Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012

Δελτίο τύπου Επιτροπής Εγχωρίου Περιουσίας Κυθήρων & Αντικυθήρων, Νοεμβρίου 2012


Η Επιτροπή Εγχώριας Περιουσίας διά του παρόντος Δελτίου Τύπου επιθυμεί να πληροφορήσει εκτενώς και κυρίως με στοιχεία τους Κυθηρίους και Αντικυθηρίους αναφορικά με τις τελευταίες εξελίξεις και συζητήσεις σχετικά με το μέλλον του θεσμού, που τελευταία έχουν προκληθεί στα Κύθηρα.  Σε τρία (3) πρόσφατα Δελτία Τύπου του Δήμου Κυθήρων (29/10, 16/11 και 19/11) γίνονται αναφορές σε θέματα σχετικά με την Εγχώριο Περιουσία που δυστυχώς δημιουργούν εσφαλμένες εντυπώσεις στον κόσμο. Είναι υποχρέωσή μας λοιπόν να δώσουμε μια πλήρη και οριστική απάντηση σε όλα αυτά. Τα κύρια ζητήματα που πρέπει να διευκρινιστούν είναι τα ακόλουθα:

1.    Η ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ ΣΤΟ ΕΚΛΕΚΤΟΡΙΚΟ ΣΩΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΧΩΡΙΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ. Οι Αντικυθήριοι, ύστερα από την κατάργηση του Κοινοτικού Συμβουλίου, δεν εκπροσωπούνται μόνο από τον έναν και μοναδικό δημοτικό σύμβουλο γεωγραφικής κατανομής αλλά και από την πενταμελή Δημοτική Κοινότητα που αποτελεί ΔΙΑΔΟΧΟ ΟΡΓΑΝΟ του πρώην Κοινοτικού Συμβουλίου Αντικυθήρων και είναι άμεσα αιρετή από τους δημότες του νησιού. Δεν πρέπει να έχει λόγο και η Δημοτική Κοινότητα Αντικυθήρων για τα θέματα του νησιού ΤΗΣ; Δεν πρέπει να συμμετέχει στην εκλογή της Εγχωρίου Περιουσίας Κυθήρων ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ; Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να εκλέγεται η Εγχώριος Περιουσία μόνο από το στενό σώμα του Δημοτικού Συμβουλίου δεν συμβάλει στην προσπάθεια δημοκρατικής εμβάθυνσης του θεσμού που όλοι θα έπρεπε να επιδιώκουν. Ο Δήμος θα έπρεπε να προτείνει και να μάχεται όχι για τη συρρίκνωση, αλλά για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερηδιεύρυνση του εκλεκτορικού σώματος, προκειμένου η Εγχώριος Περιουσία να απηχεί πράγματι τη λαϊκή βούληση της ευρείας πλειοψηφίας των κατοίκων των δύο νησιών. Η πρόταση μη συμμετοχής των αιρετών της Δημοτικής Κοινότητας Αντικυθήρων στο εκλεκτορικό σώμα για την Εγχώριο Περιούσια κινείται σε εντελώς λάθος κατεύθυνση. Οργανισμός αυτοδιοίκησης των Κυθήρων είναι πράγματι ο Δήμος Κυθήρων. Όμως, ο συντάκτης του Δ.Τ. γιατί δεν αναφέρει και τη Δημοτική Κοινότητα Αντικυθήρων και τις Τοπικές Κοινότητες των Κυθήρων; Δεν έχουν αιρετούς εκπροσώπους του λαού αυτές; Δεν εκπροσωπούν τα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα; Είναι διακοσμητικοί ή περιττοί οι αιρετοί τους; Γιατί επιχειρεί ο Δήμος να τους αποκλείσει από την εκλογή της Επιτροπής Εγχωρίου Περιουσίας; Είναι κρίσιμο να θυμηθούμε όλοι λοιπόν, ότι στην εποχή των 14 Κοινοτήτων ψήφιζαν για την Εγχώριο Περιουσία, όχι μόνο οι Πρόεδροι αλλά και όλα τα μέλη όλων των Κοινοτικών Συμβουλίων, δηλαδή ένα εκλεκτορικό σώμα σχεδόν 90-100 ανθρώπων! Γιατί ο Δήμος θέλει να συρρικνώσει το εκλεκτορικό σώμα; Γιατί δεν προβαίνει σε προτάσεις διεύρυνσής του, ώστε η εκπροσώπηση να είναι μεγαλύτερη;

