Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

Παράνομες ενέργειες εισόδου μελών του οργανισμού «Biblical Archaeology Society» στα κατεχόμενα της Κύπρου μέσω του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου


ΔΗΜΟΣ ΚΑΡΑΒΑ
Οδός Μιλήτου αρ.2, Στρόβολος, 2028 Λευκωσία
Τηλ. 22516937, 99620251, Φαξ. 22516941
Email: karavas.municipality@cytanet.com.cy

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ο Δήμαρχος και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Καραβά έχουν ενημερωθεί για τις παράνομες ενέργειες του οργανισμού «Biblical Archaeology Society” που εδρεύει στις Ηνωμένες Πολιτείες, να επισκεφτεί την Κύπρο μέσω του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου στα κατεχόμενα με στόχο να πραγματοποιήσει εκπαιδευτικό ταξίδι μεταξύ 1ης - 15ης Ιουνίου με θέμα «Στα βήματα του Αποστόλου Παύλου».
Με βάση τη δημοσιοποίηση που έχει δοθεί για το θέμα και έχοντας υπόψη τις παρεμβάσεις που έγιναν από το Σύνδεσμο Κύπριων Αρχαιολόγων, το Πανεπιστήμιο Κύπρου και του Υπουργείο Εξωτερικών, ο πιο πάνω οργανισμός δεν έλαβε καθόλου υπόψη τις παραστάσεις που έγιναν και σε απαντητική του επιστολή με παράλογο και προκλητικό τρόπο ανάφερε ότι θα υλοποιήσει το εκπαιδευτικό ταξίδι όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί.
Ο Δήμος Καραβά δημοσιοποιεί ένα σημαντικό ιστορικό γεγονός για το οποίο η αποστολή του πιο πάνω οργανισμού θα ήταν καλά να γνωρίζει.
Ο Απόστολος Παύλος πέρασε από την Κύπρο για να διδάξει το Χριστιανισμό, με ιστορικές πηγές να αναφέρουν ότι αρχικά έφθασε στα παράλια του Καραβά και της Λαπήθου. Μπορεί να βρήκε κάποιες δυσκολίες στην προσπάθεια του να μεταφέρει τα μηνύματα που ήθελε προς τους κατοίκους της περιοχής Καραβά – Λαπήθου όμως οι κάτοικοι σεβόμενοι αυτό το μεγάλο ιστορικό γεγονός έκτισαν προς τιμή του ναό, δυτικά από το κάστρο του Αγίου Ιλαρίωνα στον Πενταδάκτυλο, στα δημοτικά όρια του Δήμου Καραβά. Στο ναό αυτό πριν το 1974 υπήρχαν σε καλή κατάσταση τοιχογραφίες που μαρτυρούσαν την πλούσια θρησκευτική παράδοση της περιοχής. Δυστυχώς σήμερα, αυτό το θρησκευτικό μνημείο έχει σχεδόν καταστραφεί. Έχει απομείνει μόνο ένα μέρος του νότιου τοίχου του ναού, μια πραγματικότητα που συνδέεται με τη συστηματική καταστροφή των θρησκευτικών μνημείων στις κατεχόμενες περιοχές από το παράνομο κατοχικό καθεστώς της Τουρκίας.
Το θέμα της καταστροφής της πολιτιστικής και θρησκευτικής μας κληρονομιάς αφορά τον παγκόσμιο πολιτισμό και η μόνη εισήγηση που απέμεινε προς τους διοργανωτές της «εκπαιδευτικής εκδρομής» είναι να επισκεφτούν το ξωκλήσι αυτό και να μελετήσουν την πτυχή της καταστροφής, της λεηλασίας των θρησκευτικών μας μνημείων που συνδέεται με τις τραγικές συνέπειες της Τουρκικής κατοχής και να αξιολογήσουν τη στάση της Τουρκίας και το σεβασμό που επιδεικνύει στα θρησκευτικά μνημεία και σε άλλους αρχαιολογικούς χώρους με παγκόσμια ακτινοβολία.
Το εκκλησάκι του Αγίου Παύλου (ότι έχει απομείνει σήμερα) στα δημοτικά όρια Καραβά
Ο Δήμος Καραβά συμμερίζεται απόλυτα τις θέσεις του Συνδέσμου Αρχαιολόγων Κύπρου και στηρίζει όλες τις προσπάθειες και παραστάσεις που γίνονται για να εφαρμοστούν οι νόμοι της Κυπριακής Δημοκρατίας και να τυγχάνουν της ανάλογης αντιμετώπισης όσοι δεν αντιλαμβάνονται ότι η είσοδος στα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας μέσω κατεχομένων είναι παράνομη και καταδικαστέα.
29 Μαΐου 2012
Επιτροπή Τύπου και Διαφώτισης
Δήμου Καραβά

Δρομολόγια Ε/Γ-Ο/Γ Β.ΚΟΡΝΑΡΟΣ 15/5-28/8/2012


Δελτίο Τύπου Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης & Προβολής Δήμου Κυθήρων



ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                        
ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ                                                              Κύθηρα:   29/05/2012
ΔΗΜΟΣ ΚΥΘΗΡΩΝ

Επιτροπή Τουριστικής Ανάπτυξης                                    ΠΡΟΣ : Τοπικά Μ.Μ.Ε
& Προβολής.

Η Επιτροπή Τουριστικής Ανάπτυξης & προβολής του Δήμου Κυθήρων ενημερώνει ότι η εκπομπή της ΕΤ3 «Του νερού τα παραμύθια» με την Ίνα Ταράντου ταξιδεύει στο νοτιότερο νησί του Ιονίου, τα Κύθηρα.

