Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016

Ανακοίνωση σχετικά με την καταλυτική ημερομηνία πληρωμών οικονομικού έτους 2016


Προβολή ταινίας από την κινηματογραφική ομάδα Λυκείου, 2/10/2016

Την Κυριακή 2 Οκτωβρίου και στις 8 το απόγευμα στο Πνευματικό Κέντρο Ποταμού θα γίνει η προβολή της ταινίας μικρού μήκους “World Mad”, δημιουργία της μαθητικής κινηματογραφικής ομάδας του Γενικού Λυκείου Κυθήρων.
Η προβολή γίνεται για να μπορέσουν να την παρακολουθήσουν όσοι το επιθυμούν και δεν μπόρεσαν να παρακολουθήσουν την θερινή προβολή που έγινε στη Χώρα.
Η είσοδος είναι ελεύθερη.


πηγή: Tsirigo fm

Πρόσκληση Δήμου Κυθήρων για την επετειακή εκδήλωση προς τιμήν του Κυθήριου Στρατηγού Πάνου Κορωναίου, 2/10/2016


Δρομολόγια ΠΟΡΦΥΡΟΥΣΑ 28/9/2016 έως 31/10/2016

πηγή: Tsirigo fm

Μεγάλη συναυλία της μπάντας της Πολεμικής Αεροπορίας στη Χώρα Κυθήρων, 25/9/2016

Η Μπάντα της Πολεμικής μας Αεροπορίας μάγεψε το Τσιρίγο! Υπό την διεύθυνση του Αρχιμουσικού κ. Αλέξανδρου Λιτσαρδόπουλου ακούσαμε εξαιρετικά τραγούδια του ελληνικού και διεθνούς ρεπερτορίου, του ελληνικού κινηματογράφου και κορυφαίων Ελλήνων συνθετών μέσα από τις φωνές καταπληκτικών τραγουδιστών.
Η πλατεία της Χώρας κατάμεστη, γεγονός άκρως ενθαρρυντικό για τις τουριστικές προοπτικές του νησιού καθώς σε λίγες μέρες μπαίνουμε στον Οκτώβρη.
Θερμές ευχαριστίες στον Αρχηγό Γ.Ε.Α. Αντιπτέραρχο (Ι) κ. Χρήστο Βαίτση για την έγκριση αποστολής της Μπάντας με αφορμή την εορτή της Παναγίας, στους πλοιοκτήτες του πλοίου ΠΟΡΦΥΡΟΥΣΑ κ. Τουρλομούση και κ. Τσαιλά για την δωρεάν μεταφορά της Μπάντας και στην Επιτροπή Εγχωρίου Περιουσίας για την κάλυψη των δαπανών διαμονής των 40 μελών της. Θερμές επίσης ευχαριστίες στον Βαλέριο Καλοκαιρινό για την κάλυψη της εκδήλωσης και την τεχνική του βοήθεια καθ' όλες τις εκδηλώσεις του καλοκαιριού, στα τοπικά Μ.Μ.Ε. και τις τοπικές ειδησεογραφικές ιστοσελίδες που πάντα προβάλουν τις δημοτικές εκδηλώσεις ως χορηγοί επικοινωνίας και προβολής, στον Σύλλογο των Φρατσίων που παραχώρησε τους πάγκους και στους Ανδρέα Τραβασάρο, Στάθη Γουναρίδη και Γιάννη Χαραντζά που τους μετέφεραν, στον Πρόεδρο της Τ.Κ. Κυθήρων κ. Δημήτρη Καλλίγερο και τους υπαλλήλους του Δήμου που συντόνισαν τα διαδικαστικά της εκδήλωσης και φυσικά στο πολυπληθές κοινό που για ακόμα μία φορά αγκάλιασε και στήριξε τις πολιτιστικές προσπάθειες του Δήμου μας, που προβάλουν το νησί μας και δίνουν μια σημαντική υπεραξία στον τόπο μας.

πηγή: Tsirigo fm

Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2016

Δελτίο τύπου Δήμου Κυθήρων, 27/9/2016

Στο πλαίσιο της υλοποίησης του τρέχοντος Προϋπολογισμού του Δήμου έτους 2016, ο Δήμαρχος κ. Ευστράτιος Χαρχαλάκης υπέγραψε τις συμβάσεις για την εκτέλεση σημαντικών δημοτικών έργων μετά τη διενέργεια δημοπρασιών στις οποίες επιτεύχθηκαν σημαντικές εκπτώσεις. Συγκεκριμένα έχουν υπογραφεί οι συμβάσεις για τα εξής έργα, τα οποία ξεκινούν άμεσα:
1. Αποπεράτωση Τοιχίου Παραλιακής Οδού Αγ. Πελαγίας, προϋπολογισμού σύμβασης με το Φ.Π.Α. 8.900,00€
2. Επισκευή και Συντήρηση Κοινοτικού Καταστήματος Φρατσίων, προϋπολογισμού σύμβασης με το Φ.Π.Α. 11.371,71€
3. Εγκατάσταση Δημοτικού Φωτισμού επί της παραλιακής οδού Αγίας Πελαγίας, προϋπολογισμού σύμβασης με το Φ.Π.Α. 21.454,68€.
4. Ασφαλτόστρωση Οδών Γερακαρίου, προϋπολογισμού σύμβασης με το Φ.Π.Α. 18.751,21€.
5. Επισκευή - Συντήρηση Κοινοτικού Ξενώνα Δ.Κ. Αντικυθήρων, προϋπολογισμού σύμβασης με το Φ.Π.Α. 22.027,63€.
6. Ασφαλτόστρωση Περιφερειακού Δρόμου Λιμένος Ποταμού Αντικυθήρων, προϋπολογισμού σύμβασης με το Φ.Π.Α. 49.143,00€
7. Κατασκευή Τοιχίου Αντιστήριξης και Τσιμεντόστρωση στο Parking Χώρας, προϋπολογισμού σύμβασης με το Φ.Π.Α. 30.647,16€.
8. Επέκταση Δικτύου Ύδρευσης Τ.Κ. Λιβαδίου, προϋπολογισμού σύμβασης με το Φ.Π.Α. 25.001,62€.
Επισημαίνεται ότι μετά την έκδοση του Ν.4412/2016 (08-08-2016) έχουν σταματήσει προσωρινά οι νέες δημοπρασίες έργων καθώς αναμένεται η σύνταξη νέων πρότυπων διακηρύξεων από το αρμόδιο Υπουργείο. Ωστόσο ο Δήμος μας είναι καθ΄ όλα έτοιμος, αμέσως μόλις προσαρμοστούν οι σχετικές διαδικασίες στις προβλέψεις του νέου Νόμου, να δημοπρατήσει και τα παρακάτω έργα, μερικά από τα οποία θα είχαν ήδη δημοπρατηθεί αν δεν προέκυπτε ο αιφνιδιασμός του νέου Νόμου για τις δημόσιες συμβάσεις. Παράλληλα, λόγω του αιφνιδιαστικού τρόπου με τον οποίο ψηφίστηκε και εκδόθηκε ο συγκεκριμένος Νόμος που ανατρέπει διαδικασίες που εφαρμόζονταν επί σχεδόν 25 χρόνια, αναμένονται ερμηνευτικές οδηγίες και εγκύκλιοι του αρμόδιου Υπουργείου προκειμένου ο Δήμος μας να μπορέσει να υπογράψει συμβάσεις για την εκπόνηση/επικαιροποίηση πολύ σημαντικών μελετών για μεγάλα έργα (Φράγμα στις Όχελλες, Κλειστό Γυμναστήριο, Θέατρο Ποταμού, Σπήλαιο Αγ. Σοφίας, Γέφυρα Διακοφτίου, Ανάπλαση Αγ. Πελαγίας και Πλατείας Στάη Χώρας κ.λπ.) που σε διαφορετική περίπτωση θα είχαν ήδη ξεκινήσει καθώς ο Δήμος μας έχει ολοκληρώσει την σχετική προεργασία. 

