Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2013

Μόνο βραχονησίδες και ακατοίκητα νησιά εκτός τουριστικής αξιοποίησης

της Μάχης Τράτσας

Παρουσιάζεται στον Πρωθυπουργό το νέο ειδικό πλαίσιο χωροταξικού σχεδιασμού
Μεγάλης κλίμακας τουριστικές επενδύσεις προωθεί το νέο Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού για τον τουρισμό, ακόμη και σε μικρά ακατοίκητα νησιά και βραχονησίδες. Η αναθεώρηση του υφιστάμενου πλαισίου ολοκληρώθηκε και παρουσιάζεται το μεσημέρι της Παρασκευής στον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά από την υπουργό Τουρισμού κυρίαΌλγα Κεφαλογιάννη και τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος κ. Σταύρο Καλαφάτη.

Το νέο σχέδιο καταργεί τους περιορισμούς που ισχύουν σήμερα οι οποίοι, όπως υποστηρίζουν οι συντάκτες του κειμένου, φρέναραν την αναπτυξιακή πορεία του ελληνικού τουρισμού. Έτσι, εκτός τουριστικής αξιοποίησης μένουν μόνο οι βραχονησίδες και τα ακατοίκητα νησιά με έκταση μικρότερη των 300 στρεμμάτων, ενώ σήμερα προστατεύονται όσα είναι μικρότερα των 500 στρεμμάτων. Την τουριστική ανάπτυξη «γλιτώνουν» όσα νησιά βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των 10 ναυτικών μιλίων από τα θαλάσσια σύνορα της χώρας καθώς και όσα εμπίπτουν σε ζώνες απολύτου προστασίας της φύσης και εθνικά πάρκα.

Αίρονται περιορισμοί
Επίσης, για τον νησιωτικό χώρο αίρονται περιορισμοί που αφορούν το ποσοστό των ετήσιων κλινών στα μικρά νησιά, ενώ επιτρέπονται οργανωμένοι υποδοχείς και σύνθετα τουριστικά καταλύματα σε νησιά μικρότερα των 90 τ.χλμ. με ανώτατο επιτρεπόμενο μεικτό συντελεστή δόμησης το 0,05. Επίσης, εξαλείφθηκε η διάταξη η οποία προέβλεπε ότι σε ακατοίκητα νησιά η κάλυψη των τουριστικών εγκαταστάσεων δεν μπορεί να υπερβαίνει το 3% της έκτασης του νησιού.

Ούτε οι προστατευόμενες περιοχές θα μένουν χωρίς τουριστική αξιοποίηση καθώς, εκεί θα επιτρέπεται η εγκατάσταση οργανωμένων υποδοχέων ήπιας ανάπτυξης και σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων, δηλαδή δόμηση με συντελεστή 0,05.

Επίσης, καταργείται ο περιορισμός της δόμησης νέων τουριστικών υποδομών σε μια ζώνη 500 μέτρων από τα όρια οικισμών στην ηπειρωτική χώρα όταν διαπιστώνεται κορεσμός.

Επανακαθορίστηκαν ακόμη και τα κριτήρια για τον χαρακτηρισμό της κατηγορίας του ορεινού χώρου. Πλέον, θα αφορά περιοχές της ηπειρωτικής χώρας, καθώς και της Κρήτης και της Εύβοιας, που εκτείνονται σε υψόμετρο άνω των 800 μέτρων και όχι των 600 μέτρων.

Καταλύματα αστέρων
Το νέο Ειδικό Χωροταξικό για τον τουρισμό προωθεί τη δημιουργία τουριστικών καταλυμάτων υψηλότερου αριθμού αστέρων. Ειδικότερα, δίνει κίνητρα για αναβάθμιση υφισταμένων τουριστικών καταλυμάτων σε 4 και 5 αστέρων και σε σύνθετα τουριστικά καταλύματα, εξαιρώντας όμως τη δυνατότητα αναβάθμισης των ξενοδοχείων 2 αστέρων.

Πάντως, αυξάνει την αρτιότητα στις εκτός σχεδίου και εκτός ορίων οικισμών περιοχές και μειώνει τον αριθμό των κλινών ανά στρέμμα. Έτσι στις αναπτυγμένες περιοχές η αρτιότητα αυξάνεται στα 20 στρέμματα (από 15 με το υφιστάμενο σχέδιο), ενώ στις αναπτυσσόμενες περιοχές στα 10 ή 15 στρέμματα (από τα 8 στρέμματα) ανάλογα με τη μορφή του τουριστικού προϊόντος.

Τι θα ισχύει στα νησιά
Για τα ακατοίκητα νησιά και τις βραχονησίδες με έκταση πάνω από 300 στρέμματα επιτρέπεται η δημιουργία οργανωμένων υποδοχέων τουριστικών δραστηριοτήτων πρότυπου χαρακτήρα.

