Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012

Επιστημονική εκδήλωση επίδοσης τιμητικού τόμου "Ιστορίας Μέρμνα" από το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστήμιου Αθηνών στον Ομότιμο Καθηγητή Γεώργιο Λεοντσίνη


Την Τετάρτη 27/6 πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη εκδήλωση του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών προς τιμή του ομότιμου καθηγητή Γεώργιου Ν. Λεοντσίνη, όπου επιδόθηκε στον τιμώμενο αφιερωματικός τόμος με τίτλο "Ιστορίας Μέριμνα".
Η εκδήλωση άρχισε με προσφώνηση του πρύτανη του Ιδρύματος καθηγητή Θεοδ.Πελεγρίνη ο οποίος αναφέρθηκε στο ήθος, την επιστημονική κατάρτιση αλλά και τα επιτεύγματα στην ερευνητική προσπάθεια του τιμώμενου αλλά και στις πολυετείς άριστες σχέσεις που έχει μαζί του.
Ακολούθησαν χαιρετισμοί του τέως πρύτανη καθηγητή Δημοσθ. Ασημακόπουλου, του προέδρου του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης καθηγητή Αθανάσιου Τριλιανού, της Διευθύντριας του τομέα Ανθρωπιστικών Σπουδών του Π.Τ.Δ.Ε. καθηγήτριας Άννας Κατσίκη-Γκίβαλου, του Αντιπροέδρου της Διοίκησης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας διδάκτορα Αιμίλιου Σολομού, του προέδρου της Παιδαγωγικής Εταιρείας Ελλάδος αναπληρωτή καθηγητή Κων/νου Μαλαφάντη, του προέδρου της Εταιρείας Κυθηραϊκών Μελετών ομότιμου καθηγητή Νικ. Πετρόχειλου, ενώ αναγνώστηκαν χαιρετισμοί του πρόεδρου της Εταιρείας Θεωρίας, Έρευνας και Διδακτικής της Ιστορίας καθηγητή Δημήτρη Σακκή, καθώς και του καθηγητή της Νεοελληνικής Ιστορίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Κων/νου Βακαλόπουλου. Τέλος, χαιρετισμό έκανε και ο σχολικός σύμβουλος, υπ. Διδάκτορας Γαβριήλ Παντιώρας εκ μέρους των φοιτητών του τιμώμενου.
Ομιλίες έκαναν ο Διευθυντής Εργαστηρίου Κοινωνικών Επιστημών του Π.Τ.Δ.Ε. καθηγητής Δημοσθένης Δασκαλάκης, ο καθηγητής Αντώνιος Χουρδάκης, κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Αγωγής Πανεπιστημίου Κρήτης και ο αναπληρωτής καθηγητής Χαράλαμπος Μπαμπούνης, επιμελητής του τιμητικού τόμου και βασικό στέλεχος της μεγάλης προσπάθειας ολοκλήρωσης αυτού του μεγάλου έργου.
Ακολούθησε αντιφώνηση και ομιλία του τιμώμενου καθηγητή Γεώργιου Ν.Λεοντσίνη με κύριο θέμα "Ο Πανεπιστημιακός Ιστορικός". Ο ομιλητής ανέπτυξε το θέμα του με παραστατικότητα, με σαφήνεια, με απλό και κατανοητό τρόπο, ενώ μετά την τιμητική αυτή εκδήλωση ο τιμώμενος δέχτηκε τα συγχαρητήρια των παρισταμένων.
Θα πρέπει να τονιστεί ότι στην ωραία αυτή εκδήλωση παρέστησαν και πολλοί συμπατριώτες μας, καθηγητές ΑΕΙ, πρόεδροι και μέλη Δ.Σ.  Κυθηραϊκών Σωματείων και πολλοί φίλοι του τιμώμενου, αλλά και οι μητροπολίτης μας κ. Σεραφείμ καθώς και ο πρώην μητροπολίτης Κυθήρων κ. Κύριλλος.

Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012

Δε θα πραγματοποιηθεί το Διεθνές Συμπόσιο του Κυθηραϊσμού λόγω της οικονομικής κρίσης


Λόγω της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης που βιώνει η χώρα μας, η Διεύθυνση του Ινστιτούτου του Κυθηραϊσμού αποφάσισε να ματαιώσει την πραγματοποίηση του Διεθνούς Συμποσίου του Κυθηραϊσμού για το έτος 2012, που επρόκειτο να λάβει χώρα στα Κύθηρα από 19-22/7/2012.
Εάν οι συνθήκες το επιτρέψουν, δεν αποκλείεται οι εργασίες να πραγματοποιηθούν την επόμενη χρονιά στο ίδιο μέρος, τα Κύθηρα.

Για το Ινστιτούτο του Κυθηραϊσμού
Ηλίας Μαρσέλλος

The International Symposium of Kytheraismos has been postponed


Because of the current financial situation which we are facing in our country and the rest of Europe, the executive committee of the Institute of Kytheraismos has decided to cancel, the procedure of the International Symposium of Kytheraismos. The Symposium was scheduled to take place in Kythera from 19 to 22 of July 2012.
In the case that the financial situation is better later on in our country, it could be take place, next year, in Kythera too.

From the Institute of Kytheraismos
Elias Marsellos

"Σε πείσμα των καιρών και όταν υπάρχει διάθεση για προσφορά"


Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων
νηπιαγωγείου Κ. Λιβαδίου Κυθήρων


Δελτίο τύπου - Ευχαριστήριο

Ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων του νηπιαγωγείου Λιβαδίου θέλει να ευχαριστήσει όλους τους γονείς αλλά και τις δύο νηπιαγωγούς κυρία Ελευθερία και κυρία Πωλίνα για την πολύ καλή συνεργασία που είχαμε την σχολική περίοδο 2011-2012 που έληξε. Μια χρονιά με πολλές οικονομικές δυσκολίες αλλά με περισσή αγάπη για τα παιδιά μας...

Πιο συγκεκριμένα, ο σύλλογος γονέων με την βοήθεια όλων των γονιών βοήθησε έμπρακτα στην επιτυχή μετακόμιση, τον περασμένο Νοέμβριο, από το παλαιό κτήριο της χώρας στο πρώην Δημοτικό Κάτω Λιβαδίου όπου και στεγάζεται τώρα.

Αμέσως μετά τη δύσκολη μετακόμιση, προτεραιότητα του συλλόγου κρίθηκε η διαμόρφωση τις παιδικής χαράς που βρίσκεται στο προαύλιο του νηπιαγωγείου, με νέα σύγχρονα παιδικά όργανα, αφού τα παλιά ήταν ακατάλληλα για τις ηλικίες 3-6 ετών.

Έτσι διοργάνωσε χριστουγεννιάτικο μπαζάρ με το οποίο μαζεύτηκε το ποσό των 500 ευρώ. Με το ποσό αυτό επισκευάσαμε και αντικαταστήσαμε με ασφαλή καινούργια καθίσματα, τις παλιές χαλασμένες κούνιες.


Ένα ιδιαίτερο μεγάλο ευχαριστώ ανήκει στον κύριο Παναγιώτη Καλλίγερο (Πίττα) που με τη ευγενική του δωρεά, βοήθησε σχεδόν εξ' ολοκλήρου στην δαπάνη της αγοράς του νέου ξύλινου πολυοργάνου παιδικής προσχολικής ηλικίας το οποίο στήθηκε στον προαύλιο χώρο του νέου νηπιαγωγείου.