2.    Πράγματι το Π.Δ. 272/85 αναφέρει ότι η Επιτροπή ΜΠΟΡΕΙ να μεταβιβάζει περιουσιακά της στοιχεία, όμως ΔΕΝ ΥΠΟΧΡΕΟΥΤΑΙ να κάνει κάτι τέτοιο. Η λειτουργία της Επιτροπής χαρακτηρίζεται από ΑΥΤΕΞΟΥΣΙΟΤΗΤΑ, όπως ρητά αναφέρει το ΠΔ272/85 (άρθρο 16). Αυτεξουσιότητα σημαίνει ότι κανένας άλλος φορέας δεν μπορεί να την υποχρεώσει να αποφασίσει κάτι. Αν δηλαδή κάποια στιγμή ο Δήμος ζητήσει να του μεταβιβάσει η Επιτροπή την Αγία Μόνη ή τα έσοδα από τα Μυρτίδια ή τη διαχείριση των αλυκών, ή τη χρήση της Χύτρας για τη συγκομιδή της σεμπρεβίβας, ή τα ενοίκια από τις κεραίες και τα λατομεία, τότε πρέπει να το κάνει υποχρεωτικά; Αυτό θα σημάνει την πλήρη απαξίωση και υποβάθμιση της Επιτροπής και στην πράξη την κατάργηση της αυτεξουσιότητάς της, με βάση την οποία υφίσταται ως θεσμός από το 1817!

3.    Η Εγχώριος Περιουσία ΔΕΝ είναι Νομικό Πρόσωπο που συνεστήθη από το Δήμο ή από τις πρώην Κοινότητες, είναι ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΚΟΙΝΟΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ, δηλαδή της μη ιδιωτικής περιουσίας, η διαχείριση της οποίας ουδέποτε μέχρι σήμερα ανήκε στους Δήμους ή τις Κοινότητες, αλλά μόνο στην Επιτροπή. Ναι, η περιουσία είναι διακοινοτική, δηλαδή τοπική-εγχώρια περιουσία όπως και στα υπόλοιπα Επτάνησα, υπό την έννοια ότι δεν είναι δημόσια και ο διαχειριστής της είναι η Εγχώριος. Έχει δηλαδή καθαρά τοπικό χαρακτήρα και όχι κρατικό, γι΄ αυτό και η περιουσία αυτή δεν απετέλεσε ποτέ μέρος της ομοσπονδιακής περιουσίας του Ιονικού Κράτους και μετά την Ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα (1864) περιήλθε στις τοπικές κοινωνίες και όχι στο Ελληνικό Δημόσιο με βάση τον αρχικό νόμο ΡΝ/1866. Είναι ειλικρινά ατυχές να αγνοούνται όλα αυτά τα ιστορικά και νομικά δεδομένα, κυρίως από αιρετούς της περιοχής μας. Η Εγχώριος Περιουσία είναι ΝΠΔΔ που συστήθηκε απευθείας από το Κράτος διά Προεδρικών Διαταγμάτων και Νόμων και συνεπώςουδείς νομιμοποιείται να της ασκεί προληπτικό ή κατασταλτικό έλεγχο πέραν των σαφώς οριζομένων από το Νόμο. Η Εγχώριος Περιουσία λειτουργεί ακριβώς όπως ένας Ο.Τ.Α. (όπως ο Δήμος δηλαδή) γι΄ αυτό και η λειτουργία της διέπεται από τον Κώδικα Δήμων. Ο έλεγχος στην Εγχώριο Περιουσία ασκούνταν πάντα και ασκείται και σήμερα από τα όργανα ελέγχου των Ο.Τ.Α. Το Π.Δ.272/85 αναφέρει ρητώς ότι κατά τη συζήτηση λογοδοσίας της Επιτροπής «διεξάγεται συζήτηση ΧΩΡΙΣ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ»(άρθρο 15 παρ. 3). Γιατί έχει προβλέψει ο νομοθέτης κάτι τέτοιο; Γιατί πολύ απλά η Εγχώριος δεν αποτελεί Ν.Π.Δ.Δ. του Δήμου, δεν συστάθηκε από το Δήμο, δεν χρηματοδοτείται από το Δήμο (έχει ίδια έσοδα) και οι πράξεις της είναι αυτεξούσιες και δεν δεσμεύουν το Δήμο (άρθρο 16 παρ. 2 ΠΔ272/85).