1. Επισκευή Δημοτικού Καταστήματος Ποταμού (200.000,00€).
2. Εγκατάσταση Δημοτικού Φωτισμού στην Παραλία Καψαλίου (55.000,00€).
3. Κατασκευή Τεχνικών στην Αγία Πελαγία (20.000,00€).
4. Συντήρηση Δημοτικού Σχολείου Χώρας (30.000,00€).
5. Συντήρηση Δημοτικού Σχολείου Ποταμού (20.000,00€).
6. Επισκευή Αστικού Σχολείου Ποταμού (168.000,00€).
7. Ανάπλαση Οικισμού Σκλαβιανίκων (65.000,00€).
8. Ανάπλαση Πλατείας Αγίου Ηλία (42.500,00€).
9. Αποκατάσταση Δρόμου προς Καμαρέλα Αντικυθήρων (46.000,00€).
10. Ανάπλαση Belvedere (74.000,00€).
11. Συντήρηση Καστέλο Αβλέμωνα (90.000,00€, αναμένεται τελική έγκριση από το ΚΑΣ).
Παρά την κρίση, την γραφειοκρατία και το εξαιρετικά μειωμένο προσωπικό (5 άξιοι υπάλληλοι του Δήμου έχουν συνταξιοδοτηθεί τα τελευταία 2 χρόνια), ο Δήμος μας έχει κατορθώσει να υλοποιεί υποδειγματικά τον προϋπολογισμό του και να δημοπρατεί συνεχώς χρήσιμα και απαραίτητα έργα, δίνοντας παράλληλα και μια σημαντική ώθηση στον κατασκευαστικό κλάδο και την τοπική οικονομία.

Εκπαιδευτική ημερίδα αντιμετώπισης επειγόντων περιστατικών παίδων και εφήβων στα Κύθηρα, 30/9/2016


Ανακοίνωση Κυθηραϊκού Συνδέσμου για τον εορτασμό της Παναγίας Μυρτιδιώτισσας

ΚΥΘΗΡΑΪΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΘΗΝΩΝ


Μεγάλη η χάρη της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας. Πολλοί και οι εορτασμοί προς τιμήν της κάθε χρόνο στις 24 Σεπτεμβρίου.
Στην Αθήνα ο Κυθηραϊκός Σύνδεσμος Αθηνών, εδώ και πολλές δεκαετίες, γιορτάζει την Παναγία των Κυθηρίων στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών, στο δεξί κλίτος του οποίου βρίσκεται, σε περίοπτη θέση, η εικόνα της Παναγίας, αφιερωμένη από Κυθήριους των Αθηνών το έτος 1860.
Με λαμπρότητα τελέστηκε και φέτος η Θεία Λειτουργία και μοιράστηκαν στους παρευρισκόμενους μυρτιές και άρτοι από τα Κύθηρα.
Μετά τη λειτουργία ο Κυθηραϊκός Σύνδεσμος Αθηνών προσέφερε καφέ σε συμπατριώτες και φίλους  σε παρακείμενη καφετέρια.
Ευχόμαστε Χρόνια Πολλά. Και του χρόνου.

Για τον Κυθηραϊκό Σύνδεσμο Αθηνών
Βάσω Σαμίου - Φλωροπούλου

Δελτίο τύπου Γενικού Νοσοκομείου Κυθήρων, 21/9/2016




Δελτίο τύπου Δήμου Κυθήρων, 22/9/2016

Με αφορμή την πρόσφατη επιστολή του Δημάρχου Κυθήρων στον Πρωθυπουργό σχετικά με τα πολύ σοβαρά προβλήματα της νησιωτικής αυτοδιοίκησης, επισκέφθηκε τα Κύθηρα ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και αρμόδιος για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου κ. Τέρενς Κουίκ το διήμερο 20 και 21 Σεπτεμβρίου.
Ο κ. Κουίκ προήδρευσε σε σύσκεψη διάρκειας 3 ωρών στο Δημαρχείο, κατά την οποία ο Δήμαρχος, οι συνεργάτες του και οι αιρετοί του Δήμου έθεσαν όλα τα ζητήματα που απασχολούν την αυτοδιοίκηση και κυρίως τους μικρούς νησιωτικούς Δήμους. Ο Δήμαρχος επέμεινε στην ανάγκη άμεσης πρόσληψης μόνιμου προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ, στην τραγική γραφειοκρατία που καθυστερεί επί μήνες την εκτέλεση απαραίτητων έργων καθώς και στην ανάγκη αναστολής εφαρμογής του Ν.4412/2016 ο οποίος έχει διακόψει την δημοπρασία όλων των έργων και επηρεάζει αρνητικά τις αναθέσεις προμηθειών. Ο Δήμαρχος παρέδωσε στον Υπουργό σειρά επεξεργασμένων και στοιχειοθετημένων αιτημάτων για συνολικά 33 ζητήματα άμεσης προτεραιότητας για το Δήμο και το νησί, ενώ ο κ. Κουίκ δεσμεύθηκε να προωθήσει τα θέματα αυτά προς τα συναρμόδια υπουργεία. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι επίκειται επίσκεψη στο νησί του Υφυπουργού Εσωτερικών κ. Μπαλάφα για αντίστοιχη συνεργασία με τη Δημοτική Αρχή.
Κατά τη δεύτερη ημέρα της επίσκεψής του ο κ. Κουίκ προσκύνησε στην Παναγία τη Μυρτιδιώτισσα, όπου ξεναγήθηκε και στο νέο Μουσείο που κατασκευάστηκε εκεί με δωρεά του ομογενούς κ. Γεωργίου Στάθη, ενώ επισκέφθηκε και το Νοσοκομείο όπου συνεργάστηκε με τον Διοικητή κ. Μοιρασγεντή επί των θεμάτων του ιδρύματος. Τέλος πραγματοποίησε ανοικτή συζήτηση με τους επαγγελματίες του τουρισμού, της εστίασης και με εμπόρους και δεσμεύθηκε να θέσει τα ζητήματα που αναφέρθηκαν στο αρμόδιο υπουργείο.
Ο Δήμος Κυθήρων θα συνεχίσει την εμπεριστατωμένη ενημέρωση των κυβερνητικών στελεχών σχετικά με τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει στην καθημερινή λειτουργία του και τα οποία ανάγονται σε παραλείψεις και δυσλειτουργίες πολλών ετών καθώς είναι αντιληπτό ότι αυτού του είδους οι δημόσιες ενημερώσεις συμβάλουν αρκετά στην επίλυση σοβαρών θεμάτων, όπου αυτό είναι εφικτό. Εξάλλου είναι υποχρέωση των Δημοτικών Αρχών να μην περιχαρακώνονται αλλά να ασκούν πολιτική εξωστρέφειας και να ενημερώνουν τις Κυβερνήσεις για τα σοβαρά προβλήματα στα οποία καλείται να δώσει απαντήσεις η Αυτοδιοίκηση υπό συνθήκες κρίσης, γραφειοκρατίας, πολυνομίας και έλλειψης προσωπικού.

Πρόσκληση σε συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής Δήμου Κυθήρων, 27/9/2016


Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2016

2,000-year-old human skeleton pulled from the shipwreck where the Antikythera mechanism was discovered

Well-preserved bones include a partial skull, two arms, several ribs and two femurs.

