Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

Η εκδρομή του Κυθηραϊκού Συνδέσμου Αθηνών


Για να επισκεφτεί ένα κομμάτι της ξεχασμένης Ελλάδας, ξεκίνησε στις 19/10 ο Κυθηραϊκός Σύνδεσμος Αθηνών την τριήμερη εκδρομή του. Προορισμός τα χωριά της ορεινής Ναυπακτίας.
Την πρώτη ημέρα οι εκδρομείς είχαν την ευκαιρία να περπατήσουν στο πεζόδρομο της γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου, να απολαύσουν τη θέα από εκεί ψηλά και να θαυμάσουν από κοντά αυτή την υπερκατασκευή, που είναι ένα μεγάλο επίτευγμα των ημερών μας.
Στη συνέχεια μια ξενάγηση στην πανέμορφη Ναύπακτο ήταν επιβεβλημένη. Το γραφικό παλιό λιμάνι με τις οχυρώσεις και τα κανόνια του εντυπωσιάζει, τα τείχη της πόλεως, τα λιθόστρωτα δρομάκια και τα ανακαινισμένα παλιά κτίρια, δίνουν ξεχωριστή ομορφιά σ’ αυτήν την ιστορική πόλη. Ένα από αυτά το αρχοντικό του Μπότσαρη, μεγαλόπρεπο και επιβλητικό, στεγάζει σήμερα τη μόνιμη έκθεση της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου (1571).
Σ’ αυτήν εκτίθενται αντίγραφα έργων μεγάλων Ευρωπαίων ζωγράφων που τα έργα τους κοσμούν τα μουσεία της Ευρώπης και έχουν ως θέμα τους τη Ναυμαχία της Ναυπάκτου. Σ’ αυτήν ως γνωστόν οι Έλληνες με τους Ευρωπαίους Χριστιανούς συμμάχους, νίκησαν και διέλυσαν τον τουρκικό στόλο και ματαίωσαν τα σχέδια του Σουλτάνου να επεκταθεί στη Δυτική Μεσόγειο.
Αλλά και τη βιβλιοθήκη Παπαχαραλάμπους και τη συλλογή Φαρμάκη όπου εκτίθενται κειμήλια και όπλα του 1821, είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν οι εκδρομείς.
Η δεύτερη μέρα ήταν αφιερωμένη στα χωριά της ορεινής Ναυπακτίας, στο Σίμο, στη Δορβιτσιά και κυρίως στον Πλάτανο ή αλλιώς Κράβαρα που βρίσκονται 20 χλμ. από τη Ναύπακτο, σε υψόμετρο 875μ.
Δύσκολη διαδρομή, αλλά ο επισκέπτης ανταμείβεται απ’ την ομορφιά που αντικρίζει. Έκπληξη και συγκίνηση προκαλεί η σύνθεση αγαλμάτων που ξαφνικά αντικρίζεις στην ερημιά στην άκρη του δρόμου, που είναι το μνημείο επιβίωσης της οικογένειας του 1930.
Πιο πέρα από τον Πλάτανο στα 25 χλμ. είναι η τεχνητή λίμνη του Ευήνου που τροφοδοτεί την Αθήνα με νερό, την οποία οι εκδρομείς του Κυθηραϊκού Συνδέσμου Αθηνών είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν.
Η τρίτη μέρα της επιστροφής ήταν αφιερωμένη για επίσκεψη στον ιερό χώρο των Δελφών. Για ένα τρίωρο, μια εξαιρετική ξεναγός, ξενάγησε τους εκδρομείς στον αρχαιολογικό χώρο και το Μουσείο των Δελφών. Ήταν μια μοναδική εμπειρία.
Με σύμμαχο τον εξαιρετικό καιρό και με την πολύ καλή οργάνωση της κ. Αγγελικής Λουράντου, οι εκδρομείς απόλαυσαν μια επιτυχημένη εκδρομή του Κυθηραϊκού Συνδέσμου Αθηνών, που για πολύ καιρό θα θυμούνται.



Βασίλης Σταύρου Ιερέως Χάρος