Στις 13/12 η Ακαδημία Αθηνών εξέλεξε την ομότιμη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών και πολύ γνωστή στους Κυθήριους από το ερευνητικό της έργο για το νησί μας Χρύσα Μαλτέζου, στην έδρα της ιστορίας του Νέου Ελληνισμού, 1453-1821.
Είναι γνωστή η προσφορά της στην έρευνα για την εποχή του Βυζαντίου, άλλωστε ήταν ερευνήτρια του Κέντρου Βυζαντινών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, ενώ δίδαξε Μεσαιωνική Ιστορία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης αλλά και Ιστορία της Ενετικής περιόδου με επίδραση στον Ελληνισμό στο τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Γεννημένη στην Αλεξάνδρεια όπου πήρε τις γυμνασιακές της γνώσεις στο φημισμένο Αβερώφειο Γυμνάσιο, σπούδασε αρχικά στην Αθήνα και στη συνέχεια με υποτροφία της Γαλλικής κυβέρνησης στο Πανεπιστήμιο Μεσογειακών Σπουδών της Aix en-Provence αλλά επίσης και υποτροφία της Ακαδημίας Αθηνών στο Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών της Βενετίας, όπου όμως από 15ετίας έχει και τη Διεύθυνση του Ινστιτούτου επιτελώντας μεγάλο εθνικό έργο, διαδεχθείσα τον ακαδημαϊκό Μανούσο Μανούσακα. Ακόμη, έκανε σπουδές στην Πάδοβα στον τομέα της Παλαιογραφίας, Αρχειονομίας και Διπλωματικής των Κρατικών Αρχείων της Βενετίας.
Η Χρύσα Μαλτέζου έχει τιμηθεί με πολλές και μεγάλες διακρίσεις ανάμεσά τους ο Χρυσός Σταυρός του Τάγματος της Τιμής, το βραβείο Dante Aligheri, το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών για την ταξινόμηση του Ιστορικού Αρχείου Κυθήρων, ενώ είναι μέλος ελληνικών και ξένων επιστημονικών εταιρειών και έχει λάβει μέρος σε πολλά ελληνικά και διεθνή συνέδρια. Ακόμη, στις 13/5/2010 έγινε στην αίθουσα Κωστή Παλαμά του Συλλόγου "Παρνασσός" η υποδοχή της ως Αντεπιστέλλοντος Μέλους του Συλλόγου αυτού.
Συγχαίρουμε τη νέα Ακαδημαϊκό για την υψηλή αυτή διάκριση, της ευχόμαστε να έχει πάντα επιτυχίες στη ζωή της, βάζοντας τόσο υψηλούς στόχους. Σαν Κυθήριοι την ευχαριστούμε και την συγχαίρουμε διπλά γιατί ασχολήθηκε επιστημονικά με τα Κύθηρα με κέφι και μεράκι και η προσπάθειά της αυτή απέδωσε καρπούς, και για εκείνη και για τα Κύθηρα.