Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

Παράνομες ενέργειες εισόδου μελών του οργανισμού «Biblical Archaeology Society» στα κατεχόμενα της Κύπρου μέσω του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου


ΔΗΜΟΣ ΚΑΡΑΒΑ
Οδός Μιλήτου αρ.2, Στρόβολος, 2028 Λευκωσία
Τηλ. 22516937, 99620251, Φαξ. 22516941
Email: karavas.municipality@cytanet.com.cy

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ο Δήμαρχος και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Καραβά έχουν ενημερωθεί για τις παράνομες ενέργειες του οργανισμού «Biblical Archaeology Society” που εδρεύει στις Ηνωμένες Πολιτείες, να επισκεφτεί την Κύπρο μέσω του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου στα κατεχόμενα με στόχο να πραγματοποιήσει εκπαιδευτικό ταξίδι μεταξύ 1ης - 15ης Ιουνίου με θέμα «Στα βήματα του Αποστόλου Παύλου».
Με βάση τη δημοσιοποίηση που έχει δοθεί για το θέμα και έχοντας υπόψη τις παρεμβάσεις που έγιναν από το Σύνδεσμο Κύπριων Αρχαιολόγων, το Πανεπιστήμιο Κύπρου και του Υπουργείο Εξωτερικών, ο πιο πάνω οργανισμός δεν έλαβε καθόλου υπόψη τις παραστάσεις που έγιναν και σε απαντητική του επιστολή με παράλογο και προκλητικό τρόπο ανάφερε ότι θα υλοποιήσει το εκπαιδευτικό ταξίδι όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί.
Ο Δήμος Καραβά δημοσιοποιεί ένα σημαντικό ιστορικό γεγονός για το οποίο η αποστολή του πιο πάνω οργανισμού θα ήταν καλά να γνωρίζει.
Ο Απόστολος Παύλος πέρασε από την Κύπρο για να διδάξει το Χριστιανισμό, με ιστορικές πηγές να αναφέρουν ότι αρχικά έφθασε στα παράλια του Καραβά και της Λαπήθου. Μπορεί να βρήκε κάποιες δυσκολίες στην προσπάθεια του να μεταφέρει τα μηνύματα που ήθελε προς τους κατοίκους της περιοχής Καραβά – Λαπήθου όμως οι κάτοικοι σεβόμενοι αυτό το μεγάλο ιστορικό γεγονός έκτισαν προς τιμή του ναό, δυτικά από το κάστρο του Αγίου Ιλαρίωνα στον Πενταδάκτυλο, στα δημοτικά όρια του Δήμου Καραβά. Στο ναό αυτό πριν το 1974 υπήρχαν σε καλή κατάσταση τοιχογραφίες που μαρτυρούσαν την πλούσια θρησκευτική παράδοση της περιοχής. Δυστυχώς σήμερα, αυτό το θρησκευτικό μνημείο έχει σχεδόν καταστραφεί. Έχει απομείνει μόνο ένα μέρος του νότιου τοίχου του ναού, μια πραγματικότητα που συνδέεται με τη συστηματική καταστροφή των θρησκευτικών μνημείων στις κατεχόμενες περιοχές από το παράνομο κατοχικό καθεστώς της Τουρκίας.
Το θέμα της καταστροφής της πολιτιστικής και θρησκευτικής μας κληρονομιάς αφορά τον παγκόσμιο πολιτισμό και η μόνη εισήγηση που απέμεινε προς τους διοργανωτές της «εκπαιδευτικής εκδρομής» είναι να επισκεφτούν το ξωκλήσι αυτό και να μελετήσουν την πτυχή της καταστροφής, της λεηλασίας των θρησκευτικών μας μνημείων που συνδέεται με τις τραγικές συνέπειες της Τουρκικής κατοχής και να αξιολογήσουν τη στάση της Τουρκίας και το σεβασμό που επιδεικνύει στα θρησκευτικά μνημεία και σε άλλους αρχαιολογικούς χώρους με παγκόσμια ακτινοβολία.
Το εκκλησάκι του Αγίου Παύλου (ότι έχει απομείνει σήμερα) στα δημοτικά όρια Καραβά
Ο Δήμος Καραβά συμμερίζεται απόλυτα τις θέσεις του Συνδέσμου Αρχαιολόγων Κύπρου και στηρίζει όλες τις προσπάθειες και παραστάσεις που γίνονται για να εφαρμοστούν οι νόμοι της Κυπριακής Δημοκρατίας και να τυγχάνουν της ανάλογης αντιμετώπισης όσοι δεν αντιλαμβάνονται ότι η είσοδος στα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας μέσω κατεχομένων είναι παράνομη και καταδικαστέα.
29 Μαΐου 2012
Επιτροπή Τύπου και Διαφώτισης
Δήμου Καραβά