By Hannah Osborne

A 2,000-year-old human skeleton has been discovered in the ancient Greek shipwreck where the Antikythera mechanism was discovered. The remains were found on 31 August near the Greek island of Antikythera and include a partial skull, arm and leg bones and several ribs. All remains appear to be from the same person and have been well-preserved.
The discovery was announced in the journal Nature and scientists believe it will shed light on the mystery shipwreck. The Antikythera mechanism has baffled scientists since it was first discovered. It is thought to have used to track astronomical positions and eclipses, but it also recently was found to have colour codes, the purpose of which are not known.
Often described as the world's first computer, nothing as technologically advanced as the astronomical device would be invented for over 1,000 years, with the arrival of mechanical astronomical clocks.
The Antikythera shipwreck was first discovered in 1901. It was transporting luxury items from the eastern Mediterranean and has yielded huge amounts of treasure and artefacts ever since.
The skeleton will help scientists understand who would have been on board the ship. Initial examinations indicate the bones belong to a young man. It is thought he could be a member of the 15-20 strong crew that would have sailed on a ship that size. However, it is also possible he could have been a passenger or slave – a reason people sometimes get stuck in shipwrecks is if they are chained up.
"We think it was such a violent wrecking event, people got trapped below decks. The crew would be able to get off relatively fast. Those shackled would have no opportunity to escape," said Mark Dunkley, an underwater archaeologist from Historic England. The bones were surrounded by corroded iron objects.
The team now hopes to extract more DNA, which could tell scientists about physical characteristics, such as hair and eye colour, to their ancestry. For now, they have nicknamed the person who the bones belonged to Pamphilos – a name that was scratched onto one of the wine cups found at the wreck.
"We're thrilled," added Brendan Foley, an underwater archaeologist at Woods Hole Oceanographic Institution. "We don't know of anything else like it. Archaeologists study the human past through the objects our ancestors created. With the Antikythera Shipwreck, we can now connect directly with this person who sailed and died aboard the Antikythera ship."
Hannes Schroeder, an expert in ancient DNA analysis from the Natural History Museum of Denmark, said: "Your mind starts spinning. Who were those people who crossed the Mediterranean 2,000 years ago? Maybe one of them was the astronomer who owned the mechanism."

ibtimes.co.uk

Πανήγυρις Ιερού Ναού Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης Αλίμου

Με αισθήματα κατά Θεόν χαράς ανακοινώνουμε στους ευσεβείς ενορίτες και τους φιλέορτους Χριστιανούς το πρόγραμμα των Ακολουθιών της Ετήσιας Πανηγύρεως του Ιερού μας Ναού επί τη μνήμει των θαυμασίων της Υπεραγίας Θεοτόκου της επονομαζομένης και Μυρτιδιωτίσσης. Είναι η πρώτη πανήγυρις μετά τα εγκαίνια του Ναού στις 8/5/2016

ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΗΣ ΕΟΡΤΗΣ
Παρασκευή 23/9/2016: ώρα 19:00: Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός μετ’αρτοκλασίας και Θείου Κηρύγματος
ώρα 20:45 περίπου: Λιτανεία της Ιεράς Εικόνας της Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης συνοδεία φιλαρμονικής στους δρόμους της Ενορίας μετά σύντόμου δεήσεως
ώρα 22:00 – 12:30 περίπου: Ιερά Αγρυπνία ( Όρθρος – Θεία Λειτουργία)

ΑΝΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΕΟΡΤΗΣ
Σάββατο 24/9/2016 – Της Παναγίας Δεσποίνης Ημών Θεοτόκου της επονομαζομένης και Μυρτιδιωτίσσης μνήμην ποιούμεθα: Της Ευρέσεως της εικόνος Αυτής εν μέσω μυρσινών εν τη Νήσω των Κυθήρων και των Θαυμασίων Της.
ώρα 07:00 – 10:30: Όρθρος – Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία μετά Θείου Κηρύγματος
Των ακολουθιών του Εσπερινού και της Λιτανείας της Παραμονής καθώς και της Θείας Λειτουργίας Ανήμερα θα προεξάρχει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας, Νέας Σμύρνης κκ Συμεών.

ώρα 18:30 – 20:30: Μεθέορτος Εσπερινός -Αρτοκλασία, Ιερά Παράκληση στην Παναγία τη Μυρτιδιώτισσα και Θείο Κήρυγμα

Η πρώτη μέρα της επίσκεψης του Τέρενς Κουίκ στα Κύθηρα – Ευρεία σύσκεψη και ενημέρωση στο Δημαρχείο Κυθήρων

Επίσημη επίσκεψη στα Κύθηρα, πραγματοποιεί από το μεσημέρι της Τρίτης 20/9, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ κ. Τέρενς Κουίκ.
Στόχος της επίσκεψης είναι η συνεργασία με τις τοπικές αρχές και φορείς προκειμένου να καταγραφούν οι ανάγκες και τα προβλήματα των Κυθήρων και των Αντικυθήρων.
Ο Υπουργός έφθασε στον Κρατικό Αερολιμένα Κυθήρων ''Αλέξανδρος Αρ. Ωνάσης'' με το αεροπλάνο της γραμμής, λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι. Εκεί τον υποδέχθηκαν ο Δήμαρχος Κυθήρων κ. Στράτος Χαρχαλάκης και οι Αντιδήμαρχοι κ. Μαθιός Αγγελιουδάκης και κ. Γιώργος Κομηνός. Στη συνέχεια μετέβησαν απευθείας στο Δημαρχείο Κυθήρων στη Χώρα για την προγραμματισμένη επίσημη υποδοχή του και τη σύσκεψη με τις τοπικές αρχές. Στην σύσκεψη συμμετείχαν εκτός από τους προαναφερθέντες ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Λάζαρος Βέζος, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Πλειοψηφίας κ. Παναγιώτης Ζαντιώτης, κα. Μαρία Κασιμάτη, κ. Γιάννης Κατσανεβάκης, ο κ. Κωνσταντίνος Μαριάτος, η κα. Μελίνα Μαρουλίδου και ο Δημοτικός Σύμβουλος από την ελάσσων αντιπολίτευση κ. Αντώνης Πρωτοψάλτης. Επίσης στην συζήτηση συμμετείχαν και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εγχωρίου Περιουσίας Κυθήρων και Αντικυθήρων κ. Παναγιώτης Κομηνός και οι Τοπικοί Πρόεδροι της Κοινότητας Κυθήρων κ. Δημήτρης Καλλίγερος, της Κοινότητας Μητάτων κ. Γιώργος Σκλάβος και της Κοινότητας Καραβά κ. Γιώργος Τσάκος.
Παρά το γεγονός πως δεν εστάλησαν επίσημες προσκλήσεις, θεωρούμε αυτονόητο ότι θα έπρεπε όλοι οι δημοτικοί και οι τοπικοί σύμβουλοι από όλες τις παρατάξεις να δώσουν το παρών, κάτι που δυστυχώς δεν έγινε.
Η σύσκεψη κράτησε περισσότερο από τρεις ώρες, δίνοντας τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να αναπτύξουν στον Υπουργό τα σημαντικά προβλήματα και τις ανάγκες των νησιών μας. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του σταθμού μας κάποια από τα θέματα που τέθηκαν στη συζήτηση είναι: η έλλειψη προσωπικού στον Δήμο Κυθήρων, στην Εγχώριο περιουσία και σε Δημόσιες Υπηρεσίες καθιστώντας προβληματική τη λειτουργία τους, τα προβλήματα με τους επιτρόπους, την αποκεντρωμένη διοίκηση και την τυπολατρία της γραφειοκρατίας, οι αδειοδοτήσεις δημοσίων - δημοτικών έργων και οι νέες αλλαγές στο νομικό πλαίσιο, ο χρόνος κατάρτισης του προϋπολογισμού των Δήμων, τα προβλήματα και οι καθυστερήσεις που δημιουργούν το δασαρχείο και η αρχαιολογική υπηρεσία, θέματα φορολογίας και ασφαλιστικών εισφορών που δεν βοηθούν την ανταγωνιστικότητα στον τουρισμό αλλά και γενικά την επιβίωση των επιχειρήσεων στην περιοχή μας, τα μεγάλα έργα για τα Κύθηρα όπως η επιτάχυνση των διαδικασιών για την επέκταση του διαδρόμου προσγείωσης-απογείωσης στο αεροδρομίου Κυθήρων και η προοπτική κατασκευής μαρίνας τουριστικών σκαφών στο Καψάλι, τα προβλήματα από την έλλειψη τοπικής συγκοινωνίας (ΚΤΕΛ), την αυξημένη τιμή της βενζίνης στην περιοχή μας, την έλλειψη γεωπόνου και κτηνιάτρου και άλλα πολλά.
Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ μίλησε για μια από τις πιο ενδιαφέρουσες συσκέψεις που έχει κάνει σε όλη την Ελλάδα, ενώ παρατήρησε πως πολλά προβλήματα που τέθηκαν αποτελούν κατάλοιπα από την εποχή που συστάθηκε το Ελληνικό κράτος, ενώ υπάρχουν πολλά ζητήματα που αφορούν πολλές περιοχές και νησιά της χώρας μας. Ο κ. Κουίκ έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για τα Αντικύθηρα λέγοντας ότι θέλουμε να δώσουμε λίγα κίνητρα (παραπάνω) στα Αντικύθηρα και μακάρι να δίναμε τα πάντα, ενώ επεσήμανε πως το γραφείο του είναι πάντα ανοιχτό στις τοπικές αρχές για την επίλυση προβλημάτων. Στο τέλος απολογούμενος για την μεγάλη χρονικά σε διάρκεια σύσκεψη, που ανάγκασε ορισμένους εκπροσώπους τοπικών μέσων ενημέρωσης να αποχωρήσουν, είπε πως κράτησε πολύ αλλά για καλό σκοπό (καθώς τέθηκαν όλα τα θέματα). Επίσης αναφέρθηκε και στο Μελιδόνι, με μια προτροπή στο Δήμαρχο να διαφυλαχθεί από εξωγενείς παρεμβάσεις και ενδεχόμενες αλλοιώσεις στο φυσικό τοπίο.
Ο Δήμαρχος Κυθήρων από την πλευρά του ανέφερε πως τέθηκαν τα προβλήματα στην πραγματική τους βάση χωρίς υπερβολές και πως ο Υπουργός παίρνει φεύγοντας μαζί ένα δυνατό πακέτο πραγμάτων και ζητημάτων (προς εξέταση). Οι μικροί δήμοι συνέχισε, βρίσκονται στα όριά τους για πάρα πολλούς λόγους με κύριους την έλλειψη προσωπικού και τη φρικτή όπως χαρακτήρισε γραφειοκρατία η οποία υπερβαίνει την παράνοια. Ο κ. Χαρχαλάκης στάθηκε και στην αλλαγή της νομοθεσίας για τις δημόσιες συμβάσεις, η οποία κατά τη γνώμη του κινείται στη σωστή κατεύθυνση ωστόσο δεν θα έπρεπε να γίνει αιφνιδιαστικά ενώ παράλληλα πρέπει να υπάρξει ένας απαραίτητος χρόνος προσαρμογής. Κλείνοντας συμφώνησε με τον Υφυπουργό πως είμαστε εδώ (όλοι οι αιρετοί σε όλες τις βαθμίδες) για να θεραπεύσουμε λάθη και παραλείψεις δεκαετιών.

