Δευτέρα, 17 Απριλίου 2017

Ο Επιτάφιος στη Χώρα Κυθήρων – Μετά από 200 χρόνια η Ιερή Εικόνα της Μυρτιδιώτισσας επέστρεψε στο ενετικό κάστρο, 14/4/2017

Μοναδικές στιγμές έζησαν οι κάτοικοι και οι πολλοί επισκέπτες των Κυθήρων το βράδυ της Μ. Παρασκευής κατά την περιφορά του Ιερού Επιταφίου στην πρωτεύουσα του νησιού, τη Χώρα.
Προεξάρχοντος του Μητροπολίτου Κυθήρων και Αντικυθήρων κ. Σεραφείμ, ο Επιτάφιος του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού του Εσταυρωμένου λιτανεύθηκε στα γραφικά σοκάκια της Χώρας και για πρώτη φορά ανήλθε μέχρι το επιβλητικό βενετσιάνικο Κάστρο, το "μάτι του Αιγαίου" όπως το αποκαλούσαν οι Ενετοί που το έκτισαν το 1502.
Εκεί τελέστηκε δέηση στην είσοδο του Ναού της Μυρτιδιώτισσας, όπου η Θαυματουργός Εικόνα της Παναγίας φυλάχθηκε για σχεδόν 2 αιώνες για το φόβο των πειρατών.
Οι στιγμές ήταν ιστορικές καθώς για πρώτη φορά μετά από σχεδόν 200 χρόνια, η Μυρτιδιώτισσα επέστρεψε στο Κάστρο των Κυθήρων, λιτανευόμενη μαζί με τον Ιερό Επιτάφιο αφού από την Κυριακή της Ορθοδοξίας μέχρι τη Νέα Δευτέρα παραμένει στον Μητροπολιτικό Ναό και μετά από "Γύρα" 15 ημερών σε όλο το νησί, επιστρέφει στο Θρόνο Της, στο Ιερό Προσκύνημα των Μυρτιδίων, την Κυριακή των Μυροφόρων.
Όλα τα σπίτια στη Χώρα ήταν φωτισμένα και στην είσοδό τους υπήρχε η εικόνα της Παναγίας με κανδήλι και θυμίαμα όπως απαιτεί το τοπικό έθιμο.
Στην Ιερά Ακολουθία του Επιταφίου και στη Λιτανεία έλαβαν μέρος οι τοπικές αρχές με επικεφαλής το Δήμαρχο κ. Ευστράτιο Χαρχαλάκη, ενώ ο Σεβασμιώτατος κ. Σεραφείμ απηύθυνε ευχές για Καλή Ανάσταση και δήλωσε την ικανοποίησή του για την άνοδο του Επιταφίου στο Φρούριο των Κυθήρων, ευχόμενος να καθιερωθεί το νέο αυτό τοπικό έθιμο.
Κατανυκτικά και με μεγάλη συμμετοχή πιστών που κατακλύζουν το νησί, λιτανεύθηκαν και οι επιτάφιοι στις άλλες ενορίες των Κυθήρων, αλλά και στα ακριτικά Αντικύθηρα.
Το βράδυ του Μ. Σαββάτου κλήρος και λαός, υποδέχθηκαν στον Κρατικό Αερολιμένα Κυθήρων "Αλέξανδρος Αριστοτέλους Ωνάσης" το Άγιο Φως που έφτασε στο νησί με ειδική πτήση της εταιρείας Global Aviation.Φωτογραφίες: Ρενάτα Πανταζίδου

πηγή: Tsirigo fm