Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

Δελτίο τύπου βουλευτή Παναγιώτη Mελά για τη Δωρεά Λάτση, 31/5/2013

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΕΛΑΣ
Βουλευτής Α’ Πειραιά και Νήσων
Γραμματέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 31-05-2013
Ο Βουλευτής Παναγιώτης Μελάς, Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και Τομεάρχης Υγείας, μιλώντας στη Βουλή στο Νομοσχέδιο «Κύρωση της Σύμβασης μεταξύ του Υπουργείου Υγείας, του Γενικού Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Αθήνας «O Άγιος Σάββας» και της Άννας Μαρίας Λουΐζας Λάτση»,  μεταξύ άλλων τόνισε :
Σε αυτή τη δύσκολη οικονομική περίοδο που διέρχεται η Χώρα μας, είναι θετικό, όποιος συμβάλλει, όποιος προσφέρει  για  το καλό του Ελληνικού Λαού.
Αυτό έχει συμβεί και στο παρελθόν, όταν η Ελλάδα περνούσε δύσκολη οικονομική περίοδο, οι οικονομικά ισχυροί βοηθούσαν τη χώρα μας.
Γι αυτό επικροτώ την κίνηση της κας Λάτση, διότι, προσφέρει  στο χώρο της Υγείας και το πράττει αυτό μέσα από κοινωνική ευαισθησία.
Δημιουργεί, με δική της αποκλειστικά χρηματοδότηση, ύψους  3.800.000 ευρώ, ένα αυτόνομο Κέντρο Ημερήσιας Νοσηλείας, 3.650 τετρ.μέτρων, το οποίο ονομάζεται «Νίκος Κούρκουλος», για άτομα που πάσχουν από νεοπλασία και συναφείς παθήσεις.
Το κτίριο, που θα ανακατασκευαστεί και θα εξοπλιστεί πλήρως, είναι το πρώην Ογκολογικό Νοσοκομείο ΙΚΑ Αθηνών και θα ενταχθεί στο Γενικό Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Αθηνών «Ο ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ».
Το κτίριο αυτό, παρουσιάζει σήμερα ποικίλα προβλήματα, δομικά, λειτουργικά, εγκαταστάσεων, παράλληλα δε, υπάρχουν και σοβαρές ελλείψεις στον εξοπλισμό του. 
Το όλο έργο θα ολοκληρωθεί εντός 14 μηνών από την έναρξη των εργασιών και θα λειτουργήσει με αυτόνομη ημερήσια νοσηλεία.
Το Κέντρο αυτό θα προσφέρει οφέλη, τόσο για τους ασθενείς, όσο και για το Νοσοκομείο «Άγιος Σάββας», αλλά και γενικά στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (Ε.Σ.Υ.).
Θα έχει τις δικές του διαδικασίες και ιδιαιτερότητες, διαφορετικές από εκείνες της πολυήμερης κανονικής νοσηλείας, αλλά και από εκείνες της ημερήσιας Νοσηλείας σε Νοσοκομειακή Μονάδα.
Θα συμβάλλει στο διαχωρισμό των ασθενών, που βρίσκονται στο πρώτο στάδιο της νόσου, από αυτούς που βρίσκονται σε μεταγενέστερο, εξελιγμένο στάδιο και θα υπάρχει καλύτερος συντονισμός όλων των απαραίτητων υπηρεσιών (εργαστηρίων, φαρμακείων, εξωτερικών ιατρείων κλπ.)
Με τη λειτουργία του Κέντρου αυτού, θα υπάρξει ελάττωση του οικονομικού κόστους για την οικογένεια του ασθενούς, καθώς μειώνονται τα επιπλέον έξοδα που δημιουργεί η πολυήμερη νοσηλεία και δίνει τη δυνατότητα στον ασθενή να αντιμετωπίζει την ασθένειά του σε ένα σύγχρονο και φιλικό προς αυτόν περιβάλλον.
Ακόμη, θα συμβάλει σημαντικά στην απελευθέρωση κλινών στα Νοσοκομεία για σοβαρά περιστατικά, με αποτέλεσμα, να μειώνεται η καθυστέρηση στην εκτέλεση χειρουργικών επεμβάσεων.
Για την απρόσκοπτη λειτουργία του Κέντρου αυτού, χρειάζεται, να εξευρεθεί το ανάλογο προσωπικό, να γίνει άμεση πλήρωση όλων των θέσεων, ώστε να προσφέρει τις καλύτερες, κατά το δυνατόν, υπηρεσίες στους ασθενείς. 
Το λέω αυτό, διότι, όλα τα Νοσοκομεία της χώρας έχουν σοβαρές ελλείψεις Προσωπικού, Ιατρικού, Νοσηλευτικού και όχι μόνο, με αποτέλεσμα, να μη λειτουργούν όλες οι χειρουργικές κλίνες και όλες οι κλίνες των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, με σοβαρές και πολλές φορές μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στην υγεία των ασθενών. Όλα αυτά και πολλά άλλα πρέπει να διορθωθούν άμεσα στο χώρο της Υγείας.
Και ο κ.Μελάς κατέληξε: Όπως τόνισα και πριν, συμφωνώ απόλυτα με τη δωρεά της κυρίας Λάτση, για τη δημιουργία του Κέντρου Ημερήσιας Νοσηλείας.
Όμως, επιβάλλεται το Υπουργείο Υγείας, να φροντίσει για τη στελέχωσή του με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, για την αξιοποίηση της εν λόγω δωρεάς, προς το καλό των ασθενών. 


Σχόλιο του κ.Frederic Ferriere στο άρθρο του κ.Mπαχτή για τα προβλήματα ηλεκτροδότησης των Κυθήρων, 29/5/2013

Συμφωνώ 100 %. Ξεχείλισε το ποτήρι! Aν κάθε φορά που φυσάει ή βρέχει λίγο πιο δυνατά το δίκτυο της ΔΕΗ συναντάει δυσκολίες:

1)      γιατί η ΔΕΗ αφήνει έτσι το δίκτυο και δεν το προσαρμόζει (λες και κανείς δεν ήξερε τις κακές καιρικές συνθήκες που επικρατούν τακτικά  στο νησί! Δεν είναι η πρώτη και η τελευταία φορά που υπάρχουν 6 μποφόρ!)
2)      γιατί λοιπόν συνεχίζουμε να πληρώνουμε κανονικά τιμολόγια αφού δεν έχουμε κανονικές υπηρεσίες;

Τέτοια κατάσταση δημιουργεί προβλήματα σε όλους και ιδιαίτερα δυσκολεύει συνέχεια την δουλειά των επαγγελματιών (χαλάει τα μηχανήματα, αποδιοργανώνει τη δουλειά μας, ενοχλεί τους πελάτες, κ. λπ.)
Ο δήμος μήπως λογαριάζει να αντιδράσει; θα ήταν το λιγότερο!

Frederic Ferriere


πηγή: Tsirigo fm

Επίσκεψη Βρετανού φιλέλληνα στα Κύθηρα ενημέρωση από την κ. Ελένη Χάρου

Επίσκεψη επιφανούς στο Κάστρο και στο Αρχείο των Κυθήρων

Σήμερα το πρωί 28 Μαΐου, επισκέφθηκε το Κάστρο και το Αρχείο μας ο διαπρεπής Βρετανός αρχαιολόγος και μέγας φιλέλληνας Καθηγητής GEORGE HUXLEY, ο οποίος κατά την περίοδο 1963-1965 ανέλαβε στα Κύθηρα τις πρώτες, στην ιστορία του νησιού μας επιστημονικές ανασκαφές και έφερε στο φως τη Μινωική αποικία στο Καστρί της Παληόπολης, στη θέση της αρχαίας Σκάνδειας.
 Ο κ. Huxley παρουσίασε τα ευρήματα σε ένα ογκώδες βιβλίο που εξεδόθη στο Λονδίνο το 1972 με τίτλο "Kythera excavations and studies" σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνιας και τη Βρετανική Σχολή στην Αθήνα. Σπουδαία επίσης είναι η επιστημονική εργασία του "Ιστορία και τοπογραφία των αρχαίων Κυθήρων".
 Ο κ. Καθηγητής θα παραμείνει με την οικογένειά του στα αγαπημένα του Κύθηρα και θα δώσει διάλεξη στον Ποταμό στις 6 Ιουνίου.