Σκοπός της εκπομπής είναι να γνωρίσει ο τηλεθεατής της ομορφιές τον Κυθήρων μέσα από τα μάτια τον κατοίκων που ζουν καθημερινά χειμώνα–καλοκαίρι στο Νησί. Με κεντρικό άξονα το νερό η εκπομπή απλώνει τη θεματολογία της στους κατοίκους που μένουν δίπλα σε θάλασσα. Γνωρίζει τη ζωή τους, τις δραστηριότητές τους, αναδεικνύει τον κάθε προορισμό, δίνει έμφαση στην οικολογία.

Τα  γυρίσματα θα  ξεκινήσουν  την 01 Ιουνίου 2012  και  για  τρεις ημέρες .

Προσκαλούνται όλοι οι κάτοικοι των Κυθήρων που επιθυμούν να  συμμετέχουν στα  γυρίσματα της εκπομπής καταθέτοντας ή παρουσιάζοντας την ιδέα τους , να επικοινωνήσουν με  την Επιτροπή Τουριστικής Ανάπτυξης & Προβολής του Δήμου Κυθήρων .


                                                             Με   ιδιαίτερη  εκτίμηση,


Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ
 ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΠΡΟΒΟΛΗΣ
  
ΚΑΛΛΙΟΠΗ Ν. ΚΑΡΥΔΗ

Αερογέφυρα ζωής για μοτοσυκλετιστή - Από τα Κύθηρα στο Βενιζέλειο

Ο 50χρονος μοτοσυκλετιστής τραυματίστηκε σε τροχαίο που σημειώθηκε χθες το βράδυ - Λόγω των τραυμάτων του κρίθηκε επιβεβλημένη η μεταφορά του στην Κρήτη.

Στο Βενιζέλειο νοσοκομείο μεταφέρθηκε ένας 50χρονος μοτοσυκλετιστής από τα Κύθηρα, ο οποίος τραυματίστηκε σοβαρά, σε τροχαίο που συνέβη χθες, περίπου στις 20.30 το βράδυ, στον κεντρικό δρόμο Χώρας - Λιβαδίου λίγο πριν τον οικισμό Λιβάδι Κυθήρων.

Σύμφωνα με το
tsirigofm, η μοτοσυκλέτα που οδηγούσε ο 50χρονος, πατέρας δίδυμων παιδιών, 2,5 ετών, ανετράπη και προσέκρουσε στο πλάγιο προστατευτικό κιγκλίδωμα, με αποτέλεσμα το σοβαρό τραυματισμού του οδηγού.

Διερχόμενοι οδηγοί ειδοποίησαν το ΕΚΑΒ που τον μετέφερε στο νοσοκομείο Κυθήρων, ωστόσο κρίθηκε επιβεβλημένη η αεροδιακομιδή του σε νοσοκομείο του Ηρακλείου.

Ο 50χρονος νοσηλεύεται στο Βενιζέλειο νοσοκομείο, αφού τα ξημερώματα υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση. Ο άνδρας έχει υποστεί κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις ενώ τα επόμενα 24ωρα είναι κρίσιμα για την έκβαση της κατάστασης της υγείας του.

πηγή: cretalive.gr

Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Μουσική Άνοιξη στη Σκηνή του Half Note - Nastazia Beikof & The Jazzuars


Παρασκευή 01/06
Ένα ταξίδι στο χρόνο και το χώρο της Jazz ξεκινάει με αφετηρία την Αθήνα του 2012. Καλωσορίσατε στην φωτεινή μεριά του δρόμου! Εκεί που τα προβλήματα μένουν στα σκαλοπάτια και εμείς απολαμβάνουμε εκστασιασμένοι!
Αγαπημένες συνθέσεις από Cole Porter, Duke Elligton, Juan Tizol, Jerome Kern, Billy Strayhorn, George Gershwin ξαναζωντανεύουν πάνω στην σκηνή του Half Note. Από τo swing της Ella Fitzgerald μέχρι τον αισθησιασμό της Alicia Keys & από την χορευτική μπαλάντα μέχρι τους ξέφρενους rock n roll ρυθμούς. Έρωτας - Boogie και ο Mack The Knife ξεπηδάει από την γωνία.
Μετά από σειρά αναζητήσεων και συνεργασιών σε διάφορους μουσικούς χώρους: Η Ναστάζια Μπέικοφ στο τραγούδι, ο Γεράσιμος Αναστασόπουλος στο σαξόφωνο, ο Μιχάλης Στεφανίδης στην κιθάρα και το τραγούδι, ο Νίκος Δρογώσης στο πιάνο, ο Αλέξανδρος Μυλωνάς στο κοντραμπάσο και ο Γιώργος Ράδος στα τύμπανα σας παρουσιάζουν τα Jazzuars.
Η νέα σύσταση των Jazzuars πήρε το βάπτισμα του πυρός μέσα στην εκρηκτική διάθεση χορευτών Swing που ήρθαν απ όλο τον κόσμο για να συμμετέχουν στο Swing Exchange Festival! Στο Half Note oι εξαίρετοι μουσικοί θα μας παρασύρουν σε μια χορευτική αιώρηση (swing) από το 30' μέχρι το σήμερα.