4.    Αν ο Δήμος ενδιαφερόταν «για την αποδοτική, αναπτυξιακή, και αποτελεσματική λειτουργία της επιτροπής, ώστε να δει ο Κυθηραϊκός λαός αυτά που περιμένει από τον μοναδικό αυτό θεσμό», τότε θα φρόντιζε να ενημερώσει το λαό των δύο νησιών για τις πραγματικές διαστάσεις του θέματος και κυρίως για την όντως μεγάλη σημασία του θεσμού αυτού, όπως κάνει η Επιτροπή μέσα από την ιστοσελίδα της (www.eghorios.gr). Ωστόσο, η παρούσα Δημοτική Αρχή δεν έχει συνεργαστεί μέχρι σήμερα όπως η ίδια με δηλώσεις μελών της διατείνεται με καμιά από τις εκλεγμένες Επιτροπές Εγχωρίου Περιουσίας που η ίδια εξάλλου είχε εκλέξει (από το 2006 μέχρι σήμερα έχουν προεδρεύσει 3 Πρόεδροι Εγχωρίου Περιουσίας: Κων/νος Μαριάτος, Κοσμάς Μεγολοκονόμος και Ιωάννης Βέζος και 2 διαφορετικά συμβούλια) και δείχνει μεγάλη δυστοκία στο να συνεργαστεί ακόμα και τώρα. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε μόνο τα ακόλουθα ενδεικτικά παραδείγματα:
α) ο Δήμος απαξίωσε πλήρως την Εγχώριο Περιουσία στο πρόσωπο του πρώην Προέδρου κ. Κοσμά Μεγαλοκονόμου (που κατά τα άλλα είχε η ίδια εκλέξει!), όταν ενώ τον κάλεσαν από το Δήμο να μιλήσει στο Δημοτικό Συμβούλιο για το θέμα της κήρυξης των αναδασωτέων εκτάσεων από το Δασαρχείο, δεν του έδωσαν το λόγο ωθώντας τον τελικά στην παραίτηση,
β) ο Δήμος ουδέποτε απάντησε, ούτε καν προφορικά, στο από Μάρτιο του 2011 έγγραφο της Επιτροπής (α.π. Ε12/10/73/14-03-2011) με το οποίο η Επιτροπή ζητούσε τη γνώμη του Δήμου για την εκτέλεση έργων στα Αντικύθηρα, ενώ επεχείρησε να δημιουργήσει τετελεσμένες καταστάσεις 15 μήνες μετά προσπαθώντας να δεσμεύσει τους πόρους της Εγχωρίου Περιουσίας σε αμφίβολης σημασίας έργα και
γ) ο Δήμος δεν απάντησε μέχρι σήμερα στο έγγραφο που έστειλε η Επιτροπή τον Σεπτέμβριο του 2012 (α.π. Ε16/16/180/26-09-2012) προς τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο και το οποίο αφορά σε μιαυψίστης σημασίας πρωτοβουλία που ανέλαβε η Εγχώριος Περιουσία για την περιβαλλοντικά βιώσιμη αξιοποίηση του δασικού πλούτου των Κυθήρων με τη δημιουργία μονάδας παραγωγής βιοκαυσίμουpellet, που θα φέρει στο νησί τεράστια έσοδα και δεκάδες νέες θέσεις εργασίας. Δυστυχώς η επιστολή μας ουδεμία απάντηση έλαβε μέχρι και σήμερα, ούτε το θέμα έχει τεθεί προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, παρά τη σοβαρότητά του, που σχεδόν καθολικά ομολογείται στο νησί. Ωστόσο, η Επιτροπή