Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012

1η Οκτωβρίου 2012: Παγκόσμια Ημέρα Τρίτης Ηλικίας


     Από το 1990 έχει καθιερωθεί από τον ΟΗΕ (Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών) η 1η Οκτωβρίου ως παγκόσμια ημέρα της τρίτης ηλικίας.
Αυτή τη μέρα είναι ανάγκη να τιμήσουμε ιδιαίτερα κάθε ηλικιωμένο που έχουμε στο σπίτι μας, στην οικογένειά μας, στο χωριό μας, ακόμη και το γείτονα, που ανήκει στην τρίτη ηλικία και τον καλημερίζουμε συνήθως. Ακόμη και μια μικρή μνεία σ’ εκείνον ή σ’ εκείνην ότι αυτή η μέρα έγινε γι’ αυτούς, που εμείς τους εκτιμούμε ιδιαίτερα.
Αυτή τη μέρα θα ήταν πολύ ευγενικό να επισκεφθούμε ένα οίκο ευγηρίας της περιοχής μας, του νησιού μας αλλά και ένα γέροντα ή γερόντισσα στη γειτονιά μας και να του προσφέρουμε ένα λουλούδι ή ένα απλό γλύκισμα, ακόμη και ένα απλό χαμόγελο με μια λέξη, καλησπέρα ή καλημέρα.
Αυτή τη μέρα, θα ήταν εντελώς ξεχωριστή χαρά σε ένα τρόφιμο του Γηροκομείου, να του δείξει ένας εργαζόμενος εκεί το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του. Δε του κοστίζει τίποτα, δε θα ξοδέψει χρήματα, ούτε χρόνο ούτε κόπο αν αφιερώσει ένα απλό δευτερόλεπτο, προσφέροντάς του ένα χαμόγελο και ένα γλυκό λόγο. Του έχει προσφέρει τον ουρανό με τα αστέρια του, έδωσε τη χαρά της ζωής του και η χαρά είναι στο δόσιμο κυρίως αυτού που την προσφέρει.
Στο νησί μας υπάρχουν τρόφιμοι στο Γηροκομείο Κυθήρων που έχουν αυτή την ανάγκη, αλλά και τρεις φορές άλλοι τόσοι μέσα στο νησί που δεν πρέπει να τους ξεχνούμε.
Σε μια εποχή όπως η σημερινή, που η κρίση αξιών ξεπέρασε όλες τις άλλες (κοινωνική,  οικονομική, πολιτική κ.λπ.). Σε μια εποχή που ο φτωχός της γειτονιάς έγινε φτωχότερος από πόρους οικονομικούς, από ιδέες, από έργα, από ιδανικά, η συμμετοχή ανθρώπων τρίτης ηλικίας έστω και για μια απλή συμβουλή, που θα ληφθεί σοβαρά υπόψη, αποτελεί ένα γιορταστικό γεγονός που θα τονώσει τη σημασία, το νόημα αλλά και το περιεχόμενο μιας τέτοιας επετείου. Σήμερα την γιορτάζουμε εμείς με τους γονείς μας, αύριο θα την τιμήσουν τα παιδιά μας για εμάς και τα παιδιά των παιδιών μας για όλους μας.

Ηλίας Α. Μαρσέλλος