Σάββατο 23 Ιουλίου 2011

Η 2η Αντάμωση του Κυθηραϊσμού στα Κύθηρα (2nd Kytheraismos Reunion)

Πριν ενάμιση περίπου χρόνο η Διεύθυνση της Εφημερίδας είχε κάνει μία πρόταση να συναντιούνται οι απανταχού της γης Κυθήριοι, όσοι βρεθούν στη γενέθλια γη μας τα Κύθηρα, μαζί με τους μονίμους κατοίκους του νησιού, μια συγκεκριμένη μέρα του χρόνου. Η μέρα αυτή να καταλήξει σε θεσμό, να αποτελεί παγκόσμια συνάντηση των Παγκυθηρίων και να ονομάζεται "Η Αντάμωση του Κυθηραϊσμού" (Kytheraismos Reunion). Πριν ένα χρόνο η ιδέα αυτή υλοποιήθηκε με λίγους έστω παρισταμένους αλλά με πολλές υποσχέσεις για το μέλλον. Το νησί μας προσφερόταν ως μόνιμος τόπος συνάντησης, αλλά και σημείο διαχρονικής αναφοράς από Κυθήριους και Φιλοκυθήριους που βρίσκονται, σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη.


Ένα χρόνο μετά, συναντιόμαστε και πάλι στον ίδιο χώρο και χαιρετίζουμε τη 2η Αντάμωσή μας. Ασφαλώς, υπάρχουν νέα δεδομένα, υπάρχει η οικονομική κρίση που μαστίζει την ευρύτερη περιοχή μας ως χώρα της Ευρωζώνης, με αβέβαιο μέλλον για μας και τα παιδιά μας, έχουμε όμως διαγράψει μια τροχιά γεμάτη ιστορία, δε χάσαμε την ελπίδα για το αύριο του τόπου μας και δε ξεχάσαμε την κοινή μας καταγωγή, τα ήθη και τα έθιμά μας, τις παραδόσεις μας που μένουν αναλλοίωτα στο χρόνο και τις συνθήκες και περνούν στους νεότερους για να τους θυμίζουν πως υπάρχουμε και μετά την ύπαρξή μας και συνυπάρχουμε μαζί τους, κινούμαστε στο χώρο των ιδεών, της γνώσης και της επίγνωσης για ότι προσφέρουμε και συγκινούμαστε όταν επιστρέφουμε στα παιδιά μας θεσμούς και σπουδαία αγαθά που έχουμε δανειστεί από αυτά.


Διατηρούμε κοινές αρχές και αξίες που ισχύουν το ίδιο χρονικά και διαχρονικά, οποιαδήποτε χρονική περίοδο της Κυθηραϊκής Ιστορίας, τοπικά και διατοπικά, οπουδήποτε έζησαν συμπατριώτες μας, είτε ζούμε στη μακρινή αλλά φιλόξενη Αυστραλία είτε στην Κυθηρούπολη και την ευρύτερη Αττική είτε στην Αμερική είτε στο ίδιο το νησί μας.


Σήμερα, αυτή η Αντάμωση αρχίζει το απόγευμα της 30ης Ιουλίου 2011, στην Παναγία Μυρτιδιώτισσα με παράκληση από το Μητροπολίτη μας, παρουσία των τοπικών Αρχών και πολλών Κυθηρίων και Φιλο-Κυθηρίων, αποδήμων και μη και συνεχίζεται με μία όμορφη, λιτή αλλά συγκινητική εκδήλωση γύρω από το Σύμβολο του Απόδημου Τσιριγώτη, στα Φράτσια.

Σ’ αυτό το χώρο κάθε προσερχόμενος μαζί με την οικογένειά του μπορεί να συναντήσει φίλους, συγγενείς, συμπατριώτες που δεν έχει συναντήσει για χρόνια. Μπορεί να ανταλλάξει απόψεις, να εκφράσει παράπονα αλλά και να ενημερωθεί από ειδικούς είτε κατ’ ιδίαν είτε παρουσία όλων για θέματα που τον απασχολούν. Αυτά που τον απασχολούν αυτή την εποχή είναι η μόρφωση των παιδιών (γλώσσα κ.λπ.), η κατάρτιση και απασχόλησή τους, θέματα στρατού και δημοτολογίου για τους απόδημους κ.λπ., ζητήματα επενδύσεων, αναζήτησης προγόνων, ζώντων συγγενών, θέματα συναισθηματικής φόρτισης για τη γενέθλια γη, περιουσιακά (αποδοχές, διανομές κ.λπ.), αλλά και ακόμη, αυτή καθεαυτή η διατήρηση του εθίμου της Αντάμωσης, αρκεί για την επίσκεψη.