πηγή: eptanisos.blogspot.gr

Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

Δελτίο τύπου βουλευτή Παναγιώτη Μελά, σχετικά με την τετράωρη στάση εργασίας των εργαζομένων στο χώρο της υγείας, 30/5/2013

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΕΛΑΣ
Βουλευτής Α’ Πειραιά και Νήσων
Γραμματέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 30-05-2013

Ο Βουλευτής Παναγιώτης Μελάς, Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ανεξάρτητων Ελλήνων, σχετικά με την τετράωρη στάση εργασίας των εργαζόμενων στο χώρο της υγείας δήλωσε τα ακόλουθά.

Για μια ακόμη φορά οι εργαζόμενοι στα Δημόσια Νοσοκομεία, ΕΚΑΒ, Κέντρα Υγείας  κλπ. προβαίνουν σήμερα σε τετράωρη στάση εργασίας, μετά την απόφαση της ΠΟΕΔΗΜ, λόγω των πολλαπλών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, όπως  έλλειψη προσωπικού , μη πληρωμή των δεδουλευμένων εφημεριών και υπερωριών, συγχωνεύσεις- καταργήσεις Μονάδων και πολλά άλλα. Λόγω των προβλημάτων αυτών, οδηγείται  σε διάλυση το Δημόσιο σύστημα  Υγείας, με σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία των ασθενών.

Ημερίδα για την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο στα Κύθηρα, 9/6/2013


πηγή: Tsirigo fm

Κάποιος παίζει με τον διακόπτη… ατελείωτα τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση των Κυθήρων

Πολλές φορές έχουμε αναφερθεί και κατά το παρελθόν στα ποικίλα προβλήματα που δημιουργεί η προβληματική, όπως αποδεικνύεται ηλεκτρική δικτύωση των Κυθήρων, στην καθημερινότητα των κατοίκων και των επισκεπτών των Κυθήρων. Οι κακές καιρικές συνθήκες που συχνά  επικρατούν στο νησί σε συνδυασμό το απαρχαιωμένο δίκτυο της ΔΕΗ,  έχουν δημιουργήσει ένα μόνιμο πρόβλημα στην εύρυθμη λειτουργία της τοπικής μας κοινωνίας.
Ωστόσο την Τετάρτη 29.5.2013 η κατάσταση   ήταν και συνεχίζει να είναι απερίγραπτη, με σχεδόν περιοδικές και αλλεπάλληλες βυθίσεις του ρεύματος από νωρίς το πρωί μέχρι και αργά το βράδυ. Επαγγελματικοί εξοπλισμοί εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ καθώς και οικιακός εξοπλισμός επίσης χιλιάδων ευρώ, είναι μια ολόκληρη μέρα, έρμαια μιας προβληματικής κατάστασης.
Όλες οι αρμόδιες αρχές και πάνω απ’ όλα η ΔΕΗ πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους ΑΜΕΣΑ και να βρουν μια μόνιμη και αποτελεσματική λύση. Οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες των Κυθήρων ΔΕΝ είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας και δεν μπορούν άλλο να πληρώνουν και τα τιμολόγια της ΔΕΗ και τα σπασμένα κάθε φορά ή τα καμένα, για να είμαι πιο ακριβής...

Παναγιώτης Μπαχτής


πηγή: Tsirigo fm

Παιδικό πρωτάθλημα Κυθήρων - Επίσημα στατιστικά 7ης αγωνιστικής (αποτελέσματα-βαθμολογία-σκόρερ)


Κείμενο - Πληροφορίες: Πέτρος Γαλανάκης 

πηγή: Tsirigo fm

Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

Αυστραλία: Οι πλουσιότεροι Έλληνες της Αυστραλίας

του ανταποκριτή Σ. Χατζημανώλη

Η πλουσιότερη γυναίκα του κόσμου, η Αυστραλή Τζίνα Ράινχαρτ είδε την περιουσία της να μειώνεται κατά το ένα τρίτο πέρυσι λόγω της κρίσης που εμφανίστηκε στην αυστραλιανή εξορυκτική βιομηχανία.

Αν και έχασε συνολικά 7 δισεκατομμύρια δολάρια η κ. Ράινχαρτ με μια περιουσία 22 δισεκατομμυρίων δολαρίων παραμένει η πλουσιότερη γυναίκα της Αυστραλίας.

Στη δεύτερη θέση των 200 πλουσιοτέρων Αυστραλών που δημοσιεύει το οικονομικό περιοδικό BRW είναι ο Φρανκ Λόουι με 6,87 δισεκατομμύρια δολάρια και στην τρίτη θέση με 6 δισεκατομμύρια δολάρια ο Τζέιμς Πάκερ.

Σημειώνεται πως επτά ομογενείς περιλαμβάνονται στον κατάλογο των 200 πλουσιοτέρων Αυστραλών που δημοσιεύει το αυστραλιανό οικονομικό περιοδικό BRW.

Πλουσιότερος Έλληνας της Αυστραλίας είναι ο πρώην ιδιοκτήτης της Παναχαϊκής Κώστας Μακρής με 900 εκατομμύρια δολάρια. Τα προηγούμενα χρόνια ο κ. Μακρής ήταν ο μοναδικός ομογενής δισεκατομμυριούχος. Ο Κώστας Μακρής και ο γιός του Ρος είναι οι μεγαλύτεροι ιδιοκτήτες ακινήτων στη Νότιο Αυστραλία και όχι μόνο. Πρόσφατα ο κ. Μακρής αγόρασε και το Marina Mirage στο Gold Coast του Κουίνσλαντ.

Ο ομογενής επιχειρηματίας μετανάστευσε στην Αυστραλία το 1963. Δούλευε αρχικά στα χυτήρια και αργότερα αγόρασε μια αλυσίδα μαγαζιών Fast Food, μεταπηδώντας στη συνέχεια στον κλάδο των ακινήτων. Το πρώτο εμπορικό κέντρο το αγόρασε με τις εισπράξεις από την πώληση των μαγαζιών Fast Food στη δεκαετία του 1980. Σήμερα έχει πολλά εμπορικά κέντρα, το Optus House στην Αδελαΐδα και το Bonnyridge Plaza στα περίχωρα του Σίδνεϊ, ενώ έχει και επιχειρήσεις στην Ελλάδα, όπου συχνά χαίρεται τη θάλασσα με το πανάκριβο γιοτ του, Ouzo Palace.

Ο Ρος Μακρής άρχισε να εργάζεται με τον πατέρα του το 1987 και ίδρυσε την εταιρεία Precision Investment Corporation το 1995, σαν δικό του όχημα επενδύσεων. Το πρώτο του ακίνητο ήταν ένα εμπορικό κέντρο που απέκτησε από τον πατέρα του. Εξακολουθεί να εργάζεται μαζί με τον πατέρα του στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας τους, αλλά διατηρούν χωριστές επιχειρήσεις. Τα σχέδια τους είναι τώρα η ανάπτυξη των εμπορικών τους κέντρων, για να αυξήσουν το ωφέλιμο εμβαδόν τους. Μακρόχρονα θα στραφούν και σε άλλες πολιτείες.