ήδη ξεκίνησε Δημόσια Διαβούλευση για το θέμα αυτό (http://www.eghorios.gr/?p=248), αποδεικνύοντας ότικαι να εργάζεται αθόρυβα ξέρει, και να υπερασπιστεί την περιουσία δύναται και να προωθήσει δράσεις και ενέργειες για το συμφέρον των νησιών και των δημοτών τους είναι ικανή. Ευτυχώς όμως, στα Κύθηρα, ο κόσμος έχει καταλάβει τις θετικές προτάσεις που διατυπώνει τελευταία η Εγχώριος Περιουσία και ήδη το θέμα του Pellet έχει αποσπάσει θετικότατα σχόλια όπως του κ. Λαμπρινίδη:
http://www.kithiraikanea.blogspot.gr/2012/11/blog-post_17.html. Εφόσον η Δημοτική Αρχή ισχυρίζεται ότι τιμά το θεσμό της Εγχωρίου Περιουσίας, την προσκαλούμε να συμμετάσχει στη Δημόσια Διαβούλευση και να μας πει τις απόψεις της (θετικές, αρνητικές ή ουδέτερες) σχετικά με την πρωτοβουλία αυτή που ανέλαβε η Επιτροπή μας. Επίσης καλούμε κάθε ενδιαφερόμενο, να επισκεφθεί την ιστοσελίδα μας και να ενημερωθεί για το έργο της Επιτροπής, που μόνο αδράνεια και αδιαφορία δεν δείχνει: το έργο στην Παλαιόχωρα, την ανάδειξη των Μυρτιδίων, τη δημιουργία του Μουσείου Εικόνων, την προσπάθεια ανάδειξης των Αγγλικών Σχολείων σε συνεργασία με το ΚΙΠΑ, την ανάδειξη των μονοπατιών, τη συντήρηση του παλαιού τέμπλου της Μυρτιδιώτισσας, τη δημιουργία προσβάσεων ΑμΕΑ στο Προσκύνημα, δράσεις που χρηματοδοτήθηκαν και εκτελέστηκαν – ή προγραμματίζονται άμεσα – από την παρούσα Επιτροπή υπό την Προεδρία του Ιωάννη Βέζου και των προηγουμένων προέδρων Κοσμά Μεγαλοκονόμου και Κωνσταντίνου Μαριάτου.

5.    Τέλος, στο Δ.Τ. του Δήμου της 19ης Νοεμβρίου, αναφέρεται ότι ο Δήμος έστειλε τις προτάσεις του στο Υπ. Εσωτερικών «ώστε να γίνουν οι εκλογές και να λειτουργήσει η επιτροπή της εγχωρίου περιουσίας». Πληροφορούμε λοιπόν όλους ότι η Εγχώριος Περιουσία ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ, ασκεί πλήρως όλα της καθήκοντα, εκπροσωπείται κανονικότατα σε όλες τις εκκρεμοδικίες, ενημερώνει διαρκώς την ιστοσελίδα της, στέλνει συνέχεια έγγραφα προς κάθε αρμόδια υπηρεσία προωθώντας τις προτάσεις της σχετικά με την αξιοποίηση της περιουσίας της. Στην κατεύθυνση αυτή κινείται και η Δημόσια Διαβούλευση για το θέμα του Βιοκαυσίμου. Από πού λοιπόν τεκμαίρεται ότι η Επιτροπή δεν λειτουργεί; Πρόσφατα μάλιστα η Επιτροπή μας σε συνεννόηση με το Δασαρχείο επέλυσε ένα χρόνιο ζήτημα, επιτρέποντας την επιλεκτική υλοτόμηση από τα δάση για τις οικιακές ανάγκες θέρμανσης των κατοίκων.
