Παρασκευή 10 Μαΐου 2013

«ΧΑΙΡΕ Η ΘΕΙΑΝ ΔΡΟΣΟΝ ΚΥΘΗΡΑΙΟΙΣ ΔΙΔΟΥΣΑ»


Ασφαλώς όλοι οι Κυθήριοι θα έχουν παρατηρήσει, ότι στο στέμμα της Πανσέπτου Εικόνας της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας, υπάρχει προσαρμοσμένο «Πολυτιμότατον αδαμαντοκόλλητον εν σχήματι ημισελήνου χρυσούν κόσμημα».
Ας θυμηθούμε την ιστορία του: Σύμφωνα με όσα ο αείμνηστος Σοφοκλής Καλούτσης, ο υμνογράφος της Μυρτιδιώτισσας διέσωσε (ακολουθία Μυρτιδιωτίσσης, έκδοσις 5η, σελ. 149), βρισκόταν κάποτε στα Κύθηρα, κάποιος Τούρκος, πλούσιος και επιφανής, εγκατεστημένος στην τουρκοκρατούμενη Κρήτη, ο οποίος ήταν Μωαμεθανός. Κάποια ημέρα παρατήρησε ασυνήθη συγκέντρωση κόσμου, στην πλατεία του Μητροπολιτικού Ναού του Εσταυρωμένου στη Χώρα. Ερώτησε τι συμβαίνει και του είπαν ότι το νησί μαστίζεται από πολύμηνη ανομβρία και γι’ αυτό θα πραγματοποιηθεί Λιτανεία της Αγίας Εικόνας της Μυρτιδιώτισσας, η οποία είχε ήδη κατέβει από το κάστρο που φυλασσόταν τότε και βρισκότανε μέσα στον Εσταυρωμένο. Όμως ο ουρανός ήταν καταγάλανος και δεν φαινόταν ούτε ίχνος νέφους στον ορίζοντα. Ο Τούρκος εχλεύασε αυτή την ενέργεια γιατί η λογική έλεγε ότι δε θα φέρει αποτελέσματα. Και ήταν τόσο σίγουρος γι’ αυτό, που δήλωσε ότι εάν μετά την Λιτανεία επακολουθήσει βροχή, θα αφιέρωνε το χρυσό κόσμημα της ημισελήνου που είχε μαζί του, στην Ιερή Εικόνα.
Η Λιτανεία έγινε με κατάνυξη και οι Κυθήριοι γονυκλινείς παρακάλεσαν για τη λύση της ανομβρίας. Και το θαύμα έγινε. Μόλις η Ιερά Πομπή επέστρεψε στον Ναό, άρχισε να πέφτει ραγδαία βροχή. Ο αλλόθρησκος τήρησε την υπόσχεσή του και αφιέρωσε το κόσμημα στην Παναγία.
Πότε έγινε αυτό δεν αναφέρεται. Ίσως έγινε πριν το 1837. Τότε έγινε η χρυσή επένδυση της Εικόνας από τον καλλιτέχνη Νικόλαο Σπιθάκη και μάλλον αυτός έκανε την προσαρμογή της ημισελήνου στο στέμμα της Παναγίας «Εις αιωνίαν ανάμνησιν του τελεσθέντος θαύματος της λύσεως της ανομβρίας». Πιθανόν λοιπόν η αφιέρωση να είχε προηγηθεί του 1837.
Αυτό το θαύμα της Παναγίας μας, ενέπνευσε τον Υμνογράφο αείμνηστο Σοφοκλή Καλούτση και αφιέρωσε ολόκληρον οίκον στους χαιρετισμούς της Μυρτιδιώτισσας, για να το εξυμνήσει.

«…Χαίρε η λήξις της ανομβρίας
      Χαίρε η παύσις της λειψυδρίας
      Χαίρε υετόν δαψιλή καταπέμπουσα
      Χαίρε ουρανόθεν την γην η δροσίζουσα.....»
(Σελ. 91 της προαναφερθείσης ακολουθίας).

Σήμερα, Μάιος 2013, τα Κύθηρα βρέθηκαν ξανά σε δύσκολη θέση λόγω της πολύμηνης ανομβρίας. Οι πρώτες ημέρες του μήνα θύμιζαν καλοκαίρι. Γιορτάσαμε το Πάσχα στις 5 Μαΐου και κάτι μας απασχολούσε και δεν μας άφηνε να νιώσουμε την Αναστάσιμη χαρά, όπως τη νιώθαμε άλλα χρόνια.
Στις 6 Μαΐου, Νέα Δευτέρα, άρχισε η Λιτανεία της Μυρτιδιώτισσας στα χωριά του νησιού μας (Γύρα). Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ.κ. Σεραφείμ, δε σταμάτησε στις Λιτανείες που γίνονται από το ένα χωριό στο άλλο, να αναπέμπει δεήσεις «Δια όμβρον ειρηνικόν» που τόσο είχε ανάγκη η διψασμένη γη του νησιού μας.
Και όταν η Ιερή Εικόνα διέσχισε όλο το νησί και βρισκόταν στον Καραβά, τη Νέα Πέμπτη, ήλθε η πολυπόθητη βροχή να μας ξεδιψάσει. Και έβρεξε αρκετά σε όλο το νησί, από το Καψάλι μέχρι το Φανάρι του Καραβά.
Ας ευχαριστήσουμε την Μυρτιδιώτισσα μας, ψάλλοντας μαζί με τον Σοφοκλή Καλούτση:

    «Χαίρε η πάσαν λύπην των ανθρώπων σβέννυσα
      Χαίρε η Θείαν δρόσον Κυθηραίοις διδούσα»

Βασίλης Σταύρου ιερέως Χάρος