Στη δεύτερη θέση, από ελληνικής πλευράς, βρίσκεται ο Κέρι Χαρμάνης με 590 εκατομμύρια δολάρια. Ο κ. Χαρμάνης έχει μια συμβουλή για όλους που θέλουν να πετύχουν. «Να αφιερώνουν, τουλάχιστον, δέκα λεπτά κάθε μέρα για... ήσυχο προσωπικό διαλογισμό».

Στην 3η θέση βρίσκεται ο Θόδωρος Καρύδης, του οποίου η περιουσία ανέρχεται στα 490 εκατομμύρια δολάρια που διαθέτει καταστήματα λιανικής πώλησης ποτών. Η αύξηση οφείλεται κυρίως από τις επενδύσεις στα ακίνητα.

Ακολουθεί η οικογένεια Σταμούλη που ίδρυσε ο Σπύρος Σταμούλης, με επικεφαλής τώρα τον γιο του Χάρη Σταμούλη. Η περιουσία ανέρχεται στα 480 εκατομμύρια δολάρια.

Στην 5η θέση βρίσκεται ο Νικ Πολίτης με 360 εκατομμύρια δολάρια.

Στην 6η θέση των ομογενών κροίσων είναι ο Γιώργος Κούκης με περιουσία 320 εκατομμυρίων δολαρίων. Ο κ. Κούκης, που γεννήθηκε στη Χαλκίδα και μεγάλωσε στην Αυστραλία, είναι ιδιοκτήτης τεχνολογικής εταιρείας με έδρα την Ελβετία. Βασικός μέτοχος της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο της Ζυρίχης εταιρείας "Temenos", κ. Γιώργος Κούκης είναι, σύμφωνα με το έγκριτο ελβετικό οικονομικό περιοδικό "Bilanz", ο πέμπτος πλουσιότερος Ελληνας της Ελβετίας.

Και στην 7η θέση είναι ο, γεννημένος στην Κεφαλονιά, ταξιδιωτικός πράκτορας της Μελβούρνης Σπύρος Αλυσανδράτος με 285 εκατομμύρια δολάρια.

Στον κατάλογο δεν αναφέρεται η οικογένεια Πασπάλη που πέρυσι ήταν στην 2η θέση με μια περιουσία που ανερχόταν στα 900 εκατομμύρια δολάρια πέρσι.

πηγή: ana-mpa.gr

Το Κτηματολόγιο ΑΕ καλεί τους ομογενείς να τακτοποιήσουν την ακίνητη περιουσία τους στην Ελλάδα

Πολλοί ομογενείς λένε: έχω δυό χωράφια που μου άφησε ο παππούς μου στο χωριό και ένα σπίτι που κληρονόμησα από τον πατέρα μου στην Ελλάδα, έχω περιουσία στην πατρίδα. Έτσι πιστεύουν. Αλλά δεν είναι έτσι. Με την κτηματογράφηση της Ελλάδας τώρα όλα πρέπει να δηλωθούν εκ νέου για να υπάρχουν. Διαφορετικά θα καταγραφούν ως αγνώστου ιδιοκτησίας και θα περιέλθουν, μετά από λίγα χρόνια, στην κυριότητα του κράτους.
"Έχω, σημαίνει γνωρίζω που είναι το ακίνητό μου και μπορώ να κατοχυρώσω την κυριότητά του": αυτή τη δυνατότητα δίνει το κτηματολόγιο και κυρίως για τους ομογενείς που μπορεί να έχουν εκκρεμμότητες περιουσιακών στοιχείων εδώ και δεκαετίες.

"Δηλώνω, ελέγχω, κατοχυρώνω", είναι τα τρία στάδια στην κτηματογράφηση της Ελλάδας στα οποία θα πρέπει να συμμετέχουν σήμερα όλοι οι Έλληνες, εντός και εκτός συνόρων, προκειμένου να αποκτήσουν το δικαίωμα ιδιοκτησίας, επικαρπίας, ή χρήσης, που αναγράφεται στα συμβόλαιά τους. Μια διαδικασία που άρχισε πριν από μία δεκαετία και εξελίσσεται σταδιακά ανά περιοχές μέχρι την τελική ολοκλήρωσή της, από άκρη σε άκρη της Ελλάδας, το 2020.

Για τον λόγο αυτό, ειδική έκκληση προς τους απόδημους Έλληνες απευθύνει και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΑΕ, Δημήτρης Καλουδιώτης: «Θα ήθελα να καλέσω τους ομογενείς μας σε όλες τις περιοχές του κόσμου να ενδιαφερθούν για την περιουσία τους, να συμμετάσχουν στις δουλειές του κτηματολογίου- εμείς θα τους ενημερώσουμε γι αυτό- ώστε να κατοχυρώσουν με τον καλύτερο τρόπο την περιουσία τους».

Η διαδικασία είναι απλή: στο πρώτο στάδιο, το Κτηματολόγιο αναγγέλλει τις περιοχές προς κτηματογράφηση καλώντας τους πολίτες να υποβάλουν τις δηλώσεις της ακίνητης περιουσίας τους. Στο δεύτερο σταδιο, μέσα σε 4 χρόνια, αφού επεξεργαστεί τις δηλώσεις αυτές και κάνει την καταγραφή των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας, το Κτηματολόγιο προχωρεί στην ανάρτηση των περιοχών καλώντας εκ νέου τους πολίτες να ελέγχξουν την καταγραφή των περιουσιακών τους στοιχείων και να διορθώσουν τυχόν λάθη. Αυτή είναι και η σημαντικότερη στιγμή για όσους δεν έχουν υποβάλει δήλωση στο πρώτο στάδιο και το ακίνητό τους ενδεχομένως να έχει χαρακτηριστεί ως αγνώστου ιδιοκτήτη και να κινδυνεύει με απώλεια.

Μέχρι αυτή τη στιγμή ενταγμένα σε διαδικασία κτηματογράφησης είναι περίπου 22 εκτ. δικαιώματα ιδιοκτησίας, ποσοστό που ανέρχεται στο 60% και αφορά σε έκταση το 1/3 της Ελλάδας.


πηγή: ana-mpa.gr

Συναυλία στον Πολυχώρο "ΖΕΙΔΩΡΟΣ", 29/5/2013

πηγή: Tsirigo fm

Υποτροφία Παναγιώτου Στρατηγού από το Ίδρυμα Τριφύλλειο Νοσοκομείο Κυθήρων

«ΥΠΟΤΡΟΦΙΑ   ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ   ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ»

Το ΙΔΡΥΜΑ ΤΡΙΦΥΛΛΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΥΘΗΡΩΝ προκηρύσσει Υποτροφία με την επωνυμία «Υποτροφία Παναγιώτου Στρατηγού» εκ $ 15.000,00 ετησίως για αποφοίτους φοιτητές Μαθηματικής Σχολής των οποίων τουλάχιστον ο ένας των γονέων να έχει γεννηθεί εις Κύθηρα.  Η υποτροφία αυτή θα δίδεται προκειμένου οι υπότροφοι να συνεχίσουν τις σπουδές τους εκτός Ελλάδος με εξειδίκευση αποκλειστικά στον τομέα ανάλυσης (κατά προτίμηση στην τοπολογία και την θεωρία της μέτρησης).

Οι αιτήσεις θα γίνονται δεκτές στα γραφεία του Ιδρύματος επί ένα τρίμηνο από της δημοσιεύσεως:  Θεμιστοκλέους 5 Αθήνα Τ.Κ. 106 77  (8ος όροφος) τηλ. 210-38.38.190, 38.20.293.

Τρίτη 28 Μαΐου 2013

Δελτίο τύπου βουλευτή Κώστα Κατσαφάδου – Ερώτηση για δημιουργία Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων

ΚΩΣΤΑΣ  ΚΑΤΣΑΦΑΔΟΣ
Βουλευτής Α’ Πειραιώς & Νήσων – ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η ίδρυση και η λειτουργία Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων στον Πειραιά είναι το θέμα της επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσε στον Υπουργό Οικονομικών, ο βουλευτής ΝΔ Α΄ Πειραιώς και Νήσων, Κώστας Κατσαφάδος.

