Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2011

Νέα στρατηγική "Ορίζοντας 2020" για την έρευνα και την καινοτομία στην Ευρώπη

Όπως είναι γνωστό καταρτίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση η νέα στρατηγική για την έρευνα και την καινοτομία στην Ευρώπη με την επωνυμία "Ορίζοντας 2020".
Στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να διπλασιάσει τον αριθμό των νέων, των δασκάλων και των ερευνητών που θα λαμβάνουν υποτροφίες της Ε.Ε. για σπουδές και κατάρτιση στο εξωτερικό. Η αρμόδια επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εκπαίδευση, τον πολιτισμό, την πολυγλωσσία και την νεολαία κυρία Ανδρούλα Βασιλείου δήλωσε πως οι αποδέκτες θα αυξηθούν από 400.000 στις 800.000 την περίοδο 2014-2020.
Για το σκοπό αυτό θα διατεθούν για την εκπαίδευση και τη νεολαία 15,2 δισ. ευρώ μέσα στα 7 αυτά χρόνια, ενώ θα παρασχεθεί στήριξη για τον εκσυγχρονισμό των εκπαιδευτικών συστημάτων και την ενίσχυση της διασυνοριακής συνεργασίας μεταξύ των εκπαιδευτικών θεσμών. Αλλά επίσης η επιτροπή προτείνει και την ανάπτυξη ενός προγράμματος για την παροχή εγγυοδοτούμενων δανείων σε φοιτητές MASTER που πραγματοποιούν τις σπουδές εξ ολοκλήρου στο εξωτερικό, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα επενδύσεων. Ένα πρόγραμμα "Erasmus για Master". Για το σκοπό αυτό το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα Καινοτομίας και Τεχνολογίας και οι δράσεις Marie Curie για την ανάπτυξη δεξιοτήτων, την κατάρτιση και τη σταδιοδρομία ερευνητών θα αποτελούν τμήματα της νέας στρατηγικής "Ορίζοντας 2020".
Πληροφορίες: http://ec.europa.eu/education/news/news3008_en.htm