Επίσης θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε :
  1. την μεταφορική εταιρεία των αδερφών Τζάννε για την στήριξη της προσπάθεια μας, μεταφέροντας από Αθήνα με συμβολική τιμή όλο τον νέο εξοπλισμό.
  2. Τον επιπλοποιό κύριο Δημήτρη Γεωργιάδη που ανέλαβε την συναρμολόγηση του πολυοργάνου.
  3. Τον κύριο Βαγγέλη Αλιράι Γκραμόζ που διέθεσε το συνεργείο του για την τοποθέτηση του πολυοργάνου στο έδαφος χωρίς αμοιβή.
  4. Τον κύριο Ανδρέα Τραβασάρο για τη δωρεάν παροχή των απαραίτητων μηχανημάτων εκσκαφής για τη διαμόρφωση του χώρου.
  5. Τον κύριο Θόδωρο Λαζάι Μπλεντάρ που έκανε την τσιμεντοκονία αλλά και την τοποθέτηση των ελαστικών πλακιδίων χωρίς αμοιβή.
  6. και φυσικά, τον Δήμο Κυθήρων για την γενικότερη συνεργασία του κατά την περίοδο που έγιναν οι απαραίτητες εργασίες μετατροπής του  νέου κτηρίου ώστε να είναι κατάλληλο για τις ανάγκες του νηπιαγωγείου και ιδιαίτερα τον αντιδήμαρχο κύριο Νίκο Μεγαλοκονόμο που ήταν δίπλα στην προσπάθεια μας όπου και όταν χρειάστηκε.
Τέλος, ένα μεγάλο ευχαριστώ ανήκει στους ίδιους τους γονείς των μικρών μας φίλων, οι οποίοι απέδειξαν έμπρακτα όταν χρειάστηκε, ο καθένας με τον δικό του τρόπο την βοήθεια τους.

Εκ μέρους των παιδιών μας,
Σας ευχαριστούμε πολύ όλους ... Καλό καλοκαίρι...

Για το σύλλογο γονέων του νηπιαγωγείου Κ. Λιβαδίου Κυθήρων
Κώστας Μπέλμπας
Έφη Καραβουσάνου 
Γκλόρια Βάρδα
Σοφία Σταλία

Δελτίο Τύπου Κυθηραϊκής Πρωτοβουλίας – 28/6/2012


Καταγγελία ξένου επισκέπτη για παράνομη εναπόθεση μπαζών

Στις 23 Ιουνίου, Ιταλός που διαμένει έξη περίπου μήνες τον χρόνο στο Διακόφτι, και που φυσικά ξοδεύει εκεί (και στο υπόλοιπο νησί) τα ωραία του χρήματα, αντιλήφθηκε να εναποτίθενται μέρα-μεσημέρι βαρέα οικοδομικά μπάζα δίπλα στον κεντρικό δρόμο. Φρίττοντας ο άνθρωπος, και αναλογιζόμενος την άθλια εντύπωση που δημιουργείται στους επισκέπτες του νησιού, τράβηξε φωτογραφίες του ενόχου με την ελπίδα ότι εφόσον η δημοτική αρχή θα λάμβανε γνώση του συμβάντος, θα έπραττε το καθήκον της και θα φρόντιζε για τον συνετισμό του υπεύθυνου και την απομάκρυνση των συσσωρευμένων σκουπιδιών (ουδέν σχόλιον).


Ακολούθησαν άμεσα σχετικές επώνυμες καταγγελίες του κ. Ιππόλυτου Πρέκα και της κ. Ελίνας Γαλανοπούλου προς τον δήμαρχο Κυθήρων, ο οποίος μέχρις στιγμής δεν εδέησε να ασχοληθεί με το θέμα. Γνωρίζουμε από ανάλογες περιστάσεις στο παρελθών ότι η σημερινή δημοτική αρχή αφενός ουδόλως κόπτεται για θέματα περιβάλλοντος, ακόμα και όταν θίγεται άμεσα η μοναδική βιομηχανία του νησιού, δηλαδή ο τουρισμός, και αφετέρου έχει ως βασική αρχή ουδέποτε να παρενοχλεί τους ψηφοφόρους όσο και αν αυτοί παρανομούν. Το θέμα όμως εδώ είναι σοβαρό, ούτε και μπορεί ο Δήμος να ισχυρισθεί, ως συνήθως, ότι ουδέν γνωρίζει.


Το θέμα της παράνομης εναπόθεσης μπαζών έχει πάρει σοβαρές διαστάσεις στο νησί. Μεγάλο μέρος της ευθύνης φέρει η δημοτική αρχή, που επί χρόνια επέλεξε να αγνοήσει το πρόβλημα, αφήνοντας τους εργολάβους να το αντιμετωπίζουν κατά βούλησιν. Η Κυθηραϊκή Πρωτοβουλία είχε προ καιρού προτείνει περιβαλλοντολογικά και κοινωνικά βιώσιμη λύση, η οποία φυσικά δεν εισακούσθηκε από κανέναν υπεύθυνο: ο Δήμος Κυθήρων οφείλει να επιλέξει δύο ή το πολύ τρεις τοποθεσίες, μεταξύ των οποίων και ο Λαχνός, όπου θα εναποτίθενται τα μπάζα. Οποιαδήποτε άλλη διαχείριση θα πρέπει να διώκεται ποινικώς: ο νόμος είναι σαφής όσον αφορά τις ευθύνες τόσο του Δήμου όσο και των εργολάβων. Το μόνο που λείπει είναι η θέληση να εφαρμοσθεί. Είναι βέβαια αλήθεια πως οι κύριοι της δημοτικής αρχής ελάχιστα φαίνεται να συγκινούνται από τη προοπτική τα Κύθηρα να μετατραπούν σε ένα απέραντο σκουπιδαριό..

Η Κυθηραϊκή Αδελφότητα Πειραιά και άλλα κυθηραϊκά σωματεία στην 2η Πειραϊκή Αμφικτυονία 2012



Με επιτυχία τελείωσαν τη Δευτέρα 25/6/12 οι τριήμερες εκδηλώσεις στα πλαίσια της “ΑΜΦΙΚΤΥΟΝΙΑΣ”, που οργάνωσε ο Δήμος του Πειραιά και πήραν μέρος πολλά σωματεία που έχουν έδρα τον Πειραιά και αντιπροσωπούν διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Τα σωματεία αυτά είχαν το ιδιαίτερο περίπτερό τους στο οποίο είχαν εκθέσει φωτογραφικό υλικό του τόπου τους, είδη λαϊκής, παραδοσιακής τέχνης και προϊόντα τους καθώς και διαφημιστικό υλικό τουριστικής ενημέρωσης. Η Κυθηραϊκή Αδελφότητα του Πειραιά οργάνωσε με δικά της μέσα και με τα μέλη της την όλη παρουσίαση του περιπτέρου με τη σημαντική βοήθεια και από τους Αντικυθήριους και το σύλλογο Πορτοκαλιά του Καραβά οι οποίοι εξέθεσαν και δικό τους υλικό (φωτογραφικό).


Στο περίπτερο υπήρχαν κεράσματα Τσιριγώτικα και ποτά που προσφέρθηκαν στους επισκέπτες του περιπτέρου. Το περίπτερο ήταν στολισμένο με πλούσιο Κυθηραϊκό φωτογραφικό υλικό από τον Αλέξη Λειβαδίτη και με παραδοσιακά υφαντά από τη συλλογή του προέδρου της Κυθηραϊκής Αδελφότητας κ. Βρεττού Κυπριώτη.