Ο βουλευτής της ΝΔ επικαλούμενος τη θετική εισήγηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών για την προοπτική δημιουργίας Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων με αντικείμενο αγροτικά κυρίως προϊόντα και, δεδομένου ότι στην Ελλάδα υπάρχει αγροτική παραγωγή αλλά και αυξημένο ενδιαφέρον από επιχειρήσεις, ερωτά τον κ. Υπουργό εάν προτίθεται να δρομολογήσει τις διαδικασίες για τη δημιουργία του εν λόγω Χρηματιστηρίου.

Ο κ. Κατσαφάδος επισημαίνει ακόμη στην ερώτησή του, πως το ΕΒΕΠ έχει ήδη εκδηλώσει την πρόθεση του να διαθέσει χώρο για την στέγαση του Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων στον Πειραιά, στην πόλη που όπως λέει, δικαιωματικά διεκδικεί την φιλοξενία του. 

Το κείμενο της ερώτησης του κ. Κώστα Κατσαφάδου έχει ως εξής:


«Κύριε Υπουργέ

Η θετική εισήγηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών για την προοπτική δημιουργίας Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων, δημιουργεί θετικές προσδοκίες και έχει κινητοποιήσει τους φορείς του Πειραιά, της πόλης που στην αρχή του αιώνα φιλοξενούσε το Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων.
Σε χώρες, όπως η Ιταλία, η Βουλγαρία και η Ρουμανία, λειτουργούν εδώ και πολλά χρόνια Χρηματιστήρια Εμπορευμάτων, με αντικείμενο αγροτικά κυρίως προϊόντα.
Στην Ελλάδα έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για τη δημιουργία Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων για αγροτικά προϊόντα αφού υπάρχει αγροτική παραγωγή αλλά και αυξημένο ενδιαφέρον από εταιρείες και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο. Μπορεί να στηριχθεί η εξαγωγική τους προοπτική και δραστηριότητα ενώ μέσα από τη λειτουργία του Χρηματιστηρίου μπορούν να αντλήσουν κεφάλαια και πόρους για την ανάπτυξή τους.
Ανάλογο ενδιαφέρον υπάρχει και για προϊόντα σκραπ.
Αυτό που απομένει να γίνει είναι η δημιουργία του κατάλληλου θεσμικού πλαισίου για το μοντέλο λειτουργίας του Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων.
Η πόλη του Πειραιά, δικαιωματικά, διεκδικεί την φιλοξενία του Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων.
Εκτός από το γεγονός ότι ο Πειραιάς αποτελεί διαμετακομιστικό κέντρο εμπορευμάτων, υπάρχει πρόθεση και από το ΕΒΕΠ να διαθέσει χώρο για τη στέγαση του Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων, ενώ η προοπτική αυτή έχει τη στήριξη ολόκληρης της πόλης.
Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτάται ο κύριος Υπουργός
1. Εάν προτίθεται να δρομολογήσει τις διαδικασίες δημιουργίας θεσμικού πλαισίου για την ίδρυση και λειτουργία Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων.

Ο ερωτών βουλευτής

Κώστας Κατσαφάδος
Βουλευτής Α' Πειραιώς και Νήσων Ν.Δ

Ανακοίνωση από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Κυθήρων

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, επειδή παρατηρείτε συχνά, το φαινόμενο διακοπής λειτουργίας των δικτύων σταθερής τηλεφωνίας, με αποτέλεσμα ο πολίτης, να αντιμετωπίζει πρόβλημα επικοινωνίας με το σταθερό τηλέφωνο έκτακτης ανάγκης (27360-33199) του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Κυθήρων, κρίνεται απαραίτητο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, που διαπιστωθεί αδυναμία επικοινωνίας από τους πολίτες, (με το σταθερό τηλέφωνο έκτακτης ανάγκης του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Κυθήρων ), να καλέσετε τον Πανελλαδικό αριθμό κλήσης 199, να δώσετε πλήρη στοιχεία και να αναφέρετε φυσικά ότι πρόκειται για το νησί των Κυθήρων ή των Αντικυθήρων.

Κοντολιάνικα 28-05-2013
Ο Προϊστάμενος
 Κωνσταντίνου Λάζαρος
Πυραγός

πηγή: Adelin fm

Γαλάζια σημαία στη Κακιά Λαγκάδα

Η παραλία Κακιά Λαγκάδα, στην Αγία Πελαγία, βραβεύτηκε για άλλη μία χρονιά με τη γαλάζια σημαία! / Kakia Lagada beach blue flag award 2013!


πηγή: I Love Kythera.com 

Δελτίο Τύπου Κυθηραϊκής Πρωτοβουλίας, 27/5/2013

Σε λιγότερο από ένα χρόνο οι δημοτικές εκλογές!

Εντέλει, τα διάφορα σενάρια για αναβολή των δημοτικών εκλογών μέχρι το 2015 αποδείχθηκαν άκαρπα. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πυγές, η κυβέρνηση αποφάσισε οι αυτοδιοικητικές εκλογές να διεξαχθούν τον Μάιο 2014 – κατά πάσαν πιθανότητα στις 25 Μαΐου, ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές.

Βρισκόμαστε με άλλα λόγια από σήμερα σε προεκλογική περίοδο, με τις εκλογές να καταφθάνουν σε ένα χρόνο παρά τέσσερις ημέρες!  Σίγουρα πολλές εξελίξεις έχουμε να δούμε στους επόμενους μήνες, και πολλές αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν – με ψυχραιμία, ελπίζουμε, και υπευθυνότητα. Παραμένει ακόμα άγνωστο εάν τελικά θα εφαρμοσθεί το μέτρο των δύο ψηφοδελτίων, δηλαδή ένα για τον δήμαρχο και ένα ενιαίο για τους δημοτικούς συμβούλους, κάτι που φαίνεται να προωθεί το Μέγαρο Μαξίμου.

Από πλευράς της Κυθηραϊκής Πρωτοβουλίας, όποιο σύστημα και αν τελικά επιλεγεί, θα είμαστε έτοιμοι να παρουσιάσουμε τις απόψεις και προτάσεις μας στον Κυθηραϊκό λαό, όπως ακριβώς υποσχεθήκαμε την επαύριον των εκλογών του 2010. Ένα πράγμα είναι βέβαιο, και σίγουρα θα ζυγισθεί πολύ σοβαρά από όλους τους επίδοξους «δημοτικούς άρχοντες»: εν έτει 2014, ο ρόλος του δημοτικού συμβούλου (πόσο μάλλον του δημάρχου και αντιδημάρχου) θα υπόσχεται μόνο βαριές υποχρεώσεις, σκληρή δουλειά και σωρεία ευθυνών. 

Μαζί με τα λεφτά έφυγαν και οι παλιές, κακές ημέρες της τοπικής αυτοδιοίκησης. Οι Κυθήριοι, αν είναι να επιζήσει αυτός ο δήμος, θα κληθούν να επιλέξουν δημοτική αρχή στα μέτρα των δύσκολων ημερών που έρχονται – το κλίμα δεν θα σηκώνει πια διακοσμητικές, εγωιστικές ή ψηφοθηρικές υποψηφιότητες.

Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

ΟΜΑΔΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΤΗΣ Ι.ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΚΥΘΗΡΩΝ

Η ΟΜΑΔΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ
ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΚΥΘΗΡΩΝ

ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ
          Στο Νοσοκομείο μας γίνεται εδώ και 7 μήνες προσπάθεια να εξασφαλιστούν δωρεάν εμβόλια για τα ανασφάλιστα παιδιά των Κυθήρων.

          Είκοσι τρία (23) παιδιά σήμερα είναι ανασφάλιστα χωρίς καμία σαφή ελπίδα για το πότε θα αποκτήσουν ξανά ασφάλιση.

