Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

Σχέδιο "Καλλικράτης" και "Εγχώριος Περιουσία" Κυθήρων και Αντικυθήρων (Ι)


Όπως είναι γνωστό πριν δυο μήνες διεξήχθησαν οι περιφερειακές και αυτοδιοικητικές εκλογές με βάση τον πρόσφατο νόμο 2852/2010, Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της αποκεντρωμένης Διοίκησης (πρόγραμμα "Καλλικράτης"). Σύμφωνα με το νόμο αυτό περιορίστηκαν δραστικά οι δήμοι της Ελλάδας και βεβαίως ο δήμος Κυθήρων αποτέλεσε ενιαίο Δήμο με την κοινότητα Αντικυθήρων, η οποία καταργήθηκε και ονομάστηκε Δημοτική Κοινότητα του Δήμου Κυθήρων.
Στο νόμο αυτό (2852/2010) "προβλέφθηκε" να αναφερθεί η Εγχώριος Περιουσία η οποία στην προηγούμενη συγχώνευση των Κυθηραϊκών Κοινοτήτων τον Οκτώβριο του 1998, που προέκυψε με τον επίσης γνωστό ως νόμο "Καποδίστρια" (Ν.2539/1997 Συγκρότηση της πρωτοβάθμιας τοπικής Αυτοδιοίκησης) ξεχάστηκε τελείως, με αποτέλεσμα να εκδοθεί ειδικό προεδρικό διάταγμα (υπ’ αρ. 138/20-5-2004, αρ.Φύλλου 99), ώστε να μπορούν να διεξαχθούν εκλογές για την ανάδειξη Προέδρου και μελών της Επιτροπής Εγχωρίου Περιουσίας Κυθήρων και Αντικυθήρων.
Αυτό κατέστη δυνατόν με την προσαρμογή των διατάξεων που διέπουν την ύπαρξη της "Εγχωρίου" (Π.Δ. 272/1985 Οργάνωση και Αρμοδιότητες του Ν.Π.Δ.Δ. "Επιτροπή Εγχώριας Περιουσίας Κυθήρων και Αντικυθήρων") με εκείνες του νόμου 2539/1997 ("Καποδίστριας").
Αυτό όμως, το Προεδρικό Διάταγμα για να εκδοθεί χρειάστηκαν 7 χρόνια και η τελευταία επιτροπή που είχε εκλεγεί το 1995 παρέμενε στη θέση της, ενώ 8 μήνες πριν εκδοθεί το Π.Δ. 138/2004 έγινε έγγραφο του Υπουργείου Εσωτερικών προς τον Πρόεδρο της Εγχωρίου Περιουσίας με την εντολή να παραμείνει η Επιτροπή διενεργούσα κατεπείγουσες διαχειριστικές πράξεις μέχρι της εκδόσεως του σχετικού προεδρικού διατάγματος που θα προέβλεπε τον τρόπο εκλογής της νέας επιτροπής, όπως και έγινε.
Σήμερα, με το νέο νόμο  "Καλλικράτη" (3852/2010) η Εγχώριος Περιουσία δεν "ξεχάστηκε" και με το άρθρο 283 (τελικές ρυθμίσεις) παράγραφος 15 αναφέρει:
15. Το Ν.Π.Δ.Δ. "Εγχώριος Περιουσία Κυθήρων και Αντικυθήρων" (Ε.Π.Κ.Α.) εξακολουθεί να ασκεί τις αρμοδιότητές του, σύμφωνα με την ειδική νομοθεσία που καθορίζει τη λειτουργία του.
Με αυτή τη διάταξη ένα είναι βέβαιο, ότι ο φορέας της Εγχωρίου Περιουσίας δεν καταργείται και εξακολουθεί να δραστηριοποιείται. Καταργείται όμως ο ένας από τους δύο ΟΤΑ (Κοινότητα Αντικυθήρων) που και με τα μέλη του Συμβουλίου του (9 σύμβουλοι) συμμετείχε στην εκλογή του Προέδρου και των μελών της Επιτροπής διαχείρισης.
