Τετάρτη 3 Αυγούστου 2016

Ένα διαφορετικό μνημόσυνο στα Κύθηρα

Την Κυριακή 31 Ιουλίου τελέστηκε στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Εσταυρωμένου στα Κύθηρα το Ιερό Μνημόσυνο μιας μεγάλης προσωπικότητας στο διάβα των ελληνορωσικών σχέσεων, του Ρώσου Ναυάρχου Νικολάου Φιλοσοφώφ, ο οποίος διετελέσε στενότατος συνεργάτης του Τσάρου Νικολάου Β΄και μετά το 1917 κατέφυγε στην Ελλάδα και διορίστηκε απλός Φαροφύλακας στο Φάρο των Αντικυθήρων.
Ο Δήμος Κυθήρων σε συνεργασία με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και την Ρωσική Πρεσβεία διοργάνωσαν σειρά τιμητικών εκδηλώσεων για το Ρώσο Ναύαρχο με αφορμή το Αφιερωματικό Έτος Ελλάδας Ρωσίας 2016.
Στο Μνημόσυνο και στα αποκαλυπτήρια τιμητικής πλάκας έξωθεν της οικίας Φιλοσοφώφ στους πρόποδες του Βενετσιάνικου Κάστρου της Χώρας παρέστη ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Δημήτριος Βίτσας ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος κ. Γεώργιος Γιακουμάκης, ο βοηθός Στρατιωτικός Ακόλουθος της Ρωσικής Πρεσβείας και πλήθος αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ παρούσες ήταν όλες οι Αρχές του νησιού με επικεφαλής τον Δήμαρχο κ. Ευστράτιο Χαρχαλάκη, που είχε και την σχετική πρωτοβουλία.
Παρέστησαν επίσης οι Βουλευτές κα. Γεωργία Γεννιά και Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου, ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων κ. Π. Χατζηπέρος και τα 2 εγγόνια του Ρώσου Ναυάρχου Νίκος και Γιάννης Φιλοσοφώφ.
Στο Μνημόσυνο χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κυθήρων και Αντικυθήρων κ. Σεραφείμ, ενώ τιμές απέδωσε η Φιλαρμονική του Πολεμικού Ναυτικού, η οποία παιάνισε τους Εθνικούς Ύμνους της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Ελλάδος κατά τα αποκαλυπτήρια της τιμητικής πλάκας στην οικία Φιλοσοφώφ.
Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με προσκύνημα των επισήμων στο Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας, όπου ο Υπουργός και ο Α/ΓΕΝ αντάλλαξαν αναμνηστικά δώρα με τον Σεβασμιώτατο και προσκύνησαν την Θαυματουργό Εικόνα της Θεοτόκου εξαιτούμενοι τις πρεσβείες Της για την ευόδωση των εθνικών στόχων.

πηγή: romfea.gr