Τρίτη 17 Μαρτίου 2015

Δελτίο τύπου Δήμου Κυθήρων, 17/3/2015

Συνεδρίασε το απόγευμα της Δευτέρας 16 Μαρτίου το Δημοτικό Συμβούλιο Κυθήρων υπό την προεδρία του κ. Λάζαρου Βέζου. Πριν την έναρξη της συνεδρίασης, ο κ. Αντώνιος Πρωτοψάλτης του Στεφάνου ορκίστηκε Δημοτικός Σύμβουλος ενώπιον του κ. Δημάρχου, καταλαμβάνοντας την θέση του εκλιπόντος Μανόλη Στάθη, ύστερα και από την αποποίηση εκλογής του κ. Ζαχαρία Κυπριώτη και της κας. Αγγελικής Κασιμάτη.
Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης ήταν 10.
Αρχικά ο κ. Δήμαρχος αναφέρθηκε στην έγκριση από την Αποκ. Διοίκηση της απόφασης για την πρόσληψη προσωπικού με σύμβαση εργασίας 2 μηνών, καθώς και στην προέγκριση από την Περιφέρεια ποσού 200.000€ για την άμεση αντιμετώπιση των βασικών προβλημάτων από τη θεομηνία στο δρόμο Αγ. Πελαγίας – Αγ. Αναστασίας, για την οποία ήδη επισκέφθηκε εκτάκτως το νησί Μηχανικός της Περιφέρειας για την εκπόνηση της σχετικής μελέτης. Πάνω στο θέμα αυτό υπήρξε διαρκής συνεργασία του Δήμου με την Περιφερειακή Αρχή.
Επίσης ενημέρωσε για την υποχρέωση όσων δημοτών έχουν βεβαιωμένες οφειλές προς το Δήμο να προβούν άμεσα στην τακτοποίησή τους, καθώς το Δημοτικό Συμβούλιο οφείλει να λάβει μέτρα αναγκαστικής είσπραξης όπως ορίζει ο Νόμος. Στην ίδια λογική εντάσσεται η αναγκαιότητα είσπραξης του Τέλους Παρεπιδημούντων και του Τέλους επί Ακαθαρίστων Εσόδων για τα οποία έχει γίνει αναλυτική ανακοίνωση από το Δήμο. Παράλληλα, ευχαρίστησε όλους τους τοπικούς συλλόγους, φορείς και ιδιώτες για την διαρκή εθελοντική τους προσφορά στους κατά τόπους οικισμούς και στο νησί ευρύτερα, ενώ παρακάλεσε για την υπομονή τους αναφορικά με την υλοποίηση των πολλών αιτημάτων που έχουν υποβληθεί, τα οποία ιεραρχούνται και προγραμματίζονται σε ορίζοντα πενταετίας.

Για το θέμα των μελετών επέκτασης του διαδρόμου στον Κρατικό Αερολιμένα Κυθήρων «Αλέξανδρος Αριστοτέλους Ωνάσης», ο κ. Δήμαρχος ανέφερε ότι δεν παρελήφθη τίποτε έτοιμο από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή, παρά μόνο η δέσμευση ποσού 435.000€ από την Περιφέρεια. Η νέα Δημοτική Αρχή εκπόνησε το τοπογραφικό διάγραμμα της περιοχής επέκτασης (Οκτώβριος 2014) και ήδη έχει ξεκινήσει τη διαδικασία συγκέντρωσης στοιχείων φερομένων ως ιδιοκτητών, σε συνεργασία με την Επιτροπή Εγχωρίου Περιουσίας. Παράλληλα προωθείται άμεσα η υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης με την Περιφέρεια για την άμεση έναρξη της διαδικασίας εκπόνησης των μελετών (προμελέτη και κανονικές μελέτες). Δυστυχώς και σε αυτόν τον τομέα, κάποιοι φρόντισαν να καλλιεργήσουν ψευδείς προοπτικές στον κυθηραϊκό λαό, υποσχόμενοι ότι το έργο ήταν δήθεν έτοιμο προς εκτέλεση, κάτι απόλυτα ψευδές.
Το Δ.Σ. απεδέχθη (κατά πλειοψηφία) τη μελέτη για την επισκευή του κτηρίου του Δημοτικού Παιδικού Σταθμού Φρατσίων, κόστους 60.000€ που θα χρηματοδοτηθεί από ίδιους πόρους του Δήμου. Αποφάσισε επίσης την έκδοση λογαριασμών ύδρευσης για συγκεντρωτικές περιόδους προκειμένου να καλυφθεί το κενό που υπάρχει και να εξομαλυνθεί η κατάσταση έκδοσης των λογαριασμών.
Το Δ.Σ. έλαβε 3 αποφάσεις για προσλήψεις προσωπικού: για προσωπικό ορισμένου χρόνου στις ανταποδοτικές υπηρεσίες, για προσωπικό ορισμένου χρόνου γενικών υπηρεσιών και για πρόσληψη μόνιμου τακτικού προσωπικού σε κενές οργανικές θέσεις, προκειμένου να στελεχωθεί πλήρως ο Δήμος Κυθήρων, να δημιουργηθεί Υπηρεσία Δόμησης και αυτόνομη Τεχνική Υπηρεσία. Οι αποφάσεις αυτές υπόκεινται σε έγκριση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης. 

Τέλος, το Δ.Σ. προχώρησε στην απόφαση για τη σύναψη Σύμβασης Διαδημοτικής Συνεργασίας με την Επιτροπή Εγχωρίου Περιουσίας αναφορικά με την διαδικασία μίσθωσης των παραλιών και του Camping Καψαλίου, μετά από ενδελεχή επεξεργασία του θέματος με τον Ειδικό Συνεργάτη του Δήμου (Νομικό) και τον Καθηγητή της Νομικής κ. Γεώργιο Κασιμάτη. Με την σύμβαση αυτή, η νέα Δημοτική Αρχή, σε πλήρη εφαρμογή των προεκλογικών της δεσμεύσεων, αποδίδει στην Εγχώριο Περιουσία τα δικαιώματα που εκ του Νόμου της ανήκουν αναφορικά με τις κοινόχρηστες εκτάσεις και διακόπτει την μέχρι σήμερα εφαρμοζόμενη πρακτική (απευθείας μίσθωση από το Δήμο), η οποία ήταν παράτυπη, γεγονός που είχε επισημανθεί πολλές φορές στην προηγούμενη Δημοτική Αρχή τόσο από την Εγχώριο Περιουσία, όσο και από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση που σε έγγραφό της προς το Δήμο Κυθήρων το 2011 ενημέρωσε το Δήμο ότι επί του αιγιαλού και της παραλίας η Εγχώριος Περιουσία είναι αποκλειστικός «κύριος και νομεύς». Μόλις υπογραφεί η Σύμβαση Διαδημοτικής Συνεργασίας με την Επιτροπή Εγχωρίου Περιουσίας, η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου θα προχωρήσει στην διακήρυξη εκμίσθωσης των παραλιών και του Camping