Ο κ. Κουίκ θα παραμείνει στα Κύθηρα μέχρι και την Τετάρτη 21/9 το απόγευμα, ημέρα κατά την οποία θα μεταβεί βάσει προγράμματος, στο ιερό προσκύνημα της Παναγίας Μυρτιδιώτισσας, όπου θα συναντηθεί με τον Μητροπολίτη Κυθήρων και Αντικυθήρων κ. Σεραφείμ, στη συνέχεια θα επισκεφθεί το Γενικό Νοσοκομείο Κυθήρων και θα συζητήσει με τον Διοικητή κ. Δημήτρη Μοιρασγεντή ενώ τέλος θα πραγματοποιήσει συνάντηση με ξενοδόχους, εμπόρους και εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων των Κυθήρων στην Αγία Πελαγία.





Ρεπορτάζ - επιμέλεια δημοσίευσης: Παναγιώτης Μπαχτής
Κάμερα - επιμέλεια: Βαλέριος Καλοκαιρινός - PhotoCerigo
Φωτογραφίες: Ρενάτα Πανταζίδου - PhotoCerigo
Video: TSIRIGOTV.GR

πηγή: Tsirigo fm

Δελτίο τύπου Γενικού Νοσοκομείου Κυθήρων,18/9/2016

πηγή: Tsirigo fm

Η οικογένεια Στάη στα Κύθηρα

Ελένη Χάρου


Το οικόσημο της οικογένειας Στάη
Από τις πιο ισχυρές και ιστορικές οικογένειες στα Κύθηρα. Ανέδειξε πολιτικούς, ιερωμένους, στρατιωτικούς, γιατρούς, ζωγράφους, λογίους, νομικούς, αρχαιολόγους. Η οικογένεια με Βενετική καταγωγή ανιχνεύεται στα Κύθηρα από το 16ο αι. και κατά το 18ο είναι ισχυρότατη με τίτλους ευγενείας και μεγάλη περιουσία. Από τις προσωπικότητες που ανέδειξε η οικογένεια θα αναφέρω τον πολύγλωσσο λόγιο και νομικό, γερουσιαστή στην Ιόνιο Γερουσία, με σπουδές στην Πίζα, Εμμανουήλ Βαλερίου Στάη (1817-1895) γνώριμο και μελετητή του Σολωμού, οι μελέτες του οποίου θεωρούνται σταθμός στη θεώρηση του Σολωμικού έργου. Ο Βαλέριος Νικ. Στάης(1857-1923) διαπρεπής αρχαιολόγος, Γενικός Έφορος Αρχαιοτήτων, πρωτοστάτησε στη δημιουργία του Αρχαιολογικού Μουσείου Αθηνών, καθώς και στην ανέλκυση και προβολή του απαράμιλλης σπουδαιότητας ναυαγίου των Αντικυθήρων. Είναι από τους πρώτους που μελέτησαν το μηχανισμό των Αντικυθήρων και διέβλεψαν τη σπουδαιότητά του για τη μαθηματική και μηχανική ιδιοφυΐα των αρχαίων Ελλήνων. Ο Σπύρος Εμμ. Στάης (1859-1932) ήταν σημαίνων πολιτικός στις κυβερνήσεις του Χαριλάου Τρικούπη και Γεωργίου Θεοτόκη. Σαν Υπουργός Παιδείας άφησε σπουδαίο εκπαιδευτικό έργο (ίδρυση σχολείων, εμπορικών σχολών, νομοσχέδια κ.α.) Οι ιδιόκτητες εκκλησίες της οικογένειας Στάη στη ΧΩΡΑ ήταν οι Τρεις Ιεράρχες, ο Άγιος Αντώνιος στο γεφύρι, ο Άγιος Γιάννης ο Δραπανέζος και ο Άγιος Θεόδωρος στο Βούργο.
Ο λόγιος Εμμανουήλ Στάης

Ο αρχαιολόγος Βαλέριος Στάης

Ο Υπουργός Σπύρος Στάης

Ένα παλιό χάρκωμα με αποτρεπτικά σύμβολα στα Κύθηρα

Ελένη Χάρου


Είναι γνωστή η συνήθεια των παλαιών ανθρώπων να χρησιμοποιούν αποτρεπτικά σύμβολα για την προστασία του σπιτιού και των ανθρώπων του. Έτσι στη λαϊκή λιθογλυπτική στα Κύθηρα έχομε θαυμάσια υπέρθυρα και περιθυρώματα με χαραγμένους σταυρούς, ανθρώπινες κεφαλές, πεντάλφες για την προστασία της εισόδου του σπιτιού από τα δαιμονικά όντα. Σε ένα παλιό χειροποίητο χάλκωμα από τα Αλοϊζιάνικα που χρησιμοποιούσαν για το πολύτιμο νερό, ο μεταλλοτεχνίτης, ίσως προερχόμενος από τα γειτονικά Αρωνιάδικα, το φημισμένο χωριό των χαλκιάδων, χάραξε μέσα σε ένα πλαίσιο το όνομα του ιδιοκτήτη, ένα σταυρό, δύο πεντάλφες και έξω από το πλαίσιο δύο διακοσμητικά.

