Σάββατο 22 Απριλίου 2017

Πυρκαγιά σε δασική έκταση στην περιοχή Κουμάρος Κυθήρων, 20/4/2017

Πυρκαγιά ξέσπασε γύρω στις 11 το πρωί της Πέμπτης 20/4 στην περιοχή Κουμάρος, στο νότιο τμήμα των Κυθήρων, στο δρόμο από τον οικισμό Καλησπεριάνικα προς το Λιβάδι.
Η πυρκαγιά είχε τρία μέτωπα που έκαψαν δασική περιοχή με χαμηλή και θαμνώδη βλάστηση.
Στην περιοχή επιχειρούσαν τρία πυροσβεστικά οχήματα από το τοπικό Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Κυθήρων μαζί με τα πληρώματα τους και με επικεφαλής τον Διοικητή Πυραγό κ. Λάζαρο Κωνσταντίνου. Επίσης στο μέτωπο επιχειρούσε ακόμα ένα πυροσβεστικό όχημα του Δήμου Κυθήρων με επικεφαλή τον Δημοτικό Σύμβουλο Γιάννη Κατσανεβάκη, με δυνάμεις του Δήμου Κυθήρων, η υδροφόρα του Δήμου καθώς και εθελοντές και κάτοικοι του νησιού.
Παρόντες και οι Αντιδήμαρχοι Γιώργος Κομηνός και Παναγιώτης Ζαντιώτης καθώς και ο Διοικητής του Αστυνομικού τμήματος Κυθήρων Δημήτρης Τιακούδας
Την προσπάθεια κατάσβεσης δυσκόλεψαν οι καιρικές συνθήκες καθώς στην περιοχή επικρατούσε αρκετά δυνατός άνεμος, πολύ χαμηλή νέφωση και ομίχλη αλλά και η δύσκολη πρόσβαση λόγω δύσβατου εδάφους.
Επίσης παρατηρήθηκε ενδυνάμωση της πυρκαγιάς από σκουπίδια και παλιά λάστιχα που ήταν πεταμένα στην περιοχή.
Στην κατάσβεση της πυρκαγιάς, σημαντικό έργο προσέφεραν και ιδιώτες που διαθέταν υδροφόρες και βυτία και έσπευσαν στον τόπο της πυρκαγιάς, για τον άμεσο ανεφοδιασμό των πυροσβεστικών οχημάτων, προκειμένου αυτά να μην απομακρύνονται από το μέτωπο της πυρκαγιάς.

Η πυρκαγιά μπορεί να κατασβήστηκε, χάρις στην άμεση επέμβαση των δυνάμεων της Πυροσβεστικής, του Δήμου και των κατοίκων, ωστόσο μας έφερε αντιμέτωπους με μια πραγματικότητα που προκαλεί προβληματισμό.
Πάρα πολλά σκουπίδια πεταμένα διάσπαρτα σε δασικές περιοχές, μπάζα πεταμένα και κατεστραμμένα αντικείμενα, που η θέση τους θα έπρεπε να είναι στην χωματερή ή σε χώρους συγκέντρωσης μεγάλων αντικειμένων και υλικών κι όχι στην Κυθηραϊκή ύπαιθρο.
Δυστυχώς παρά τις όποιες προσπάθειες καταβάλλονται από τις αρμόδιες αρχές, η μεγάλη έκταση του νησιού, η χαμηλή παιδεία ορισμένων και η ανύπαρκτη σε πολλές περιπτώσεις περιβαλλοντική συνείδηση, ευνοούν την ασυδοσία και την ρίψη σκουπιδιών και χρησιμοποιημένων αντικειμένων σε δασικές περιοχές.
Αυτό πέρα από παράνομο και αντιαισθητικό είναι και άκρως επικίνδυνο, όπως αποδείχθηκε στην πρόσφατη πυρκαγιά αλλά και κατά το παρελθόν καθώς αυτά τα υλικά πεταμένα στην ύπαιθρο ευνοούν την εκδήλωση πυρκαγιάς αλλά και την ενδυνάμωση της, ενώ παράλληλα η καύση πολλών από αυτών μπορεί να προκαλέσει απελευθέρωση τοξικών αερίων, άκρως επικίνδυνων για τους ανθρώπους που επιχειρούν στην περιοχή.
Καλό θα ήταν έστω και με το ελάχιστο προσωπικό που διαθέτει ο Δήμος σε συνεργασία και με άλλες υπηρεσίες αλλά και εθελοντές, να εντοπιστούν πριν το καλοκαίρι περιοχές στις οποίες έχουν πεταχτεί παρανόμως σκουπίδια κι άλλα αντικείμενα, προκειμένου να καθαριστούν.
Βέβαια ότι κι αν πράξουν οι αρμόδιες αρχές, όσο σκληρές ποινές κι αν νομοθετηθούν το πρόβλημα θα παραμείνει αν εμείς οι ίδιοι δεν αποκτήσουμε περιβαλλοντική συνείδηση και δεν αντιληφθούμε το τι πρέπει να πράττουμε για την προστασία του περιβάλλοντος, μέσα στο οποίο διαβιούμε κι εμείς.

Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Μπαχτής
Φωτογραφίες - πληροφορίες: Βαλέριος Καλοκαιρινός 

πηγή: Tsirigo fm