Nastazia Beikof: τραγούδι
Μιχάλης Στεφανίδης: τραγούδι, κιθάρα
Γεράσιμος Αναστασόπουλος: σαξόφωνο
Νίκος Δρογώσης: πιάνο
Αλέξανδρος Μυλωνάς: κοντραμπάσο
Γιώργος Ράδος: τύμπανα
Με την συμμετοχή των Athens Swing Cats
Special Guest: Valentino Beikof

Φωτογραφίες σε υψηλή ανάλυση στο www.halfnote.gr/press

HALF NOTE JAZZ CLUB
Tριβωνιανού 17, Μετς
Πληροφορίες-Κρατήσεις
210 9213310 begin_of_the_skype_highlighting 210 9213310 end_of_the_skype_highlighting
ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΣΟΔΟΣ (χωρίς ποτό) : 15€ (τραπέζι), 10€ (εξώστης- bar), 10€ φοιτητικό
ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ
Παρασκευή 01/06 στις 22:30


Δευτέρα 28 Μαΐου 2012

Επίδοση τιμητικού τόμου στον ομότιμο Καθηγητή Γεώργιο Λεοντσίνη στο Πανεπιστήμιο Αθηνών


Την Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012 το απόγευμα, ώρα 19.00 θα πραγματοποιηθεί στη μεγάλη αίθουσα του Πανεπιστημίου Αθηνών, τελετή επίδοσης τιμητικού τόμου στον ομότιμο Καθηγητή του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γεώργιο Λεοντσίνη. 

Πρόσκληση Κυθηραϊκού Συνδέσμου Κυθήρων


ΚΥΘΗΡΑΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ
ΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΥΘΗΡΩΝ
ΚΥΘΗΡΑ
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ


Ο Κυθηραϊκός Σύνδεσμος Κυθήρων, σας προσκαλεί στην εκδήλωση που οργανώνει προς τιμήν

του Αρχαιολόγου καθ. G. Huxley

που στις αρχές της δεκαετίας του 60 έκανε τις πρώτες ανασκαφές στο νησί μας, στην Παλιόπολη.
Επιστήμονας παγκόσμιου κύρους, και μεγάλος φιλέλληνας θα δώσει μια διάλεξη
στην αίθουσα του ΚΥΘΗΡΑΙΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ στη Χώρα,

Την Τρίτη 5 Ιουνίου στις 7 το απόγευμα

στην οποία θα μας διηγηθεί την ανθρώπινη πλευρά της ανασκαφής,
τους ανθρώπους, τις δυσκολίες, και την ατμόσφαιρα εκείνης της εποχής.
Παράλληλα θα εγκαινιαστεί έκθεση φωτογραφιών
του φωτογράφου της αποστολής
Ivan Strahan.

Η έκθεση θα παραμείνει και θα είναι ανοικτή όλο το καλοκαίρι.

Κυριακή 27 Μαΐου 2012

Επέτειος της Μάχης της Κρήτης, Ομιλία της Πρέσβεως της Αυστραλίας στο Ρέθυμνο


71η Επέτειος της Μάχης της Κρήτης
Ομιλία της Πρέσβεως της Αυστραλίας κ. JENNY BLOOMFIELD
στο Ελληνο-Αυστραλιανό Μνημείο στο Ρέθυμνο
25 Μαΐου 2012

Η Μάχη της Κρήτης αποτελεί κορυφαία ιστορική στιγμή υπεράσπισης της αξιοπρέπειας, της ανεξαρτησίας και της ελευθερίας. Αποτελεί επίσης και κορυφαία στιγμή στην κοινή ιστορία της Αυστραλίας και της Ελλάδας.

Κανένα άλλο γεγονός της κοινής μας ιστορίας δεν έχει μείνει πιο βαθιά χαραγμένο στη συνείδηση των δύο λαών μας.

Στη Μάχη αυτή, που καθόρισε τις εξελίξεις του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, Αυστραλοί στρατιώτες πολέμησαν στο πλευρό των Ελληνικών, Νεοζηλανδικών και Βρετανικών στρατευμάτων για να εμποδίσουν τη ναζιστική εισβολή και να υπερασπιστούν τις κοινές μας αξίες της δημοκρατίας και της ελευθερίας.

20 Μαΐου 1941. ‘Ήταν μία επίθεση όπως καμία άλλη - η πρώτη εναέρια επίθεση στην ιστορία. Οι Γερμανοί μόνο σε μία μέρα έριξαν 8.000 αλεξιπτωτιστές. Κατάφεραν να υπερισχύσουν, αλλά με τεράστιες απώλειες.

Μερικές χιλιάδες εξουθενωμένοι Βρετανοί, Αυστραλοί και Νεοζηλανδοί στρατιώτες, που είχαν εγκαταλείψει την ηπειρωτική Ελλάδα με ελάχιστο οπλισμό, ενώθηκαν με την Κρητική φρουρά και υπερασπίστηκαν με αποφασιστικότητα τις ακτές της Σούδας, το αεροδρόμιο του Μάλεμε, το Ρέθυμνο.

Ο αγώνας ήταν άνισος και αιματοβαμμένος.

Ο άμαχος πληθυσμός της Κρήτης αγωνίστηκε με όλες του τις δυνάμεις μαζί με τους πολεμιστές.

Ήταν η πρώτη φορά που ένας άμαχος πληθυσμός αντιστάθηκε στον εχθρό με τέτοια τόλμη. Οι απώλειες που υπέστησαν οι γερμανικές εναέριες δυνάμεις στην Κρήτη καθυστέρησαν τη γερμανική εισβολή στη Ρωσία κατά ένα μήνα και πιθανότατα επηρέασαν την έκβαση του πολέμου σε εκείνο το μέτωπο.

Το τίμημα όμως για την Ελλάδα και τους συμμάχους της ήταν πολύ υψηλό.
Από τους Βρετανούς, 797 σκοτώθηκαν, 263 τραυματίστηκαν και 6.576 αιχμαλωτίστηκαν.

274 Αυστραλοί σκοτώθηκαν, 507 τραυματίστηκαν και 3.102 αιχμαλωτίστηκαν.

