσου και Κρήτης και είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στους Έλληνες και Ευρωπαίους γενικότερα.
Με κλίμα μεσογειακό και καταγάλανα κρυστάλλινα νερά, το νησί συνδυάζει μαγευτικές παραλίες, διάσπαρτα παραδοσιακά γραφικά χωριά με πλούσια βλάστηση, κοιλάδες, σπήλαια, καταρράκτες και ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική.
Το Τσιρίγο, όπως ήταν η ενετική ονομασία του νησιού, διοικητικά είναι οργανωμένο σε έναν Δήμο που μαζί με την Κοινότητα Αντικυθήρων, του ομώνυμου γειτονικού νησιού, υπάγονται στην Επαρχία Κυθήρων η οποία ανήκει στη Νομαρχία Πειραιά.
Μια χαλαρή βόλτα στη Χώρα των Κυθήρων αρκεί για να διαπιστώσει κανείς τη μοναδικότητα του νησιού, το οποίο μετά από μακρά περίοδο υπό ενετική κατοχή, διατηρεί ακόμα έντονα τα σημάδια της βενετικής αρχιτεκτονικής.
Παρ' όλη την ομορφιά του όμως, κατά την επίσκεψη μου εκεί τον περασμένο Ιούλιο, διαπίστωσα ότι το νησί παρουσίαζε μια ασυνήθιστη ησυχία, κάτι που δεν συναντά κανείς σε ελληνικό νησί κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
«Φέτος η καλοκαιρινή σεζόν ξεκίνησε ασυνήθιστα ήρεμα, κυρίως λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε με τα δρομολόγια του πλοίου που έρχεται από την Κρήτη. Ευτυχώς, οι Ελληνοαυστραλοί φίλοι μας έσωσαν το νησί μας, όπως, άλλωστε, κάνουν κάθε χρόνο» μας είπε η νεαρή Μαρία, ιδιοκτήτρια γυναικείας μπουτίκ ρούχων στη Χώρα του νησιού, ενώ πολλοί ακόμα ντόπιοι φαίνεται ότι συμμερίζονταν την άποψη της.
Σύμφωνα με τον 35χρονο δήμαρχο Κυθήρων και Αντικυθήρων, κ. Ευστράτιο Χαρχαλάκη, δύο είναι τα πλοία που συνδέουν τα Κύθηρα με την υπόλοιπη Ελλάδα. Το πρώτο συνδέει το νησί με την Κρήτη, την Καλαμάτα, το Γύθειο και τον Πειραιά και το δεύτερο -και μικρότερο πλοίο- εξυπηρετεί τους τουρίστες που επιλέγουν να ταξιδέψουν στο νησί διαμέσου Νεάπολης.
«Δυστυχώς, πριν από μερικούς μήνες το πλοίο Vincenzo Cornaros που εξυπηρετούσε μέχρι πρότινος τα δρομολόγια από την Κρήτη, υπέστη σοβαρές μηχανικές βλάβες με αποτέλεσμα να διακοπούν από τον περασμένο Μάιο και μετά όλα τα δρομολόγια προς Κύθηρα.
«Ευτυχώς για μας, το δεύτερο πλοίο λειτουργεί κανονικά αλλά τα ποσοστά επισκέψεων φέτος παρουσιάζουν ήδη σημαντική πτώση της τάξεως του 9% αφού έχουμε χάσει συνολικά το 30% των επισκεπτών που για μας αριθμητικά αντιστοιχεί σε 8,000 τουρίστες το χρόνο» λέει ο δήμαρχος, ο οποίος έλκει την καταγωγή του από τα Αντικύθηρα και ανέλαβε καθήκοντα δημάρχου για τα δύο νησιά πριν από περίπου τρία χρόνια.
«Παρά τα όποια προβλήματα όμως, το νησί έχει ακόμα αρκετό τουρισμό και φιλοδοξούμε να αποκατασταθούν και τα τεχνικά προβλήματα σύντομα».
Η αλήθεια είναι ότι τα Κύθηρα δεν θυμίζουν σε καμία περίπτωση την Μύκονο ή την Σαντορίνη, αλλά αποτελούν δίχως αμφιβολία ιδανικό προορισμό για εκείνους που αγαπούν τον ποιοτικό τουρισμό, τα φυσικά τοπία και την άγρια ομορφιά, τα κρυστάλλινα νερά, την περιπέτεια και εξερεύνηση, ενώ σίγουρα αποτελούν πόλο έλξης για τους λάτρεις της ιστορίας και της αρχιτεκτονικής.
Οι ντόπιοι κάτοικοι του νησιού είναι αυθεντικοί, ευγενείς, εξαιρετικά φιλόξενοι και περήφανοι για το νησί τους.
«Τα Κύθηρα είναι ένας προορισμός που διαρκώς κερδίζει το ενδιαφέρον και την προτίμηση των επισκεπτών και εμείς εδώ όλοι φροντίζουμε με σκληρή δουλειά και στρατηγικές κινήσεις να προωθούμε τα δύο νησιά σε ολόκληρο τον πλανήτη και ειδικά στην Βόρεια και Κεντρική Ευρώπη» λέει ο δήμαρχος.
«Μέλημά μας είναι να προσφέρουμε πάντα ποιοτική εξυπηρέτηση, να κρατάμε το νησί μας πεντακάθαρο και να προωθούμε τα υπέροχα προϊόντα που παράγει ο τόπος μας, ώστε όταν οι επισκέπτες μας φτάσουν στα Κύθηρα να ανακαλύψουν όχι απλώς ένα ακόμα νησί, αλλά έναν κρυμμένο θησαυρό.
«Βέβαια, μέσα σε όλα αυτά κάθε χρόνο ανυπομονούμε να καλωσορίσουμε στο νησί και τα αδέλφια μας, τους Έλληνοαυστραλούς Κυθήριους που ανέκαθεν αποτελούσαν και εξακολουθούν και παραμένουν σημαντική αρωγή για το νησί μας, το οποίο στηρίζουν αδιάκοπα, είτε με την παρουσία τους είτε μέσα από γενναιόδωρες δωρεές για την κατασκευή δημόσιων έργων, πολιτιστικών κέντρων, αθλητικών εγκαταστάσεων και νοσοκομείων» αποκαλύπτει ο δήμαρχος.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του δήμου, υπάρχουν περίπου 80.000 εγγεγραμμένοι Κυθήριοι, οι οποίοι έφυγαν από το νησί τα δύσκολα χρόνια της μετανάστευσης και εγκαταστάθηκαν στην Αυστραλία και τις Η.Π.Α.
«Αυτοί οι άνθρωποι αποτελούν μέλη της ευρύτερης οικογένειάς μας και μέλημά μας είναι να κρατήσουμε τον δεσμό ζωντανό και άρρηκτο. Στόχος μας είναι να τους προσφέρουμε πάντα την αγάπη και την φροντίδα που και οι ίδιοι αναζητούν όταν επιστρέφουν στον τόπο που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν» λέει ο δήμαρχος κ. Χαρχαλάκης, ενώ αποκαλύπτει ότι ο Δήμος Κυθήρων, σε συνεργασία με την Πολιτιστική Εταιρία Κυθήρων, παρουσίασαν τον περασμένο μήνα, υπό την Αιγίδα της Πρεσβείας της Αυστραλίας στην Ελλάδα, Έκθεση Φωτογραφίας με τίτλο «Η Κυθηραϊκή Μετανάστευση στην Αυστραλία (Kytherian Diaspora in Australia), η οποία πρόκειται να «ταξιδέψει» και στο το Σίδνεϊ στα τέλη του 2018.
«Η Έκθεση αποτελεί έναν ύμνο στη ζωή και το έργο των Κυθήριων που μετανάστευσαν στην Αυστραλία στις αρχές του 20ού αιώνα και μας έκαναν όλους περήφανους με όσα κατάφεραν να δημιουργήσουν στην ξενιτιά. «Όνειρο μας και ελπίδα μας οι συμπατριώτες μας μετανάστες να βρίσκουν πάντα το δρόμο πίσω στην πατρίδα» καταλήγει ο δήμαρχος κ. Ευστράτιος Χαρχαλάκης.