Η «ΟΜΟΝΟΙΑ» στα Κύθηρα

Ελένη Χάρου

Στα τέλη του 19ου αι. έγινε ένας σύλλογος στα Κύθηρα, στη Χώρα, που τον ονόμασαν «ΟΜΟΝΟΙΑ» Σκοπός του συλλόγου ήταν η σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των μελών, η συνεργασία και η κοινωνική προσφορά. Τα μέλη του συλλόγου βρήκαν ένα χώρο για τις συγκεντρώσεις τους, τον οποίο έπρεπε να εξοπλίσουν με τα απαραίτητα. Κάθε μέλος υποχρεώθηκε να φέρει από το σπίτι του μία καρέκλα. Μεταξύ των μελών ήταν και ο δικηγόρος Ιερώνυμος Στάης, αδελφός του υπουργού Σπύρου Στάη, ένας χαριτωμένος τύπος, που άφησε εποχή για τα αστεία του, τα πειράγματα, τους σατιρικούς στίχους του. Όταν ο Ιερώνυμος παρέδωσε την καρέκλα του στο σύλλογο, απευθυνόμενος προς το διοικητικό συμβούλιο είπε:
"Εάν η διχόνοια διαλύσει την «ΟΜΟΝΟΙΑ»

Στραβέγκλα, ή κουτσέγκλα, τηνε θέλω την καρέγκλα! "
Ο Ιερώνυμος Στάης

Υπουργείο Πολιτισμού: Έρευνα/Ανασκαφή στο Ναυάγιο των Αντικυθήρων

Ανεύρεση σκελετού κατά τη
διάρκεια της έρευνας
Από 28 Αυγούστου μέχρι 14 Σεπτεμβρίου, η επιστημονική ομάδα της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων και του αμερικάνικου Ωκεανογραφικού Ινστιτούτου Woods Hole, η οποία ερευνά το Ναυάγιο των Αντικυθήρων, ολοκλήρωσε μία δεύτερη ανασκαφική αποστολή εντός του ιδίου έτους.  Κατά τη διάρκεια της έρευνας εντοπίστηκαν και ανελκύστηκαν, μεταξύ άλλων μικροαντικειμένων και κεραμικής, σκελετικά κατάλοιπα (κρανίο, μακρά και μικρότερα οστά) ατόμου που είχε εγκλωβιστεί στο ναυάγιο κατά τη βύθισή του. Οστά από τουλάχιστον τέσσερα διαφορετικά άτομα είχαν ήδη εντοπιστεί στο  ναυάγιο κατά τις έρευνες των ετών 1900 – 1901 και 1976. Η θέση των οστών και η σχέση τους με τα άλλα ευρήματα πλησίον τους, φανερώνουν τη βίαιη ναυάγηση του πλοίου, επιπροσθέτως οι προγραμματιζόμενες ανθρωπολογικές και γενετικές (DNA) αναλύσεις αναμένεται να δώσουν στοιχεία για τον ίδιο τον νεκρό, δηλαδή το φύλο, την ηλικία θανάτου και γενικά την ανασύνθεση του τρόπου ζωής του.

Σημαντικό εύρημα θεωρείται και η ανεύρεση μιας μολύβδινης καταπειρατηρίας, βάρους 50 κιλών.  Πρόκειται για αντικείμενο σχήματος κολουροημισφαιρκού, που εμφανίζει κωδωνόσχημη τομή λόγω κοίλανσης στο εσωτερικό της βάσης του.  Στην επίπεδη άνω όψη υπάρχουν δύο μικρές τετράγωνες εγκοπές για το στέλεχος ανάρτησής του.  Βάσει των χαρακτηριστικών του, το αντικείμενο ταυτίζεται με βολίδα για τη μέτρηση του βάθους του θαλασσίου βυθού και τον έλεγχο της φύσης του.  Τη δειγματοληψία από το βυθό εξυπηρετούσε η κοίλανση στη βάση με τους ήλους από σίδερο ή χαλκό, που παγίδευαν λασπώδη άμμο, λίθους  και ιζήματα, αποκαλύπτοντας την ιδιαίτερη χρησιμότητα του αντικειμένου για την περίπτωση ελιγμών ή αγκυροβολίας.  Αυτό το ταπεινό εργαλείο  θεωρείται ζωτικής σημασίας για την ασφαλή ναυσιπλοΐα κατά την αρχαιότητα. Οι παλαιότερες καταπειρατηρίες χρονολογούνται τουλάχιστον από τον 6ο  π.Χ. αιώνα.  Στο ναυάγιο έχει βρεθεί μία ακόμα  καταπειρατηρία κατά τις έρευνες των ετών 1900 – 1901.
Ανεύρεση σκελετού κατά τη διάρκεια της έρευνας
Με αφορμή τα αποτελέσματα της 2ης φάσης της υποβρύχιας έρευνας στα Αντικύθηρα για το έτος 2016, η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων έχει να παρουσιάσει και την ολοκλήρωση των νέων εξειδικευμένων και υπερσύγχρονων Εργαστηρίων της στην οδό Προπυλαίων, εργασίες που υλοποιήθηκαν χάριν στην ευγενική υποστήριξη του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, ενός εκ των σημαντικότερων χορηγών της έρευνας  αυτής και με κύριο στόχο την σύντομη και αποτελεσματικότερη  συντήρηση των ευρημάτων του σημαντικού αυτού ναυαγίου.

Η έρευνα των Αντικυθήρων τελεί υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Ελληνικής Δημοκρατίας και η χρηματοδότηση της έγινε από πόρους που εξασφάλισε το Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο του Woods Hole. Την έρευνα υποστηρίζουν η ελβετική εταιρεία Hublot, το Swordspoint Foundation, η Autodesk, οι Jane and James Orr, χορηγοί του Woods Hole, όπως και η Costa Navarino, η ΟΤΕ-COSMOTE και το Ίδρυμα Εγχωρίου Περιουσίας Κυθήρων και Αντικυθήρων.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες οφείλονται στο Δήμο Κυθήρων και στους κατοίκους του ακριτικού νησιού  των Αντικυθήρων, οι οποίοι υποδέχονται πάντοτε με θέρμη την ερευνητική ομάδα και της παρέχουν κάθε δυνατή διευκόλυνση.

Καταπειρατηρία
Νέα εργαστήρια Ε.Ε.Α.​

Ανακοίνωση Κυθηραϊκού Συνδέσμου Αθηνών

Το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2016, στις 09.00,
ο Κυθηραϊκός Σύνδεσμος Αθηνών θα τελέσει Πανηγυρική Θεία Λειτουργία
στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών
προς τιμήν της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας,
προστάτιδας των Κυθήρων.


Σημείωση: Η Θεία Λειτουργία θα τελεσθεί στον κυρίως ναό, ο οποίος ανακαινίστηκε πρόσφατα.

Στο Παγκόσμιο Συνέδριο Πεζοπορίας τα μονοπάτια των Κυθήρων

Στο Παγκόσμιο Συνέδριο Πεζοπορίας (World Trails Conference) το οποίο διεξάγεται από τις 15 έως τις 17 Οκτωβρίου στο Τοτόρι της Ιαπωνίας, θα συμμετάσχει η Paths of Greece, η οποία θα παρουσιάσει τα μονοπάτια των Κυθήρων Kythera Hiking.
Στο πλαίσιο της παρουσίασης, τα μονοπάτια αυτά θα αδελφοποιηθούν με μονοπάτι της Ιαπωνίας σε ειδική τελετή.
Η Paths of Greece θα παρουσιάσει επίσης την πεζοπορία στην Ελλάδα ως ένα απόλυτο ταξίδι στο χρόνο.
Το συνέδριο γίνεται στο πλαίσια του World Trails Network, του οποίου η Paths of Greece είναι μέλος.