Όπως και 217 Νεοζηλανδοί σκοτώθηκαν, 967 τραυματίστηκαν και 2.108 αιχμαλωτίστηκαν.

Χιλιάδες Αυστραλοί στρατιώτες περικυκλώθηκαν και αιχμαλωτίστηκαν. Εκατοντάδες κατάφεραν να ξεφύγουν μέσα από ορεινά μονοπάτια προς το Νότο και να επιβιβαστούν σε πλοία, ενώ άλλοι δραπέτευσαν στα βουνά έως ότου αιχμαλωτιστούν ξανά ή καταφέρουν τελικά να διαφύγουν. Αψηφώντας τα αντίποινα, ο άμαχος πληθυσμός της Κρήτης περιέθαλψε τους τραυματίες και προσέφερε καταφύγιο στους εξαντλημένους και κατατρεγμένους Αυστραλούς στρατιώτες.

Η παλικαριά, η ανδρεία και η μεγαλοψυχία των Κρητικών εκείνες τις φοβερές μέρες έχουν μείνει βαθιά χαραγμένες στη μνήμη των Αυστραλών πολεμιστών. Στις δύσκολες αυτές στιγμές, αναπτύχθηκε ένας αμοιβαίος σεβασμός και μια βαθιά συναισθηματική σχέση που παραμένει ανεξίτηλη ως τις μέρες μας.

Η χώρα μας αισθάνεται τεράστια ευγνωμοσύνη απέναντι στους Κρητικούς.

Για αυτό χιλιάδες Αυστραλοί διασχίζουν την υφήλιο για να επισκεφθούν τον ιερό αυτό τόπο, όπου τόσοι συμπατριώτες τους θυσίασαν τη ζωή τους για να υπερασπιστούν.

Και για αυτό κάθε χρόνο η Ένωση Παλαιών Πολεμιστών και Αποστράτων της Αυστραλίας απονέμει χρηματικά βραβεία σε αριστούχους μαθητές της Κρήτης, για να τιμήσει αυτούς τους δεσμούς και να διαβιβάσει το μήνυμα της Μάχης της Κρήτης στη νέα γενιά: ότι αξίζει να παλεύει κανείς για τα υψηλά ιδανικά της δημοκρατίας και της ελευθερίας.

Η Μάχη της Κρήτης μπορεί να έλαβε χώρα πριν από 71 χρόνια, αλλά το μήνυμα της ειρήνης και της αλληλεγγύης παραμένει ζωντανό παράδειγμα και για τους δύο λαούς. Σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές για την Ελλάδα, η Αυστραλία στέκεται δίπλα στην Ελλάδα με το ίδιο πνεύμα αλληλεγγύης που ένωσε τους δύο λαούς μας το 1941.

Περίπου μισό εκατομμύριο Έλληνες πέθαναν κατά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο – μια τραγική απώλεια για τη χώρα.

Και πάνω από 6.000 Αυστραλοί στρατιώτες πολέμησαν στην Ελλάδα– με σχεδόν 600 νεκρούς, 1.000 τραυματίες και πάνω από 5.000 αιχμαλώτους πολέμου.

Μια πραγματικά μεγάλη θυσία από στρατιώτες που υπηρετούσαν τόσο μακριά από την πατρίδα.

Σήμερα τιμούμε τις θυσίες των γενναίων αυτών στρατιωτών.

Τους ευχαριστούμε.

Και ευχαριστούμε τους φίλους και τους συμμάχους με τους οποίους αγωνιστήκαμε για τα κοινά μας ιδανικά.

Αλλά προπάντων, ευχαριστούμε τους αδελφούς μας Κρητικούς. Η παλικαριά τους δεν θα ξεχαστεί ποτέ.

Η Μάχη της Κρήτης παραμένει φωτεινό παράδειγμα της υπερηφάνειας, της ανδρείας και του θάρρους των Ελλήνων.

Θα παραμείνει για πάντα χαραγμένη στο νου και στη μνήμη όλων των Αυστραλών.

Jenny Bloomfield
Πρέσβης

Anniversary of the Battle of Crete, Speech by the Australian Ambassador in Rethymno


71st Anniversary of the Battle of Crete
Speech by the Australian Ambassador to the Hellenic Republic
H.E. Mrs. Jenny Bloomfield
At the Hellenic-Australian Memorial in Rethymnon
25 May 2012

Of all the events in the shared history between Australia and Greece, the Battle of Crete is the most significant. During this battle, which shaped the outcome of the Second World War, Australian soldiers joined Greek, British and New Zealand comrades to defend the island against Nazi invasion.

20 May 1941. It was an invasion like no other – the first airborne invasion in military history. The Germans had dropped 8,000 paratroopers in a single day. While suffering severe casualties, they eventually gained control.

Several thousand of British, Australian and New Zealand troops who had evacuated from the mainland, poorly armed and battle-weary, joined the Cretan garrison and fiercely defended the shores of Suda Bay, Maleme Airfield and Rethymnon.

The battle was savage and bloody. The Germans met a resolute Allied Force. And the local Cretans joined the battle with whatever weapons were at hand.

This was the first time in the war that the Germans had encountered strong and widespread resistance from a civilian population.

The crippling losses suffered by Germany’s airborne troops delayed by a month the German advance into Russia, and possibly affected the outcome of the war there.

But the price paid by Greece and its defenders was very high.

Of the Allied British forces, 797 were killed in action, 263 were wounded and 6,576 were taken as prisoners of war.

Of the Australians, 274 were killed in action, 507 were wounded and 3,102 were taken as POWs.