πηγή: neoskosmos.com

Εορτασμός του Αγίου Μύρωνος στο Νέο Φάληρο

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος με λαμπρότητα εορτάσθηκε η μνήμη του Μάρτυρος Αγίου Μύρωνος, Πολιούχου και Προστάτου της νήσου των Αντικυθήρων στον ιερό ναό Μυρτιδιωτίσσης  Ν. Φαλήρου την Πέμπτη 17 Αυγούστου. Η συμμετοχή συμπατριωτών μας ήταν μεγάλη. Εκ μέρους του Δ.Σ της Ένωσης παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος της Ένωσης κος Κωνσταντίνου Γεώργιος ο Γεν.Γραμματέας κος Κατσανεβάκης Ιωάννης και ο Ταμίας κος Πάτερος Μύρων.Τα περισσότερα από τα υπόλοιπα  μέλη του Δ.Σ  συμμετείχαν στον εορτασμό του Πολιούχου μας στα Αντικύθηρα. Με το πέρας της θείας λειτουργίας στο κυλικείο του ιερού ναού μοιράστηκαν άρτοι , καφέδες , αναψυκτικά και κουλουράκια. Θα θέλαμε ως Ένωση να ευχαριστήσουμε την οικογένεια της κυρίας Βαρβάρας Πατέρου του Μύρωνος που όπως τα τελευταία χρόνια έτσι και φέτος ανέλαβε τα έξοδα. Ως Ένωση ευχόμαστε η μνήμη του Αγίου Μύρωνος να δίνει δύναμη σε όλους τους επί γης Αντικυθήριους.

ΤΟ Δ.Σ. της Ένωσης


πηγή: antikythira-enosi.gr

Κυθήρων: ''Το «πατρίς-θρησκεία-οικογένεια» είναι ριζωμένο στην ψυχή των Ελλήνων''

