Κυριακή 27 Μαΐου 2012

Επέτειος της Μάχης της Κρήτης, Ομιλία της Πρέσβεως της Αυστραλίας στο Ρέθυμνο


71η Επέτειος της Μάχης της Κρήτης
Ομιλία της Πρέσβεως της Αυστραλίας κ. JENNY BLOOMFIELD
στο Ελληνο-Αυστραλιανό Μνημείο στο Ρέθυμνο
25 Μαΐου 2012

Η Μάχη της Κρήτης αποτελεί κορυφαία ιστορική στιγμή υπεράσπισης της αξιοπρέπειας, της ανεξαρτησίας και της ελευθερίας. Αποτελεί επίσης και κορυφαία στιγμή στην κοινή ιστορία της Αυστραλίας και της Ελλάδας.

Κανένα άλλο γεγονός της κοινής μας ιστορίας δεν έχει μείνει πιο βαθιά χαραγμένο στη συνείδηση των δύο λαών μας.

Στη Μάχη αυτή, που καθόρισε τις εξελίξεις του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, Αυστραλοί στρατιώτες πολέμησαν στο πλευρό των Ελληνικών, Νεοζηλανδικών και Βρετανικών στρατευμάτων για να εμποδίσουν τη ναζιστική εισβολή και να υπερασπιστούν τις κοινές μας αξίες της δημοκρατίας και της ελευθερίας.

20 Μαΐου 1941. ‘Ήταν μία επίθεση όπως καμία άλλη - η πρώτη εναέρια επίθεση στην ιστορία. Οι Γερμανοί μόνο σε μία μέρα έριξαν 8.000 αλεξιπτωτιστές. Κατάφεραν να υπερισχύσουν, αλλά με τεράστιες απώλειες.

Μερικές χιλιάδες εξουθενωμένοι Βρετανοί, Αυστραλοί και Νεοζηλανδοί στρατιώτες, που είχαν εγκαταλείψει την ηπειρωτική Ελλάδα με ελάχιστο οπλισμό, ενώθηκαν με την Κρητική φρουρά και υπερασπίστηκαν με αποφασιστικότητα τις ακτές της Σούδας, το αεροδρόμιο του Μάλεμε, το Ρέθυμνο.

Ο αγώνας ήταν άνισος και αιματοβαμμένος.

Ο άμαχος πληθυσμός της Κρήτης αγωνίστηκε με όλες του τις δυνάμεις μαζί με τους πολεμιστές.

Ήταν η πρώτη φορά που ένας άμαχος πληθυσμός αντιστάθηκε στον εχθρό με τέτοια τόλμη. Οι απώλειες που υπέστησαν οι γερμανικές εναέριες δυνάμεις στην Κρήτη καθυστέρησαν τη γερμανική εισβολή στη Ρωσία κατά ένα μήνα και πιθανότατα επηρέασαν την έκβαση του πολέμου σε εκείνο το μέτωπο.

Το τίμημα όμως για την Ελλάδα και τους συμμάχους της ήταν πολύ υψηλό.
Από τους Βρετανούς, 797 σκοτώθηκαν, 263 τραυματίστηκαν και 6.576 αιχμαλωτίστηκαν.

274 Αυστραλοί σκοτώθηκαν, 507 τραυματίστηκαν και 3.102 αιχμαλωτίστηκαν.

Όπως και 217 Νεοζηλανδοί σκοτώθηκαν, 967 τραυματίστηκαν και 2.108 αιχμαλωτίστηκαν.

Χιλιάδες Αυστραλοί στρατιώτες περικυκλώθηκαν και αιχμαλωτίστηκαν. Εκατοντάδες κατάφεραν να ξεφύγουν μέσα από ορεινά μονοπάτια προς το Νότο και να επιβιβαστούν σε πλοία, ενώ άλλοι δραπέτευσαν στα βουνά έως ότου αιχμαλωτιστούν ξανά ή καταφέρουν τελικά να διαφύγουν. Αψηφώντας τα αντίποινα, ο άμαχος πληθυσμός της Κρήτης περιέθαλψε τους τραυματίες και προσέφερε καταφύγιο στους εξαντλημένους και κατατρεγμένους Αυστραλούς στρατιώτες.

Η παλικαριά, η ανδρεία και η μεγαλοψυχία των Κρητικών εκείνες τις φοβερές μέρες έχουν μείνει βαθιά χαραγμένες στη μνήμη των Αυστραλών πολεμιστών. Στις δύσκολες αυτές στιγμές, αναπτύχθηκε ένας αμοιβαίος σεβασμός και μια βαθιά συναισθηματική σχέση που παραμένει ανεξίτηλη ως τις μέρες μας.

Η χώρα μας αισθάνεται τεράστια ευγνωμοσύνη απέναντι στους Κρητικούς.

Για αυτό χιλιάδες Αυστραλοί διασχίζουν την υφήλιο για να επισκεφθούν τον ιερό αυτό τόπο, όπου τόσοι συμπατριώτες τους θυσίασαν τη ζωή τους για να υπερασπιστούν.

Και για αυτό κάθε χρόνο η Ένωση Παλαιών Πολεμιστών και Αποστράτων της Αυστραλίας απονέμει χρηματικά βραβεία σε αριστούχους μαθητές της Κρήτης, για να τιμήσει αυτούς τους δεσμούς και να διαβιβάσει το μήνυμα της Μάχης της Κρήτης στη νέα γενιά: ότι αξίζει να παλεύει κανείς για τα υψηλά ιδανικά της δημοκρατίας και της ελευθερίας.

Η Μάχη της Κρήτης μπορεί να έλαβε χώρα πριν από 71 χρόνια, αλλά το μήνυμα της ειρήνης και της αλληλεγγύης παραμένει ζωντανό παράδειγμα και για τους δύο λαούς. Σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές για την Ελλάδα, η Αυστραλία στέκεται δίπλα στην Ελλάδα με το ίδιο πνεύμα αλληλεγγύης που ένωσε τους δύο λαούς μας το 1941.

Περίπου μισό εκατομμύριο Έλληνες πέθαναν κατά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο – μια τραγική απώλεια για τη χώρα.

Και πάνω από 6.000 Αυστραλοί στρατιώτες πολέμησαν στην Ελλάδα– με σχεδόν 600 νεκρούς, 1.000 τραυματίες και πάνω από 5.000 αιχμαλώτους πολέμου.

Μια πραγματικά μεγάλη θυσία από στρατιώτες που υπηρετούσαν τόσο μακριά από την πατρίδα.

Σήμερα τιμούμε τις θυσίες των γενναίων αυτών στρατιωτών.

Τους ευχαριστούμε.

Και ευχαριστούμε τους φίλους και τους συμμάχους με τους οποίους αγωνιστήκαμε για τα κοινά μας ιδανικά.

Αλλά προπάντων, ευχαριστούμε τους αδελφούς μας Κρητικούς. Η παλικαριά τους δεν θα ξεχαστεί ποτέ.

Η Μάχη της Κρήτης παραμένει φωτεινό παράδειγμα της υπερηφάνειας, της ανδρείας και του θάρρους των Ελλήνων.

Θα παραμείνει για πάντα χαραγμένη στο νου και στη μνήμη όλων των Αυστραλών.

Jenny Bloomfield
Πρέσβης