Of our New Zealand comrades, 271 were killed in action, 967 were wounded and 2,108 were POWs.

Thousands of Australian soldiers were surrounded and taken prisoner in Crete. A few hundred managed to escape to the South over mountain tracks and be evacuated; others wandered in the mountains and were either recaptured or managed finally to escape. At risk of summary execution, the local people of Crete sheltered the exhausted Australian war prisoners and helped many of them regain freedom.

Australians have never forgotten the strength, the bravery, the self-sacrifice of the people of Crete. The events of those days forged an eternal bond between our two nations.

This is why thousands of Australians visit this sacred island, to honour our shared loss and sacrifice.

And it’s why the Australian Returned and Services League continues to honour these bonds and to express ongoing gratitude to the people of Crete, by awarding annual scholarships to outstanding Cretan students.

The Battle of Crete may have occurred 71 years ago, but its message of solidarity and friendship remains alive today. During these difficult times, Australia stands by our Greek friends with the same spirit of solidarity which joined our nations in 1941.

Nearly half a million Greeks died as a result of the Second World War - a time of incomparable tragedy for this country.

And over 6,000 Australians fought in Greece during that time. Nearly 600 were killed, 1,000 injured and over 5,000 taken prisoners of war.

It was an extraordinary sacrifice by service men and women so far from their home.

Today we honour the sacrifice of those brave soldiers.

We thank them for their contribution to our nation’s security.

And we acknowledge the sacrifice of our friends and allies with whom we fought to protect our shared ideals.

But most of all, we thank the people of Crete. Australians will not forget you.

Jenny Bloomfield
Ambassador

Που Ρίχνουμε το λάδι μετά το Τηγάνισμα?


(Κομίζω γλαύκα εις Αθήνας, εκλάβετέ το, λοιπόν, ως υπενθύμιση)

ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Κυριακή Αμπατζή
Γραφείο Αντιπρύτανη Οικονομικού Προγραμματισμού και Ανάπτυξης
Πανεπιστημίου 30, Αθήνα, 10679

τηλ. 2103689712  2103689712 , φαξ2103689711, e-mail:kabadji@senate.uoa.gr

Ξέρεις που να ρίξεις το λάδι μετά από το μαγείρεμα στο σπίτι; Ίσως ναι, αλλά πάντα είναι καλό να διαδίδουμε τέτοιου είδους πληροφορίες. Ακόμα και αν δεν τηγανίζουμε πολύ, όταν το κάνουμε, ρίχνουμε συνήθως το χρησιμοποιημένο λάδι στο νεροχύτη της κουζίνας. Αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που μπορούμε να κάνουμε. Γιατί το κάνουμε? Γιατί πολύ απλά δεν υπάρχει κανείς για να μας πει το σωστό τρόπο. Γι αυτό λοιπόν, το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να τοποθετούμε το λάδι σε ένα πλαστικό μπουκάλι (νερού, αναψυκτικού), να το κλείνουμε καλά και να το πετάμε στα κανονικά σκουπίδια.. Και αυτό, γιατί ΕΝΑ ΛΙΤΡΟ ΛΑΔΙΟΥ ΜΟΛΥΝΕΙ ΣΧΕΔΟΝ ΕΝΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ ΛΙΤΡΑ ΝΕΡΟΥ, ποσότητα η οποία είναι ικανή να καλύψει τις ανάγκες ενός ατόμου σε νερό για 14 χρόνια !!!.Αν επιλέξεις να προωθήσεις αυτό το μήνυμα στους φίλους σου, το περιβάλλον θα σε ευγνωμονεί. Στο κάτω-κάτω είναι καλό για όλους μας !!!
Γιώργος Καρούντζος
Χημικός. Μηχ., PhD
Υπεύθυνος Περιβαλλοντικής Διαχείρισης
ΠΡΟΩΘΗΣΤΕ ΤΟ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΟΛΩΝ ΜΑΣ....

από την Αννίτα Παναρέτου

Mήπως αυτό αφορά κ΄ εσάς ??

Π Ρ Ο Σ Ο Χ Η - Σ Τ Ο Υ Σ - Λ Ο Γ Α Ρ Ι Α Σ Μ Ο Υ Σ - Τ Η Σ - Δ Ε Η

Παράνομα και χωρίς οι καταναλωτές να έχουν ιδέα τι πληρώνουν, η ΔΕΗ εισπράττει δικό της ”χαράτσι” το οποίο αναφέρεται στους λογαριασμούς της σαν ” ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΟΙΝΗΣ ΩΦΕΛΕΙΑΣ -Ν.2773/99 άρθρο 29″ το οποίο το υπολογίζει με άγνωστο ποσοστό επί της αξίας του καταναλωθέντος ηλεκτρικού ρεύματος!

Υποτίθεται ότι με τα χρήματα αυτά (κανείς δεν γνωρίζει πόσα συγκεντρώνονται κάθε φορά… ΥΠΟΛΟΓΙΖΟΝΤΑΙ ΣΕ 1,9 δις. ΕΥΡΩ) καλύπτονται όσοι είναι εντεταγμένοι στο “κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ” κ.λ.π. Το άρθρο 29 του Νόμου 2773/99, όμως, έχει καταργηθεί από τον Αύγουστο του 2010, με νεότερο νόμο που έχει δημοσιευθεί κανονικά και στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως!