Με λαμπρότητα εορτάστηκε στο ακριτικό νησί των Αντικυθήρων η ετήσιος ιερά μνήμη του πολιούχου του νησιού Αγίου Ιερομάρτυρος Μύρωνος, στην ομώνυμη διαλελυμένη παλαιά γυναικεία Ιερά Μονή που διαρκώς ευπρεπίζεται και συντηρείται τα τελευταία έτη με τη φροντίδα των Αντικυθηρίων και των ευλαβών προσκυνητών.
Το εσπέρας της εορτής αφίχθη στο νησί με τη συνδρομή σκάφους του Λιμεναρχείου Νεαπόλεως Λακωνίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κυθήρων και Αντικύθηρων κ. Σεραφείμ που χοροστάτησε του Μεγάλου Πανηγυρικού Εσπερινού κηρύσσοντας το Θείο Λόγο.
Ανήμερα της εορτής (17/8) τελέστηκαν ο Όρθρος και η Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, με τη συμμετοχή Αντικυθήριων και ομογενών εξ Αυστραλίας.
Παρέστησαν η Βουλευτής της Ά Πειραιά και Νήσων κα. Ελένη Σταματάκη, ο Δήμαρχος Κυθήρων – Αντικυθήρων κ. Ευστράτιος Χαρχαλάκης, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Αντικυθήρων κ. Ανδρέας Χαρχαλάκης, ο Διοικητής του Α.Σ. Αντικυθήρων Ανθυπαστυνόμος κ. Χάρης Γιαννόπουλος και μέλη του Δ.Σ. της εν Πειραιεί Ενώσεως των Απανταχού Αντικυθηρίων.
Φέτος ο κόσμος ήταν μειωμένος σε σχέση με άλλες χρονιές λόγω της διακοπής της ακτοπλοϊκής σύνδεσης από Πειραιά και Κρήτη που αναμένεται να αποκατασταθεί εντός Σεπτεμβρίου.
Ωστόσο οι Αντικυθήριοι προετοίμασαν όπως κάθε χρόνο τον εορτασμό του Πολιούχου τους, όπου προσφέρεται ντόπιο αγριοκάτσικο, κρητικό πιλάφι, κρασί και ψωμί σε όλους τους προσκυνητές.
Για 17η συνεχή χρονιά λάμπρυνε με την παρουσία της στο νησί η χορωδία του Πρωτοψάλτη κ. Ιωάννη Τσούνη, που έψαλλε μελωδικότατα στις Ιερές Ακολουθίες. Πολλοί κάτοικοι αλλά και νέοι προσήλθαν στο Ποτήριο της Ζωής.
Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στα βασανιστήρια που υπέστη ο Άγιος Μύρων αλλά και στις διαρκείς πρεσβείες του προς τον Θεό για όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα για τα Αντικύθηρα και τους κατοίκους τους, που διαρκώς μειώνονται με αποτέλεσμα το νησί να βιώνει έναν ορατό κίνδυνο ερήμωσης.
Ευχήθηκε να βοηθήσει ο Άγιος Μύρων ώστε το νησί να ανακάμψει πληθυσμιακά και να στελεχωθεί εκ νέου η Ιερά Μονή του Αγίου που μέχρι το 1950 ήταν γυναικείο Μοναστήρι και διαρκώς ευπρεπίζεται με την μέριμνα των κατοίκων και των προσκυνητών.
Επιπλέον αναφέρθηκε στο ζήτημα της ορθόδοξης παράδοσης τονίζοντας με έμφαση ότι το τρίπτυχο «πατρίς-θρησκεία-οικογένεια» είναι ακλόνητα ριζωμένο στην ψυχή των Ελλήνων και δεν θα καταργηθεί ποτέ.
Ο εορτασμός ολοκληρώθηκε με την Λιτανεία της Ιεράς Εικόνος και του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Μύρωνος, μετά την οποία ακολούθησε η παραδοσιακή εόρτιος τράπεζα στο προαύλιο του Ιερού Ναού.

πηγή: romfea.gr

Τετάρτη 23 Αυγούστου 2017

Η εορτή του Αγ.Φανουρίου στα Χριστοφοριάνικα Κυθήρων, 27/8/2017

Την Κυριακή 27/8 θα τελεστεί Αρχιερατική Λειτουργία με την συμμετοχή Βυζαντινής Χορωδίας για την εορτή του Αγίου Φανουρίου στον ιερό ναό του Αγίου Βασιλείου στα Χριστοφοριάνικα.
Θα ακολουθήσει κέρασμα στον Περίβολο του ναού.
Σας περιμένουμε.


πηγή: Tsirigo fm

Έκτακτο δρομολόγιο για την ΠΟΡΦΥΡΟΥΣΑ, 25/8/2017

Το Ε/Γ-Ο/Γ ΠΟΡΦΥΡΟΥΣΑ θα πραγματοποιήσει έκτακτο δρομολόγιο την Παρασκευή 25/08/2017:
                                                 Αναχ.      Αφιξ.
ΝΕΑΠΟΛΗ - ΚΥΘΗΡΑ:        06.00  -    07.15
ΚΥΘΗΡΑ - ΝΕΑΠΟΛΗ:        07.45  -    09.00

πηγή: Tsirigo fm

"Ας κρατήσουν οι χοροί" στο Διακόφτι, 25/8/2017


Στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη του Περάματος το Ε/Γ-Ο/Γ ΙΟΝΙΣ για τις τελευταίες εργασίες πριν τη δρομολόγησή του

Στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη του Περάματος μεθόρμισε σήμερα το πρωί (22/8) το Ε/Γ-Ο/Γ ΙΟΝΙΣ, προκειμένου να ξεκινήσει τις εργασίες επισκευής του.
Να θυμίσουμε ότι το πλοίο, το οποίο βρισκόταν από τις 20/11/2016 στα Ναυπηγεία Σπανόπουλου στη Σαλαμίνα, αγοράστηκε πρόσφατα από την ΑΒΛΕΜΩΝΑΣ Ν.Ε., με σκοπό να δρομολογηθεί από Πειραιά για Κύθηρα και Αντικύθηρα.

