Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

Δελτίο τύπου βουλευτή Παναγιώτη Mελά για τη Δωρεά Λάτση, 31/5/2013

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΕΛΑΣ
Βουλευτής Α’ Πειραιά και Νήσων
Γραμματέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 31-05-2013
Ο Βουλευτής Παναγιώτης Μελάς, Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και Τομεάρχης Υγείας, μιλώντας στη Βουλή στο Νομοσχέδιο «Κύρωση της Σύμβασης μεταξύ του Υπουργείου Υγείας, του Γενικού Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Αθήνας «O Άγιος Σάββας» και της Άννας Μαρίας Λουΐζας Λάτση»,  μεταξύ άλλων τόνισε :
Σε αυτή τη δύσκολη οικονομική περίοδο που διέρχεται η Χώρα μας, είναι θετικό, όποιος συμβάλλει, όποιος προσφέρει  για  το καλό του Ελληνικού Λαού.
Αυτό έχει συμβεί και στο παρελθόν, όταν η Ελλάδα περνούσε δύσκολη οικονομική περίοδο, οι οικονομικά ισχυροί βοηθούσαν τη χώρα μας.
Γι αυτό επικροτώ την κίνηση της κας Λάτση, διότι, προσφέρει  στο χώρο της Υγείας και το πράττει αυτό μέσα από κοινωνική ευαισθησία.
Δημιουργεί, με δική της αποκλειστικά χρηματοδότηση, ύψους  3.800.000 ευρώ, ένα αυτόνομο Κέντρο Ημερήσιας Νοσηλείας, 3.650 τετρ.μέτρων, το οποίο ονομάζεται «Νίκος Κούρκουλος», για άτομα που πάσχουν από νεοπλασία και συναφείς παθήσεις.
Το κτίριο, που θα ανακατασκευαστεί και θα εξοπλιστεί πλήρως, είναι το πρώην Ογκολογικό Νοσοκομείο ΙΚΑ Αθηνών και θα ενταχθεί στο Γενικό Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Αθηνών «Ο ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ».
Το κτίριο αυτό, παρουσιάζει σήμερα ποικίλα προβλήματα, δομικά, λειτουργικά, εγκαταστάσεων, παράλληλα δε, υπάρχουν και σοβαρές ελλείψεις στον εξοπλισμό του. 
Το όλο έργο θα ολοκληρωθεί εντός 14 μηνών από την έναρξη των εργασιών και θα λειτουργήσει με αυτόνομη ημερήσια νοσηλεία.
Το Κέντρο αυτό θα προσφέρει οφέλη, τόσο για τους ασθενείς, όσο και για το Νοσοκομείο «Άγιος Σάββας», αλλά και γενικά στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (Ε.Σ.Υ.).
Θα έχει τις δικές του διαδικασίες και ιδιαιτερότητες, διαφορετικές από εκείνες της πολυήμερης κανονικής νοσηλείας, αλλά και από εκείνες της ημερήσιας Νοσηλείας σε Νοσοκομειακή Μονάδα.
Θα συμβάλλει στο διαχωρισμό των ασθενών, που βρίσκονται στο πρώτο στάδιο της νόσου, από αυτούς που βρίσκονται σε μεταγενέστερο, εξελιγμένο στάδιο και θα υπάρχει καλύτερος συντονισμός όλων των απαραίτητων υπηρεσιών (εργαστηρίων, φαρμακείων, εξωτερικών ιατρείων κλπ.)
Με τη λειτουργία του Κέντρου αυτού, θα υπάρξει ελάττωση του οικονομικού κόστους για την οικογένεια του ασθενούς, καθώς μειώνονται τα επιπλέον έξοδα που δημιουργεί η πολυήμερη νοσηλεία και δίνει τη δυνατότητα στον ασθενή να αντιμετωπίζει την ασθένειά του σε ένα σύγχρονο και φιλικό προς αυτόν περιβάλλον.
Ακόμη, θα συμβάλει σημαντικά στην απελευθέρωση κλινών στα Νοσοκομεία για σοβαρά περιστατικά, με αποτέλεσμα, να μειώνεται η καθυστέρηση στην εκτέλεση χειρουργικών επεμβάσεων.
Για την απρόσκοπτη λειτουργία του Κέντρου αυτού, χρειάζεται, να εξευρεθεί το ανάλογο προσωπικό, να γίνει άμεση πλήρωση όλων των θέσεων, ώστε να προσφέρει τις καλύτερες, κατά το δυνατόν, υπηρεσίες στους ασθενείς. 
Το λέω αυτό, διότι, όλα τα Νοσοκομεία της χώρας έχουν σοβαρές ελλείψεις Προσωπικού, Ιατρικού, Νοσηλευτικού και όχι μόνο, με αποτέλεσμα, να μη λειτουργούν όλες οι χειρουργικές κλίνες και όλες οι κλίνες των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, με σοβαρές και πολλές φορές μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στην υγεία των ασθενών. Όλα αυτά και πολλά άλλα πρέπει να διορθωθούν άμεσα στο χώρο της Υγείας.
Και ο κ.Μελάς κατέληξε: Όπως τόνισα και πριν, συμφωνώ απόλυτα με τη δωρεά της κυρίας Λάτση, για τη δημιουργία του Κέντρου Ημερήσιας Νοσηλείας.
Όμως, επιβάλλεται το Υπουργείο Υγείας, να φροντίσει για τη στελέχωσή του με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, για την αξιοποίηση της εν λόγω δωρεάς, προς το καλό των ασθενών.