Ενημερώνουμε ότι αυτή είναι η τελευταία αυτού του είδους απάντηση και ότι εμείς συνεχίζουμε απρόσκοπτα το έργο μας, την πλήρη άσκηση των καθηκόντων μας και τον αναπτυξιακό μας προγραμματισμό. Απαντάμε όμως με το παρόν για ένα και μόνο λόγο: γιατί ο Κυθήριος και ο Αντικυθήριος ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ να γνωρίζει την αλήθεια, όλη την αλήθεια και όλες τις πραγματικές διαστάσεις και προεκτάσεις του ζητήματος της Εγχώριας Περιουσίας.
Θα ήταν πιο δημιουργικό για τη Δημοτική Αρχή να καλεί τον Πρόεδρο και τα μέλη της Επιτροπής όταν το Δημοτικό Συμβούλιο συζητά για το μέλλον του θεσμού (και φυσικά να τους δίνει το λόγο, όχι να τους απαξιώνει όπως έκανε με τον κ. Κοσμά Μεγαλοκονόμο πριν κάποιους μήνες), να συνεργάζεται με την Επιτροπή και να απαντά στα έγγραφά της, τα οποία εν τέλει αφορούν το μέλλον των Κυθήρων και τη δημιουργία βιώσιμων υποδομών ανάπτυξης. Οι εκ των προτέρων αφορισμοί, που δυστυχώς ακούγονται ιδιαίτερα μετά την έναρξη της Δημόσιας Διαβούλευσης για το θέμα του pellet, δεν βοηθούν, ενώ αντίθετα, θα ήταν πολύ πιο χρήσιμο να συμμετάσχουν στη διαδικασία αυτή και εκείνοι που διαφωνούν και να εκφράσουν τις απόψεις τους. Αυτό είναι εξάλλου το νόημα και το πνεύμα μιας Δημόσιας Διαβούλευσης.
Και κάτι τελευταίο. Η πρόσφατη εσπευσμένη σπουδή της Δημοτικής Αρχής σχετικά με την έκδοση του νέου Π.Δ. για την Εγχώρια Περιουσία είναι αρκετά καθυστερημένη και έπεται κατά πολύ του ενδιαφέροντος της Επιτροπής μας, καθώς ήδη από το 2010 ο τότε Πρόεδρος της Εγχώριας Περιουσίας κ. Κοσμάς Μεγαλοκονόμος ζητούσε επίμονα, γραπτώς και προφορικώς, να υπάρξει κοινή γραμμή και προγραμματισμός από το Δήμο σχετικά με το μέλλον του θεσμού και τις πρωτοβουλίες που έπρεπε τότε να αναληφθούν. Όμως οι εκκλήσεις του τότε Προέδρου έπεσαν στο κενό.
Τέλος προσκαλούμε και πάλι όλους τους Κυθηρίους, Αντικυθηρίους και λοιπούς ενδιαφερομένους να λάβουν μέρος στη Δημόσια Διαβούλευση για το θέμα του Βιοκαυσίμου – Pellet, που θα έχει σημαντικότατες θετικές συνέπειες για τα δύο νησιά και τους κατοίκους τους (http://www.eghorios.gr/?p=248).

Εκ της Επιτροπής Εγχώριας Περιουσίας