Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2018

Δελτίο τύπου Δήμου Κυθήρων, 26/1/2018

Με τη Διοίκηση του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) συναντήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης 25/1/2018 ο Δήμαρχος Κυθήρων κ. Ευστράτιος Χαρχαλάκης, συνοδευόμενος από τον Τεχνικό Σύμβουλο του Δήμου κ. Δημήτρη Μπογιατζή.
Στόχος της συνάντησης, που διήρκεσε πέραν των 2 ωρών, ήταν η εξέταση της προόδου υλοποίησης του έργου της διαχείρισης των απορριμμάτων στα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα, που προχωρά με γοργούς ρυθμούς και χρηματοδοτείται από το Π.Ε.Π. Αττικής. Όπως αποφασίστηκε, θα γίνει μερική τροποποίηση της υπάρχουσας προγραμματικής σύμβασης προκειμένου να προβλεφθούν τα νέα υποέργα που εντάχθηκαν στο τεχνικό δελτίο του έργου (σύνδεση με δίκτυα κοινής ωφέλειας κ.λπ.), ενώ μετά από αίτημα του Δημάρχου συμφωνήθηκε να αναληφθεί η λειτουργία του χώρου από τον ΕΔΣΝΑ, που είναι ο αρμόδιος φορέας για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων σε όλους τους Δήμους της Αττικής. Αυτό πρακτικά σημαίνει, ότι μετά την πλήρη και οριστική παράδοση των 2 έργων (ΧΥΤΥ Κυθήρων και ΧΥΤΥ Αντικυθήρων) και την εξάμηνη δοκιμαστική τους λειτουργία που βαρύνει τον ανάδοχο, ο Δήμος απαλλάσσεται από τη διαδικασία λειτουργίας των 2 υποδομών που είναι εξαιρετικά εξειδικευμένη, καθώς τόσο τα διαδικαστικά θέματα λειτουργίας όσο και το κόστος της θα τα αναλάβει ο ΕΔΣΝΑ, που έχει και την αντίστοιχη μεγάλη εμπειρία από τη διαχείριση των υπόλοιπων ΧΥΤΥ της Αττικής.
Τέλος, ο Δήμαρχος ενημερώθηκε ότι εντός των επομένων εβδομάδων θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός από την Περιφέρεια Αττικής για την προμήθεια των 2 καινούργιων απορριμματοφόρων και του υπόλοιπου εξοπλισμού που έχουν ενταχθεί στο έργο, ενώ τη δημοπράτηση της μονάδας κομποστοποίησης θα αναλάβει ο ΕΔΣΝΑ.
Το υλοποιούμενο έργο της διαχείρισης των απορριμμάτων στα 2 νησιά είναι ένα έργο εμβληματικό καθώς εξασφαλίζει τη νόμιμη και περιβαλλοντικά ορθή διαχείριση των στερεών αποβλήτων, που έχει άμεση σχέση με την ποιότητα ζωής κατοίκων και επισκεπτών.