Τετάρτη 4 Ιουλίου 2012

Συνάντηση της Πρέσβεως της Αυστραλίας με την Υπουργό Τουρισμού, κα Όλγα Κεφαλογιάννη


ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 4 Ιουλίου 2012

«Συνεργασία Αυστραλίας-Ελλάδας για την προώθηση του τουρισμού»
Η Πρέσβης της Αυστραλίας κα Τζένη (Πολυξένη) Μπλούμφιλντ συναντήθηκε στις 4 Ιουλίου 2012 με την Υπουργό Τουρισμού κα Όλγα Κεφαλογιάννη και συζήτησε προοπτικές συνεργασίας μεταξύ Αυστραλίας-Ελλάδας στον τομέα του τουρισμού, αξιοποιώντας τις στενές σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες.

Η κα Μπλούμφιλντ συνεχάρη την κα Κεφαλογιάννη για τον διορισμό της στο νεοϊδρυθέν Υπουργείο και της ευχήθηκε κάθε επιτυχία στην αποστολή της στην διαχείριση ενός τομέα-κλειδί για την ελληνική οικονομία. Η κα Μπλούμφιλντ αναφέρθηκε στην επιτυχία που έχει σημειώσει ο αυστραλιανός τουριστικός κλάδος τα τελευταία χρόνια, επιτυχία που έχει στηριχτεί στη στενή συνεργασία μεταξύ της κυβέρνησης και του τουριστικού κλάδου καθώς και στις ξένες επενδύσεις. Κατά τη συνάντηση συμφωνήθηκε ότι η δυναμική παρουσία των Ελληνο-Αυστραλιανών κοινοτήτων και στις δύο χώρες αποτελεί σημαντικό συνδετικό κρίκο ανάμεσά τους και μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο για στενότερη συνεργασία στην προώθηση του τουρισμού, προς όφελος και των δυο χωρών.

"Ο τουρισμός αποτελεί σημαντικό μέρος των σχέσεων Αυστραλίας-Ελλάδας, με πάνω από 100.000 Αυστραλούς επισκέπτες στην Ελλάδα κάθε χρόνο. Η Ελλάδα αποτελεί ένα δημοφιλή τουριστικό προορισμό. Πέραν αυτού, ένας σημαντικός αριθμός Ελληνο-Αυστραλών κάθε χρόνο επιστρέφει στον τόπο καταγωγής του για τις διακοπές του. Η στενότερη συνεργασία στον τουριστικό τομέα με βάση τις ήδη εποικοδομητικές μας σχέσεις ωφελεί και τις δυο χώρες", δήλωσε η κα Μπλούμφιλντ. "Αυστραλιανές εταιρείες έχουν σημειώσει επιτυχή επιχειρηματική πορεία στην Ελλάδα σε υπηρεσίες τουρισμού, στις μεταφορές και στις τουριστικές υποδομές, καθώς και στον επιχειρηματικό τουρισμό. Το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες για επενδύσεις σε λιμάνια, αεροδρόμια, μαρίνες και τουριστικές εγκαταστάσεις", σημείωσε.

Όπως και στην Ελλάδα, έτσι και στην Αυστραλία ο τουρισμός αποτελεί έναν πολύ σημαντικό κλάδο οικονομικής δραστηριότητας. Ετησίως, η τουριστική κατανάλωση ανέρχεται στα 94 δισεκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας, συνεισφέροντας σχεδόν 34 δισεκατομμύρια δολάρια στο ΑΕΠ της χώρας. Ο κλάδος απασχολεί πάνω από 500.000 άτομα και αποτελεί το 10 τοις εκατό των εσόδων από τις εξαγωγές, καθιστώντας τον το μεγαλύτερο κλάδο εξαγωγής υπηρεσιών.

Η Αυστραλία παραμένει ένας ελκυστικός προορισμός για τουρίστες από τις ραγδαία αναπτυσσόμενες οικονομίες της Ασίας και άλλες σημαντικές αγορές. Τον Δεκέμβριο του 2011 η Κυβέρνηση της Αυστραλίας ανακοίνωσε την πρωτοβουλία ʽΤουρισμός 2020ʼ, ένα φιλόδοξο πρόγραμμα με στόχο το διπλασιασμό των εσόδων από τον τουρισμό μέχρι το 2020 και την πλήρη αξιοποίηση του τεράστιου δυναμικού ανάπτυξης που προσφέρεται από την περιοχή της Ασίας. Το πρόγραμμα 'Τουρισμός 2020' θα ενισχύσει τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της Αυστραλίας και θα αποφέρει απτά οφέλη για τις τουριστικές επιχειρήσεις.

"Η Αυστραλία έχει αποκτήσει σημαντική εμπειρία και τεχνογνωσία στην προώθηση και διαχείριση του τουρισμού", δήλωσε η κα Μπλούμφιλντ. "Η επιτυχία που έχει σημειώσει η τουριστική βιομηχανία μας εδράζεται στη στενή συνεργασία μεταξύ του δημοσίου και των ιδιωτών στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου εθνικού στρατηγικού σχεδίου, καθώς και στην δέσμευση διαδοχικών κυβερνήσεων για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα, την παραγωγικότητα και τις επενδύσεις. Η Αυστραλία είναι έτοιμη να μοιραστεί τη δική της εμπειρία, αλλά και να μάθει από τις εμπειρίες των εταίρων της όπως την Ελλάδα".

Πρόσθεσε ότι η Αυστραλιανή Κυβέρνηση συνεχίζει να βελτιώνει το σύστημα χορήγησης βίζας και τελωνειακών ελέγχων, συμπεριλαμβανομένης της εφαρμογής της ηλεκτρονικής χορήγησης βίζας που απλοποιεί τη διαδικασία χωρίς να υπονομεύει την ακεραιότητα του συστήματος. Κατά τη συνάντηση, συμφωνήθηκε ότι οι δύο κυβερνήσεις θα ανταλλάξουν πληροφορίες και τεχνογνωσία σε αυτό τον τομέα.

"Η Ελλάδα είναι μια χώρα με αρχαίο πολιτισμό, πλούσια παράδοση και απαράμιλλη φυσική ομορφιά, που συνεχίζει να συναρπάζει πολλά εκατομμύρια επισκεπτών από όλο τον κόσμο. Ο τουρισμός αποτελεί από τους σημαντικότερους πυλώνες ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά ως μοχλός ανάπτυξης και ευημερίας. Η Αυστραλία είναι έτοιμη να συνδράμει με όποιο τρόπο μπορεί σε αυτή τη προσπάθεια", υπογράμμισε η Πρέσβης.

Για περαιτέρω πληροφορίες, παρακαλώ επικοινωνήστε με την κα Ελευθερία Μόκα στο 210 8704028