Αυτός ο ΟΤΑ συγχωνεύεται με το Δήμο Κυθήρων και αποτελεί Δημοτική του Κοινότητα με 5 μέλη-συμβούλους. Αυτό σημαίνει, πως πρέπει να εκδοθεί νέο Προεδρικό Διάταγμα που θα διορθώνει το προηγούμενο τουλάχιστο στα σημεία που τα Αντικύθηρα αναφέρονται ως Κοινότητα. Αυτό σημαίνει επίσης, πως μέχρι να εκδοθεί το νέο Π.Δ. δεν πρόκειται να γίνουν εκλογές για νέα επιτροπή και στο χρονικό αυτό διάστημα, ότι θα πρέπει να γίνει έγγραφο στο Υπουργείο Εσωτερικών για μία "εύλογη" παράταση της θητείας της Επιτροπής και να εκτελεί κατεπείγουσες διαχειριστικές πράξεις ενώ, παράλληλα θα ενταθούν οι παραστάσεις Προέδρου Επιτροπής  και Δημάρχου στο Υπουργείο Εσωτερικών και την Περιφέρεια για άμεση έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος. Άλλως,θα πρέπει να αναρτήσουμε ένα τεράστιο πανώ στις πύλες εισόδου του νησιού μας και τους κεντρικούς δρόμους που θα αναγράφεται με μεγάλα γράμματα η παράγραφος 15 ότι η Εγχώριος Περιουσία εξακολουθεί να ασκεί τις αρμοδιότητές της, ώστε να γίνει ανέκδοτο.
Αυτό σημαίνει ακόμη, πως για ένα "μικρό ή μεγάλο" χρονικό διάστημα η Επιτροπή Εγχωρίου Περιουσίας δεν θα δραστηριοποιείται. Ίσως, κάποιοι θεωρήσουν τη λέξη "δραστηριοποίηση" ως ειρωνία, αλλά ο περισσότερος κόσμος και πιθανόν εκόμη και μέλη της επιτροπής να μην έχουν πληροφορηθεί πως τώρα έρχεται η ώρα της "Εγχωρίου" και πρέπει να είναι όχι απλώς έτοιμοι αλλά και προετοιμασμένοι για τα επόμενα βήματα (βλέπε μεταβιβαζόμενες αρμοδιότητες στους δήμους νόμος "Καλλικράτης"), όπως διαχείριση βοσκοτόπων, εκμίσθωση δημοτικών εκτάσεων γης, συμμετοχή των δήμων σε προγράμματα, συμβάσεις διαδημοτικής συνεργασίας, συμβάσεις διαβαθμιδικής συνεργασίας όπου συμμετέχουν και Ν.Π.Π.Δ., προγραμματικές συμβάσεις, καθώς και συμβάσεις πολιτισμικής ανάπτυξης, συμμετοχή σε ανώνυμη εταιρεία μαζί με το δήμο για κοινό σκοπό κ.λπ.
Σε τελευταία ανάλυση, δεν μπορεί κάθε φορά που αλλάζει ο νόμος περί εκλογών τοπικής αυτοδιοίκησης να χρονοτριβεί η εκλογή της "Εγχωρίου" τόσο που να αγγίζει το όριο της δεκαετίας. Αυτό εξυπηρετεί πρώτιστα τους καταπατητές, αλλά και ζημιώνει αφάνταστα το κυθηραϊκό δημόσιο και κατ’ επέκταση το κυθηραϊκό λαό. Άρα Δήμος και Εγχώριος έχουν άμεσο συμφέρον αυτό να λήξει. Και ο νοών νοείτο.


Ηλίας Α. Μαρσέλλος
(κύριο άρθρο εφημερίδας «Κυθηραϊσμός», Ιανουάριος 2011)