Δευτέρα 21 Μαΐου 2012

Η Επέτειος της Ενσωμάτωσης της Επτανήσου στην Αθήνα


Με κάθε επισημότητα γιορτάστηκε στην Αθήνα την Κυριακή 20 Μαΐου 2012, η 148η επέτειος της Ένωσης της Επτανήσου. Φέτος την οργάνωση των εκδηλώσεων εκ μέρους των Επτανησιακών Σωματείων της Αθήνας είχε ο Κυθηραϊκός Σύνδεσμος Αθηνών, ο οποίος κατέβαλε κάθε προσπάθεια να γίνουν όλα με την καθιερωμένη τάξη.
Το πρωί στις 11π.μ. στον Άγιο Γεώργιο Καρύτση, εψάλη η Δοξολογία και στη συνέχεια σχηματίστηκε πομπή με τη Φιλαρμονική μπροστά, τις σημαίες των Σωματείων και τα Δ.Σ. με τον κόσμο να ακολουθούν, με κατάθεση στεφάνου στον Άγνωστο Στρατιώτη.

Στεφάνους κατέθεσαν εκπρόσωποι της Περιφέρειας και του Δήμου Αθηναίων, εκ μέρους δε των επτανησαικών Σωματείων, ο Πρόεδρος του Κυθηραϊκού Συνδέσμου κ. Γεώργιος Καρύδης.
Τη Σημαία του Συνδέσμου σήκωσε ο πάντα πρόθυμος Βαλέριος Λουράντος, με παραστάτριες τις σπαλετοφορούσες Μαρία Δουκίδου-Καλλιγέρου και Ανδριάνα Γαλανάκη. Η μικρή Σοφία Περγοπούλου-Ταμβάκη, η πιο χαριτωμένη φιγούρα της εκδήλωσης, σπαλετοφορούσα κι αυτή, βοήθησε στη μεταφορά των προς κατάθεση στεφάνων.



Το απόγευμα στο αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου, οργανώθηκε καλλιτεχνική εκδήλωση, όπου εκφωνήθηκε και ο πανηγυρικός της ημέρας από το δικηγόρο κ. Νικηφοράκη Γαβρίλη με θέμα «Η προσφορά των Επτανησίων προς το Έθνος και τις θυσίες τους για την Ένωση».


Στην είσοδο οι κυρίες του Δ.Σ. του Συνδέσμου με τις κοπέλες του χορευτικού, προσέφεραν στους προσερχόμενους τσιριγώτικα αμυγδαλωτά και σεμπρεβίβες.
Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα περιελάμβανε χορευτικά, χορωδίες και θεατρικό. Ο Κυθηραϊκός Σύνδεσμος Αθηνών παρουσίασε το χορευτικό του συγκρότημα που χόρεψε πέντε τοπικούς χορούς των Κυθήρων. Βιολί και λαούτο έπαιξαν οι αδελφοί Μανώλης και Κώστας Στάθη οι οποίοι με τη ζωντάνια τους δώσανε φτερά στα πόδια των παιδιών, που καταχειροκρότησε το ακροατήριο του κατάμεστου αμφιθεάτρου του Πολεμικού Μουσείου.

Την τιμητική διάκριση εκ μέρους του Κυθηραϊκού Συνδέσμου Αθηνών, έλαβε η δασκάλα του χορευτικού κυρία Λίτσα Γαλανάκη. Την παρουσίαση του προγράμματος έκανε με επιτυχία η κυρία Αλεξάνδρα Λουράντου.



Βασίλης Σταύρου Ιερέως Χάρος