πηγή: Tsirigo fm

Δελτίο τύπου Δήμου Κυθήρων, 22/08/2017

Τα Κύθηρα επισκέφθηκε ο Πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας κ. Ευθύμιος Λέκκας, Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ο κ. Λέκκας είχε συνάντηση με το Δήμαρχο κ. Ευστράτιο Χαρχαλάκη, με αντικείμενο την εξέταση των επιπτώσεων της πρόσφατης πυρκαγιάς στο περιβάλλον του νησιού. Η επιστημονική ομάδα του κ. Λέκκα θα αναλάβει άμεσα την εκπόνηση της μελέτης αντιπλημμυρικής και αντιδιαβρωτικής προστασίας των καμμένων εκτάσεων, το κόστος της οποίας θα προέλθει από την έκτακτη χρηματοδότηση που έλαβε ο Δήμος μας από το Υπουργείο Εσωτερικών. Για την εκπόνηση της μελέτης θα υπογραφεί Προγραμματική Σύμβαση ανάμεσα στο Δήμο Κυθήρων και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Έρευνας-ΕΛΚΕ). Η μελέτη θα περιλαμβάνει:
- Έρευνα μείωσης διαβρωτικού κινδύνου
- Έρευνα μείωσης πλημμυρικού κινδύνου
- Έρευνα μείωσης κατολισθητικού κινδύνου
- Έρευνα σφοδρότητας πυρκαγιάς και μεταπυρική αποτίμηση
- Έρευνα παρακολούθησης υπογείων υδροφόρων οριζόντων
Η επιστημονική ομάδα του κ. Λέκκα ανέλαβε την αντίστοιχη μελέτη για τις καμμένες εκτάσεις της Νεάπολης Λακωνίας, με βάση την οποία έχουν χρηματοδοτηθεί στην περιοχή μεγάλα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα.
Παράλληλα, στη συνάντηση, συμφωνήθηκε η πραγματοποίηση σεμιναρίων και διαλέξεων αντιμετώπισης σεισμικών φαινομένων στα σχολεία των Κυθήρων, που θα υλοποιηθούν τον προσεχή χειμώνα.
Η συνεργασία του Δήμου μας με την επιστημονική ομάδα του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών αποτελεί εγγύηση για την άρτια και αντικειμενική αποτίμηση των επιπτώσεων της πρόσφατης πυρκαγιάς, καθώς το συγκεκριμένο τμήμα έχει πολύ μεγάλη εμπειρία σε αντίστοιχα φαινόμενα, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο.

Παρασκευή 18 Αυγούστου 2017

Ενίσχυση 180.000 ευρώ στα πυρόπληκτα Κύθηρα

Οικονομική ενίσχυση ύψους 180.000 ευρώ για τον δήμο Κυθήρων ενέκρινε εκτάκτως ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, προκειμένου να πραγματοποιηθούν τα αναγκαία αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα υποδομής που απαιτούνται μετά την πρόσφατη καταστροφική πυρκαγιά.
Η ενίσχυση θα δοθεί με χρέωση του λογαριασμού του ΥΠΕΣ από το έργο «Πρόγραμμα πρόληψης και αντιμετώπισης ζημιών και καταστροφών που προκαλούνται από θεομηνίες στους ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού της χώρας», που τηρείται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για αυτούς τους λόγους.

πηγή: naftemporiki.gr

Items Recovered from Wreck of Elgin’s Ship off Kythira

Chess pawns, combs and a toothbrush are some of the new findings brought to light by the underwater excavation of the wreck of the ship “Mentor” that sank off the island of Kythira in 1802.
The excavation that continues for the fifth year by the Greek Ephorate of Old Antiquities, was conducted from July 8 to 27.
Among other findings are pieces of furniture, coins and other personal possessions of the crew. Also pieces of a pulley, ropes and other metal objects from one of the ship’s masts.
The ship, which was carrying antiquities plundered from the Parthenon by British diplomat Lord Elgin, was bound for England via Malta but sank at the entrance of the port of Avlemona southwest Kythera.
In earlier excavations several objects were recovered from those that the 10 male crew would have used, including different types of cookware, glass, ceramic and porcelain, bottles, decorative items, which were apparently at the officers’ accommodation, coins of the period, two weapons like pistols, the decoration of a butt shot, bullets of different calibers three, stone lighters for arms, a small cannon shell, and navigation equipment, a small compass hand with gold chain and a compass on board.
Among the most significant items recovered were two ancient silver coins and a bronze coin, discovered between the ballast stones.
The results of this research are particularly interesting and encouraging, because this ship was intrinsically linked with the Parthenon sculptures removed by Lord Elgin’s team in Athens, and the objects recovered from the wreck are indicators of the welfare of seafarer merchant ships in a turbulent historical period of the Eastern Mediterranean.
greece.greekreporter.com

Κύθηρα: Νέα ευρήματα από την υποβρύχια ανασκαφή στο ναυάγιο Μέντωρ

Πιόνια σκακιού, καπνοσύριγγες, φιαλίδια, χτένια, μία οδοντόβουρτσα είναι μερικά από τα νέα ευρήματα που έφερε στο φως η υποβρύχια έρευνα της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων (ΕΕΑ) στο ιστορικό ναυάγιο ΜΕΝΤΩΡ στα Κύθηρα. Το μπρίκι «Μέντωρ», που μετέφερε μέρος των αρχαιοτήτων που είχαν αφαιρεθεί από μνημεία των Αθηνών από την ομάδα του Λόρδου Έλγιν, βυθίστηκε το 1802 στα Ν.Α. Κύθηρα στην περιοχή του Αβλέμονα. Η έρευνα που συνεχίζεται για πέμπτη χρονιά από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων διενεργήθηκε στο διάστημα από 8 Ιουλίου έως 27 Ιουλίου 2017.