Αυτή η προσπάθεια συναντήσεων και ενημέρωσης θα γίνεται με τη στενή συνεργασία του δήμου Κυθήρων και άλλων τοπικών φορέων όπως είναι η Εγχώριος Περιουσία, τα Κυθηραϊκά Σωματεία, τα Ιδρύματα και πάνω απ’ όλα η Μητρόπολή μας.


Η επόμενη χρονιά θα συμπεριλάβει στο πρόγραμμα της 3ης Αντάμωσης και τα μαθήματα ελληνικής γλώσσας για τα Κυθηραϊκής καταγωγής Ελληνόπουλα της Αυστραλίας και όχι μόνο, την έναρξη των προγραμμάτων κατάρτισης και το πρόγραμμα ανταλλαγής νέων ώστε και παιδιά από το νησί μας να επισκέπτονται την Αυστραλία. Η προγραμματιζόμενη σπουδαία κατά τη γνώμη μας, προσπάθεια δημιουργίας παιδικών κατασκηνώσεων της Μητρόπολης μας και ιδιαίτερα οι προσπάθειες του ίδιου του Μητροπολίτη, στον Άγιο Θόδωρο, θα συμβάλλουν πολύ στην ολοκλήρωση και την επιτυχία αυτών των προγραμμάτων.

Η πιθανή ίδρυση δημοτικών σεμιναρίων δια βίου μάθησης με παράλληλη λειτουργία κέντρου επιμόρφωσης, η συγκρότηση, στελέχωση, ο εμπλουτισμός μιας παγκυθηραϊκής βιβλιοθήκης επί Κυθηραϊκού εδάφους, η καταγραφή της προφορικής παράδοσης με τη δημιουργία αρχείου, το παγκόσμιο κυθηραϊκό εθελοντικό κίνημα που άρχισε και παίρνει διαστάσεις μετά τη σχετική πρόταση της Αλεξάνδρας Βαρυπάτη στο 4ο Συμπόσιο του Κυθηραϊσμού, η διαμόρφωση Κυθηραϊκής κοινωνικής δικτύωσης (facebook) μεταξύ ομοειδών κλάδων επαγγελματιών και η εκ περιτροπής διοργάνωση των Συμποσίων του Κυθηραϊσμού και σε τόπους που υπάρχουν ή υπήρξαν Κυθήριοι ή έχουν αδερφικούς δεσμούς με αυτούς, αποτελούν στοιχεία που μπορούν να αξιοποιηθούν στα χρόνια που έρχονται.


Μετά την πρόσφατη απόφαση του Ινστιτούτου για την εκδήλωση της Αντάμωσης του Κυθηραϊσμού, η έναρξη της Αντάμωσης θα συμπίπτει και με την ολοκλήρωση των μαθημάτων της ελληνικής γλώσσας καθώς και των άλλων δραστηριοτήτων της νεολαίας μας εκείνες τις μέρες (ανταλλαγές κ.λπ.). Η προσπάθειά μας αυτή θα ενισχύεται από τους παρισταμένους της Αντάμωσης, που θα γίνονται οι καλύτεροι πρεσβευτές του Κυθηραϊκού πνεύματος, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στα οράματα και τις προσδοκίες της νεολαίας μας, στεριώνοντας ουσιαστικά το νέο θεσμό. Αυτό όμως, χρειάζεται αρκετή δουλειά ακόμη, ανθρώπινο δυναμικό, φρέσκιες ιδέες και πολύ εθελοντική προσφορά. Καλή Αντάμωση, λοιπόν, στις 30 Ιουλίου στην Παναγία Μυρτιδιώτισσα.