Αυτό σημαίνει ότι η είσπραξη του “χαρατσιού” αυτού είναι -τουλάχιστον τυπικώς- παράνομη και εφ όσον ασκηθούν οι νόμιμες διαδικασίες, η ΔΕΗ θα υποχρεωθεί στην επιστροφή των παρακρατηθέντων παρανόμως χρημάτων. (εκτός αν σπεύσει η “κυβέρνηση” να καλύψει την παρανομία με νομικά εφευρήματα…)


























από την Αννίτα Παναρέτου

Η ΓΕΛΛΩ



Σε ερώτησή μου για το αν μπορεί να βγάλει από το μυαλό της το γεγονός ότι απαιτεί μέτρα που σημαίνουν πως οι γυναίκες δεν θα έχουν πρόσβαση σε μαία όταν πρόκειται να γεννήσουν, πως οι ηλικιωμένοι θα πεθάνουν αβοήθητοι και πως τα παιδιά δεν θα έχουν πρόσβαση σε φαρμακευτική περίθαλψη, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ απαντά: «Μην περιμένετε καμία συμπάθεια, ήρθε η ώρα να πληρώσετε τους φόρους σας». Ακούγεται σαν κατά βάθος να διαμηνύει στους Έλληνες, αλλά και τους υπόλοιπους Ευρωπαίους, πως καλά περάσαν μέχρι εδώ, τώρα ήλθε η ώρα της πληρωμής. «Έτσι είναι», απαντάει με νηφαλιότητα. «Έτσι ακριβώς». Και τι θα γίνει, ρωτάω, με τα παιδιά που σίγουρα δεν φταίνε σε τίποτα; «Άκου να δεις, φταίνε οι γονείς, σωστά; Ας πλήρωναν τους φόρους τους...».
(Συνέντευξη στην εφημερίδα The Guardian, 26/5/12)

«Πολλά από τα θύματα των νεράιδων ήταν λεχώνες, που για τον ένα ή τον άλλο λόγο παρέβησαν τις επιβεβλημένες απαγορεύσεις. Τα μωρά, ειδικά τα νεογέννητα, ήταν επίσης εκτεθειμένα σε κάθε κίνδυνο. Η Γελλώ της αρχαίας ελληνικής παράδοσης που έπνιγε τα παιδιά επέζησε σε πολλά μέρη της νεότερης Ελλάδας με τη μορφή της νεράιδας και άλλων κακοποιών πνευμάτων που απειλούν το παιδί τις πρώτες σαράντα μέρες μετά τη γέννησή του. Στα Κύθηρα η μάνα αποφεύγει να αφήνει τα σπάργανα του παιδιού έξω τη νύχτα και, ειδικά αν είναι αβάπτιστο, δεν το αφήνει ποτέ μόνο του. Οι νεράιδες ζηλεύουν τα μωρά και, αν δεν τα προσέξει η μάνα τους, τ’αρπάζουν ή τα αρρωσταίνουν, τα κιτρινίζουν και τα μαραζώνουν. Γνωρίζουν το μυστικό της ευρωστίας των παιδιών, το οποίο κρατούν κρυφό απ’ τις μανάδες από ζήλια...»
(Δέσποινα Μ. Δαμιανού, Λαϊκές αφηγήσεις: Μύθοι & παραμύθια των Κυθήρων, Εταιρεία Κυθηραϊκών Μελετών, 2005)

Σταχυολόγηση: Γιάννης Σταθάτος
http://stathatos.blogspot.com/

Σάββατο 26 Μαΐου 2012

Δελτίο Τύπου Γιορτής Μουσικής 2012


Το ταξίδι ξεκίνησε πέρυσι …
Με πολύτιμα εφόδια την εμπειρία αλλά και την καταλυτική συμμετοχή του κόσμου στην περσινή γιορτή, συνεχίζουμε και φέτος  το μαγικό μας ταξίδι στη μουσική.

Την Τετάρτη 20 και την Πέμπτη 21 Ιουνίου τα Κύθηρα γιορτάζουν, συμμετέχοντας στην Ευρωπαϊκή Ημέρα της Μουσικής.
Την ημέρα του θερινού ηλιοστασίου – τη μεγαλύτερη ημέρα του χρόνου, οι κάτοικοι  των Κυθήρων άλλα και όσοι εμπνέονται από την νήσο, ενώνουν τις δυνάμεις τους και παρουσιάζουν πολιτιστικά δρώμενα που χαρακτηρίζουν και σηματοδοτούν τον τόπο.

Στην Αγία Πελαγία, το παλιό λιμάνι του νησιού και στον μαγευτικό Αυλαίμωνα με φόντο το ηλιακό ρολόι και το καστέλο, η τέχνη συναντάει την παράδοση, η μουσική το χορό και ο αθλητισμός το τραγούδι.
Οι δύο μοναδικές αυτές βραδιές θα ολοκληρωθούν την Παρασκευή 22 Ιουνίου μ’ ένα μοναδικό πάρτι στο πανέμορφο Καψάλι.
Οι εκδηλώσεις θα μεταδοθούν ραδιοφωνικά και διαδικτυακά σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η Γιορτή της Μουσικής ξεκινάει λοιπόν σηματοδοτώντας και την έναρξη του καλοκαιριού στα Κύθηρα. Πολύτιμος συνοδοιπόρος, ο κόσμος του νησιού που αγκάλιασε και καθιέρωσε το θεσμό.


Σας περιμένουμε να γιορτάσουμε μαζί  και σας ευχόμαστε καλό καλοκαίρι.