Συγκεκριμένα βρέθηκαν προσωπικά αντικείμενα των επιβατών και του πληρώματος, όπως πιόνια σκακιού, νομίσματα από τα οποία ένα χρυσό (Ουτρέχτη 1756), καπνοσύριγγες, φιαλίδια, ένας οστέινος καβαλάρης διακόσμηση μουσικού οργάνου, χτένια και μία οδοντόβουρτσα, καθώς και δύο μεταλλικά κομβία με παράσταση άγκυρας, που προέρχεται από ένδυμα ναυτικού. Επίσης το εμπρός μέρος ενός συρταριού επίπλου (φωτ. 4) καθώς και ένας μεγάλος αριθμός θραυσμάτων σκευών καθημερινής χρήσης.

Κατά τη διάρκεια της φετινής υποβρύχιας ανασκαφής ερευνήθηκε τομή (Τομή 1/2017) διαστάσεων περίπου 3μ.Χ2μ. σε περιοχή προς την πλώρη του πλοίου. Αν και στο χώρο δεν σώζεται σε καλή κατάσταση το σκαρί του πλοίου, βρέθηκε μεγάλος αριθμός ξύλων (φωτό 1) που μαρτυρούν την καταστροφή του τόσο κατά την διάρκεια της πρώτης ναυαγιαιρεσίας του 1802-1804 όσο και από τις μετέπειτα ενέργειες στο χώρο, καθώς και ένας σημαντικός αριθμός τροχαλιών (φωτό 2), σχοινιών και μεταλλικών αντικειμένων (φωτό 3), που σχετίζονται με την περιοχή, όπου υπήρχε ο ένας από τους δύο ιστούς του πλοίου.
Στην έρευνα συμμετείχαν από την Εφορεία Εναλίων Αρχ/των οι:
Δρ. Δημήτρης Κουρκουμέλης ως Διευθυντής, Άρης Μιχαήλ και Λ. Μερσενιέ ως υπεύθυνος καταδύσεων. 
Η έρευνα υποστηρίχτηκε από τον Κυθηραϊκό Ερευνητικό Όμιλο, το Δήμο Κυθήρων, την Ilios Shipping Co, τον κ. Στάθη Τριφύλλη και την ΜΚΟ Αργώ.
πηγή: kathimerini.gr 

Η προστασία του περιβάλλοντος είναι ευθύνη όλων μας – Νέα εθελοντική δράση από τον καθηγητή Παναγιώτη Βάρδα στο Καψάλι Κυθήρων

Ο γνωστός συμπατριώτης μας Ιατρός Καθηγητής Καρδιολογίας κ.Παναγιώτης Βάρδας, αμέσως μετά την πρόσφατη καταστροφική πυρκαγιά που ξέσπασε στα Κύθηρα και προκάλεσε μεγάλη οικολογική καταστροφή, ξεκίνησε άμεσα μια νέα εθελοντική δράση καθαρίζοντας το τμήμα του δρόμου Κάλαμος - Καψάλι, περίπου από το ύψος της περιοχής Σταυρός και θα φτάσει μέχρι το άλσος που βρίσκεται και το Camping στο Καψάλι.
Ο κ.Βάρδας είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και διάσωσης της τοπικής χλωρίδας των Κυθήρων, με σημαντικές δράσεις και κατά το πρόσφατο παρελθόν.
Όπως λέει ο ίδιος σημασία έχει το αποτέλεσμα και το τι μπορούμε να κάνουμε εμείς πριν, για να αποτρέψουμε την καταστροφή του περιβάλλοντος μας κι όχι κάνουμε αναλύσεις όταν αυτή θα χει ήδη συντελεστεί.
Ήδη έχει καθαριστεί ένα σημαντικό κομμάτι στις άκρες του δρόμου κι έχουν μαζευτεί πάρα πολλά σκουπίδια, τα οποία δημιουργούσαν και μια άσχημη εικόνα στους επισκέπτες και φυσικά ανά πάσα στιγμή θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια πηγή εκδήλωσης πυρκαγιάς.
Πλέον οι καταστάσεις απαιτούν αυτοοργάνωση, δεν μπορούμε να τα περιμένουμε όλα από το Κράτος ή τους Δήμους, μακάρι κι άλλοι να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Καθηγητή Παναγιώτη Βάρδα καθώς η προστασία του περιβάλλοντος είναι ευθύνη όλων μας.

Ρεπορτάζ - Φωτογραφίες: Παναγιώτης Μπαχτής

πηγή: Tsirigo fm

Δελτίο τύπου - Έκθεση Μαίρης Σχοινά

Εγκαίνια έκθεσης, «Ωδές Αιγαίου, τιμούν τους Πανάρχαιους Θησαυρούς των Αντικυθήρων»  της χαράκτριας Μαίρης Σχοινά.