πηγή: tornosnews.gr

Ευχαριστήριο Χορωδίας «ΚΕΥΘΟΣ»

Στα πλαίσια του καλοκαιρινού φεστιβάλ του Δήμου Κυθήρων, η χορωδία ¨Κεύθος¨, παρουσίασε ένα αφιέρωμα σε μεγάλους Έλληνες συνθέτες, σε δύο συναυλίες στις 23/7/16 στο ¨Ζείδωρο¨ στο Καψάλι και στις 28/8/2016 στου ¨Φάβα το λιοτρίβι¨ στα Μητάτα.
Η χορωδία μας, με την καθοδήγηση του ακούραστου μαέστρου της Τίμου Λιγνού, πλαισιωμένη από καταξιωμένους μουσικούς το Μανώλη Στάθη στο μπουζούκι και τον Κων/νο Αναστασόπουλο στο πιάνο, με αρμονική συνεισφορά ήχου, εικόνων και κειμένων, άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις στο κοινό που γέμισε ασφυκτικά και τους δύο υπέροχους χώρους.
Δύο μαγευτικές, αξέχαστες βραδιές, που προσπαθήσαμε να ¨ντύσουμε μουσικά¨ με απόλυτο σεβασμό σε έργα διαχρονικά που αποτελούν μεγάλα κομμάτια της πλουσιότατης ελληνικής μουσικής. Ακούστηκαν συνθέσεις των Στ. Κουγιουμτζή, Στ. Ξαρχάκου, Δ. Σαββόπουλου, Γ. Χατζηνάσιου, Μ. Χατζηδάκι, Γ. Κατσαρού και Μ. Θεοδωράκη (με ειδικό αφιέρωμα προς τιμήν των 91ων γενεθλίων του).
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε από καρδιάς όλους αυτούς που συνέβαλλαν με οποιοδήποτε τρόπο στην πραγματοποίηση και επιτυχία των εκδηλώσεών μας.
Το Δήμο Κυθήρων για την υλική και ηθική στήριξή του, τα Κυθηραϊκά μέσα ενημέρωσης και τους χορηγούς επικοινωνίας που πάντα είναι κοντά μας, όλους τους μουσικούς, το εκκλησιαστικό συμβούλιο του Ι. Ν. Σωτήρος Χριστού στο Κεραμωτό για την παραχώρηση της αίθουσας του ¨Λεοντσινείου Πνευματικού κέντρου¨, που μας φιλοξενεί για τις πρόβες μας και τέλος ευχαριστούμε τον κόσμο που μας αγκάλιασε θερμά, τραγούδησε μαζί μας και μας καταχειροκρότησε.
Όλα αυτά, μας δίνουν τη δύναμη να συνεχίζουμε να προσφέρουμε πολιτισμό, στα πλαίσια των δυνατοτήτων μας και να θέτουμε συνεχώς νέους φιλόδοξους στόχους.

      Ο Πρόεδρος
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΛΛΙΓΕΡΟΣ

Τα μέλη του Δ.Σ. της χορωδίας ¨Κεύθος¨ 

πηγή: Tsirigo fm

Δελτίο τύπου Δήμου Κυθήρων, 19/9/2016

Ανακοινώνεται ότι την Τρίτη 20 και την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου θα επισκεφθεί το νησί των Κυθήρων ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και αρμόδιος για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου κ. Τέρενς Κουίκ, ύστερα από την επιστολή του Δημάρχου Κυθήρων στον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα σχετικά με τα σοβαρά ζητήματα των νησιωτικών Δήμων.
Το πρόγραμμα του κ. Υπουργού έχει ως εξής:

Τρίτη 20/09/2016
- 15:00 Υποδοχή στον Κρατικό Αερολιμένα Κυθήρων "Αλέξανδρος Αριστοτέλους Ωνάσης"
- Μετάβαση στο Δημαρχείο - επίσημη υποδοχή από το Δήμαρχο
- Σύσκεψη για τα ζητήματα του Δήμου Κυθήρων και των νησιωτικών Δήμων
- Δηλώσεις προς τα Μ.Μ.Ε. μετά το πέρας της σύσκεψης

Τετάρτη 21/09/2016
- 09:00 Μετάβαση στην Παναγία Μυρτιδιώτισσα - υποδοχή από τον Σεβασμιώτατο κ. Σεραφείμ
- 10:30 Μετάβαση στο Γενικό Νοσοκομείο - Κέντρο Υγείας Κυθήρων "Τριφύλλειο" - σύσκεψη με τη Διοίκηση του Νοσοκομείου
- 12:00 Συνάντηση με ξενοδόχους, εμπόρους και παραγωγικούς φορείς στο ξενοδοχείο ΚΥΘΕΑ

Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2016

Ο Τέρενς Κουίκ στα Κύθηρα, 20-21/9/2016

Στα Κύθηρα θα βρεθεί την Τρίτη 20 και την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2016 ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ κ. Τέρενς Κουίκ, όπως αποκάλυψε με σημερινή του ανάρτησή στο profile του στο Facebook ο Δήμαρχος Κυθήρων κ. Στράτος Χαρχαλάκης.
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Κουίκ ως μέλος της Κυβέρνησης έχει προγραμματίσει να επισκεφθεί τα Κύθηρα και να συζητήσει με τις τοπικές αρχές τα προβλήματα και τις ανάγκες των νησιών μας. Ωστόσο την τελευταία φορά πριν από λίγους μήνες η προγραμματισμένη επίσκεψή του αναβλήθηκε την τελευταία στιγμή λόγω απεργιών.
Διαβάστε ολόκληρη την ανάρτηση του Δημάρχου Κυθήρων:
Σε συνέχεια της πρόσφατης επιστολής μου προς τον Πρωθυπουργό κ. Τσίπρα, αύριο Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου, θα επισκεφθεί το νησί μας ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και αρμόδιος για το συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου κ. Τέρενς Σπένσερ Νικόλαος Κουίκ, προκειμένου να συνεργαστεί με τη Δημοτική Αρχή επί των σοβαρών ζητημάτων που απασχολούν το νησί και τη νησιωτική αυτοδιοίκηση εν γένει. Ο κ. Υπουργός θα αναχωρήσει από το νησί το μεσημέρι της Τετάρτης 21/09.

Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Μπαχτής

πηγή: Tsirigo fm

Πρόγραμμα Ιεράς Πανηγύρεως Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης, 24-25-26/9/2016

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ
ΚΥΘΗΡΩΝ & ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ

Ι Ε Ρ Α    Π Α Ν Η Γ Υ Ρ Ι Σ
Π Α Ν Α Γ Ι Α Σ   Μ Υ Ρ Τ Ι Δ Ι Ω Τ Ι Σ Σ Η Σ
(24η   Σεπτεμβρίου  2016)

Π ρ ό γ ρ α μ μ α   ἑ ο ρ τ ῆ ς
23-9-2016, ὥρα 5.30μ.μ. Ἀκολουθία Μικροῦ  Ἑσπερινοῦ εἰς τό Καθολικόν τῆς εὑρέσεως τῆς Θαυματουργοῦ Εἰκόνος τῆς Παναγίας τῆς Μυρτιδιωτίσσης.

23-9-2016, ὥρα 7μ.μ. Ἀκολουθία Μεγάλου Ἀρχιερατικοῦ Ἑσπερινοῦ εἰς τό νέον Καθολικόν τῆς Μονῆς, χοροστατοῦντος τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου Ἐλασσῶνος κ.Χαρίτωνος καί συγχοροστατούντων τῶν παρισταμένων Ἱεραρχῶν.

23-9-2016, ὥρα 10 μ.μ. Ἱερά Ἀγρυπνία εἰς τό Καθολικόν τῆς εὑρέσεως τῆς Θαυματουργοῦ Εἰκόνος τῆς Μυρτιδιωτίσσης μέχρι 2ας πρωϊνῆς.

24-9-2016, ὥρα 7 π.μ. Ἀκολουθία Ὄρθρου καί ἐν συνεχείᾳ Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου Ἀλεξανδρουπόλεως κ.Ἀνθίμου.

24-9-2016, ὥρα 10.30 π.μ. Ἱερά Λιτάνευσις τῆς Θαυματουργοῦ Εἰκόνος τῆς Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης πέριξ τῆς Ἱερᾶς Μονῆς, προεξάρχοντος τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου Κυθήρων & Ἀντικυθήρων κ.Σεραφείμ.

