Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013

Δελτίο Τύπου Κυθηραϊκής Πρωτοβουλίας, 13/6/2013

Ήλθε η ώρα για Υπηρεσία Δόμησης στα Κύθηρα

Την Τετάρτη 22/6 συγκεντρώθηκαν σε άτυπη συνάντηση 15 πολιτικοί μηχανικοί, αρχιτέκτονες, εργολάβοι και άλλοι επαγγελματίες του οικοδομικού κλάδου στα Κύθηρα και εξέδωσαν το βαρυσήμαντο ψήφισμα που δημοσιεύουμε ποιό κάτω.
                         
Με το ψήφισμα αυτό, ο οικοδομικός κλάδος του νησιού ουσιαστικά θέτει τη δημοτική αρχή προ των υποχρεώσεών της. Μια από τις σοβαρότερες είναι, εδώ και δύο χρόνια, η δημιουργία Υπηρεσίας Δόμησης (Υ.ΔΟΜ.) στο νησί. Πράγματι, με τον νόμο 4030 του 2011 (ΦΕΚ 249Α της 25/11/2011), η έκδοση αδειών δόμησης μεταβιβάσθηκε στους δήμους. Στην περίπτωση των Κυθήρων, λόγω αδυναμίας του δήμου να αντεπεξέλθει άμεσα, δόθηκε (όπως προέβλεπε ο Καλλικράτης) παράταση μέχρις τέλος του 2012· κατά την περίοδο αυτή, την έκδοση αδειών ανέλαβε η νεοσύστατη Πολεοδομία Νήσων στον Πειραιά.

Δυστυχώς, λόγω ουσιαστικής απαξίωσης από μέρους του Δήμου Πειραιώς και της επακόλουθης ελλιπούς στελέχωσης, αποδείχθηκε στη πράξη πως η Πολεοδομία Νήσων αδυνατούσε να εξυπηρετήσει σωστά τις ανάγκες των Κυθήρων. Παρά τις αλλεπάλληλες προειδοποιήσεις και διαμαρτυρίες των ενδιαφερομένων, Δήμος Κυθήρων επέλεξε την ίδια τακτική και για δεύτερη χρονιά, αγνοώντας την επιτακτική ανάγκη δημιουργίας Υ.ΔΟΜ στο νησί. Τώρα όμως ο κόμπος έχει φθάσει στο χτένι, αφού πέραν της έλλειψης ειδικευμένου προσωπικού, μετά από μια παράξενη ληστεία το περασμένο Σαββατοκύριακο, η Πολεοδομία Νήσων βρίσκεται χωρίς υπολογιστές...


Κοντολογίς, ήλθε η ώρα να παύσει «η εγκληματική υποβάθμιση των δυνατοτήτων του Δήμου μας», όπως πολύ σωστά την χαρακτηρίζει το ψήφισμα. Την προσπάθεια αυτή στηρίζει ανεπιφύλακτα η Κυθηραϊκή Πρωτοβουλία. Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πρόθεση του Καλλικράτη ήταν, μέσω μιας πολύ απλουστευμένης πλέον διαδικασίας έκδοσης αδειών, να δημιουργηθεί μία σημαντική καινούργια πηγή εσόδων για τους δήμους. Μέχρις στιγμής, η αδράνεια του Δήμου Κυθήρων είχε ως αποτέλεσμα αφενός ο οικοδομικός κλάδος να ταλαιπωρείται, με τα γνωστά δυσμενή επακόλουθα στην οικονομία του νησιού, αλλά και αφετέρου ο δήμος να στερείται τα τόσο αναγκαία πλέον έσοδα.