          Τα εμβόλια που δεν έχουν κάνει, μαζί με τα εμβόλια που (λογικά) θα χρειαστούν μέσα στα επόμενα 2 χρόνια, η έρευνα σε τιμές λιανικής έδειξε ότι δεν ξεπερνούν το συνολικό κόστος των 3.000 (τριών χιλιάδων) ευρώ.

          Υπάρχει συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής, με το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής και με το Χαμόγελο του Παιδιού σχετικά με την εξεύρεση των εμβολίων αυτών και είμαστε όλοι σε αναμονή.

          Ωστόσο ...
μία γενναία χορηγία ύψους 3.000 (τριών χιλιάδων) ευρώ θα έλυνε το σοβαρό αυτό πρόβλημα και θα συντελούσε τα μέγιστα στην πληθυσμιακή υγεία.

ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΕΥΓΕΝΗΣ ΧΟΡΗΓΟΣ
Εκ της Ι. Μητροπόλεως Κυθήρων και Αντικυθήρων

Δελτίο τύπου Δήμου Κυθήρων - 27/5/2013

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε στην περιοχή Σταυρός πάνω από το Καψάλι στις 4 το απόγευμα του Σαββάτου. Η επέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων ήταν άμεση.
Τρία οχήματα της πυροσβεστικής, το πυροσβεστικό όχημα του Δήμου, ο διοικητής και άνδρες του Α/Τ Κυθήρων, αλλά και αρκετοί εθελοντές έσπευσαν στο σημείο της πυρκαγιάς και απέτρεψαν την επέκτασή της.
Ήταν η πρώτη πυρκαγιά για φέτος η οποία φαίνεται ότι προήρθε από εμπρησμό. Μας γεμίζει ανησυχία η επιλογή του χώρου που είναι ολοφάνερο ότι στόχευε το δάσος του Αι Γιάννη.
Παρόντες στην κατάσβεση ήταν ο Δήμαρχος Θ. Κουκούλης οι Αντιδήμαρχοι Μ. Πρωτοψάλτης και Ν. Μεγαλοκονόμος καθώς και ο Δημοτικός Σύμβουλος Γ. Κομηνός οι οποίοι εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για τον κίνδυνο που άρχισε νωρίς φέτος να απειλεί το νησί μας.

Είναι ανάγκη όλοι να επαγρυπνούμε ώστε να αποτρέψουμε τους εμπρηστές από τους καταστροφικούς τους στόχους.

Δελτίο τύπου Δήμου Κυθήρων - 23/5/2013

Εορτάστηκε στα Κύθηρα η επέτειος της ένωσης των Επτανήσων με την μητέρα Ελλάδα. 
Στις 11 το πρωί στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Εσταυρωμένου τελέσθηκε δοξολογία χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου κ.κ Σεραφείμ, παρουσία των Δημοτικών και στρατιωτικών αρχών του νησιού. Στη συνέχεια στην πλατεία της Χώρας εψάλη επιμνημόσυνη δέηση και έγινε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των πεσόντων.
Δασκάλα του Δημοτικού σχολείου Χώρας- Καρβουνάδων αναφέρθηκε στην ομιλία της στην Ιστορική πορεία των Επτανήσων μέχρι την 21-5-1864 οπότε και έγινε η παραχώρησή τους από την Αγγλική κυριαρχία, στο ελεύθερο Ελληνικό κράτος.
Ακολούθησαν επτανησιακοί χοροί από μαθητές των Δημοτικών Σχολείων και παρέλαση των μαθητών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του νησιού.
Τις εκδηλώσεις συνόδευσε η Φιλαρμονική του νησιού υπό την διεύθυνση του Στρατή Θεοδωρακάκη.

Κυριακή 26 Μαΐου 2013

Το Χαμόγελο του Παιδιού με το Πολυϊατρείο Ιπποκράτης στα Κύθηρα, 23/5/2013

βίντεο:PHOTO CERIGO ΒΑΛΕΡΙΟΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟΣ τηλ. 2736031226 & 6944699629 email valerios@otenet.gr

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο υποχρεωτικός έλεγχος ΚΤΕΟ για τα οχήματα στα Κύθηρα

Με τον πιο επίσημο τρόπο μπήκε στην καθημερινότητα εκατοντάδων ιδιοκτητών Ι.Χ. και άλλων οχημάτων των Κυθήρων, ο υποχρεωτικός έλεγχος Κ.Τ.Ε.Ο.. Παρακάτω σας παραθέτουμε το σχετικό τεύχος της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως όπου γίνεται η αναφορά για τον υποχρεωτικό πλέον έλεγχο των οχημάτων στην Περιφερειακή Ενότητα Νήσων της Περιφέρειας Αττικής όπου φυσικά ανήκουν και τα Κύθηρα.

Με αυτή την εξέλιξη όλα τα οχήματα της περιοχής μας πρέπει να περάσουν από έλεγχο Κ.Τ.Ε.Ο. και οι ιδιοκτήτες τους καλό θα είναι άμεσα να απευθυνθούν στο Υπουργείο Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας  Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και να ενημερωθούν καταλλήλως καθώς σύντομα θα αρχίσουν και οι έλεγχοι από τις αρχές.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε και στο site του Υπουργείου πατώντας: "ΕΔΩ"

Ακολουθούν τα σχετικά σημεία από την εφημερίδα της Κυβερνήσεως:


Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Μπαχτής

πηγή: Tsirigo fm

Ρεπορτάζ από την Έκθεση παιδικού εργαστηρίου στον Ποταμό

Η κ. Μαρία Σχινά μιλά για την έκθεση του παιδικού εργαστηρίου εικαστικών στον Ποταμό, στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου την Κυριακή 26/5/2013.

πηγή: Adelin fm

Σάββατο 25 Μαΐου 2013

Φωτιά στη παλιά Disco στο Καψάλι


Υπό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά που ξέσπασε σήμερα το απόγευμα (Σάββατο 25/5/2013) στο Καψάλι Κυθήρων, στην παλιά Disco. Αμέσως, σήμανε συναγερμός στο Π.Κ. Κυθήρων και στην περιοχή της πυρκαγιάς έσπευσαν 3 οχήματα με 6 πυροσβέστες και με επικεφαλή αξιωματικό τον προϊστάμενο του Π.Κ. κ. Λάζαρο Κωνσταντίνο και επιχείρησαν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς. Μεγάλη ήταν και η κινητοποίηση του κόσμου που συνέδραμε στο έργο της κατάσβεσης όπως είπε και στο σταθμό Adelin fm, ο Αντιδήμαρχος του Δήμου κ. Μεγαλοκονόμος σε έκτακτη εκπομπή. Λόγω του ισχυρού ανέμου η πυρκαγιά επεκτάθηκε με κατεύθυνση το κάμπινγκ του Καψαλίου, καίγοντας περί τα 5 στρέμματα χαμηλής βλάστησης.
Τα αίτια της πυρκαγιάς, μέχρι στιγμής παραμένουν άγνωστα. Στην κατάσβεση βοήθησαν και άντρες από το Αστυνομικό Τμήμα Κυθήρων καθώς και το όχημα του δήμου. Είναι η πρώτη πυρκαγιά της καλοκαιρινής σεζόν.

Ρεπορτάζ: Τάκης Πολίτης
Φωτογραφίες: Βαλέριος Καλοκαιρινός

πηγή: Adelin fm

Κύθηρα 12 Μαΐου 1799, Η σφαγή των αρχόντων

Η ιστορία διαδραματίστηκε στα Κύθηρα στις 12 Μαΐου 1799 στην τοποθεσία του Οσίου Θεοδώρου, ανήμερα της εορτής.
Από το βιβλίο του Χαράλαμπου Μαυρομμάτη «Ιστορία της τοποθεσίας του Οσίου Θεοδώρου Κυθήρων»

Έρευνα-Αφήγηση-Παραγωγή βίντεο: Τάκης Πολίτης
πηγή: Adelin fm

15years photographing Kythera island!