24-9-2016, ὥρα 12 μ.μ. Ἐγκαίνια Ἐκκλησιαστικοῦ Μουσείου καί Βιβλιοθήκης τῆς Ἱερᾶς Μονῆς Μυρτιδίων.

24-9-2016, ὥρα 6.30 μ.μ. Ἀκολουθία Ἑσπερινοῦ Ἀποδόσεως τῆς Ἑορτῆς.

25-9-2016, ὥρα 7 π.μ. Ὄρθρος - Ἀρχιερατική Θ. Λειτουργία καί Ἱερόν Μνημόσυνον ὑπέρ τῶν ἀειμνήστων κτητόρων τῆς Ἱερᾶς Μονῆς, ἱερουργοῦντος τοῦ Σεβ. Ποιμενάρχου μας κ.Σεραφείμ. .

Παρακαλοῦνται καί προσκαλοῦνται ὁ Ἱερός Κλῆρος τῆς νήσου καί ἅπασαι αἱ Πολιτικαί, Στρατιωτικαί καί Ἀστυνομικαί Ἀρχαί τῆς νήσου καί τοῦ Νομοῦ νά παρευρεθοῦν εἰς τάς λατρευτικάς εὐκαιρίας ἐπί τῇ μεγάλῃ Θεομητορικῇ Ἑορτῇ τῆς Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης.

Τελετάρχης κατά τήν Ἱεράν Λιτάνευσιν τῆς Θαυματουργοῦ Εἰκόνος ὡρίσθη ὁ Αἰδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτερος π.Παναγιώτης Μεγαλοκονόμος, Γενικός Ἀρχιερατικός Ἐπίτροπος τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως.            

ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ

Διεθνές συνέδριο στη Λήμνο - Έντυπα τουριστική προβολής στα Κύθηρα

Δράσεις που στηρίζουν τον τουρισμό αναλήφθησαν από τη Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου για τη Λήμνο και από το Δήμο Κυθήρων για τα Κύθηρα.
H Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου ενέκρινε τη συμμετοχή της στη συνδιοργάνωση του διεθνούς συνεδρίου Greening the Islands σε συνεργασία με την Green Consulting Group που θα πραγματοποιηθεί στη Λήμνο από τις 12 έως τις 14 Οκτωβρίου στο πλαίσιο της αναπτυξιακής στρατηγικής των νησιών του Βορείου Αιγαίου και της διάχυσης και ανταλλαγής τεχνογνωσίας στο τομέα του περιβάλλοντος και της αειφόρου ανάπτυξης. Το συνέδριο υποστηρίζεται από την Επιστημονική Επιτροπή της Greening the Islands η οποία αποτελείται από εκπροσώπους διοικήσεων νησιών, διεθνών ιδρυμάτων, βιομηχανικών ενώσεων, μέσων ενημέρωσης και άλλους εμπλεκόμενους που συστηματικά μοιράζονται την τεχνογνωσία τους σχετικά με τις τεχνολογικές και πολιτικές εξελίξεις. Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου θεωρεί ότι η διοργάνωση του συνεδρίου στη Λήμνο πέραν όλων άλλων θα συντελέσει στη διεθνή προβολή του νησιού αλλά και του Αγίου Ευστρατίου.
Από τη πλευρά του ο Δήμος Κυθήρων ενέκρινε τη δημιουργία και εκτύπωση εντύπων τουριστικής και πολιτιστικής προβολής. Τα έντυπα θα τυπωθούν στη ρωσική, πολωνική, ιταλική, γερμανική, γαλλική και ισπανική γλώσσα. Για τη δράση θα διατεθεί το ποσό των 20.000 ευρώ με ΦΠΑ.


πηγή: tornosnews.gr

Δελτίο τύπου από το Γρ.Αντιπεριφερειάρχη Νήσων, 16/9/2016

ΑΠΟ                                                                                                           16/09/2016
ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΝΗΣΩΝ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ανάπλαση Πλατείας Φρατσιών Δήμου Κυθήρων

Ένα μακροχρόνιο αίτημα των κατοίκων των Κυθήρων και των Φρατσίων παίρνει σάρκα και οστά.
Ομόφωνα εγκρίθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, πλην της Λαϊκής Συσπείρωσης, η έγκριση σύναψης και όρων Προγραμματικής Σύμβασης του έργου «Ανάπλαση Πλατείας Φρατσίων Δήμου Κυθήρων», ύψους 292.000,00€, μεταξύ της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Κυθήρων, που εισηγήθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων κ. Παναγιώτης Χατζηπέρος. Η χρηματοδότηση του έργου θα γίνει από ίδιους πόρους της Περιφέρειας Αττικής.
Μέχρι να φτάσουμε σε αυτό το σημείο τα προβλήματα ήταν πολλά, αλλά οι προσπάθειες του Δημάρχου κ. Ευστράτιου Χαρχαλάκη και του Αντιπεριφερειάρχη Νήσων κ. Παναγιώτη Χατζηπέρου είχαν αίσια κατάληξη.


Δελτίο τύπου LANE SEA LINES –αλλαγή δρομολογίων λόγω της απεργίας της Π.Ν.Ο., 22-24/9/2016


Συναυλία μπάντας Πολεμικής Αεροπορίας στα Κύθηρα, 25/9/2016


Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2016

15η Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Κυθήρων, 13/9/2016

βίντεο: PHOTO CERIGO ΒΑΛΕΡΙΟΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟΣ
πηγή: tsirigotv.gr

