Το Υπουργείο Περιβάλλοντος προετοιμάζεται εντός των ημερών να τροποποιήσει το προεδρικό διάταγμα που προέβλεπε τις χρήσεις γης, που είχε ψηφιστεί πριν από 25 περίπου χρόνια. Έτσι, από σήμερα και για 10 ημέρες θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση ένα σχετικό κείμενο που θα διαμορφωθεί σε σχέδιο νόμου και θα δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ) μέσα στον Ιανουάριο.
Σκοπός της Κυβέρνησης, μέσω του Υπουργού Περιβάλλοντος Νίκου Σηφουνάκη, είναι να διαμορφωθεί ένα ξεκάθαρο πλαίσιο κανόνων που θα καθορίζει τις χρήσεις γης σε όλη τη χώρα, ώστε να γνωρίζουν όλοι, και κυρίως οι επενδυτές, ποιες είναι οι γενικές κατηγορίες περιοχών χρήσεων γης στις οποίες θα προστεθούν οι "περιοχές ελέγχου και περιορισμού δόμησης, συμβατότητας χρήσεων" που αφορούν τη δημιουργία ζωνών ελέγχου δόμησης γύρω από πόλεις και οικισμούς, με στόχο τη δημιουργία χρήσεων που δεν εντάσσονται στον ιστό του οικισμού ή της πόλης.
Με το νέο νομοσχέδιο δημιουργούνται οι "οριοθετημένοι οικισμοί" ως κατηγορία χρήσης που δεν θα επιτρέπει να εγκατασταθούν στους οικισμούς ανάλογα με το μέγεθος τους. Οι περιοχές "γενικής κατοικίας" εισάγοντας ανώτατο όριο για ορισμένες κατηγορίες χρήσεων (εμπορικά καταστήματα, ξενοδοχεία κ.ά.).
Εισάγεται ακόμη η έννοια της περιοχής "αποκλειστικής κατοικίας" για να προστατευθούν περιοχές που έχουν αναπτυχθεί ως κηπουπόλεις. Τίθενται αριθμητικά μεγέθη σε ορισμένες κατηγορίας κοινωφελών χρήσεων (σχολεία, μικρές αθλητικές εγκαταστάσεις κ.ά.) ώστε να διασφαλιστεί η ήπια ανάπτυξή τους. Οι "παραγωγικές δραστηριότητες χαμηλής και μέσης όχλησης" χωρίζονται σε ομάδες. Εκτός από τις περιοχές βιομηχανίας και χονδρεμπορίου, δημιουργούνται κατηγορίες περιοχών "επιχειρηματικού πάρκου", "τεχνολογικού πάρκου" εμπορευματικών κέντρων" κ.λπ. Ακόμη, δημιουργούνται κατηγορίες "ιδιαίτερων χρήσεων" για εγκαταστάσεις μέσων μαζικής μεταφοράς, γεωργικών και δασικών εκμεταλλεύσεων, στρατοπέδων, ΧΥΤΑ κ.λπ.
Στις περιοχές εντός των ορίων οικισμών με πληθυσμό μικρότερο από 2.000 κατοίκους (ή και οικισμών προϋφιστάμενων του 1923) στους οποίους δεν έχει ολοκληρωθεί ο πολεοδομικός σχεδιασμός και ο καθορισμός χρήσεων γης, μεταξύ άλλων, θα επιτρέπονται ανά γήπεδο:
• Ξενοδοχεία• Αναψυκτήρια έως 100 τ.μ. δόμησης
• Εστιατόρια έως 300 τ.μ. δόμησης
• Περίθαλψη έως 40 κλίνες (400 τ.μ.)
• Γραφεία, τράπεζες, ασφάλειες κ.ά.
• Εμπορικά καταστήματα (έως 300 τ.μ.) κ.λπ.