Σάββατο 13 Αυγούστου 2011

Έκθεση παραδοσιακών φορεσιών "Ένδυσις:παράδοση-ταυτότητα"

Έκθεση με τίτλο "Ένδυσις: παράδοση - ταυτότητα" πραγματοποιήθηκε στο νησί μας από την ειδική και μοναδική στο είδος, κατασκευάστρια παραδοσιακών φορεσιών Πολυτίμη Μουλού.
Η έκθεση άνοιξε τις πύλες της το απόγευμα της 12ης Αυγούστου στον πολυχώρο "ΖΕΙΔΩΡΟΣ" στο Καψάλι με αγιασμό που τέλεσε ο Μητροπολίτης Κυθήρων-Αντικυθήρων συνεπικουρούμενος από τον πατέρα Φρουμέντιο, παρουσία του Δημάρχου Κυθήρων παρόντος επίσης του δημοτικού συμβούλου καθηγ. Γεώργιου Λεοντσίνη, αλλά και αρκετών συμπατριωτών μας που λατρεύουν κυριολεκτικά αυτό το παραδοσιακό είδος.
Η έκθεση αυτή που διήρκεσε και ήταν ανοιχτή μέχρι τις 22 Αυγούστου αναδείκνυε ένα πλούσιο αρχε
ιακό υλικό από ελληνικές παραδοσιακές φορεσιές βασισμένο στην πολύχρονη συνεργασία της κατασκευάστριας με το Λύκειο Ελληνίδων και παρουσίαζε φορεσιές από όλο σχεδόν τον ελληνικό χώρο και όχι μόνο Κυθηραϊκές.
Κατά την διάρκεια της έκθεσης αυτής επισκέφθηκαν το χώρο Κυθήριοι αλλά και πολλοί ειδικοί από άλλα μέρη της χώρας καθώς και πολλοί απόδημοι που εμπλούτισαν τις γνώσεις τους για την παραδοσιακότητα της εθνικής μας φορεσιάς ενώ αντάλλαξαν απόψεις με την κατασκευάστρια η οποία έχει μεγάλη εμπειρία τόσο στην κατασκευή των εθνικών φορεσιών όσο και εκείνην των Κυθηραϊκών. Ιδιαίτερη εντύπωση έκαναν οι παιδικές εθνικές φορεσιές.
Ακόμη, θα πρέπει να τονιστεί ότι κατά τη διάρκεια της έκθεσης λειτούργησε ένα πολύ ενδιαφέρον εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα "Το ένδυμα στην Αρχαία Ελλάδα" στο οποίο συμμετείχαν πολλά παιδιά, ενώ το παρακολούθησαν και αρκετοί γονείς. Για την πραγματοποίηση αυτού του προγράμματος χρησιμοποιήθηκε δανειστικό υλικό από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Η εφημερίδα μας συγχαίρει την κυρία Πολυτίμη Μουλού για τη σωστή πρωτοβουλία της και την ωραία προσπάθεια της για τη διατήρηση της παραδοσιακής φορεσιάς του τόπου μας και της πατρίδας μας.
Για πληροφορίες για την έκθεση και τις παραδοσιακές φορεσιές στο τηλ. 6972195324.