Dimitris Baltzis

Ταξίδι στα Κύθηρα


Τα Κύθηρα -γνωστά και με την ενετική ονομασία Τσιρίγο- είναι, κατά τη μυθολογία, το νησί της θεάς Αφροδίτης και του Έρωτα. Βρίσκονται στα νότια της Πελοποννήσου και νοτιότερα της Ελαφονήσου και του Κάβο Μαλιά.
Το όνομα Κύθηρα έχει βαθιά στην ιστορία τις ρίζες του. Ο Όμηρος το αναφέρει στο επικό του έργο, την Ιλιάδα, ενώ η θεά Αφροδίτη, η θεά του Έρωτα, ταυτίζεται με το νησί και παίρνει το όνομα Κυθέρεια. Ο Ηρόδοτος, ο Διόνυσος, ο Αριστοτέλης (που παραδέχεται ότι το νησί λεγόταν Πορφυρούσα, λόγω της επεξεργασίας πορφύρας, αλλά στις μέρες του αναφερόταν ως Κύθηρα) και ο Ξενοφώντας (στα «Ελληνικά» του χρησιμοποιεί τον όρο Κυθηρία γη) μιλούν για το θρυλικό νησί.

Η γέννηση της Αφροδίτης
Η γέννηση της Αφροδίτης στα Κύθηρα, σύμφωνα με τη μυθολογία, υπήρξε το γεγονός εκείνο που καθόρισε και τη μετέπειτα πορεία του νησιού. Σύμφωνα με τη Θεογονία του Ησίοδου, η Αφροδίτη γεννήθηκε στους αφρούς της θάλασσας των Κυθήρων, όταν έπεσαν σε αυτήν τα αποκομμένα από τον Κρόνο γεννητικά όργανα του πατέρα του Ουρανού. Τα κύματα παρέσυραν, σύμφωνα με αυτήν την εκδοχή του μύθου, στη συνέχεια τη θεά, η οποία έφθασε στην Πάφο της Κύπρου, όπου επίσης λατρεύτηκε ως θεά προστάτιδα του νησιού.
Από τα Κύθηρα φέρεται να έχει και την προσωνυμία «Κυθέρεια» η Αφροδίτη, η οποία λατρεύτηκε στην Αρχαιότητα με τρεις μορφές. Ως Ουρανία (προστάτιδα της αγάπης και του αγνού έρωτα, με κύριο τόπο λατρείας τα Κύθηρα), ως Πάνδημος (προστάτιδα του σαρκικού έρωτα και της αναπαραγωγής με κύριο τόπο λατρείας την Κύπρο) και, τέλος, με τη λιγότερο γνωστή μορφή, ως Αποστρόφια (που διασφάλιζε την ηθική τάξη και προστάτευε τη σύζυγο και τα παιδιά), που λατρεύτηκε στη Θήβα και αλλού. Η ίδρυση από τα πολύ πρώιμα χρόνια ναού της θεάς στα Κύθηρα έδωσε και στο νησί τον ομηρικό χαρακτηρισμό «ζάθεα», δηλαδή «πανάγια».
Η ανάδυση της θεάς από τη θάλασσα των Κυθήρων είναι σημειολογικά μια προσπάθεια των αρχαίων, σύμφωνα με τους ειδικούς στην Παλαιοντολογία, να ερμηνεύσουν την ανάδυση του νησιού από τη θάλασσα. Αυτό αποδεικνύεται από τον πλούσιο αριθμό παλαιοντολογικών ευρημάτων, που έχουν προέλευση τη θαλάσσια ζωή, σε εκτεταμένες περιοχές των Κυθήρων, στα Μητάτα και τα Βιαράδικα.

Εύκολη πρόσβαση
Τα Κύθηρα συνδέονται ακτοπλοϊκά όλο το χρόνο με τον Πειραιά και το Καστέλι της Κρήτης. Συνδέονται επίσης με την Καλαμάτα, το Γύθειο και τη Νεάπολη Λακωνίας. Διαθέτουν αεροδρόμιο και συνδέονται αεροπορικά με την Αθήνα όλο τον χρόνο, με δρομολόγια της Ολυμπιακής. Το αεροδρόμιο βρίσκεται 15 χλμ. από τη Χώρα. Σημαντική είναι για τους κατοίκους αλλά και τους επισκέπτες του νησιού η μονάδα υγείας του Γενικού Νοσοκομείου και Κέντρου Υγείας Κυθήρων, το οποίο ονομάζεται και «Τριφύλλειο».

Κάτοικοι
Τα Κύθηρα έχουν πληθυσμό 3.354 κατοίκους. Η ομώνυμη πρωτεύουσα του νησιού έχει 579 κατοίκους, ενώ σημαντικά χωριά είναι το Λιβάδι και ο Ποταμός. Οι υπόλοιποι κάτοικοι βρίσκονται σε πολλά (σχεδόν 60) μικρά γραφικά χωριά, διάσπαρτα σε όλη την έκταση του νησιού. Το νησί διοικητικά αποτελεί έναν δήμο που μαζί με την Κοινότητα Αντικυθήρων του ομώνυμου γειτονικού νησιού υπάγεται στην Επαρχία Κυθήρων, η οποία ανήκει στη Νομαρχία Πειραιώς. Ιστορικά τα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα υπάγονται στα Επτάνησα.
Οι κάτοικοι είναι κυρίως αγρότες και υπάλληλοι, αλλά με την αύξηση του τουρισμού και την προσέλευση ημιμόνιμων οικιστών, το κέντρο βάρους έχει μετατοπισθεί προς τις τουριστικές επιχειρήσεις και την οικοδομή. Κύρια αγροτικά προϊόντα είναι το λάδι και το μέλι. Τουριστικά, το νησί βρίσκεται σε ανάπτυξη. Συνεισφορά στην καλή φήμη του αποτελεί και το γεγονός ότι η οικιστική του ανάπτυξη γίνεται ελεγχόμενα, χωρίς αλλοίωση του τοπικού ρυθμού.

Αλυκές
Σύμφωνα με έκθεση της Λιμενικής Αρχής Γυθείου, στα Κύθηρα λειτουργούσαν 18 αλυκές, από τις 25 που υπήρχαν προπολεμικά, κυρίως επί των ανατολικών ακτών, από τις οποίες παραγόταν αυτόπηκτο θαλάσσιο μαγειρικό αλάτι, που επαρκούσε για τις ανάγκες του νησιού. Η παραγωγή αυτών δεν παραδιδόταν σε αποθήκες του κρατικού μονοπωλίου (άλατος), που ίσχυε τότε, αλλά συλλεγόταν μόνο από τους ενοικιαστές των αλυκών.