Προϊόντα τους έστειλαν από τα Κύθηρα και διακόσμησαν το περίπτερο, πολλά δε από αυτά μοιράσθηκαν στον κόσμο, οι:

Ο Φούρνος του Καραβά (Γ.Κορωναίου)
Ο Κώστας Παυλάκης (Αγία Πελαγία)
Η Έλενα Μαγείρου
Ο Τοξότης (Καραβουσάνου)
Ο Φούρνος του Ποταμού (Χρυσαφίτη)
Ο Σταύρος ο Εμμανουήλ
Ο Γιάννης Πρωτοψάλτης.

Στις εκδηλώσεις πήρε μέρος και το χορευτικό τμήμα της Αδελφότητας που ενθουσίασε τον κόσμο με την άρτια παρουσία του με οδηγό την άξια δασκάλα Έλλη Καζάκου και οργανωτή το Νίκο Γλυτσό.


Στο τέλος ο Δήμαρχος Πειραιά απένειμε τιμητικές πλακέτες τόσο στην Αδελφότητα όσο και στο σύλλογο των Αντικυθηρίων και στο σύλλογο Πορτοκαλιά και ο πρόεδρος Βρεττός Κυπριώτης ο οποίος παρουσίασε το συγκρότημα ευχαρίστησε το Δήμαρχο και ανέπτυξε το έργο του συλλόγου.

Η Κυθηραϊκή Αδελφότητα του Πειραιά θέλει να ευχαριστήσει τόσο τα παιδιά της για τη συμμετοχή τους όσο και τα μέλη της που πήραν μέρος και βοήθησαν στην παρουσίαση του περιπτέρου και των δρώμενων.


Παρουσίαση Βιβλίου Λένας Μαντά «Όσο αντέχει η ψυχή»



PhotoCerigo Καλοκαιρινός Βαλέριος

Δελτίο Τύπου Δήμου Κυθήρων - 20/6/2012


Συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο την Τρίτη 19-6-2012 υπό την προεδρία του προέδρου του Λάζαρου Βέζου. Παρόντες ο Δήμαρχος Θ. Κουκούλης, οι επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης Π. Πρωτοψάλτης, καί Β. Πρωτοψάλτης, οι Αντιδήμαρχοι Μ. Πρωτοψάλτης και Ν. Μεγαλοκονομος. Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Ε. Κασιμάτης, Σ. Βενέρης, Σ. Αλοίζος, Α. Λαχανάς, Γ.Κ.Κομηνός, Δ. Φατσέας, καί Μ.Λουράντος. Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης ήταν 29, ενώ συζητήθηκαν καί 7 θέματα πρό ημερήσιας διάταξης. Στο στάδιο της ενημέρωσης εκτός των άλλων συζητήθηκε και το θέμα της μη πληρωμής του λογαριασμού της ΔΕΗ για το κάστρο της Χώρας από το Υπουργείο Πολιτισμού. 

Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης είναι τα εξής:

1. Περί έγκρισης Δημιουργίας Συγκεντρωτικών Περιόδων Ύδρευσης 
2. Περί έγκρισης Απολογισμού Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Κυθήρων
3. Περί έγκρισης του 1ου ανακεφαλαιωτικού πίνακα του έργου «Ανάπλαση (πλακόστρωση ) Μεσιακού Στενού»
4. Περί Αποδοχής μελέτης για το έργο Ανακατασκευή παλαιού Κοινοτικού Ιατρείου Αντικυθήρων
5. Αποκομιδή - Μεταφορά απορριμμάτων Δ.Κ. Αντικυθήρων
6. Επικύρωση της 25-2012 απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής Δήμου Κυθήρων που αφορά την υποβολή στο Δημοτικό Συμβούλιο τριμηνιαίας έκθεσης εσόδων – εξόδων
7. Τροποποίηση του προϋπολογισμού
8. Τροποποίηση του προϋπολογισμού
9. Τροποποίηση του προϋπολογισμού
10. Τροποποίηση του προϋπολογισμού
11. Υγειονομική Ταφή Απορριμμάτων ΧΥΤΑ Αντικυθήρων
12. Περί Καθαρισμού – Ευπρεπισμού των Δημοτικών Κτιρίων Τ. Κ. Κυθήρων
13. Παράταση προθεσμίας αποξήλωσης πέργκολας σε Δημοτικό χώρο
14. Παραχώρηση κτιρίου για την «Πρότυπη Αναπτυξιακή Εταιρεία Κυθήρων Α.Ε.» από το Δήμο Κυθήρων
15. Παραχώρηση των υπηρεσιών του Μηχανικού του Δήμου Κυθήρων στην «Πρότυπη Αναπτυξιακή Εταιρεία Κυθήρων Α.Ε
16. Αντικατάσταση μέλους Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής του Δήμου Κυθήρων
17. Έγκριση διάθεσης πίστωσης για την Ευρωπαϊκή ημέρα Μουσικής 20-21-6-2012
18. Έγκριση συνδρομής Δικτύου Μικρών Νησιών
19. Εκπροσώπηση Δήμου Κυθήρων στην ετήσια Γενική Συνέλευση της Πρότυπης Αναπτυξιακής Εταιρείας Κυθήρων
20. Περί έγκρισης παραχώρησης Δημοτικού Χώρου για κοινωνική εκδήλωση
 
21. Περί έγκρισης παραχώρησης Δημοτικού Χώρου για κοινωνική εκδήλωση
22. Προέγκριση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας
KYE ιδιοκτησίας Αφοί Παναγιωτόπουλοι (Μικτό κατάστημα)
23. Προέγκριση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας
KYE ιδιοκτησίας Κατσανεβάκη (Πιτσαρία)
24. Προτάσεις για την για την εσωτερική συγκοινωνία των Κυθήρων το καλοκαίρι του 2012
25. Φιλοξενία Ελλήνων Προσκόπων στα Κύθηρα
26. Έγκριση χορήγησης βεβαίωσης
 
27. Έγκριση χορήγησης βεβαίωσης
 
28.
Έγκριση χορήγησης βεβαίωσης 
29. Έγκριση χορήγησης βεβαίωσης

Εγκαινιάστηκε η ανακατασκευή του δρόμου Ξεροσοβάλας – Λεονταρακιάνικα που έγινε με δαπάνη Γεωργίου Χατζηπλή


Εγκαινιάστηκε την Πέμπτη 21 Ιουνίου στα Φράτσια, παρουσία του δημάρχου και βεβαίως του Μητροπολίτη μας ο οποίος χοροστάτησε στον Αγιασμό, ο νέος δρόμος από την Ξεροσοβάλα στα Λεονταρακιάνικα Φρατσίων.
Ο νέος δρόμος έγινε με δαπάνη του ευεργέτη του νησιού μας Γεωργίου Χατζηπλή (και με απόφαση δημοτική θα λάβει και το όνομά του) και φτιάχτηκε στη μνήμη της αείμνηστης συζύγου του Ελένης (το γένος Πολυζώη Ραΐση).
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μέλη της οικογένειας Χατζηπλή (η κόρη του Δήμητρα και ο σύζυγός της Θανάσης Καφές και τα παιδιά τους, καθώς και ο αδελφός του Θανάσης Χατζηπλής), συγχωριανοί από τα Φράτσια και λοιποί συμπατριώτες.

Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012

Πρόγραμμα δρομολογίων δημόσιας συγκοινωνίας στα Κύθηρα, καλοκαίρι 2012


από Δευτέρα 2 Ιουλίου ως Κυριακή 02 Σεπτεμβρίου καθημερινά :

09.00' Αγία Πελαγία - Καψάλι
12.15' Καψάλι – Aγία Πελαγία


από Δευτέρα 16 Ιουλίου ως Κυριακή 19 Αυγούστου ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ καθημερινά :

16.30'
Aγία Πελαγία - Καψάλι
19.45' Καψάλι - Αγία Πελαγία

Drakakis tours                                                 

Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

Δελτίο τύπου Ναυτικού Ομίλου Κυθήρων


Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η 2η Πειραϊκή Αμφικτυονία στην Πλατεία Κοραή





ΔΗΜΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ
ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ

Πειραιάς, 26/6/2012


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η 2η ΠΕΙΡΑΪΚΗ ΑΜΦΙΚΤΥΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΟΡΑΗ

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε χθες το βράδυ, η «2η Πειραϊκή Αμφικτυονία», (22 με 25 Ιουνίου) ένας  θεσμός, που καθιερώθηκε με πρωτοβουλία του Δημάρχου Πειραιά κ. Βασίλη Μιχαλολιάκου και που σκοπό έχει να αναδείξει τις παραδόσεις, τις ιδιαιτερότητες, την κουλτούρα, τα ήθη και τα έθιμα, των τόπων καταγωγής των παροικιών του Πειραιά.
Η χθεσινή ημέρα, στην πλατεία Κοραή, ξεκίνησε με τραγούδια και με καντάδες από την Αδελφότητα Κεφαλλήνων και Ιθακησίων Πειραιά.
Στη συνέχεια, ο Σύνδεσμος των απανταχού Μηλίων «Η Αγία Σοφία», με το χορευτικό του  συγκρότημα ψυχαγώγησε το κοινό, ενώ η Πρόεδρος του Συνδέσμου κα Χρυσούλα Ευριπίδου, παρουσίασε τον τρόπο που παρασκευάζονται τα παραδοσιακά πιταράκια της Μήλου.
 Αμέσως μετά, η Κυθηραϊκή Αδελφότητα Αθηνών – Πειραιώς με το χορευτικό της συγκρότημα, ταξίδεψε το κοινό στα μαγευτικά Κύθηρα.
Τις εκδηλώσεις της 2ης Πειραϊκής Αμφικτυονίας, έκλεισαν η Ένωση Απανταχού Μανιατών και η Πανελλήνια Ένωση Γυναικών Μάνης, με το θεατρικό δρώμενο «αντάμωμα στο θέρος και στο αλώνι», όπου το παρακολούθησαν εκατοντάδες Πειραιώτες Μανιάτικης καταγωγής και πλήθος κόσμου, που επισκέφθηκε και περιηγήθηκε τα περίπτερα της  Αμφικτυονίας.
Το σενάριο έγραψε η Δημοτική Σύμβουλος Πειραιά κα Ελένη Κούβαρη και για τις ανάγκες του θεατρικού δρώμενου, «επιστρατεύτηκε» και ένα γαϊδουράκι, το οποίο ταξίδεψε μαζί με ομάδα Μανιατών, από τη  Μάνη.
Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Ένωσης Απανταχού Μανιατών κ. Σταύρος Μπαζάκος,  σε σύντομο χαιρετισμό που απηύθυνε, αφού ευχαρίστησε τη Δημοτική Αρχή, για τη διοργάνωση της Πειραϊκής Αμφικτυονίας, κάλεσε όσους έλκουν την καταγωγή τους από τη Μάνη, να πλαισιώσουν την Ένωση.
Η Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Γυναικών Μάνης κα Νόρα Μιχαλολιάκου, μιλώντας στο τέλος του θεατρικού δρώμενου, εξήρε το ρόλο της γυναίκας στη Μάνη και στη στήριξη της οικογένειας γενικότερα, τηρώντας αρχές και αξίες που αποτελούν πρότυπα για τις νέες γενιές.
Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Βασίλης Μιχαλολιάκος, κατά την  τελετή λήξης,   τόνισε μεταξύ άλλων:
«Αγαπητές συμμαχήτριες και συμμαχητές,
Σας λέω συμμαχητές γιατί δίνουμε μάχη να προλάβουμε τον Πειραιά ζωντανό και να του ξαναδώσουμε την αίγλη και την αρχοντιά που του αξίζει. Που την χρωστάμε στους αγίους προγόνους μας και προπαντός την οφείλουμε στα παιδιά μας.
Φίλες και φίλοι,
Τις σκηνές θερισμού που είδατε, εγώ τις έζησα, όλες αυτές τις σκηνές. Κουβάλησα στάχια, αλώνισα, κουβάλησα άχυρα, μάτωσα τα πόδια μου για να πάω τρεις ώρες δρόμο, στο δημοτικό σχολείο, να μάθω τα πρώτα μου γράμματα. Είδα το βλέμμα της αγίας μανούλας μου με τα έντεκα παιδιά, να μας δίνει αρχές και αξίες. Όχι μόνο ο εαυτός σας παιδιά μου μας έλεγε, αλλά και ο γείτονας και το χωριό μας και η Λακωνία και η Ελλάδα.
Αυτός ο άγιος τόπος που δείχνουν τα ματωμένα σκληρά χρόνια, αναδεικνύει ένα μεγάλο αγαθό, ένα μεγάλο ιδεώδες, την κοινωνική αλληλεγγύη. Τη χαρά και το τραγούδι, την οποία δεν την εμπνέει, ούτε η τεμπελιά, ούτε η κλοπή, ούτε η απάτη.
Γι αυτό φίλες και φίλοι, η λύση των προβλημάτων μας είναι η επιστροφή στις ρίζες μας, στον αξιακό κώδικα που κράτησε τον Ελληνισμό όρθιο, την αιώνια πορεία του και δίδαξε πολιτισμό ακόμα και στους δανειστές μας, που σήμερα  επιχειρούν να κλέψουν την εθνική μας αξιοπρέπεια.
Δεν είναι ώρα για ομιλίες. Είναι ώρα να καταθέσω την ευγνωμοσύνη μου, το μεγάλο ευχαριστώ ενός δημάρχου, που περνάει δύσκολα. Σε όλους αυτούς τους συλλόγους που κράτησαν ζωντανή τη φλόγα, τα ήθη και τα έθιμά τους και σήμερα όλοι μαζί γινόμαστε μια αγκαλιά, ενώνουμε μια δύναμη και φωνάζουμε: κάτω τα χέρια από τον Πειραιά. Κάτω τα χέρια από τον πολιτισμό μας. Κάτω τα χέρια από την Ελλάδα που εμείς οι Έλληνιδες και οι Έλληνες αποφασίσαμε να διεκδικήσουμε τα δίκια μας, να ξαναδουλέψουμε και να ξαναπροκόψουμε.
Σας ευχαριστώ και για την φετινή σας συμμετοχή που ήταν ακόμα μεγαλύτερη από την περυσινή.
Εμείς μπορούμε και με την ψυχή. Είμαι βέβαιος ότι η δεύτερη Αμφικτυονία που ήταν μεγαλύτερη από την πρώτη, θα είναι η ζωογόνος δύναμη, που θα προικοδοτήσει την τρίτη Αμφικτυονία, να είναι ακόμη μεγαλύτερη.
Εμείς όλοι που συνθέτουμε τον νέο Πειραιά, έχουμε τις ίδιες ακριβώς σκέψεις και αξίες, έχουμε μνήμη και αγάπη για εκείνους τους αγίους προγόνους μας που ήρθαν ξυπόλυτοι εδώ, στο μεγάλο εθνικό λιμάνι με ένα και μόνο όνειρο, να αναθρέψουν τα παιδιά τους, να δουλέψουν σκληρά, στο λιμάνι και στα εργοστάσια του Πειραιά. Να τα μορφώσουν και να τα κάνουν καλούς Πειραιώτες και καλούς Έλληνες.
Δεν είμαστε υπερήφανοι γιατί δεν καταφέραμε να δώσουμε στη νέα γενιά την ίδια Ελλάδα και τον ίδιο Πειραιά στα παιδιά μας. Τους υποσχόμαστε όμως  ότι θα πολεμήσουμε. Θα πολεμήσουμε και θα νικήσουμε. Ο Πειραιάς, ακόμα και το 2011 και το 2012 που διανύουμε, δεν έσκυψε.       
Στον Πειραιά σηκώσαμε τη σημαία της ελπίδας, της αισιοδοξίας, της πίστης. Μας ενώνει ο Πειραιάς.   Ο Πειραιάς θα προχωρήσει.
Σας υπόσχομαι ότι, στο δρόμο που επέλεξα, να αποχωριστώ την κεντρική πολιτική σκηνή, θα μείνω. Θα μείνω  αφοσιωμένος στην πόλη μας, στον Πειραιά μας. Δήμαρχος στον Πειραιά.»
Στη συνέχεια, ο κ. Μιχαλολιάκος, τίμησε με πλακέτες για τη συμμετοχή τους, τις Ενώσεις και τους Συλλόγους:
Αδελφότητα Κεφαλλήνων & Ιθακησίων,  Σύλλογος Καραβά Κυθήρων «Η Πορτοκαλιά», Κυθηραϊκή Αδελφότητα Πειραιώς, Ένωση των Απανταχού Αντικυθηρίων «Ο Άγιος Μύρων»,
Σύνδεσμος των απανταχού Μηλίων «Η Αγία Σοφία», Ομοσπονδία Συλλόγων Μικρών Κυκλαδoνήσων,  Σύνδεσμος Γυναικών Κρήτης
& Νήσων Αιγαίου, Σύνδεσμος Γυναικών Κρήτης, Αδελφότητα Κρητών «Η Ομόνοια» , «Οι Δροσουλίτες» Σύλλογος για την Κρητική ιστορία, παράδοση και λαογραφία,  Σύλλογος Απανταχού Καρπαθίων,  Ομοσπονδία Δωδεκανησιακών Σωματείων, Πανελλήνια Ένωση Λερίων, Ένωση Απανταχού Μανιατών «Η Μάνη», Πανελλήνια Ένωση Γυναικών Μάνης, Εκπολιτιστικός Σύλλογος Σκουταρίου Αν. Μάνης «Η Βορδώνα»,  Σύνδεσμος Νεαπολιτών  «Τα Βάτικα», Σύνδεσμος των Εν Αθήναις και Πειραιεί  Τροιζηνίων, Θιάσος «Ελληνική Αυλαία»
Σωματείο Φίλων Ελληνικής Παράδοσης «ΔΩΔΩΝΗ»,  Πολύμορφη Έκφραση Πολιτισμού & Παράδοσης «Λίνα Λαβούτα-Μαντά», Ομοσπονδία Λημνιακών Συλλόγων και Σωματείων και  η Αδελφότητα Γαρδικιωτών Πειραιά, για την συμμετοχή τους  στη «2Η Πειραϊκή Αμφικτυονία».
Η βραδιά έκλεισε με γλέντι μέχρι τις πρωινές ώρες.

Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012

Eκδηλώσεις της τρίτης ημέρας Πειραϊκής Αμφικτυονίας


ΔΗΜΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ
ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ


Πειραιάς, 25-6-12
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΡΙΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΠΕΙΡΑΪΚΗΣ ΑΜΦΙΚΤΥΟΝΙΑΣ

Συνεχίστηκαν την Κυριακή, για τρίτη ημέρα οι εκδηλώσεις της Πειραϊκής Αμφικτυονίας, ενός θεσμού που καθιερώθηκε με πρωτοβουλία του Δημάρχου Πειραιά κ. Βασίλη Μιχαλολιάκου και έχει ως στόχο την ανάδειξη και προβολή των πολιτιστικών ιδιαιτεροτήτων, των ηθών και εθίμων, της κουλτούρας (συμπεριλαμβανομένου και της γαστρονομικής), των τόπων προέλευσης όλων των παροικιών του Πειραιά.

Το πρόγραμμα της τρίτης ημέρας άνοιξε το χορευτικό συγκρότημα της Ομοσπονδίας Λημνιακών Σωματείων. Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας  κ. Αντώνης Καραγιάννης έκανε χρήσιμες λαογραφικές επισημάνσεις σχετικά με την προέλευση και εξέλιξη των παραδοσιακών χορών της Λήμνου όπως: ο κεχαγιάτικος χορός, ο χορός της Παναγιάς, ο χορός «πάτημα» κ.ά.

Τους Λημνιακούς διαδέχτηκαν οι Κρητικοί με το Σωματείο για την Κρητική Ιστορία, Παράδοση και Λαογραφία «Δροσουλίτες», οι οποίοι χόρεψαν κρητικούς χορούς και τραγούδησαν ριζίτικα τραγούδια.  Τους συνόδεψαν οι μουσικοί: Γιάννης Μακριδάκης στη λύρα, ο Αλέκος Σταματούλης στο λαούτο και ο Νίκος Ευαγγελάκης επίσης στο λαούτο. Όπως υπογράμμισε ο Πρόεδρος του Σωματείου κ. Μανόλης Εγγλέζος: «Θεμέλια του τρόπου ζωής των Κρητικών είναι η αλληλεγγύη, ο σεβασμός, η σεμνότητα, η ανδρεία, η τιμιότητα, η ντομπροσύνη και η αγάπη για την ελευθερία».

Ακολούθησε το χορευτικό συγκρότημα της Ένωσης Γυναικών Κρήτης και Νήσων Αιγαίου που χόρεψε Μαλεβιζιώτικο, Χανιώτικο, Ικαριώτικο, Τσιριγώτικο  χορό και συρτό Μπάλο.

Σειρά πήρε στη συνέχεια η Ένωση Κεφαλλήνων και Ιθακησίων Πειραιά που ταξίδεψε το κοινό σε ένα διαφορετικό πολιτισμό με επιρροές από τη Δύση. Το πολυπληθές παιδικό και εφηβικό χορευτικό συγκρότημα της Ένωσης χόρεψε καντρίλιες και Μπάλο της Κεφαλονιάς.

Επανήλθε η Ένωση Γυναικών Κρήτης και Νήσων Αιγαίου σε λαϊκό  πρόγραμμα αυτή τη φορά.  

Τις εκδηλώσεις της τρίτης ημέρας έκλεισε ο θίασος «Ελληνική Αυλαία» με την σημαντική παράσταση «Η Δίκη του Κολοκοτρώνη».