Δελτίο τύπου Δήμου Κυθήρων, 14/9/2016

Συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο την Τρίτη 13/09 στην 15η συνεδρίασή του για το 2016 υπό την προεδρία του κ. Λάζαρου Βέζου.
Στο στάδιο της ενημέρωσης ο κ. Δήμαρχος ανέφερε ότι ο Δήμος σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής, την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, το ινστιτούτο Medina και το ΕΛΚΕΘΕ υπέβαλαν πρόταση ένταξης έργου στο πρόγραμμα «LIFE-Περιβάλλον» με τίτλο «Green Kythera» και προϋπολογισμό 2.500.000€ για 4 χρόνια (2017-2021) με ποσοστό κοινοτικής χρηματοδότησης 60%. Η πρόταση στοχεύει στην ορθή διαχείριση των υδατικών πόρων και της παράκτιας ζώνης και περιλαμβάνει σημαντικές δράσεις για την εξοικονόμηση νερού και ενέργειας, την κατακράτηση των υδατικών πόρων μέσω μέτρων συλλογής επιφανειακών υδάτων, την ολοκληρωμένη διαχείριση των λυμάτων των ελαιοτριβείων και την προώθηση ήπιων και εναλλακτικών μορφών τουρισμού. Η αξιολόγηση της πρότασης θα γίνει τον Απρίλιο του 2017 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.  Επίσης ο κ. Δήμαρχος ανέφερε ότι προχωρά με ταχείς ρυθμούς η υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης ανάμεσα στην Περιφέρεια Αττικής και το Δήμο Κυθήρων για την ανάπλαση της πλατείας των Φρατσίων προϋπολογισμού 292.000€, που είναι το πρώτο από τα πολλά και σημαντικά έργα που θα εκτελεστούν στα Κύθηρα από την Περιφέρεια Αττικής και τα οποία ωριμάζει ο Δήμος μας.
Το ΔΣ ενέκρινε την πραγματοποίηση τιμητικών εκδηλώσεων προς τιμήν του Κυθήριου Στρατηγού Πάνου Κορωναίου, Αρχηγού της Κρητικής Επανάστασης στο Ρέθυμνο, με αφορμή τη συμπλήρωση φέτος 150 ετών από το Ολοκαύτωμα του Αρκαδίου (1866). Οι εκδηλώσεις θα γίνουν σε συνεργασία με το Γενικό Επιτελείο Στρατού και την Παγκρήτιο Ένωση που είναι ο μεγαλύτερος πολιτιστικός φορέας της Ευρώπης με περισσότερα από 75.000 ενεργά μέλη, τον προσεχή Οκτώβριο στον Ποταμό. Επίσης ενέκρινε την διοργάνωση τιμητικής εκδήλωσης για τον δάσκαλο Παναγιώτη Λεοντσίνη που την δεκαετία του 1950 υπηρέτησε στα Αντικύθηρα και με ενέργειές του ανήγειρε το νέο κτίριο του Δημοτικού Σχολείου του νησιού και για τον συνταξιούχο Πλοίαρχο του Εμπορικού Ναυτικού κ. Βασίλειο Λεονταράκη, ο οποίος επί σειρά ετών εξυπηρέτησε με αυταπάρνηση τις άγονες γραμμές Κυθήρων – Αντικύθηρων παρέχοντας σημαντική κοινωνική προσφορά στα νησιά μας. Ο κ. Δήμαρχος, αναφερόμενος στις πολιτιστικές εκδηλώσεις, τόνισε ότι έχει μεγάλη σημασία για την προβολή του νησιού η πραγματοποίηση τέτοιων εκδηλώσεων και η υποδοχή στα Κύθηρα σημαντικών προσώπων από όλο το φάσμα του πολιτικού, κοινωνικού και οικονομικού βίου της Χώρας, καθώς αυτό δημιουργεί μεγάλη υπεραξία για τον τόπο μας, η οποία είναι απαραίτητη για τις δημόσιες σχέσεις του Δήμου και έχει θετικό αντίκτυπο στην προβολή και τον τουρισμό, πάντα ωστόσο με την τήρηση του προσήκοντος μέτρου.
Επιπλέον το ΔΣ ενέκρινε δαπάνη ύψους 3.000€ για τη φιλοξενία των εθελοντών Ιατρών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου καθώς και της ομάδας «Σύμπλευση» που θα επισκεφθούν το νησί μας τους επόμενους μήνες κατόπιν αιτήματος της Δημοτικής Αρχής και σε συνεργασία με το Νοσοκομείο και θα παράσχουν σειρά εξειδικευμένων ιατρικών εξετάσεων στους κατοίκους.
Για το έργο της ανάπλασης των Μητάτων που έχει συμβασιοποιηθεί με ποσό 154.000€ δόθηκε παράταση μέχρι 31/12 λόγω μεγάλης καθυστέρησης της Διαχειριστικής Αρχής του ΕΣΠΑ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στην ολοκλήρωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών έναρξης του έργου. Για το θέμα αυτό παρείχε σύμφωνη γνώμη στην ψηφοφορία και ο Εκπρόσωπος της Τ.Κ. Μητάτων κ. Γεώργιος Σκλάβος, ενώ το καταψήφισε η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας με εντελώς έωλα επιχειρήματα προτείνοντας την ακύρωση της υπάρχουσας σύμβασης και την επαναδημοπράτηση του έργου (!!!), κάτι που θα οδηγούσε με μαθηματική ακρίβεια στην οριστική απώλεια για το νησί μας ενός εγκεκριμένου και χρηματοδοτημένου έργου και μάλιστα χωρίς καμία απολύτως τεκμηριωμένη δικαιολογία και κανένα νομικό έρεισμα. Επισημαίνεται ότι το έργο της ανάπλασης των Μητάτων είναι ένα από τα 8 έργα ανάπλασης, τις μελέτες των οποίων δεν είχε αξιοποιήσει η προηγούμενη Δημοτική Αρχή, παρά τις περί του αντιθέτου υποσχέσεις της προς στους Δημότες, αφού για αυτά ουδέποτε έλαβε αξιόπιστη τεχνοκρατική υποστήριξη. Οι μελέτες αυτές επικαιροποιήθηκαν, αδειοδοτήθηκαν και ωρίμασαν από την παρούσα Δημοτική Αρχή, η οποία εξασφάλισε σημαντικές χρηματοδοτήσεις σχεδόν για το σύνολο αυτών: Ανάπλαση Μητάτων (ΕΣΠΑ), Ανάπλαση Φρατσίων (Περιφέρεια), Ανάπλαση Belvedere (Δήμος), Ανάπλαση Κάτω Χώρας Μυλοποτάμου (Δήμος 2017), Ανάπλαση χώρου Τελωνείου Αγίας Πελαγίας (Περιφέρεια και Δήμος).
Τέλος έγινε αποδεκτή η δωρεάν παραχώρηση ενός επιχειρησιακού πυροσβεστικού οχήματος δασικών πυρκαγιών από το Π.Σ. τύπου Mercentes Unimog, το οποίο αφού υποστεί πλήρη επαγγελματική συντήρηση σε εξειδικευμένο συνεργείο, θα ενταχθεί στον στόλο των οχημάτων πυρόσβεσης που διαθέτει ο Δήμος μας ενισχύοντας την ομάδα πυρασφάλειας του Δήμου. Ο κ. Δήμαρχος ευχαρίστησε τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγο ΠΣ κ. Ιωάννη Καρατζιά για την απόφασή του αυτή καθώς και τον συμπατριώτη μας κ. Ιωάννη Καλλίγερο, Πρόεδρο Δ.Σ. και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Mercentes Benz Hellas Α.Ε.Ε. για τη συμβολή του στον τεχνικό έλεγχο και τη συντήρηση του οχήματος.
Το ΔΣ ασχολήθηκε και με τρέχοντα υπηρεσιακά θέματα.
Επισημαίνεται ότι από 01/09 τη θέση του Γραμματέα του Δ.Σ. και της Οικονομικής Επιτροπής έλαβε με απόφαση του Δημάρχου ο υπάλληλος κ. Παναγιώτης Γιαννιώτης, μετά την συνταξιοδότηση της έμπειρης υπαλλήλου κας. Πηνελόπης Σούγιαννη, και στον οποίο ευχήθηκαν για τα νέα του καθήκοντα ο κ. Δήμαρχος και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου.

Παραμένει στο Διακόφτι Κυθήρων το δουλεμπορικό ένα μήνα μετά την προσάραξή του

Την Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου έκλεισε ένας μήνας απ' όταν προσάραξε στις ανατολικές ακτές των Κυθήρων, το μεταλλικό δουλεμπορικό σκάφος που μετέφερε 68 παράτυπους μετανάστες από την Τουρκία με τελικό προορισμό την Ιταλία.
Μπορεί οι μετανάστες να αναχώρησαν αυθημερόν από τα Κύθηρα, λόγω έλλειψης υποδομών φιλοξενίας κι έμψυχου δυναμικού για την φύλαξη και την περίθαλψή τους, ωστόσο το σκάφος που τους μετέφερε παραμένει σε βραχώδες τμήμα της ακτής στο Διακόφτι Κυθήρων, δημιουργώντας ανησυχία στους κατοίκους για το τι μέλει γενέσθαι.
Πρώτο μέλημα του Λιμενικού και των τοπικών αρχών ήταν να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει ρύπανση από το προσαραγμένο σκάφος. Έτσι οι αρμόδιες υπηρεσίες άμεσα προχώρησαν στην απάντληση των καυσίμων του σκάφους.
Παράλληλα έχουν δρομολογηθεί έλεγχοι για να διαπιστωθεί η πλευστότητά του μετά την προσάραξη, προκειμένου όταν αυτό αποκολληθεί, να γίνει με ασφαλή τρόπο και να απομακρυνθεί από την περιοχή.
Το σενάριο που κυκλοφόρησε το σκάφος να βγει στη στεριά και στη συνέχεια να μεταφερθεί δια ξηράς απομακρύνεται, λόγω έλλειψης κατάλληλων ανυψωτικών μέσων.
Τέλος σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία από την Διεύθυνση Διαχείρισης Δημοσίου Υλικού, προκειμένου το σκάφος να δημοπρατηθεί το συντομότερο δυνατόν.
Αναμένουμε άμεσα εξελίξεις χωρίς να αποκλείουμε το ενδεχόμενο νέων καθυστερήσεων λόγω της γραφειοκρατίας που υπάρχει σε τέτοιες (κι όχι μόνο) περιπτώσεις.

Ρεπορτάζ - φωτογραφία: Παναγιώτης Μπαχτής 

πηγή: Tsirigo fm