Αξιοθέατα
Στο νησί υπάρχει ένα μεγάλο πλήθος από αξιοθέατα, με κυριότερα τα πολυάριθμα και διάσπαρτα -σε μικρή απόσταση το ένα από το άλλο- παραδοσιακά χωριά και το λοφώδες τοπίο. Υπάρχουν πολλά βυζαντινά και ενετικά μνημεία και μερικά αγγλικά. Τα κυριότερα αξιοθέατα είναι:
- Η Χώρα με τα παραδοσιακά στενά και το κάστρο της.
- Το Καψάλι, το λιμάνι της Χώρας με τους δίδυμους κόλπους, το κέντρο της διασκέδασης στο νησί. Απέναντι απ’ το Καψάλι βρίσκεται η βραχονησίδα Αυγό ή Χύτρα, με επισκέψιμο σπήλαιο.
- Η Παλαιόχωρα, η ερειπωμένη βυζαντινή πρωτεύουσα του νησιού, και η Κακή Λαγκάδα, η έξοδος του μεγάλου φαραγγιού της Παλαιόχωρας νότια της Αγίας Πελαγίας.
- Ο Μυλοπόταμος, παραδοσιακό χωριό στα δυτικά με τον καταρράκτη της Φόνισσας και τη μεσαιωνική Κάτω Χώρα με το ενετικό κάστρο, το εντυπωσιακό τοπίο και τα συντηρημένα βυζαντινά εκκλησάκια μέσα στο κάστρο.
- Ο Αυλέμονας, ήσυχο λιμανάκι με μικρό ενετικό κάστρο.
- Τα μεσαιωνικά Αρωνιάδικα και η αλληλουχία παραδοσιακών χωριών στο κέντρο του νησιού.
- Η γέφυρα στο Κατούνι που κατασκευάστηκε από τους Άγγλους το 1829 και ήταν η μεγαλύτερη στο είδος της στην Ελλάδα.
- Στο νησί υπάρχει μεγάλο πλήθος από παλαιούς ναούς και μονές από τον 13ο αιώνα και ύστερα. Τρία μοναστήρια, η Παναγία Μυρτιδιώτισσα (προστάτιδα του νησιού), η Αγία Μόνη και η Αγία Ελέσσα βρίσκονται σε αντικριστές κορυφές βουνών. Σε τρία σημεία υπάρχουν ναοί μέσα σε σπήλαια.

ΚΑΛΑΔΙ
Για πολλούς οι καλύτερη και η πιο γνωστή παραλία του νησιού την οποία κανείς δεν πρέπει να την βγάλει από το πλάνο των διακοπών του όταν επισκεφθεί τα Κύθηρα. Πρόκειται για μια βοτσαλωτή παραλία με γαλαζοπράσινα πεντακάθαρα νερά που βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα του νησιού, ακριβώς δίπλα από την Παλαιόπολη.

ΜΕΛΙΔΟΝΙ
Μέσα στην καλύτερη τριάδα των παραλιακών προορισμών είναι η παραλία του Μελιδονιού. Βρίσκεται στα νοτιοδυτικά του νησιού και συνδέεται με χωματόδρομο με το χωριό Δρυμώνας. Αυτός ο μικρός κολπίσκος με ψιλή άμμο και κρυστάλλινα νερά με θέα προς τη Χύτρα θα σας εντυπωσιάσει.

ΑΓΙΑ ΠΕΛΑΓΙΑ
Η παραλία της Αγίας Πελαγίας βρίσκεται στο βορειανατολικό τμήμα του νησιού και εκτείνεται κατά μήκος του ομώνυμου χωριού. Πρόκειται για μία παραλία με ψιλή γκρίζα άμμο και πεντακάθαρα νερά. Στο χωριό της Αγίας Πελαγίας υπάρχουν αρκετές επιλογές διαμονής και η πρόσβαση εκεί είναι πολύ εύκολη αφού αποτελεί κομμάτι του κεντρικού δικτύου...

ΧΑΛΚΟΣ
Φεύγοντας από το χωριό του Καλάμου έχουμε πολλές επιλογές στο πού θα πάμε να κολυμπήσουμε! Ο Χαλκός μια από τις ποιο πολυσύχναστες παραλίες του νησιού βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα από τον οικισμό του Καλάμου. Μια παραλία με βότσαλο και καταγάλανα νερά!

ΔΙΑΚΟΦΤΙ
Όποιος επισκεφθεί την παραλία του Διακόφτι θα μπερδευτεί και θα αναρωτηθεί αν βρίσκεται σε κάποιο εξωτικό νησί! Τα νερά είναι ρηχά και γαλαζοπράσινα και το χρώμα της άμμου κατάλευκο. Βρίσκεται στην βορειοανατολική πλευρά του νησιού, σε μια από τις ωραιότερες τοποθεσίες των Κυθήρων δίπλα από το κεντρικό λιμάνι.

ΚΑΨΑΛΙ
Κολυμπώντας στην παραλία του Καψαλιού θα ανταμειφθείτε από την υπέροχη θέα της Χύτρας του κάστρου και της Χώρας. Η παραλία είναι οργανωμένη με ομπρέλες ξαπλώστρες και θαλάσσια ποδήλατα. Η μία μεριά της παραλίας έχει βότσαλα και η άλλη άμμο, διαλέγεις και παίρνεις.

ΦΥΡΗ ΑΜΜΟΣ (ΚΑΛΑΜΟΣ)
Στο νησί υπάρχουν δύο παραλίες με το όνομα Φυρή Άμμος. Η πρώτη που είναι και η πιο γνωστή βρίσκεται νοτιοανατολικά του νησιού, πολύ κοντά στο χωριό του Καλάμου. Πρόκειται για μια μεγάλη σε έκταση παραλία με κόκκινο χρώμα στην άμμο και τα βότσαλά της ενώ κατά το παρελθόν έχει βραβευτεί με βραβείο Χρυσός Αστερίας...

ΚΟΜΠΟΝΑΔΑ
Στα ανατολικά του νησιού, η Κομπονάδα είναι μία από τις πιο άγριες παραλίες. Βρίσκεται ανάμεσα στην Φυρή Άμμο του Καλάμου και το Καλαδί. Μεγάλα βότσαλα, πολύ βαθιά νερά. Για να προσεγγίσει κανείς την παραλία θα πρέπει να κινηθεί προς τα χωριά Τραβασαριάνικα ή Γουδιάνικα και μετά να ακολουθήσει τις πινακίδες.

ΦΟΥΡΝΟΙ
Μια εναλλακτική πρόταση για την Βορειοανατολική πλευρά του νησιού. Με στρωτό χωματόδρομο από τον κεντρικό δρόμο που οδηγεί από τον Καραβά στην Πλατειά Άμμο φτάνετε στην παραλία των Φούρνων.

ΦΥΡΗ ΑΜΜΟΣ (ΑΓΙΑ ΠΕΛΑΓΙΑ)
Μία από τις δυο παραλίες στο νησί με το όνομα Φυρή Άμμος. Βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το χωριό της Αγίας Πελαγίας ενώ όπως προϊδεάζει το όνομά της στο μεγαλύτερο μέρος της έχει κόκκινη άμμο και βότσαλα. Όπως και η παραλία της Αγίας Πελαγίας έχει ΒΑ προσανατολισμό και είναι ωραία με δυτικό ή νότιο άνεμο.

ΚΑΛΑΜΙ
Βρίσκεται κοντά στο χωριό Μυλοπόταμος και ενδείκνυται για εκείνους που επιθυμούν να χαλαρώσουν μακριά από τον πολύ κόσμο. Θα πρέπει να ακολουθήσετε τον δρόμο προς την Παναγία Ορφανή και λίγα μέτρα παρακάτω θα πρέπει να αφήσετε το όχημά σας γιατί ο δρόμος τελειώνει.

ΛΟΡΕΝΤΖΟΥ
Κοιτώντας την θάλασσα από το χωριό της Αγίας Πελαγίας στο δεξί μας χέρι υπάρχουν αρκετές παραλίες, μία από αυτές είναι η παραλία του Λορέντζου. Βρίσκεται ανάμεσα στην Φυρρή Άμμο και την Κακιά Λαγκάδα. Συγκαταλέγεται στις μεγάλες παραλίες του νησιού με πεντακάθαρα νερά, άμμο και βότσαλο...

ΒΡΟΥΛΕΑ
Περίπου 4 χιλιόμετρα από τον χωριό του Καλάμου μετά από έναν βατό χωματόδρομο φτάνουμε στον μικρό όρμο της Βρουλέας. Το μικρό λιμανάκι έχει θέα προς τις βραχονησίδες Καπέλο και Κουφό. Το καλοκαιράκι σίγουρα θα συναντήστε αραγμένα μερικά ψαροκάικα. Τα νερά είναι γαλαζοπράσινα και αξίζει να έχετε μάσκα μαζί σας για να εξερευνήσετε τον βυθό.