Συνεχίστηκαν για δεύτερη μέρα οι εκδηλώσεις της Πειραϊκής Αμφικτυονίας






ΔΗΜΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ
ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ


Πειραιάς, 24-6-12
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΗΚΑΝ ΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΜΕΡΑ
ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΙΡΑΪΚΗΣ ΑΜΦΙΚΤΥΟΝΙΑΣ

Με μεγάλη επιτυχία και με τη συμμετοχή πολύ κόσμου, συνεχίστηκαν   το Σάββατο, για δεύτερη μέρα, οι εκδηλώσεις της Πειραϊκής Αμφικτυονίας,  ενός  θεσμού, που καθιερώθηκε με πρωτοβουλία του Δημάρχου Πειραιά κ. Βασίλη Μιχαλολιάκου και που σκοπό έχει να αναδείξει τις παραδόσεις, τις ιδιαιτερότητες, την κουλτούρα, τα ήθη και τα έθιμα των τόπων καταγωγής των παροικιών του Πειραιά.

Η δεύτερη μέρα ξεκίνησε με χορούς της Πελοποννήσου, χασάπικο και χασαποσέρβικο του Πόρου, που παρουσίασε το χορευτικό συγκρότημα του Συνδέσμου του εν Αθήναις και Πειραιεί Τροιζηνίων καθώς και του Πολιτιστικού Συλλόγου Γαλατά «οι φίλοι της παράδοσης». Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Καρνέζης.

Σειρά μετά είχε ένα «μικρό ταξίδι» στις παραδοσιακές γεύσεις της Λέρου με επίδειξη της παρασκευής παραδοσιακών γλυκισμάτων του νησιού. Ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Λερίων κ. Δημήτρης Ήσυχος, που πήρε το λόγο εξήρε τη σημασία της Πειραϊκής Αμφικτυονίας  για την προβολή και τη διάδοση των τοπικών πολιτισμών. Ακολούθησε χορός από τα συγκροτήματα παιδιών και ενηλίκων  της Ένωσης.

Ο κ. Πασχάλης Συρίγος Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων μικρών Κυκλαδονήσων, διευκρίνισε, ότι η επιλογή του χρόνου για την διεξαγωγή της Πειραϊκής Αμφικτυονίας, έχει σχέση και με την πρόσκληση που θέλουν να απευθύνουν οι διοργανωτές να επισκεφτούν οι Πειραιώτες τα νησιά τους. Ο Οδυσσέας Ελύτης –πρόσθεσε - αποκαλούσε τα  μικρά  νησιά, διαμάντια των Κυκλάδων. Χορούς όπως συρτό νικεντρό, αραπίνα, κίτσο και μπάλο παρουσίασε στη συνέχεια το συγκρότημα του Συνδέσμου Αμοργινών. 


Η αδελφότητα Κρητών  Πειραιά «Η Ομόνοια» παρουσίασε το πανελλήνιο έθιμο του Κλήδονα με χορό τραγούδι και ριζικάρια. Όπως εξήγησε ο Πρόεδρος της «Ομόνοιας»  κ. Θεόδωρος Τσόντος, η Αμφικτυονία ήταν ο κατάλληλος «χώρος» για την αναβίωση του εθίμου του Κλήδονα, το οποίο είναι σπουδαίο κομμάτι της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Ένα έθιμο  χαρούμενο και κεφάτο, που έχει τις ρίζες του στην αρχαιότητα και είχε το χαρακτήρα της μαντικής διαδικασίας.  Τα συγκροτήματα  παιδιών και ενηλίκων της Αδελφότητας  Κρητών χόρεψαν  πεντοζάλη, μαλεβιζιώτη, συρτό, σούστα, και τους συνόδεψαν: στη λύρα ο Γιάννης Σοφήλας, στο λαούτο ο Παναγιώτης Κουτούζος, στην κιθάρα ο Άρης Σπηλιακάκης,  στο μπάσο Χρήστος Τζερεμπόπουλος, καθώς και ο Γιάννης Κυπριωτάκης, στη λύρα και στα λαούτα ο Μανούσος Κλιμάκης και ο Στράτος Φωτάκης.

Οι εκδηλώσεις της δεύτερης μέρας έκλεισαν με τα χορευτικά συγκροτήματα από τη Σαντορίνη και την Κέα της Ομοσπονδίας Συλλόγων μικρών Κυκλαδονήσων.

Ποίημα του Γεώργιου Σουρή


Ἀρχηγοί

Τοῦ Διογένη πιάσετε ἀμέσως τὸ φανάρι,
κι᾿ ἐλᾶτε νὰ γυρέψουμε κανέναν ἀρχηγό·
ἀλλὰ καθένας μας, θαρρῶ, εἶν᾿ ἄξιος νὰ πάρῃ
τὴν ἀρχηγίαν κόμματος, ἀκόμη δὰ κι᾿ ἐγώ.
Γιὰ τὰ πρωτεῖα ξεψυχᾷ κάθε Ρῳμιὸς λεβέντης,
μόνον αὐτὸς πρωθυπουργός, μόνον αὐτὸς ἀφέντης.

Τί ἀρχηγῶν κατακλυσμός! ... κι᾿ οἱ ἕλληνες ἐκεῖνοι,
ποὺ τὸν καφφέ των βερεσὲ εἰς τὰ Χαυτεῖα πίνουν,
ἂν ἀρχηγίαν ἔξαφνα κανένας τοὺς προτείνῃ,
δὲν θὰ διστάσουν βέβαια καὶ Ἀρχηγοὶ νὰ γίνουν.
Κι᾿ αὐτὸς ὁ ἕσχατος Ρωμηὸς γιὰ ὅλα κάτι ξέρει,
ἕλληνος τράχηλος ποτὲ ζυγὸν δὲν ὑποφέρει.

Ἰδοὺ νταῆς φουστανελλᾶς μὲ φέσι καὶ σελάχι!
ποιὸς ξέρει ἂν Πρωθυπουργὸς δὲν γίνῃ καμμιὰ ᾿μέρα;
ποιὸς ξέρει πόσα σχέδια καὶ ἀπαιτήσεις θἄχη,
καὶ ἂν τὴν διπλωματικὴ δὲν συνταράξῃ σφαῖρα;
Ὤ! ναί! ποτὲ τὸν ἕλληνα μὴ θεωρῆτε πτῶμα...
᾿ς ὅλους θὰ ἔλθη ἡ σειρὰ νὰ κυβερνήσουν κόμμα.

Μᾶς λείπει ἕνας ἀρχηγός;... πενῆντα ξεφυτρόνουν,
τὸ ἕνα κόμμα χάνεται;... θὰ ἔβγουν ἄλλα δέκα·
ὅλοι γιὰ τὸ ἀξίωμα τοῦ ἀρχηγοῦ μαλλόνουν,
κι᾿ ἴσως ἀργότερα μᾶς βγῇ ᾿ς τὴ μέση καὶ γυναῖκα.
Ἀλλὰ κι᾿ ἐγὼ ὁ ἀφανὴς τῶν Ἀθηνῶν πολίτης
ἐλπίζω πὼς καμμιὰ φορὰ θὰ γίνω Κυβερνήτης.