Από την Παρασκευή 4/8, στην αίθουσα του Κυθηραικού Συνδέσμου παρουσιάζεται η έκθεση "Ωδές Αιγαίου, τιμούν τους Πανάρχαιους Θησαυρούς των Αντικυθήρων", της χαράκτριας Μαίρης Σχοινά.

Η Μαίρη Σχοινά γράφει... «Από τους πυθμένες της προσδοκίας στις απύθμενες άκρες του ουρανού» Στον γαλαζοπράσινο υδάτινο κόσμο του Αιγαίου, ναυάγια πλοίων κράτησαν στη σιωπή την ιστορία πολιτισμού αιώνων, ως κοιμητήρια του βυθού που φύλαξαν στον κόρφο τους προστατευμένη μια απόκοσμη ομορφιά. Αγάλματα μαρμάρινα και μπρούντζινα, αμφορείς, νομίσματα, διάφορα αντικείμενα κομψοτεχνήματα από γυαλί, με πολύτιμο  θησαυρό τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων, κορυφαίο επίτευγμα της αρχαιοελληνικής διάνοιας. Η θέα των αρχαίων ευρημάτων στην έκθεση «Ναυάγιο των Αντικυθήρων» στο Αρχαιολογικό Μουσείο στην Αθήνα με συγκλόνισε................. Η βαθιά συγκίνηση μπροστά σ’ αυτούς τους ιστορικούς θησαυρούς ήταν το κίνητρο για την δημιουργία συνθέσεων με θέμα τα πολύτιμα ευρήματα στο απόκοσμο υδάτινο περιβάλλον τους.  Ήρθε σαν μια συνέχεια της μέχρι σήμερα πορείας μου στην τέχνη με τις «Αρχαίες Ελληνικές Γραφές» και τις «Ωδές Αιγαίου». Η αγάπη μου αλλά και το δέος που αισθάνομαι για την απέραντη και μυστηριακή Αιγαιίδα Θάλασσα δεν έχει τέλος.  «Βγάζει η θάλασσα κρυφή φωνή. Φωνή που μπαίνει μες στην καρδιά μας και την συγκινεί και την ευφραίνει», έγραψε ο Κωνσταντίνος Καβάφης.
Η Ειρήνη Οράτη, Ιστορικός Τέχνης, σημειώνει «........Η Σχοινά, μέσα από τις διπλές εικόνες της ενότητας Ωδές Αιγαίου, συνεχίζει να γράφει μέσα από την εξαιρετικά εκλεπτυσμένη οπτική της, τη συνέχεια της γεμάτης δέος περιπέτειάς της με την μυστηριακή Αιγαιίδα Θάλασσα, που άρχισε το 2001. Η αέναη κίνηση της θάλασσας, αποτυπωμένη φωτογραφικά μετά από ώρες παρατηρήσεων του βυθού στα Κουφονήσια, συνδυάζεται με την καθαρή χάραξη μιας ξυλογραφίας που μεταφέρει τις εντυπώσεις της χαράκτριας από τα γλυπτά, τα νομίσματα και τα άλλα σπουδαία ευρήματα από το ναυάγιο των Αντικυθήρων. Οι ψηφιακές φωτογραφίες εκτυπώνονται με την μέθοδο Giclee Print, που αφήνει ελευθερίες στις διαφάνειες των λήψεων και αποδίδει με εντυπωσιακή καθαρότητα την κίνηση του κύματος, ευνοώντας κάθε ανεπαίσθητη τονική διαφοροποίηση..........Η Σχοινά, μέσα από την εμπειρία της στην κλασική ξυλογραφία, αλλά και την ευαισθητοποιημένη πλέον φωτογραφική ματιά της, συνδυάζει αυτές τις δύο τόσο διαφορετικές οπτικές, ώστε να πλάσουν ένα ιδιοφυές αποτέλεσμα. Η αφορμή για αυτά τα έργα και η φαινομενικά ευμετάβλητη, αλλά στιβαρή εκτέλεσή τους, είναι η χωρίς φραγμό συγκίνηση που προκάλεσε στη χαράκτρια  το πλήθος των αντικειμένων του ναυαγίου, αλλά και ο προσωπικός της συναισθηματικός στροβιλισμός μέσα στη δίνη των κυμάτων αυτής της αιωνιότητας.
Η Θάλεια Στεφανίδου, Ιστορικός/Κριτικός Τέχνης, σημειώνει "...........Αυτό ωστόσο που σε μένα προκαλεί ένα ιδιαίτερο αισθητικό ενδιαφέρον είναι η πρόταση της Σχοινά να μας φέρει σε επαφή με το αρχαιολογικό “εύρημα”,  εμβαπτίζοντας και εγκλωβίζοντάς το στο μπλε θαλάσσιο ρευστό.  Σαν να γίνεται δηλαδή η φωτογραφημένη θάλασσα το  φίλτρο που αναδεικνύει, ενώ ταυτόχρονα αποκρύπτει την αρχαιολογική περιπέτεια της διαχρονικής ελληνικής μνήμης, ως τέχνης και τεχνολογίας. Γιατί  είναι οπτικά πολύ δύσκολο να παρατηρήσουμε εξεταστικά αυτά τα εξαιρετικά “κείμενα”, που ζαλίζουν το βλέμμα μας επιπρόσθετα και μέσα από τις δίνες του νερού και των αντανακλάσεών του. Μοιάζει να μας διαφεύγουν, αναγκαστικά, παρόμοια με τα πλάσματα που κείνται κατενώπιον φωλιασμένα στα όνειρα......"