Βιντεο από την πρώτη Γιορτή Μουσικής στα Κύθηρα: .youtube.com/kytheurmusday



Με την πολύτιμη και δημιουργική συμμετοχή των Πολιτιστικών συλλόγων
Αγίας Πελαγίας και «Φιλόξενου» Αυλαίμωνα.
Με την Συνεργασία των Συλλόγων της Νήσου, των τοπικών μέσων επικοινωνίας και   μεταφοράς, των επιχειρηματιών και του Δήμου Κυθήρων.
Πληροφορίες - τηλέφωνα επικοινωνίας:
Ναστάζια Μπέικοφ: 6976837909 Παναγιώτης Γιαννιώτης: 6944290863 

Παρασκευή 25 Μαΐου 2012

Διάφορα videos από τα Κύθηρα


1.ΣΑΜΠΑΝΗΣ-ΣΠΑΝΟΥ ΧΟΡΟΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΥΘΗΡΩΝ
16-4-2012 ΜΕΡΟΣ Α


2.ΣΑΜΠΑΝΗΣ-ΣΠΑΝΟΥ ΧΟΡΟΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΥΘΗΡΩΝ 
16-4-2012 ΜΕΡΟΣ B

3.Συζήτηση για το παζάρι στο Λιβάδι Κυθήρων 24-5-2012

πηγή: PhotoCerigo Καλοκαιρινός Βαλέριος

Δελτίο Τύπου Χορωδίας «Κεύθος»


Μουσική Βραδιά με Επτανησιακές Καντάδες.

Μια ωραία μουσική βραδιά, διοργάνωσε η χορωδία «Κεύθος», την Κυριακή, 20 Μαΐου 2012, στην αίθουσα του «Κυθηραϊκού Συνδέσμου», στη Χώρα, για να τιμήσει την 148η επέτειο της Ένωσης των Επτανήσων με την Ελλάδα. Η χορωδία ερμήνευσε δημοφιλείς επτανησιακές καντάδες, υπό τη διεύθυνση του ακούραστου μαέστρου της, Τίμου Λιγνού και με συνοδεία στο πιάνο , της καθηγήτριας, Ελένης Κοκολάκη. Ταυτόχρονα προβάλλονταν σε οθόνη, οπτικά, ιστορικά ντοκουμέντα, που ερεύνησε και παρουσίασε, πάντα πρόθυμος, ο Παναγιώτης Γιαννιώτης. Η χορωδός, Ειρήνη Μαρσέλου, εκφώνησε τον πανηγυρικό λόγο της εορτής, ενώ ο χορωδός Γιώργος Λουράντος, προλόγιζε τα μουσικά κομμάτια, με τα ανάλογα ιστορικά και λαογραφικά στοιχεία, που επιμελήθηκε ο ίδιος με πολλή φροντίδα και προσοχή. Οι χορωδοί: Γιώτα Κασιμάτη, Φρόσω Κασιμάτη, Μαρία Κωστοπούλου και Ειρήνη Μαρσέλου, απήγγειλαν άψογα, ποιήματα των: Αριστοτέλη Βαλαωρίτη, Κωστή Παλαμά και του Κυθήριου, Πάνου Φύλλη, που ύμνησαν την δόξα και την ομορφιά της Επτανήσου. Η ευγενική χορηγία της εκδήλωσης, έγινε απ’ τον Δήμο Κυθήρων. Ο μαέστρος και η χορωδία, ευχαριστούν όλους, όσοι τίμησαν με την παρουσία τους την γιορτή και προετοιμάζουν για το μέλλον και άλλες ωραίες παρουσιάσεις.





Παρουσίαση τιμητικού τόμου της καθηγήτριας κυρίας Κούλας Κασιμάτη



Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

Δελτίο Τύπου Δήμου Κυθήρων - 24/5/2012


Με λαμπρότητα εορτάστηκε και στα Κύθηρα, η εθνική επέτειος της Ένωσης των Επτανήσων με την Μητέρα Ελλάδα. Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Εσταυρωμένου στη Χώρα εψάλη δοξολογία, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κυθήρων, κ. κ Σεραφείμ. Παρέστησαν ο Δήμαρχος κ. Θεόδωρος Κουκούλης, οι Αντιδήμαρχοι, ο πρόεδρος και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, οι εκπρόσωποι των Στρατιωτικών αρχών και των Σωμάτων ασφαλείας τού νησιού, ο διευθυντής της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Πειραιά, κ. Μ. Τεκελής, οι δάσκαλοι και οι μαθητές των Σχολείων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Στη συνέχεια εψάλη Τρισάγιο στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στην πλατεία της Χώρας. 
Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τους εκπροσώπους των αρχών και της μαθητιώσας νεολαίας. Στον πανηγυρικό της ημέρας, ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στην πορεία των Επτανήσων μέχρι την Ένωση με την μητέρα Ελλάδα στις 21 Μαΐου 1864, και τον αγώνα των Επτανησίων για την απελευθέρωσή τους από τους διάφορους κατακτητές. Τόνισε ότι χρέος όλων μας είναι να μιμηθούμε τους προγόνους μας ξεπερνώντας την σημερινή κρίση με ανάδειξη ποιοτικών ανθρώπων οι οποίοι μπορούν να μας οδηγήσουν και πάλι στην αποκατάσταση της εθνικής υπερηφάνειας, αξιοπρέπειας και προόδου.
Ακολούθησαν επτανησιακοί χοροί από τους μαθητές των Δημοτικών Σχολείων και παρέλαση ενώπιον των επισήμων. 



Την Κυριακή το βράδυ, 23-5-2012, στην αίθουσα του Κυθηραϊκού Συνδέσμου το κοινό παρακολούθησε από την χορωδία "Κεύθος" του ωδείου "Αναγέννηση", Επτανησιακά τραγούδια. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Δήμου Κυθήρων.


Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

Επίσκεψη της Πρέσβεως της Αυστραλίας στην Κρήτη


Η Πρέσβης της Αυστραλίας κα Τζένη Πολυξένη Μπλούμφιλντ θα επισκεφθεί την Κρήτη στις 24-27 Μαΐου 2012 για να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις για την 71η επέτειο της Μάχης της Κρήτης.

