Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

3η Αντάμωση του Κυθηραϊσμού στα Κύθηρα

Την Τρίτη 20 Αυγούστου 2013, πραγματοποιήθηκε η 3η Αντάμωση του Κυθηραϊσμού που οργανώθηκε από το Ινστιτούτο του Κυθηραϊσμού στα Κύθηρα.
Η εκδήλωση ξεκίνησε στην Παναγία Ελεούσα στα Φράτσια, όπου χοροστατούντος του Μητροπολίτη Κυθήρων και Αντικυθήρων συνεπικουρούμενου από τον Αρχιμανδρίτη πατέρα Πέτρο Κασιμάτη, τελέστηκε παράκληση και εσπερινός παρουσία πολλών συμπατριωτών από τα Κύθηρα και την ομογένεια της Αυστραλίας και της Αμερικής. Στη συνέχεια όλοι μετέβησαν στο Σύμβολο του Απόδημου Τσιριγώτη στην πλατεία του χωριού, όπου μαζί με άλλους συμπατριώτες μας παρακολούθησαν την εκδήλωση με θέμα «ΚΥΘΗΡΟΣ: Ένας άγνωστος Κυθηραϊκός πολιτισμός (εκτός Κυθήρων) από το μακρινό παρελθόν (πολλούς αιώνες προ Χριστού) γεννιέται».
Την εκδήλωση άνοιξε εκ μέρους του Ινστιτούτου του Κυθηραϊσμού, ο Πρόεδρος Ηλίας Μαρσέλλος, ο οποίος καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και προσφώνησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Σεραφείμ, το Δήμαρχο Κυθήρων Θεοδ.Κουκούλη, το Γεωργ.Λεοντσίνη και το Δημ. Φατσέα (δημοτικούς συμβούλους), τον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Φρατσίων Μιχ. Καλλίνικο, τον πρόεδρο του Εξωραϊστικού-Πολιτιστικού Συλλόγου «Τα Φράτσια» Παναγιώτη Καλλίνικο, ενώ παρευρίσκοντο η Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου του Κυθηραϊσμού κ. Ελένη Τζωρτζοπούλου, και αρκετά μέλη της τοπικής επιτροπής του Ινστιτούτου στο Σύδνεϋ, όπως ο Μηνάς Ραϊσης, George Poulos, Τζον Φαρδούλης, και ο πρόεδρος της Κυθηραϊκής Αδελφότητας Αυστραλίας Βικ Κυπριώτης, μέλη Κυθηραϊκών Αδελφοτήτων (Brisbane, Αυστραλίας και Σαν Φραντζίσκο Αμερικής) όπως επίσης και ο ευεργέτης του νησιού Γιώργος Χατζηπλής.
Φέτος η εκδήλωση είχε ξεχωριστό ενδιαφέρον, αφού ο Ηλίας Μαρσέλλος ανακοίνωσε αφενός την είδηση ότι το Συμπόσιο του 2014 θα πραγματοποιηθεί στο Σύδνεϋ της Αυστραλίας. (μαζί με τον Βικ Κυπριώτη) και ύστερα από τη σχετική επιστολή του πρόεδρου της τοπικής επιτροπής του Ινστιτούτου του Κυθηραϊσμού στο Σύδνεϋ, Τζον Κόμινο. Και αφετέρου τόνισε τη δημιουργία του κλάδου της έρευνας στα πλαίσια της δραστηριότητας του Ινστιτούτου του Κυθηραϊσμού με τα πολύ σημαντικά για την ιστορία του νησιού, αποτελέσματα της έρευνάς του για την ύπαρξη Κυθηρίων στην  ευρύτερη περιοχή της Αττικής πολλούς αιώνες προ Χριστού και συγκεκριμένα την πόλης Κύθηρου, ως μιας από τις 12 πόλεις της Δωδεκάπολης της Αθήνας το 1251 π.Χ. και του δήμου Αττικής Κύθηρου ο οποίος υπήρχε μέχρι το 2ο αι. μ.Χ. τουλάχιστο.
Στο τέλος της εκδήλωσης, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας, έκλεισε τη βραδιά ενώ προσφέρθηκαν γλυκίσματα και αναψυκτικά στους παρευρισκόμενους.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες αξίζουν στον Πρόεδρο και την Ανιπρόεδρο του Εξωραϊστικού-Πολιτιστικού Συλλόγου «Τα Φράτσια» Παναγιώτη Καλλίνικο και Αγγελική Κασιμάτη για την υλικοτεχνική υποστήριξη καθώς και τον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας Μιχάλη Καλλίνικο για τη φροντίδα του χώρου και στις Μαριέττα και Κατερίνα Παυλάκη για την προσφορά γλυκισμάτων και τη βοήθειά τους στην όλη διοργάνωση, καθώς και όλους τους παρευρεθέντες χωριανούς, συμπατριώτες, αποδήμους κ.λπ.

φωτογραφίες: evita