Θεοδόσιος Τάσιος Ομ. καθηγητής ΕΜΠ
Τέχνη και τεχνολογία.   « Οι λέξεις τέχνη, τεχνική, τεχνολογία δεν είναι μόνο ομόρριζες. Το καλλιτεχνικό και το χρηστικό-τεχνικό ήταν έννοιες ταυτόσημες στους παλιούς καιρούς. Οι άνθρωποι έκαναν τα πάντα με τα χέρια τους, κατασκευάζοντας προϊόντα που ήταν οικονομικά, λειτουργικά, ασφαλή και όμορφα, ικανοποιώντας όλες τις ανάγκες. Γι’ αυτό παρουσιάζει ενδιαφέρον η δουλειά της πολυτεχνίτισσας Μαίρης Σχοινά, η οποία θέτει στην υπηρεσία του αισθητικού ενεργήματος τρεις τεχνικές: την ξυλογραφία, τη φωτογραφία και την ψηφιακή εκτύπωση». Με αυτήν την προσέγγιση, ποιος θα μπορούσε να αρνηθεί ότι ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων «προσφέρει και αισθητική απόλαυση», όπως είπε ο κ. Τάσιος, βλέποντας πόσο εμπνεύστηκε η χαράκτρια από τα θραύσματά του. Υπάρχουν όμως πολλοί λόγοι για τους οποίους «ο αφάνταστα πυκνός αυτός υπολογιστής ήταν όλος ο κόσμος. Το πολυσύνθετο αυτό όργανο χρησίμευε για αστρονομικές παρατηρήσεις, προέβλεπε τις εκλείψεις του Ήλιου και της Σελήνης για να μην τρομάζει ο κόσμος, τηρούσε ημερολόγια με τη σημαντική ακρίβεια πολλών ετών, προέβλεπε πότε θα τελεστούν οι Πανελλήνιοι Αγώνες, τα Ίσθμια κ. ά. Είχε πολυάριθμα γρανάζια των οποίων οι άξονες στηρίζονταν επάνω σε άλλα γρανάζια, αλλά διέθετε έναν μόνο εξωτερικό στροφέα. Αν τον κρατούσες στα χέρια σου γινόσουν ο Χρόνος, εσύ τον γύριζες και γύριζε το σύμπαν, γύριζε ο ήλιος, γύριζαν οι πλανήτες...».
Σημείωση: Απόσπασμα από το άρθρο «Θησαυροί των Αντικυθήρων ξανά στον βυθό»                                           
της Ελευθερίας Τραïου στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ της Κυριακής 20. 3. 2016
  

Η Μαίρη Σχοινά αναπληρώτρια καθηγήτρια της ΑΣΚΤ, γεννήθηκε στις Σέρρες. Σπούδασε Χαρακτική (1966-1971), με υποτροφία του ΙΚΥ, και Τυπογραφία και Τέχνη του Βιβλίου (1971-1973) στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ) και, στη συνέχεια, Λιθογραφία (1976-1981) στην École Nationale Supérieure des Beaux-Arts στο Παρίσι, με υποτροφία της γαλλικής κυβέρνησης.
Δίδαξε Πλαστικές Τέχνες στο Κολλέγιο Αθηνών - Κολλέγιο Ψυχικού, (1981-1993)  και Χαρακτική στο Εργαστήριο της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών στην Αθήνα (1993-2015). .
Έχει παρακολουθήσει Αdvanced Colour Printmaking στο New York University στη Νέα Υόρκη (1996-1997) ως επισκέπτρια πανεπιστημιακός με εκπαιδευτική άδεια της ΑΣΚΤ καθώς και Advanced Printmaking και Digital Prints στο Columbia College Chicago στο Σικάγο (2004) ως επισκέπτρια λέκτορας. Έχει συμμετάσχει σε διεθνή εργαστηριακά σεμινάρια Χαρακτικής. 
Έχει παρουσιάσει τη δουλειά της σε 31 ατομικές εκθέσεις και σε περισσότερες από 100 συλλογικές εκθέσεις και διεθνείς Μπιενάλε στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. 
2003 Βραβείο Dr. Iwasaki, 4th Kyoto International Woodprint Exhibition, Ιαπωνία
2009 Βραβείο του Rector of the Szczecin Academy of Applied Art, International Print Triennial Krakow 2009, Κρακοβία, Πολωνία.
Έργα της βρίσκονται σε Μουσεία, Πινακοθήκες και ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Κυθήρων.

Διάρκεια έκθεσης: 4 έως 31 Αυγούστου 2017
Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 18,00 – 23,00


Κυθηραϊκός Σύνδεσμος στη Χώρα τηλ : 6977440072 

Ανακοίνωση Δήμου Κυθήρων σχετικά με τη δυνατότητα υπαγωγής σε ρύθμιση οφειλών που έχουν βεβαιωθεί ή που θα βεβαιωθούν



Απάντηση καθηγητή Παναγ.Βάρδα στην ανοιχτή επιστολή-πρόσκληση της Ένωσης "Πορφυρίς"

Προς τον Πρόεδρο και το Διοικητικό Συμβούλιο, της Ένωσης  Νεολαίας Κυθήρων, "Πορφυρις ".

