Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2011

Κύθηρα, φτιαγμένα για σένα

  Στο εσωτερικό του τριμηνιαίου περιοδικού της "ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ" Ιούλιος 2011 με τίτλο "OLYMPIC ON AIR" σελ. 90, με τίτλο "Κύθηρα: φτιαγμένα για σένα" βρήκαμε ένα πολύ όμορφο άρθρο για το νησί της Ουράνιας Αφροδίτης. Το άρθρο αυτό του Δημήτρη Φαλλιέρου που περιλαμβάνει και φωτογραφικό υλικό δίνει και πληροφορίες (όχι αρκετές) για δωμάτια, για εστιατόρια (όχι όλα), για τις παραλίες (κι αυτές οι μισές).
  Πάντως σε οποιαδήποτε περίπτωση, το άρθρο αυτό είναι μια καλή διαφήμιση για το νησί και το αεροπλάνο, είναι ένα καλό μέσο να παρουσιάζονται τα Κύθηρα στους επιβάτες της Ολυμπιακής, ώστε να τα συμπεριλάβουν στους τόπους επίσκεψής τους.
  Παρουσιάζουμε ένα μέρος του άρθρου.

Κύθηρα
Φτιαγμένα για σένα
Χτυπήσαμε τις πόρτες των ντόπιων στη Χώρα, «ανακρίναμε» εξερευνητές και φανατικούς του νησιού, ενοχλήσαμε ζευγαράκια, ξυπνήσαμε περιπατητές που χουζούρευαν κάτω από δέντρα. Κι όλα αυτά, για να μαζέψουμε το απαραίτητα know how για ένα νησί που όσοι πάνε λένε ότι είναι αυτό που έψαχναν…

«Τα Κύθηρα ποτέ δε θα τα βρούμε»…Το θυμάστε αυτό το παλιό τραγούδι του Μητροπάνου; Η αλήθεια είναι ότι αυτό το νησί-ισοδύναμο της επίγειας ομορφιάς δεν είναι τόσο άπιαστο όσο θέλει να νομίζουμε. Είναι μόνο μια πτήση μισής ώρας μακριά – μέχρι να τελειώσω τη σκέψη μου όσοι πετάτε για εκεί θα έχετε ήδη φτάσει. Τι είναι αυτό που κάνει τα Κύθηρα (το Τσιρίγο όπως τα αποκαλούν όσοι τα αγαπούν πολύ) τόσο ερωτεύσιμα; Η αίσθηση που σου δίνουν ότι είναι φτιαγμένα για σένα…Διαβάστε τον οδηγό που σας φτιάξαμε, πάρτε ιδέες και μετά ζήστε όλα αυτά και άλλα τόσα, εκεί, στο νησί της Ουράνιας Αφροδίτης.

Στη Χώρα και στο Καψάλι: εκεί χτυπάει η τσιριγώτικη καρδιά
Στη Χώρα πηγαίνετε απόγευμα ή νωρίς το βράδυ, εκεί που θα πέφτει ο ήλιος. Με το που φωτίζεται το ενετικό κάστρο, γίνεται το πιο ατμοσφαιρικό μέρος του νησιού. Περπατήστε στα σοκάκια της με τα ασβεστωμένα σπίτια και τα παλιά αρχοντικά και κάντε delete σε αυτό το κουβάρι από σκέψεις και σκοτούρες που έχουμε όλοι στο κεφάλι μας. Αφήστε ανεξέλεγκτη την υπογλυκαιμία σας και ανακαλύψτε στην είσοδο της Χώρας τον Σταύρο με τα γλυκά του, ένα μαγαζί θρυλικό που έχει γραφτεί μέχρι και στο Lonely Planet. Τι δοκιμάσαμε εκεί; Μικρά μελούνια, ροζέδες (γλυκό με τριμμένο αμύγδαλο και σιμιγδάλι) και ξεροτήγανα. Αν σας ρωτήσουν αν θέλετε πάστα μύλου, μην πείτε «όχι, δεν μ’ αρέσει το μήλο»! Είναι μια πάστα-όνειρο από αμύγδαλα αλεσμένα σε μύλο! Κάτω απ’ τη Χώρα είναι το Καψάλι, δυο δίδυμοι κόλποι και μια περατζάδα γεμάτη ζωή πάνω στη θάλασσα. Εκεί το βράδυ μαζεύονται όλοι οι… Κυθηρό-φιλοι για ποτό στο Banda Landra και στο Fox Anglais, δύο μινιόν μπαράκια που παίζουν το καλύτερο mix μουσικής και παφλασμού στην ακρογιαλιά.

Στο Μυλοπόταμο, τον Αβλέμονα καi τα άλλα χωριά
Αν δε σας έχει διαφημίσει κανείς μέχρι τώρα τα χωριά των Κυθήρων, επιτρέψτε μου… Οι αυτοκινητάδες από το ένα χωριό στο άλλο θα είναι πάντα ένα από τα must του νησιού. Εκεί που η δροσιά των δέντρων φτάνει σε απολαυστικό κρεσέντο, είναι ο Μυλοπόταμος, με την πλατεία του και το παλιό καφενείο. Πιείτε το καφεδάκι σας και μετά ακολουθήστε τον ήχο του νερού. Θα φτάσετε σε έναν καταρράκτη αγκαλιασμένο από φοβερή βλάστηση, που είναι σαν να έχει γίνει copy-paste από κάποιο τροπικό νησί. Την πρώτη φορά που βρέθηκα εκεί σάστισα λίγο. Μετά βάλτε και πάλι πόδι στο γκάζι και γνωρίστε τα Μητάτα, τα Αρωνιάδικα με τον «μανιάτικο» αέρα τους, τα Λογοθετιάνικα, το Γερακάρι και τον Καραβά. Από όλα τα χωριά το δικό μου αγαπημένο είναι ο παραθαλάσσιος Αβλέμονας: γραφικοί κολπίσκοι και βραχάκια για βουτιές, μια παραλία μινιατούρα, λουλούδια και βουκαμβίλιες.

Σε παραλίες που είναι… βουτιά και συχώριο
Μια από τις ιδιαιτερότητες των Κυθήρων είναι ότι βρίσκονται στο σταυροδρόμι Αιγαίο, Ιονίου και Μυρτώου πελάγους. Άρα δεν είναι δύσκολο να φανταστείτε ότι οι παραλίες τους είναι τόσο διαφορετικές, που θα μπείτε σίγουρα στον πειρασμό να δείτε αρκετές. Κολυμπήστε στο Καλαδί (μακάρι να μη σας αποθαρρύνουν τα 120 σκαλάκια), στο Χαλκό και στη Φυρή Άμμο του Καλάμου, στην Κομπονάδα, στο Διακόφτι, στην Παλαιόπολη και στο Μελιδόνι (εκεί που ο θρύλος λέει ότι έκρυβαν οι πειρατές τους θησαυρούς τους…).