Παρασκευή 4 Μαΐου 2012

Υποψήφια βουλευτής Α' Πειραιώς και Νήσων, Ξένια Ιωαννίδου


 "Είσαι ότι δηλώσεις"
Ποτέ δεν πίστευα ότι θα έχω ως τίτλο σε άρθρο μου αυτή την φράση. Βέβαια, δεν χρησιμοποιώ τη φράση αυτή με την κλασσική έννοια της αερολογίας και ανουσιότητας με την οποία έχει σχετιστεί τα τελευταία χρόνια, αλλά με την έννοια ότι ο λόγος έχει δύναμη και κάθε τι που σκεφτόμαστε, λέμε και κάνουμε βοηθάει στην ενδυνάμωση ή την αποδυνάμωση μας και των ανθρώπων που είναι στην εμβέλεια της επιρροής μας. Το σύνολο των δηλώσεων μας που πηγάζουν από τις σκέψεις και πεποιθήσεις μας και δημιουργούν τις πράξεις μας, δημιουργεί τη συνολική αρχετυπική δομή μας (παραδείγματος χάριν, "Είμαι ένας φωτεινός άνθρωπος ή όχι;")
Η δύναμη του δικού μου λόγου ενώνεται με την δύναμη του λόγου του διπλανού μου και όλοι μαζί δημιουργούμε τη συλλογική δήλωση που θα μας εκφράζει σε γενικές γραμμές. Αν οι δηλώσεις μας βασίζονται στο φόβο, στην ανασφάλεια ή στην τρομολαγνεία, τότε θα ενωθούν με παρόμοιες δηλώσεις και θα γιγαντωθούν μέχρις ότου γίνουν η αλήθεια όλων μας. Όταν αυτό γίνει, θα είμαστε ένας λαός που υπέκυψε στο σκοτάδι. Αν όμως οι δηλώσεις μας βασίζονται στην ενδυνάμωση όλων και στην αγάπη του εαυτού και του συνόλου, τότε θα γιγαντωθούν και θα ενωθούν για να δημιουργήσουν την άλλη αλήθεια όλων μας, αυτή του φωτός. Το μόνο μας δίλλημα λοιπόν είναι να διαλέξουμε την πλευρά στην οποία θέλουμε να ανήκουμε. Φως ή σκοτάδι;
Όλοι έχουμε στο ενεργητικό μας αυτά που μέχρι στιγμής αποκομίσαμε από την πορεία μας. Ο χρόνος της συγκομιδής γνώσεων και εμπειριών τελείωσε και τώρα, ήρθε η ώρα της εφαρμογής του συνολικού μας δυναμικού. Τώρα, είναι η στιγμή που καλούμαστε περισσότερο από ποτέ άλλοτε να εκφράσουμε το αποτέλεσμα της πορείας μας, επηρεάζοντας το σύνολο με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Κανείς από εμάς δεν μπορεί να αγνοήσει το κάλεσμα σε δράση που επιβάλλεται σε παγκόσμιο επίπεδο. Τώρα είναι η στιγμή που πρέπει να δείξουμε τις ποιότητες που καλλιεργήσαμε. Θα σταθούμε προς το πλευρά του φωτός πράττοντας αυτό που μας αναλογεί για να δηλώσουμε εκ νέου την πρόθεση μας να λάμψει το ελληνικό φως που μας χαρακτήριζε ανά τους αιώνες και αποτελούσε την αρχετυπική δομή της ουσίας μας ως έθνος; Ή θα πάρουμε αποφάσεις που δηλώνουν τον ατομισμό και το βόλεμα που προσπάθησαν να κυριαρχήσουν τις τελευταίες δεκαετίες;
Σκεφτείτε ότι η εφευρετικότητα και η δημιουργία ειρηνικών και δημοκρατικών λύσεων είναι μέρος του γενετικού μας υλικού.  Είναι η αρχετυπική δομή του ελληνικού πνεύματος και τώρα καλούμαστε να το εκπροσωπήσουμε ως άτομα στο επίπεδο που μπορούμε και ξέρουμε. Ας φανούμε άξιοι της πρόκλησης. Ας δείξουμε ότι ο λαός που έδωσε το φως στην ανθρωπότητα μπορεί να το ξανακάνει όταν χρειαστεί, άσχετα με τα εμπόδια και τις παραμέτρους που προσπάθησαν να επιβληθούν.
Υπάρχουν στιγμές που η αρχετυπική μας δομή βρίσκεται σε φάση επώασης και διεργασίας γιατί μέσα μας γίνονται ζυμώσεις που θα καθορίσουν την ουσία μας. Άλλες στιγμές είναι στιγμές εκδήλωσης των ζυμώσεων αυτών, όπου καλούμαστε να πάρουμε θέση σχετικά με τα γεγονότα γύρω μας κα με τον τρόπο αυτό να καθιερώσουμε την νέα δομή μας, που μπορεί να μην αλλάξει αν αυτό κρίνουμε σωστό. Αν αυτό που μας εκφράζει ως άτομα είναι αυτό που θέλουμε ως αποτέλεσμα, τότε παραμένουμε στις θέσεις μας, επαναπροσδιορίζοντας εκ νέου την ουσία μας ως έχει.
Προσωπικά, το ελληνικό πνεύμα με εκφράζει και θα συνεχίσει να με εκφράζει. Θεωρώ ότι δεν χρειάζεται καμία αλλαγή η δομή αυτή. Θα την υποστηρίξω όμως, γιατί αυτό είναι το ζητούμενο αυτή τη δεδομένη στιγμή. Αν είχα ξεφύγει από αυτή την αρχετυπική δομή, ενδεχομένως θα έπρεπε να λάβω τα κατάλληλα μέτρα για να επαναφέρω τον εαυτό μου σε τάξη. Μπορεί ως λαός να έχουμε δώσει δικαιώματα τα τελευταία χρόνια για τα οποία τώρα καλούμαστε να λογοδοτήσουμε. Όμως εμείς δώσαμε τα δικαιώματα αυτά και ως εκ τούτου εμείς οφείλουμε και πρέπει να τα πάρουμε πίσω.
Δηλώνω τώρα υπεύθυνα ότι θα υπηρετήσω το ελληνικό φωτεινό πνεύμα και θα σταθώ στο ύψος των περιστάσεων για μένα και την Ελλάδα και το παγκόσμιο γίγνεσθαι ως απόρροια αυτής της στάσης. Καλώ όλους τους πολεμιστές του ελληνικού φωτεινού πνεύματος να κάνουν την ίδια δήλωση στην κάλπη.