Προϋπόθεση για τέτοιες τουριστικές αναπτύξεις είναι να υπάρχει συμβατότητα με υφιστάμενα ειδικά καθεστώτα (αρχαιολογικοί χώροι, μνημεία, ιστορικοί τόποι, περιοχές του Εθνικού Συστήματος Προστατευομένων Περιοχών, δάση και δασικές εκτάσεις) και να βρίσκονται σε νησιά με απόσταση μικρότερη των 10 ναυτικών μιλίων από παράκτιες περιοχές του ηπειρωτικού τμήματος της χώρας ή από νησιά που διαθέτουν ακτοπλοϊκή πρόσβαση.

Στην κατηγορία των ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων νησιών προστίθενται τα νησιά Αλόννησος, Κύθνος, Αμοργός,  Αστυπάλαια, Ίος, Κέα, Μήλος, Σαμοθράκη, Τήνος και Φολέγανδρος, ενώ μεταφέρονται στην κατηγορία των μικρών ή με προβλήματα ανάπτυξης νησιών η Κίμωλος και η Ανάφη.

Έτσι, στην κατηγορία των ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων νησιών ανήκουν πλέον τα εξής νησιά: Αίγινα, Αλόννησος, Αμοργός, Άνδρος, Αντίπαρος, Αστυπάλαια, Ζάκυνθος, Θάσος, Θήρα, Ιθάκη, Ικαρία, Ίος, Κάλυμνος, Κάρπαθος, Κάσος, Κέα, Κέρκυρα, Κεφαλονιά, Κύθηρα, Κύθνος, Κως, Λέρος, Λευκάδα, Λέσβος, Λήμνος, Μήλος, Μύκονος, Νάξος, Πάρος, Πάτμος, Πόρος, Ρόδος, Σαμοθράκη, Σάμος, Σέριφος, Σίφνος, Σκιάθος, Σκόπελος, Σκύρος, Σπέτσες, Σύμη, Σύρος, Τήνος, Ύδρα, Φολέγανδρος, Χίος.

Σε αυτά επιτρέπονται μόνον νέες μονάδες τεσσάρων και πέντε αστέρων, οργανωμένοι υποδοχείς και σύνθετα τουριστικά καταλύματα, σύμφωνα με τις προβλέψεις που ισχύουν γενικότερα για τις ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες περιοχές.

Στην κατηγορία «σχετικά μικρά νησιά με προβλήματα ανάπτυξης» ανήκουν όλα τα υπόλοιπα κατοικημένα νησιά της χώρας (εκτός Κρήτης και Εύβοιας). Σε αυτά, η αρτιότητα για τις εκτός σχεδίου περιοχές ορίζεται στα 15 στρέμματα και επιτρέπονται 8, 9 και 10 κλίνες ανά στρέμμα σε πέντε, τεσσάρων και τριών αστέρων μονάδες αντίστοιχα. Για νέα ξενοδοχεία (εντός σχεδίου ή οικισμού) επιτρέπεται μόνο η ανέγερση μονάδων τριών, τεσσάρων και πέντε αστέρων και μέχρι 100 κλίνες συνολικά.

Ειδικές μορφές τουρισμού
Με το νέο Ειδικό Χωροταξικό για τον Τουρισμό μονάδες με γήπεδα γκολφ μπορούν να χωροθετηθούν στις περιοχές αστικών κέντρων και κύριων τουριστικών προορισμών όπως η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, ο Βόλος, τα Ιωάννινα, η Κρήτη, η Κέρκυρα, η Ρόδος, η Ζάκυνθος και η Κως, καθώς και στις περιφερειακές ενότητες Ηλείας, Μεσσηνίας, Χαλκιδικής, Αχαΐας, Αργολίδας, Λευκάδας, Αιτωλοακαρνανίας και Κεφαλονιάς.

Επίσης, προωθείται η αξιοποίηση εγκαταλελειμμένων ορεινών οικισμών, οι οποίοι παρουσιάζουν αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, με τη μετατροπή κτιρίων σε καταλύματα. Σε αυτούς τους οικισμούς, προωθούνται νέες μεγαλύτερου μεγέθους επενδύσεις (αύξηση έως και 20% της υφισταμένης δομημένης επιφάνειας) και δίδονται κίνητρα είτε στους σημερινούς ιδιοκτήτες είτε στους ενδιαφερόμενους επενδυτές.

Ωστόσο, θα πρέπει να αναφερθεί ότι την περασμένη εβδομάδα η πλειονότητα των μελών του Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξίας τάχθηκε ενάντια στο νέο Ειδικό Χωροταξικό για τον Τουρισμό. Ειδικότερα, αντιρρήσεις εξέφρασαν η Ένωση Περιφερειών, το Οικονομικό Επιμελητήριο, το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο, ο ΣΕΒ, η ΓΣΕΒΕΕ, η ΠΑΣΕΓΕΣ, οι σύλλογοι των πολεοδόμων και των αρχιτεκτόνων και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις WWF και Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού. Υπέρ του νέου χωροταξικού τάχθηκαν μόνο οι εκπρόσωποι της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, του ΤΕΕ, του ΓΕΩΤΕΕ και της ΓΣΕΕ.


πηγή: tovima.gr