Η συμβολή των Αυστραλών ενόπλων δυνάμεων στη Μάχη της Κρήτης αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα της κοινής ιστορίας των δύο χωρών. Αυστραλοί στρατιώτες πολέμησαν στο πλευρό των Ελληνικών, Νεοζηλανδικών και Βρετανικών στρατευμάτων και τον άμαχο πληθυσμό της Κρήτης, για να εμποδίσουν τη ναζιστική εισβολή και να υπερασπιστούν τις κοινές αξίες της δημοκρατίας και της ελευθερίας.

Η κα. Μπλούμφιλντ δήλωσε: “Η Μάχη της Κρήτης αποτελεί κορυφαίο ιστορικό γεγονός υπεράσπισης της αξιοπρέπειας, της ανεξαρτησίας και της ελευθερίας, καθώς επίσης και κορυφαίο ιστορικό γεγονός στην κοινή ιστορία των δυο λαών μας. Οι ακατάλυτοι δεσμοί φιλίας και αλληλεγγύης που αναπτύχθηκαν εκείνη τη δύσκολη περίοδο διαρκούν έως σήμερα. Η γενναιότητα και η αυτοθυσία των Κρητικών θα παραμείνει για πάντα χαραγμένη στο νου και στη μνήμη όλων των Αυστραλών. Η δραστήρια Κρητική κοινότητα της Αυστραλίας συνεχίζει να συμβάλει σημαντικά στην αυστραλιανή κοινωνία και στην οικονομία”.

Κατά την επίσκεψή της η Πρέσβης θα συναντήσει εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης και θα μιλήσει στα μέλη του Επιμελητηρίου του Ηρακλείου για το επιτυχημένο οικονομικό μοντέλο της Αυστραλίας όπως και για τις νέες ευκαιρίες συνεργασίας.

Η κα. Μπλούμφιλντ δήλωσε: “Ο επιχειρηματικός κόσμος βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας για επανάκτηση του θετικού ρυθμού ανάπτυξης και αξιοποίηση των νέων ευκαιριών, σε ένα παγκόσμιο περιβάλλον που απαιτεί μειωμένες δαπάνες, μεγαλύτερη αποταμίευση και επενδύσεις και συνετούς προϋπολογισμούς. Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, η Αυστραλία στηρίζει την Ελλάδα, ανταλλάσσοντας τεχνογνωσία από τις ριζικές μεταρρυθμίσεις της Αυστραλίας που αύξησαν την παραγωγικότητα των Αυστραλών και οδήγησαν σε 20 χρόνια συνεχούς ανάπτυξης της οικονομίας της, και ενισχύοντας το διμερές εμπόριο και επενδύσεις”.

“Η επιτυχημένη επιχειρηματική πορεία κρητικών εταιρειών στην ανταγωνιστική αγορά της Αυστραλίας, και το αυξημένο επιχειρηματικό ενδιαφέρον που σημειώνεται, αναδεικνύει τις προοπτικές που υπάρχουν για περαιτέρω διεύρυνση και εμβάθυνση των εμπορικών και επενδυτικών σχέσεων. Η ίδρυση του Επιχειρηματικού Συμβουλίου Ελλάδας-Αυστραλίας στην Ελλάδα, με παράρτημα στο Ηράκλειο, θα συμβάλλει στη συστηματική ενδυνάμωση της διμερούς επιχειρηματικής δραστηριότητας, προσφέροντας παράλληλα ένα θεσμικό πλαίσιο δικτύωσης, ενημέρωσης και ανταλλαγής ιδεών και εμπειριών προς όφελος και των δύο χωρών”.

Μια ομιλία, ένας περίπατος και... μια συναυλία! ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ


Είχαμε παραλείψει να σημειώσουμε πως ο περίπατος στο μονοπάτι των Νερόμυλων είναι την Πέμπτη 31 Μαΐου.


Ελπίζουμε να σας δούμε όλους εκεί!

Η ομάδα των μονοπατιών 

Limonium sinuatum (L.) Miller, Λειμώνιο το δαντελωτό

Plumbaginaceae


Αειθαλές φυτό που αναπτύσσεται από ξυλώδες ρίζωμα σε παράλιες περιοχές όλης της Μεσογείου , αλλά και σε άλλα μέρη του κόσμου. Τα σέπαλα του άνθους έχουν ευχάριστο μωβ χρώμα που παραμένει αναλλοίωτο για πολύ καιρό αν αποξηρανθεί μακριά από άμεσο ηλιακό φως. Ετσι από πολλούς ονομάζεται αμάραντο και είναι ιδιαίτερα δημοφιλές σε αποξηραμένες συνθέσεις μαζί με καλλιεργούμενα υβρίδια σε διάφορα χρώματα.

Κύθηρα,  2011- 2012. 
Φωτογραφίες, κείμενο:Σταυρούλα Φατσέα


Το όνομα του γένους προέρχεται από την ελληνική λέξη λειμών = λιβάδι , ενώ το επίθετο sinuatum = με δαντελωτή άκρη, αναφέρεται στην όψη των σεπάλων.



Η κοινή ονομασία στην αγγλική γλώσσα sea lavender, αναφέρεται στο θαυμάσιο μωβ χρώμα του που είναι όμοιο με της λεβάντας, και στους οικότοπους που προτιμά, κατά κανόνα, κοντά στην θάλασσα. Στα Κύθηρα το συναντούμε στις βορειοανατολικές και ανατολικές ακτές όπου μερικές φορές φυτρώνει ακόμα και πάνω στην άμμο.