Κύριε Πρόεδρε,                   
Σας ευχαριστώ για την χθεσινή ανοιχτή επιστολή - πρόσκληση, που ευγενικά μου απευθύνατε.
Εκτιμώ ότι η προσωποποιημένη αυτή χειρονομία, δικαιολογείται κυρίως εξαιτίας της 35ετους Πανεπιστημιακής θητείας μου, που αφιερώθη στην εκπαίδευση, υποστήριξη και ευδοκίμηση των φοιτητών μας, όπως επίσης στην ευρύτερα γνωστή αφοσίωση μου στην διαχείριση του περιβάλλοντος και της φυσιογνωμίας του νησιού μας.
Δευτερευόντως, εκτιμώ ότι η ειδική αυτή επιστολή σχετίζεται με την στενή γειτονία μου με το ερειπωμένο κτίριο, που στους νεανικούς χρόνους μας, χορέψαμε και ονειρευτήκαμε.
Με την επιστολή σας, με καλείτε να συμμετάσχω και να υποστηρίξω την χοροεσπερίδα σας, της 14ης Αυγούστου.
Με εξαιρετική ειλικρίνεια, όπως πράττω καθημερινά στην κοινωνική και επαγγελματική μου ζωή, θα επιθυμούσα να επισημάνω συγκεκριμένα αντικείμενα και ασφαλώς να ανταποκριθώ στην επιστολή σας.
1. Θεωρώ ότι η συσπείρωση, η συναντίληψη και οι δραστηριότητες των νέων, όπως συμβαίνει και στην περίπτωση της ένωσης " Πορφυρίς", είναι πολύπλευρα εξαιρετικά χρήσιμη.
Πρώτιστα, οπωσδήποτε στις εθελοντικές αυτές συντροφικότητες, είναι η γνησιότητα των ιδεών και η πίστη σ'αυτές που διαφοροποιούν τις εκάστοτε ομάδες.
2. Προσωπικά, όπως έπραξα πάντα και είναι καλά γνωστό, είμαι έτοιμος να συμβάλλω στο μέτρο του δυνατού για την υποστήριξη των νέων του Τσιρίγου, τις καριέρες τους, τις καλοκαιρινές δραστηριότητες τους και ασφαλώς την συγκεκριμένη χοροεσπερίδα.
3. Θεωρώ, ότι η επιλογή ενός επικίνδυνα ρηγματωμένου και εγκαταλειμμένου χώρου (Σημ. Αναφέρομαι στον οικίσκο, το δάπεδο και τα πλευρικά τοιχία του περιβάλλοντος χώρου), συνιστά εξαιρετικά επικίνδυνη επιλογή.. όταν μάλιστα συναθροίζονται νέοι, γεμάτοι με ζωή, δράση και περισσή τόλμη.
Επιπρόσθετα, χρειάζεται να συνεκτιμηθεί ότι όλος ο χώρος, γύρω από την παλαιά Disco, είναι δασωμένος, εγκαταλελειμμένος και ευάλωτος σε κάθε αβλεψία και ανάφλεξη.
4. Άφησα τελευταίο, την ουσιαστική παράμετρο που αφορά την κανονικότητα του νέου μικρού οικισμού μας. Είναι καλά γνωστό, ότι στην χοροεσπερίδα συμμετέχουν όχι μόνο οι νεολαίοι του νησιού μας, αλλά κάθε είδους και καλλιέργειας άτομα. Τελικά μέχρι τα ξημερώματα η περιοχή είναι εκτός ελέγχου.
Με βάση όλα τα προηγούμενα, το δικό μου μήνυμα είναι απλό και καθαρό. Είμαι κοντά σας και θα υποστηρίξω κάθε ευγενικό στόχο σας, με παρρησία και όραμα. Αυτό έπραξα σε όλη την μέχρι σήμερα πορεία μου.
Από την πλευρά μου, ταπεινά βρίσκω λάθος να συνδέονται οι αξίες  και η χοροεσπερίδα σας, αναπόσπαστα με ένα χώρο που έχει αναπόφευκτα τελειώσει και προβάλλει ερειπωμένος, ρημαγμένος, σημαντικά ρυπαρός και έρημος. Την παλαιά Disco.
Είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν εξαιρετικοί εναλλακτικοί χώροι, που συνδέθηκαν επίσης με την νιότη μας, τους χορούς μας και τα όνειρα μας.
Τέλος ειδικά για φέτος, αναγνωρίζοντας τα πρακτικά προβλήματα μιας εναλλακτικής λύσης της τελευταίας στιγμής, δηλώνω ότι θα υποστηρίξω την απόφαση σας, στο πνεύμα της συντροφικότητας που ανέκαθεν με συνδέει με τους νέους και τους ανθρώπους της προόδου.

Με εκτίμηση, Π Βάρδας.

Υστερόγραφο: Τα " Δυναμικά Κύθηρα" δεν είναι Μη Κυβερνητική Οργάνωση.
Είναι απλά το website, μιας πρωτοβουλίας που μας ένωσε για να εργαστούμε εθελοντικά, κάτω από την διαχείριση του συλλόγου Κυθηρίων, Κυθήρων και να καθαρίσουμε το Πάρκο στο Καψάλι. Προσωπικά, είχα και άλλες βλέψεις, για να καθαρίσουμε τα μικρά μας πάρκα  σε όλο το νησί, όπως του Ποταμού, στα Δόκανα και τους Αραίους... Τώρα πενθούμε....

πηγή: Tsirigo fm