Ἐμπρός! μὲ πόζα ἀρχηγοῦ καθένας ἂς προβάλλη,
ἀπ᾿ ὅλους ἂς κυβερνηθῆ ἡ προσφιλὴς Ἑλλάς·
ἂς γίνῃ ὁ Ἡμέτερος, ἂς γίνουν ὅμως κι᾿ ἄλλοι,
ἂς γίνῃ κι ὁ Κατσικαπῆς κι᾿ αὐτὸς ὁ Μπουλελᾶς.
Ἂς πλημμυρίσῃ μ᾿ ἀρχηγοὺς τὸ ἔθνος πέρα πέρα,
ἂς μᾶς σηκώσῃ ἔξαφνα καὶ ἡ Ροζοῦ παντιέρα.

Μονάχα ἕνας βασιλεὺς μὴ μένη ᾿ς τὸ Παλάτι,
πενῆντα δυὸ τουλάχιστον ἂς ἦνε βασιλεῖς,
ὅλοι ἂς ἔβγουν κύριοι ᾿ς τῶν ἄλλων τὸ γεινάτι,
κι᾿ ὀγδόντα πέντε Πρόεδροι ἂς γίνουν τῆς Βουλῆς.
Ὅλοι τρανοὶ πολιτικοί, κανένας ἰδιώτης,
ὅλοι ποζάτοι στρατηγοί, κανένας στρατιώτης.

Εγκαίνια δρόμου δαπάνης Γ. Χατζηπλή Φράτσια Κυθήρων



PhotoCerigo Καλοκαιρινός Βαλέριος

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ ΝΕΑ ΑΓΟΡΑ ΚΑΨΑΛΙ 16-6-2012



PhotoCerigo Καλοκαιρινός Βαλέριος

ΕΚΘΕΣΗ ΚΑΡΟΛΙΝΑΣ ΑΣΛΑΝΗ ΠΟΤΑΜΟΣ ΚΥΘΗΡΑ 9-16 ΙΟΥΝΙΟΥ 2012



PhotoCerigo Καλοκαιρινός Βαλέριος

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΠΕΛΑΓΙΑ. 20 ΙΟΥΝΙΟΥ 2012, ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΧΟΡΟΙ, ΣΚΕΤΣ, ΜΟΥΣΙΚΗ.








































Φωτογραφικό υλικό: Evita

Κυριακή 24 Ιουνίου 2012

Δελτίο Τύπου Δήμου Πειραιά για τα εγκαίνια της 2ης Πειραϊκής Αμφικτυονίας





ΔΗΜΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ
ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ                                                

          Πειραιάς, 23-6-12

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΑΝΟΙΞΕ ΤΙΣ ΠΥΛΕΣ ΤΗΣ
Η 2Η ΠΕΙΡΑΪΚΗ ΑΜΦΙΚΤΥΟΝΙΑ

Με μεγάλη επιτυχία άνοιξε, χθες, τις πύλες της, η «2η Πειραϊκή Αμφικτυονία», στην πλατεία Κοραή.
Περισσότεροι από 30 πολιτιστικοί σύλλογοι «αντάμωσαν» για δεύτερη συνεχή χρονιά, αναδεικνύοντας στα εκθεσιακά τους περίπτερα, την παράδοση και τον πολιτισμό τους, προσφέροντας μάλιστα και τοπικά εδέσματα στους επισκέπτες.

Χθες, πρώτη ημέρα των εκδηλώσεων, έγινε αναπαράσταση παραδοσιακού γάμου, «ο Πειραιάς ενώνει την Ελλάδα», με την συμμετοχή όλων των συλλόγων της Αμφικτυονίας.


Κατά την διάρκεια των 4ημερων εκδηλώσεων, οι σύλλογοι θα παρουσιάσουν επίσης, τη χορευτική και θεατρική τους παράδοση και τα τραγούδια τους, με παραδοσιακά όργανα.


Τα εγκαίνια της «2ης Πειραϊκής Αμφικτυονίας», πραγματοποίησε ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Βασίλης Μιχαλολιάκος, ο οποίος στην ομιλία του τόνισε:
«Είμαι πολύ χαρούμενος που είστε όλες και όλοι εδώ.
Φίλες και φίλοι, Πειραιώτισσες και Πειραιώτες, από κάθε φτωχική γωνιά της χώρας, πέρυσι είχαμε πει ότι η «1η Πειραϊκή Αμφικτυονία» γίνεται θεσμός. Φέτος έχουμε τη «2η Πειραϊκή Αμφικτυονία». Του χρόνου, με τη δύναμη του Θεού, θα έχουμε την «3η Πειραϊκή Αμφικτυονία» και ο Πειραιάς θα είναι ακόμη πιο όμορφος, ακόμη καλύτερος, ακόμη λειτουργικότερος. Π.χ δεν θα υπάρχει το κουφάρι της Ραλλείου, αλλά στη θέση του θα κατασκευάζεται ξενοδοχείο 5 αστέρων. Ασφαλώς, δεν θα υπάρχουν αυτές οι ακαλαίσθητες πινακίδες,  που μετατρέπουν την πανέμορφη πλατεία μας σε πλατεία κουρελού.

Φίλες και φίλοι, τι είναι Αμφικτυονία; Τι είναι ο Πειραιάς κοινωνιολογικά θα το έλεγα; Πριν από 50, 100, 150 χρόνια, οι άγιοι πρόγονοί μας, από κάθε φτωχική –κυρίως – γωνιά της Ελλάδας, κυρίως της νοτίου Ελλάδος, ήρθαν εδώ, ξυπόλητοι αλλά με όνειρα, με ψηλά τον πήχη των ονείρων, για να αναθρέψουν τα παιδιά τους,  να τα σπουδάσουν, να τα μορφώσουν και να γίνουν καλοί Έλληνες και καλοί Πειραιώτες. Και το πέτυχαν. Τα παιδιά αυτών των εργατών, έγιναν επιστήμονες, καθηγητές Πανεπιστημίου, πολιτικοί, επιχειρηματίες, εφοπλιστές. Έφτιαξαν τον νέο μεγάλο Πειραιά και συνέβαλαν καθοριστικά στην καλή Ελλάδα. Οι απόγονοί τους απέτυχαν,  έσπρωξαν την Ελλάδα προς τα κάτω και άφησαν τον Πειραιά να μείνει πίσω.

Εμείς ενώνουμε, όχι απλώς τις μνήμες μας, όχι απλώς τα βιώματά μας, όχι απλώς τα ήθη και τα έθιμά μας, ενώνουμε πάνω από όλα τις ψυχές μας και την πίστη μας, καθώς και τη φλόγα για μια καλύτερη Ελλάδα. Για μια Ελλάδα που θα τη σέβονται φίλοι και μη φίλοι.
Για έναν Πειραιά που θα ξαναγίνει, όχι απλώς το εθνικό μας λιμάνι, όχι απλώς το ναυτιλιακό κέντρο της χώρας, αλλά το ναυτιλιακό κέντρο της Ευρώπης.




Καλωσορίζουμε την «αμφικτυονιακού» τύπου- επιτρέψτε μου να πω- κυβέρνηση. Για πρώτη φορά, έχουμε κυβέρνηση τριών κομμάτων. Δύσκολη προσπάθεια. Τους ευχόμαστε, ο Πειραϊκός λαός, από τα βάθη της ψυχής μας, να πετύχουν για το καλό της Ελλάδος, όχι μόνο του Πειραιά.