ΚΑΚΙΑ ΛΑΓΚΑΔΑ
Ακριβώς δίπλα από την παραλία του Λορέντζου βρίσκουμε την Κακιά Λαγκάδα (ή Λαγκάδα), σε μικρή απόσταση από το χωριό της Αγία Πελαγίας.
Περισσότερα

ΣΠΑΡΑΓΑΡΙΟ-ΑΓΙΟΣ ΠΑΥΛΟΣ
Δίπλα ακριβώς από το λιμάνι και την παραλία του Καψαλιού βρίσκεται μια κρυμμένη παραλία, το Σπαραγαρίο. Κατάληξη της ρεματιάς που έρχεται από την Χώρα η παραλία του Σπαραγαρίου βρίσκεται ανάμεσα από δύο απότομες πλαγιές, σαν μικρό φαράγγι.

ΠΑΛΑΙΟΠΟΛΗ
Η παραλία της Παλαιόπολης είναι η μεγαλύτερη του νησιού. Βρίσκετε πριν το χωριό του Αυλαίμονα και μετά τον οικισμό της Σκάνδειας. Συνδυάζει κομμάτια με βότσαλο και άμμο. Η παραλία προσφέρεται για θαλάσσιες δραστηριότητες σκι, σέρφινγκ κ.α. Σύμφωνα με τον μύθο στη θάλασσα της Παλαιόπολης αναδύθηκε η θεά Αφροδίτη...

ΡΟΥΤΣΟΥΝΑΣ
Παραλία με βαθιά νερά στους πρόποδες του παραθερισrικού οικισμού Λακκούδια. Απέχει 6 χλμ. από τον Καραβά, 5 χλμ. από το Γερακάρι.

ΑΥΛΑΙΜΟΝΑΣ
Στο γραφικό ψαροχώρι του Αυλαίμονα μπορείτε να κολυμπήσετε σε έναν μικρό κολπίσκο που βρίσκεται στο κέντρο του χωριού. Ιδανικός χώρος μπάνιου για παιδιά τη στιγμή που υπάρχουν γύρω μέρη να καθίσει κάποιος για φαγητό, αναψυκτικό ή καφέ και παράλληλα να επιτηρεί και τους μικρούς κολυμβητές.

ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ
Η παραλία του Νέου Κόσμου είναι δίπλα ακριβώς από την κεντρική παραλία της Αγίας Πελαγίας προς τα ανατολικά. Παραλία με βότσαλο και θέα την Νεάπολη.
Περισσότερα

ΑΓΙΑ ΠΑΤΡΙΚΙΑ
Λίγα χιλιόμετρα από την Αγία Πελαγία βρίσκεται η παραλία της Αγία Πατρικίας η οποία βέβαια είναι μικρή σε μέγεθος και χρησιμοποιείται κυρίως για αλιευτικό καταφύγιο.

ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΜΜΟΣ
Στο χωριό Πλατεία Άμμος στο βορειότερο τμήμα του νησιού μπορείτε να κολυμπήσετε και να έχετε θέα τις Πελοποννησιακές ακτές και βουνά. Ο συνδυασμός βότσαλου και άμμου στην παραλία και το γραφικό χωριό που την περιστοιχίζει θα σας κάνουν να χαλαρώσετε.

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΣ
Φτάνοντας στο βορειότερο άκρο του νησιού, τον Φάρο στο Μουδάρι, θα βρείτε ακριβώς από κάτω, την παραλία του Αγ. Νικολάου, μια πολύ γραφική και υπήνεμη παραλία για μπάνιο χωρίς πολυκοσμία.

ΒΛΥΧΑΔΑ
Ανάμεσα στο Καλαδί και στην  Κομπονάδα βρίσκεται η παραλία της Βλυχάδας. Υπάρχει ένας χωματόδρομος προς την παραλία αλλά είναι πολύ δύσβατος ακόμα και για οχήματα εκτός δρόμου. Μπορείτε όμως να την επισκεφθείτε κολυμπώντας από το Καλαδί γιατί είναι μικρή η απόσταση, είτε με σκάφος.

ΛΙΜΝΙΩΝΑΣ
Φεύγοντας από τον Μυλοπόταμο προσπερνώντας την διασταύρωση που οδηγεί στο σπήλαιο της αγίας Σοφίας μετά από μία πολύ όμορφη διαδρομή με θέα το Ιόνιο πέλαγος θα καταλήξετε στην παραλία του Λιμνιώνα. Ακριβώς απέναντι από την παραλία βλέπουμε τα νησάκια της Παναγίας, δύο μικρές βραχονησίδες μπροστά από τον όρμο του Λιμνιώνα...

ΛΥΚΟΔΗΜΟΥ
Κινούμενοι στο κεντρικό οδικό δίκτυο στρίβετε προς το χωριό Λογοθετιάνικα και ακολουθώντας τις πινακίδες καταλήγετε εύκολα στην παραλία του Λυκοδήμου. Εκεί θα βρείτε και ανοιχτή καντίνα για να μπορέσετε να τσιμπήσετε κάτι ή να ξεδιψάσετε. Η παραλία συνδυάζεται από άμμο και βότσαλο και στην μέση ακριβώς υπάρχει μια μικρή σπηλιά...

ΛΙΜΝΑΡΙΑ
Αρκετά πιο νότια από τον Λιμνιώνα, ο χωμάτινος δρόμος που φεύγει από τη Μονή Μυρτιδίων και κατευθύνεται δυτικά προς τα παράλια του νησιού, οδηγεί στην μικρή παραλία Λιμνάρια η οποία είναι κατάλληλη και για ψάρεμα. Υπάρχει επίσης και ένα μικρό καταφύγιο για τα ψαροκάικα.

ΦΕΛΩΤΗ
Στην είσοδο της Χώρας στρίβοντας δεξιά υπάρχει ένας χωματόδρομος που μας οδηγεί στην Φελωτή. Ο δρόμος είναι πολύ επικίνδυνος και χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Κατηφορίζοντας, το τοπίο μπροστά μας εκπλήσσει, καθώς μεγάλα βράχια έχουν κατρακυλήσει από το βουνό της αγίας Ελέσας και έχουν στηθεί σε τυχαία σημεία πάνω στην πλαγιά...

ΑΓΙΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ
Μικρή άγρια και με όμορφα χρώματα παραλία στα δυτικά του νησιού. Προσεγγίζεται με δρόμο από τα Λογοθετιάνικα. Περιτριγυρίζετε από τεράστιες βραχώδεις πλαγιές.

ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΟΥ
Η Κυριακουλού είναι στον αμέσως δεξιά όρμο μετά το ακρωτήρι μεταξύ Χαλκού και Καψαλιού. Λευκό χαλίκι με πράσινα νερά, μικρή με ψηλά βράχια, προσβάσιμη από θάλασσα ή από το φαράγγι που ξεκινάει από το σπήλαιο της Αγίας Σοφίας κοντά στον Κάλαμο και που στο τελείωμα πριν την παραλία δημιουργεί μια μικρή λιμνούλα.

ΛΥΓΙΕΣ-ΟΧΕΛΕΣ
Από τον Ποταμό κατευθυνόμενοι για τον Καραβά πίσω από το εργοστάσιο των ελαιοπαραγωγών ακολουθάμε τον χωματόδρομο και καταλήγουμε στις παραλίες Λυγίες και Πετρίτη, δυτικά του νησιού. Θα πρέπει να αφήσετε το όχημά σας αρκετά μέτρα πριν και στην συνέχεια να περπατήσετε. Δύο λέξεις χαρακτηρίζουν την θέα “άγρια ομορφιά”...

πηγή: sweetblog.gr