Παρασκευή 22 Μαΐου 2015

Επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στον Ορνιθολογικό Σταθμό Αντικυθήρων

Τον μοναδικό στην Ελλάδα Ορνιθολογικό Σταθμό των Αντικυθήρων επισκέφτηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Προκόπης Παυλόπουλος, την Πέμπτη 21 Μαΐου 2015, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο νησί με αφορμή τις εορταστικές εκδηλώσεις για την 151η επέτειο της Ένωσης των Επτανήσων με την Ελλάδα.

Ο κ. Παυλόπουλος εξήρε το επιστημονικό έργο της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας στα Αντικύθηρα, δηλώνοντας παράλληλα: «Κοιτάξτε τι συνέβη σε αυτό το νησί το οποίο ούτως ή άλλως ιστορικά είναι στη διαδρομή, μέσα στο Αιγαίο, ανάμεσα στον Μινωικό πολιτισμό και στον υπόλοιπο πολιτισμό του Αιγαίου και της Ελλάδας. Ένα σταυροδρόμι. Άκουγα τον εκπρόσωπο της Ορνιθολογικής να μιλάει για τη μετανάστευση των πουλιών και σκεφτόμουν πόσο τα Κύθηρα είναι ένας τόπος όπου πραγματικά μεταναστεύουν πολιτισμοί», αναφερόμενος και στο Ναυάγιο των Αντικυθήρων του οποίου οι έρευνες τελούν από τα τέλη Μαρτίου 2015 υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του Προέδρου της Δημοκρατίας στον Σταθμό, έγινε μια σύντομη παρουσίαση των δράσεων της Ορνιθολογικής από τον Διευθυντή της Οργάνωσης, κ. Γεώργιο Σγούρο, παρουσίαση με προβολή βίντεο των εναλίων ερευνών στο Ναυάγιο των Αντικυθήρων, ενώ δόθηκαν και αναμνηστικά δώρα στους παρευρισκόμενους. Ο κ. Παυλόπουλος ευχήθηκε με τη σειρά του καλή συνέχεια στο έργο της Ορνιθολογικής και αναχώρησε για τα Κύθηρα, όπου συνεχίστηκαν οι εκδηλώσεις της επετείου.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας, Θοδωρής Δρίτσας, η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, ο δήμαρχος Κυθήρων, Στράτος Χαρχαλάκης, εκπρόσωποι του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, της Εκκλησίας, της Εφορείας Ενάλιων Αρχαιοτήτων και άλλοι επίσημοι προσκεκλημένοι.

Ο Ορνιθολογικός Σταθμός Αντικυθήρων (ΟΣΑ) αποτελεί τη βάση ενός πολυετούς Προγράμματος της Ορνιθολογική, με περιοχή δραστηριοποίησης το νησί των Αντικυθήρων, τον ευρύτερο θαλάσσιο χώρο και τις παρακείμενες νησίδες. Βασικός στόχος του Προγράμματος είναι η παρακολούθηση και μελέτη του παγκόσμιου φαινομένου της μετανάστευσης των πουλιών με απώτερο σκοπό την προστασία τους σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο. Παράλληλος στόχος του Προγράμματος αποτελεί η ένταξη και η ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας, αλλά και των επισκεπτών στις προσπάθειες προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος.

Το πρόγραμμα υλοποιείται με την υποστήριξη του Ιδρύματος Α.Γ. Λεβέντη.

πηγή: ornithologiki.gr