Επιτρέψτε μου, να ευχηθώ στον Πρωθυπουργό της χώρας, αυτή η μικρή επέμβαση που θα κάνει στο μάτι του και που θα πάει καλά, να τον κάνει να δει όσο γίνεται πιο πλατιά ολόκληρη την Ελλάδα. Και να τον έχουμε του χρόνου στην «3η Πειραϊκή Αμφικτυονία», για να δει καλά το έργο που θα έχουμε κάνει, αφού ο ίδιος θα έχει χρηματοδοτήσει τα έργα υποδομών, που τόσα χρόνια δεν έχουν γίνει. 

Καλωσορίζουμε και ένα άλλο γεγονός: ότι επιτέλους η Ελλάδα κάνει το αυτονόητο, επανιδρύει το Υπουργείο Ναυτιλίας. Έχουμε Υπουργό Ναυτιλίας. Δεν θα κρίνω την ανόητη πολιτική απόφαση για την κατάργησή του.

Καλωσορίζουμε επίσης, την ενίσχυση της αυτοπεποίθησή μας. Έχουμε και Υπουργό από τον Πειραιά. Καλωσορίζω τους νέους και παλιούς Βουλευτές. Εύχομαι, όταν θα γιορτάζουμε την «10η Πειραϊκή Αμφικτυονία» και θα έχουμε και το ΜΕΤΡΟ στον Πειραιά, να έχουν γίνει οι Βουλευτές της Α΄ Πειραιά, από 6 που είναι σήμερα, 8 ξανά, όπως ήταν το ΄90,  που εκλέχθηκα εγώ, πρώτη φορά, Βουλευτής.  

Με άλλα λόγια: Μανιάτες, Κρητικοί, Καρπάθιοι, Νησιώτες, Αρκάδες, όλοι μαζί σηκώνουμε ξανά τον πήχη, σηκώνουμε ξανά την πίστη μας, την ελπίδα μας. Δεν παραιτούμεθα. Αντίπαλός μας, είναι η μοιρολατρία και η ηττοπάθεια. Οι Πειραιώτες, είμαστε ξανά αισιόδοξοι. Σηκώνουμε και τη σημαία ολόκληρης της Ελλάδας.
Αυτό  είναι το  μεγάλο θέμα. Θα γίνουν τα έργα υποδομής, θα γίνουν τα έργα που δεν έγιναν πριν από 30 χρόνια. Θα γίνει ο υπόγειος δρόμος που συνδέει το ΣΕΦ με το δρόμο ταχείας κυκλοφορίας Δραπετσώνας -Κερατσινίου.  Θα ανακουφιστεί ο Πειραιάς από την κυκλοφοριακή ασφυξία. Θα ξαναπάρουμε τις παραλίες μας, θα ανήκουν στον Πειραιά τα Βοτσαλάκια, η Φρεαττύδα, το λιμάνι μας.



Φίλες και φίλοι, δεν είναι η ώρα και η ημέρα να μιλήσει ο Δήμαρχος. Είναι η ώρα και η ημέρα να μιλήσουν οι καρδιές των απογόνων, των πρώτων που εγκαταστάθηκαν εδώ, ως σημαιοφόροι της εσωτερικής μετανάστευσης. Πέρυσι είχαμε ομιλητή, έναν αυθεντικό Μανιάτη,  τον ιστορικό και συγγραφέα τον κ. Σαράντο Καργάκο, ο οποίος έβαλε τη σφραγίδα του στην «1η Αμφικτυονία».  
Φέτος έχουμε καλεσμένο μας, ως ομιλητή, το δημοσιογράφο και συγγραφέα κ. Δημήτρη Καμπουράκη. Έναν Κρητικό, με χιούμορ, ευρυμάθεια και με ξεχωριστή πορεία στα  ΜΜΕ.
Τον καλωσορίζουμε στον Πειραιά και του υποσχόμαστε ότι αν θέλει, κάθε ημέρα, θα έχει είδηση, όχι παραπολιτική, αλλά είδηση δημιουργίας. Ήδη έχουμε έναν Πειραιά της καθαριότητας, ήδη έχουμε έναν Πειραιά που αγαπάει το φυτικό πράσινο. Αν προσέξετε στην πλατεία, θα δείτε κρεμαστές ζαρντινιέρες. Πράσινο, λουλούδια, φυτά. Βάζουμε στη ζωή μας χαμόγελο και αισιοδοξία. Σε λίγο θα έχουμε χαμόγελο και χορούς.

Φέτος είμαστε περισσότεροι από πέρυσι και μάλιστα λέμε να κάνουμε κάτι διαγωνιστικού και δημοκρατικού χαρακτήρα. Έχουμε στο περίπτερο του Δήμου, μια κάλπη. Δεν  έχουμε αστυνομικά μέτρα, δεν έχουμε εφορευτικές επιτροπές και ελπίζω να μην χρειαστεί να έχουμε του χρόνου.  Να ψηφίσουν όλοι οι επισκέπτες, πιο είναι το καλύτερο περίπτερο και όποιο είναι το καλύτερο- η επιτροπή που θα κάνει τη διαλογή θα αποτελείται από τους Προέδρους όλων των συλλόγων- θα ενισχύσουμε το σύλλογο του, με ένα συμβολικό ποσόν, για να μπορεί  να σταθεί στα πόδια του, γιατί οι ημέρες είναι δύσκολες.
Να είστε καλά. Ζήτω η «2η Πειραϊκή Αμφικτυονία».
           
Ο δημοσιογράφος και συγγραφέας κ. Δημήτρης Καμπουράκης, ξεκίνησε την ομιλία του, λέγοντας χαρακτηριστικά:
«Αυτός που δεν αγαπάει τον Πειραιά δεν έχει ψυχή». Ανέφερε ότι πρωτογνώρισε τον Πειραιά κοιτάζοντας τον από τη θάλασσα, πάνω από το κατάστρωμα του βαποριού που τον έφερνε από την Κρήτη για να σπουδάσει και έκανε ειδική αναφορά στην αυθεντικότητα και τη ζωντάνια που απέπνεε ο Πειραιάς, προσφέροντας εργασία στους Πειραιώτες, όπως στο θείο του, όσο και στην οικογένειά του. 




Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Μιχαλολιάκος, προσέφερε στον κ. Καμπουράκη μια τιμητική πλακέτα και ένα βιβλίο με τίτλο «Πειραιάς, Κέντρο Ναυτιλίας και Πολιτισμού».

Οι εκδηλώσεις θα διαρκέσουν μέχρι και τη Δευτέρα, 25 Ιουνίου, όπου στο κλείσιμο θα πραγματοποιηθεί Πειραϊκό γλέντι. 

Στην τελετή των εγκαινίων, όπου «συντροφιά» στους παρευρισκομένους κράτησε η Φιλαρμονική του Δήμου Πειραιά,  παραβρέθηκαν: οι Βουλευτές κκ. Κ. Κατσαφάδος, Π. Μελάς, Ι. Κουράκος. Ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Σπύρος Σπυρίδων,  ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Π. Κουβάτσος, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, σύμβουλοι δημοτικών κοινοτήτων.
 Επίσης, η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιώς κ. Β. Ανεμοδουρά, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιώς κ. Γ. Ζησιμάτος,  τα διοικητικά συμβούλια των Ενώσεων και Συλλόγων που πήραν μέρος στην «2η Πειραϊκή Αμφικτυονία» και πλήθος κόσμου.

Την εκδήλωση, παρουσίασε η δημοσιογράφος του «Καναλιού 1» κα Κωνσταντίνα Πετούση.