Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

31 χρόνια Ελληνικό Φεστιβάλ στο Σύδνεϋ


ΤΟΥ ΘΕΜΗ ΚΑΛΛΟΥ
Ο Μιχάλης Χατζηγιάννης το Σάββατο στην Μελβούρνη,
 την Κυριακή στο Σίδνεϊ
Με κορυφαία καλλιτεχνική πράξη την εμφάνιση του δημοφιλούς τραγουδιστή Μιχάλη Χατζηγιάννη -αλλά και με αρκετές άλλες αξιόλογες εκδηλώσεις- διοργανώνεται φέτος του Ελληνικό Φεστιβάλ Σίδνεϊ, το οποίο αισίως συμπληρώνει 31 χρόνια πολυσχιδούς παρουσίας και δράσης.
Ο ερχομός του Ελληνοκύπριου ερμηνευτή δικαίως χαρακτηρίζεται από τους διοργανωτές ως «το καλλιτεχνικό γεγονός της χρονιάς», ενώ και ο ίδιος ο τραγουδιστής σε συνεντεύξεις του αναγνώρισε ότι αυτή η παρουσία του έχει ξεχωριστή σημασία, καθώς γίνεται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, του κορυφαίου πολιτιστικού φορέα της παροικίας.
«Εκτός από το γεγονός ότι ο Μιχάλης Χατζηγιάννης είναι ένας από τους πιο επιτυχημένους καλλιτέχνες, είναι και ιδιαίτερα αγαπητός ανάμεσα στους νέους», δήλωσε η κυρία Ουρανία Καρτέρη, πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Φεστιβάλ, και συνέχισε:
«Το Ελληνικό Φεστιβάλ Σίδνεϊ είναι το μεγαλύτερο που διοργανώνεται από μεταναστευτική παροικία στη Νέα Νότια Ουαλία, και ίσως και σε όλη την Αυστραλία. Τα μηνύματα που καταφθάνουν από την ομογένεια είναι πολύ ενθαρρυντικά και όλα προμηνύουν ότι το Σαββατοκύριακο, 16-17 Μαρτίου το Darling Harbour θα είναι κατάμεστο, στο πλαίσιο του ελληνικού γλεντιού που θα διοργανωθεί εκεί με μια πληθώρα μουσικοχορευτικών εκδηλώσεων, περιπτέρων, γεύσεων και πολλών άλλων».
Η «πολιτιστική άνοιξη», όμως, της ομογένειας του Σίδνεϊ, δεν εξαντλείται με την δωρεάν συναυλία του Μιχ. Χατζηγιάννη και το διήμερο Γλέντι.
Το 31ο Φεστιβάλ, που διοργανώνει η Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα Ν.Ν.Ουαλίας, περιλαμβάνει πάνω από 25 εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν σε χρονική διάρκεια σχεδόν δύο μηνών, από 8 Μαρτίου έως 28 Απριλίου. Θα παρουσιαστούν πράξεις και θέματα που θα αναδείξουν τον πολιτισμό μας, όχι μόνο στο παροικιακό χώρο αλλά και ευρύτερα στην αυστραλιανή κοινωνία.
Στο φετινό πρόγραμμα μπορεί κανείς να ξεχωρίσει την εκδήλωση-αφιέρωμα στον αγωνιστική της ειρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη καθώς συμπληρώνονται 50 χρόνια από την δολοφονία του. Επίσης, θα γίνει αναφορά στον κορυφαίο σκηνοθέτη, Κώστα Γαβρά, και τον κινηματογράφο της πολιτικής στράτευσης.
Θέματα άλλων εκδηλώσεων θα είναι: ο Βασίλης Τσιτσάνης και ο Δημήτρης Μητροπάνος, ένα μουσικό ταξίδι από την Ισπανία έως την Ελλάδα, ο Μέγας Αλέξανδρος στην λαϊκή παράδοση, οι Έλληνες της Μικράς Ασίας, η παράσταση της τραγωδίας του Ευριπίδη «Ιφιγένεια εν Αυλίδι», οι αρχαιολογικές ανασκαφές στην Κύπρο από αυστραλιανά πανεπιστήμια, τα Ελληνικά καφεστιατόρια της Αυστραλίας, η ελληνική συμβολή στην εκστρατεία της Καλλίπολης, και πολλές άλλες θεματικές ενότητες.
Για άλλη μια χρονιά είναι σημαντική η συμμετοχή ανθρώπων της παροικίας μας στις εκδηλώσεις, κάτι που δείχνει και επιβεβαιώνει ότι η ομογένεια δεν στερείται άξιου δυναμικού.
Για τον πρόεδρο της Κοινότητας, κ. Χάρη Δανάλη, ένας από τους βασικούς στόχους που υπηρετεί ο οργανισμός και, κατ’ επέκταση, και το Φεστιβάλ, είναι «η καλλιέργεια, η προβολή και η διάδοση της γλώσσας και του πολιτισμού μας», απευθύνοντας κάλεσμα σε όλη την παροικία να βοηθήσει και να παρακολουθήσει τις φεστιβαλικές εκδηλώσεις.
Αξιοσημείωτο είναι ότι και η φετινή διοργάνωση περιλαμβάνει συμπράξεις με άλλους φορείς, ομογενειακούς και μη, όπως είναι τα Πανεπιστήμια Σίδνεϊ, Ν.Ν.Ουαλίας και Μακουώρι, τα φημισμένα μουσεία Australian Museum και Nicholson Museum, το Αυστραλιανό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Αθηνών, το Λύκειο Ελληνίδων, το Θέατρο Τέχνης Αυστραλίας, γνωστά εστιατόρια της πόλης του Σίδνεϊ κ.ά.

πηγή: neoskosmos.com