Στη πρώτη συνεδρία ο κ. Γρηγόρης Μακρίδης από το Πανεπιστήμιο της Κύπρου μίλησε για τις δυνατότητες και τις ευκαρίες που έχουν όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες για συμβουλευτική σταδιοδρομία, η κυρία Κατερίνα Γαλανάκη από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών μας ενημέρωσε για τις δυσκολίες κινητικότητας των φοιτητών και τις δυνατότητες που έχουν Αυστραλοί φοιτητές να παρεμβάλλουν στις σπουδές τους 1-2 εξάμηνα σπουδών στην Ελλάδα, για πολλούς στη γενέτειρά τους. Ο κ. Ιωάννης Βάρδας εισηγήθηκε το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν σήμερα οι Κυθήριοι νέοι, ενώ ο κ. Μανώλης Κασιμάτης αναφέρθηκε στις επενδύσεις που οι νέοι έχουν την ευκαιρία να κάνουν στα Κύθηρα.
Στη δεύτερη συνεδρία η κ. Ελένη Τζωρτζοπούλου μίλησε για ένα φλέγον ζήτημα που απασχολεί τους Κυθηρίους, το Μουσείο της Χώρας και η επαναλειτουργία του. Η εισήγηση του κ. Αλέξανδρου Στρατηγού περιστράφηκε γύρω από τις τις βλαβερές συνέπειες του ήλιου αλλά και την προληπτική Δερματολογία που πρέπει να εφαρμοστεί στα Κύθηρα αλλά και αλλού. Τέλος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κυθήρων κ. Σεραφείμ μας ενημέρωσε σχετικά με τις παιδικές κατασκηνώσεις της εκκλησίας που θα λειτουργήσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Στη τρίτη συνεδρία η ερευνήτρια κυρία Μαρία Λεοντσίνη έκανε μία ενδιαφέρουσα τοποθέτηση σχετικά με την παιδική και νεανική ηλικία των τοπικών Αγίων των Κυθήρων ενώ η κυρία Ελένη Καστρισίου-Κυριακοπούλου για τους λογοτεχνικούς ήρωες και τη ζωή τους κατά τα παιδικά και νεανικά τους χρόνια. Η κυρία Αδαμαντία Τριάρχη-Μακρυγιάννη, στη συνέχεια, μίλησε για τις ανακαλύψεις του αρχαιόλογου Βαλέριου Στάη με καταγωγή από τα Κύθηρα, ενώ ο κ. Άρης Τσαραβόπουλος μας πληροφόρησε για τις σπουδαίες αρχαιολογικές ανακαλύψεις που έχουν γίνει στα Κύθηρα με την εθελοντική συμμετοχή νέων κυρίως από την Αυστραλία.
Στη τέταρτη συνεδρία ο καθηγητής κ. Γεώργιος Καναράκης έθιξε το θέμα της εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας από τα νέα παιδιά της Αυστραλίας κυρίως και τα προβλήματα που αυτά αντιμετωπίζουν στην προσπάθεια τους να μάθουν τη μητρική τους γλώσσα. Συνέχεια είχε η ομιλία της νεότερης συνέδρου του Συμποσίου, της 17χρονης Μιχαλιάννας Θεοφανοπούλου που μοιράστηκε μαζί μας την προσωπική της εμπειρία για τα προγράμματα εκμάθησης γλώσσας και πολιτισμού σε μία ξένη χώρα και πως αυτό θα μπορούσε να εφαρμοστεί στη χώρα μας και στο νησί μας. Στη συνέχεια, ο κ. Γεώργιος Κασιμάτης-Δρυμωνιάτης μίλησε για τη συνεισφορά των νέων της Κυθηραϊκής Αδελφότητας Πειραιώς-Αθηνών στη δημιουργία πατριωτικών ριζών και δεσμών με τη γενέθλια γη. Τέλος, μέσω επιστολής η Ζαφειρία Πάσσαρης μας συγκίνησε με τις σκέψεις και τα βιώματά της, που είναι ουσιαστικά κάθε παιδιού που έχει ζήσει και μεγαλώσει στην αποδημία.
Η πρώτη μέρα του Συμποσίου έκλεισε με το προγραμματισμένο θεματικό εργαστήριο (Νεανική Κυθηραϊκή Συμμετοχή) που με τη συμμετοχή όλων των παρευρισκομένων βγήκαν ενδιαφέροντα συμπεράσματα.
Το κλίμα της πρώτης μέρας ήταν ιδιαίτερα φορτισμένο, Τσιριγώτες από όλα τα μήκη και πλάτη της γης συναντήθηκαν και αντάλλαξαν απόψεις σε ένα ιδιαίτερα ζεστό κλίμα που δημιούργησε μια οικογενειακή ατμόσφαιρα.